20 sfaturi pentru un zbor placut

20 sfaturi pentru un zbor placut

20 sfaturi pentru un zbor placut

Pentru ca zborul sa fie cat se poate de confortabil, recomandam sa cititi urmatoarele sfaturi. O pregatire temeinica garanteaza o calatorie placuta si un zbor fara stres.

Zborul cu avionul este una dintre cele mai interesante experiente din viata, iar daca vii pregatit - si o experienta foarte placuta.

Inainte de plecare

1. Set de documente necesare si suficient pentru zbor:

  • Pasaport strain (buletin de identitate pentru cetateni UE care calatoresc in UE);
  • Biletul electronic sau cartea de imbarcare. Biletul (cartea de imbarcare) pot fi prezentate si de pe dispozitiv mobil dar pentru comoditate in timpul controlului de securitate si frontiera, manipulare bagaje, totusi recomandam sa le aveti imprimate.

In cazul in care operatorul ofera check-in la aeroport gratuit - puteti veni la aeroport doar cu documentul de calatorie (buletin, pasaport) si numarul de confirmare al operatorului.

Nu veti avea nevoie de alte documente la aeroport si in avion. 

2. In cazul zborurilor internationale Va recomandam sa imprimati si confirmarea rezervarii hotelului (apartamentului). Destul de des, serviciul de frontiera al tarii de destinatie solicita garantii de cazare si de returnare in tara de origine. Drept confirmare a rezervarii cazarii poate fi comanda Dvs electronica, pe care o puteti prezenta de pe dispozitivul mobil sau imprimata.

3. Faceti si luati cu Dvs. fotocopii ale documentelor personale. Puteti sa faceti fotografii cu telefonul si sa le trimiteti pe e-mail. Probabil sa nu aveti nevoie de ele, dar in caz de pierdere sau furt, veti avea cel putin ceva.

Nu transmiteti niciodata pasaportul unor persoane straine.

Gasiti si imprimati adresa si nr. de contact a amabasadei/consulatului tarii Dvs. de origine in regiunea in care o sa va aflati.

4. Impachetati cu grija bagajele, eliminati toate etichetele aeroporturilor anterioare, de asemenea, verificati incuietorile valizei. Daca valiza sau geanta dvs. nu se incuie, puteti infasura bagajele in pelicula speciala in aeroport. Daca ati descoperit ca bagajele sunt deteriorate sau au fost deschise, contactati imediat angajatul aeroportului din sala bagajelor.

Nu puneti obiecte de valoare si laptopuri in bagaje, majoritatea companiilor aeriene nu vor compensa pierderea acestora.

5. Veniti la aeroport cu 1 ora jumate (2 ore in cazul sezonului inalt, sarbatori oficiale), pentru a nu intarzia la inregistrarea la zbor. Este mai bine sa stai linistit intr-o cafenea in asteptarea zborului decat sa alergi, numarand ultimele secunde inainte de imbarcare.

In cazul in care este accesibil check-in online - neaparat inregistrati-va online si luati cu Dvs cartile de imbarcare, electronice sau imprimate.

6. La aeroport veti trece mai multe controale (uneori puteti sa asteptati la coada mai mult de 30 minute - luati in considerare punctul anterior). Recomandam sa va pregatiti din timp pentru aceste proceduri - identificati toate obiectele din metal pe care le aveti asupra dumneavoastra - cheile si monedele din buzunare, ceasul, bijuteriile, centura si telefonul mobil - si puneti-le intr-o tava, pentru screening separat.

Daca este posibil, imbracati-va in avion cat mai confortabil si practic, nu frumos, astfel incat sa beneficati de confort maxim in timpul zborului.

7. La controlul de frontiera trebuie sa prezentati doar pasaportul si permisul de imbarcare. Pregatiti din timp aceste documente cand va apropiati de ghiseu.

8. Este interzis transportul in bagajul de mana a obiectelor ascutite sau periculoase. Lichidele pot fi transportate conform cerintelor, lista completa o puteti vedea aici: Verificare bagaj de mana .

Pregatiti si verificati bagajul inainte de control, in cazul in care vor fi depistate obiecte necorespunzatoare, acestea vor fi preluate de colaboratorii aeroportului. Restrictiile de lichide nu se refera si la cele achizitionate in Duty Free. Acestea vor fi ambalate intr-un pachet special, nu il deschideti inainte de a urca la bordul aeronavei.

9. Pentru zborurile internationale, trebuie sa faceti cunostinta cu regulile vamale pentru importul de marfuri specifice tarii de destinatie.

In avion

10. Puneti bagajul de mana in compartimentul pentru bagaje deasupra capului sau sub scaun. Daca zborul este mai lung de 3 ore, este recomandat sa va scoateti pantofii, mai devreme sau mai tarziu oricum veti dori sa faceti acest lucru.

11. Nu uitati sa puneti smartphone-ul in regimul  "off" sau "airplane". Aceasta nu numai ca va va economisi energia acumulatorului, dar si va reduce riscul conflictelor cu colaboratorii companiei aeriene.

Ce faci in avion

12. Puteti viziona un film salvat pe laptop. Este mai bine sa folositi casti, deoarece in avion poate fi destul de zgomotos. De asemenea puteti citi o carte sau sa serviti bauturi alcoolice.

13. Nu serviti bauturi alcoolice in exces. Datorita pozitiei si mobilitatii reduse, picioarele se pot umfla considerabil. In plus, daca sunteti fumator, veti dori sa fumati, ceea ce este strict interzis la bordul aeronavei.

14. In cazul zborurilor lungi puteti lua o pastila pentru somn. In acest caz nu uitati sa va prindeti centura de siguranta si sa strangeti masa plianta inainte de somn.

La sosire

15. Verificati continutul buzunarului din scaunul din fata voastra. Calatorii uita destul de des lucruri valoroase in acesta.

16. Dupa aterizare, este lipsit de sens sa sari imediat si sa alergi spre iesire. Asteptati pana cand aeronava stationeaza si este anuntata debarcarea. Intre timp puteti sa va imbracati si sa va strangeti lucrurile personale.

Urmeaza drumul spre aeroport, pe jos, cu un autocar sau prin culoarul mobil dintre avion si aeroport, si apoi - procedura de control al pasapoartelor si de distribuire a bagajelor.

17. Dupa ce ati primit bagajele si ati trecut controlul vamal va puteti deplasa spre punctul de destinatie. In dependenta de aeroportul in care va aflati puteti avea la dispozitie mai multe modalitati de transport  - tren, metro, autocar sau taxi. Recomandam sa va informati despre aceste modalitati si preturi inainte de calatorie - cel mai simplu - pe site-ul oficial al aeroportului.

Zboruri cu escala

In cazul zborurilor cu escala va trebui sa schimbati avionul de la un zbor la altul. In acest caz, trebuie sa luati in considerare urmatoarele:

18. Optati pentru cel mai mic numar de escale, si cat mai scurte. Pe www.zbordirect.com puteti rezerva zboruri cu maximum 1 escala, chiar si in cazul zborurilor intercontinentale. Informati-va cu atentie despre aeroportul unde va avea loc escala. Desigur, puteti sa mergeti in oras si sa petreceti timp acolo, dar sa va asigurati ca sunteti inapoi la aeroport cu 1 ora jumate inainte de zborul urmator.

19. Escalele pot fi de la 1 ora jumate pana la 20 ore, recomandam sa optati pentru escale cat mai scurte. Dar daca totusi trebuie sa rezervati un itinerariu cu escala lunga, puteti petrece timpul sau o noapte intreaga intr-un hotel de langa aeroport sau din oras. Iarasi - recomandam sa va informati inainte de calatorie despre posibilitatile de cazare.

20. Daca bagajele au fost pierdute, contactati reprezentantul companiei aeriene la aeroport, veti fi ajutat sa faceti o declaratie. Daca bagajele nu au fost gasite, puteti solicita despagubiri, valoarea carora depinde de regulile companiei aeriene, care sunt indicate in biletul dvs. de avion.

Vezi aici mai multe sfaturi pentru zboruri cu escala low-cost:  Zbor low-cost cu escala - procedura si recomandari

Articole similare

Pasagerii cu dizabilitati si nevoie speciale - tot ce trebuie sa stii
Pasagerii cu dizabilitati si nevoie speciale - to…
De ce nu exista zbor direct din Romania spre Verona?
De ce nu exista zbor direct din Romania spre Vero…
Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afecteaza zborurile
Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afe…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate