Cand este mai bine sa cumperi bilete …

Cand este mai bine sa cumperi bilete low-cost

Cand este mai bine sa cumperi bilete low-cost

Cu totii dorim sa calatorim si sa cheltuim cat mai putin pe biletele de avion. Exista oare o formula secreta, zile si ore anumite cand biletele de avion sunt mai ieftine?

ZborDirect a analizat tarifele operatorilor low-cost dar si a companiilor de linie pentru cele mai solicitate destinatii pentru a vedea cand totusi este cel mai bine sa-ti cumperi bilete de avion ieftine.

Ce este un bilet de avion ieftin?

In general, un pret de pana la 100 de euro pentru o calatorie cu avionul de mai mult de 2500 km este un pret OK. Si mai OK este un pret de 39 de euro - dar in acest caz trebuie sa fii pe faza si sa rezervi mai repede si mai devreme.

Iar daca iti place, sau esti nevoit sa rezervi cu 1 luna, sau mai putin, inainte de zbor, si ai in fata bilete de 200 - 250 euro tur-retur (de exemplu din Bucuresti spre Lisabona, sau Londra sau orice alta destinatie indepartata) - nu mai pierde timpul - rezerva imediat. Maine va fi cu siguranta mai scump iar mai ieftin e probabil sa gasesti doar la autocar (dar nu suntem siguri). Doar nu vrei sa calatoresti cu autocarul pana la Lisabona?

Cea mai mare greseala pe care o fac cei care cauta bilete de avion ieftine este amanarea rezervarii in speranta ca biletele se vor mai ieftini. Biletele de avion nu se ieftinesc niciodata.

Asadar intrebarea de mai sus ar trebui formulata corect asa: "Cand este un bilet ieftin?". Cu cat este mai aproape ziua zborului - cu atat mai scumpe biletele.

Unde sa cumperi biletele de avion?

Biletele de avion le cumperi doar online. De ce? Citeste aici: De ce e mai bine sa rezervi biletele de avion online

Pe care site anume? Ramane la discretia ta, mai multe despre unde cumperi biletele de avion poti afla aici: De ce e mai bine sa cumperi bilete de avion pe site-ul unei agentii online .

Categoriile de preturi la biletele de avion low-cost

Pentru inceput sa clarificam un lucru important despre biletele low-cost. Probabil ai auzit ca operatorii low-cost nu au clase tarifare ca operatorii obisnuiti si au doar o clasa - economica. Nu este chiar asa.

Toate locurile din avionul unei companii low-cost, intr-adevar, au aceeasi clasa de deservire, indiferent de faptul daca locul este in primul rand sau in ultimul, dar categoriile de preturi difera.

Locurile se impart in 4-5 categorii tarifare - tarif extra-redus (9 - 19 euro), tarif redus (20 - 59 euro), tarif mediu (60 - 99 euro), tarif standard (100 - 139 euro) si tarif inalt (140 - 500 euro).

Da, pretul unui bilet la o cursa low-cost poate ajunge si la 500 de euro. De exemplu, la publicarea tarifelor pentru cursa directa București - Tenerife sunt disponibile toate tarifele (in afara de extra-redus). Imediat incepe procesul de rezervari (foarte dinamic pentru aceasta destinatie), pe masura ce se epuizeaza locurile din categoriile de preturi joase devin disponibile categoriile mai inalte.

Astfel, daca nu esti printre primii care si-au rezervat locuri, ajungi sa platesti mult mai mult, iar daca rezervi cu 1 luna sau mai putin inainte de zbor - mai sunt disponibile doar locuri din categoria inalta, care pentru destinatia data sunt pana la 500 euro/directie.

Dinamic - aceasta este caracteristica principala a pretului la biletele de avion. Pretul se poate schimba fiecare 10 minute, si in majoritatea cazurilor trendul este ascendent.

In ce zile sunt mai ieftine biletele de avion low-cost

Aici vom vorbi despre ziua cand are loc zborul. Ziua cand cauti bilete si faci rezervarea nu are nici o legatura cu pretul biletelor. Preturile nu sunt diferite daca faci rezervarea Luni sau Duminica, noaptea sau ziua. Conteaza doar ziua zborului.

La publicarea tarifelor in sistemele de rezervare preturile la bilete sunt aceleasi pentru toate zilele.

Diferenta incepe sa apara imediat ce pornesc rezervarile, un proces extrem de dinamic. Din aceasta cauza utilizatorilor motoarelor de rezervari li se pare ca preturile "cresc". In realitate treptat se epuizeaza locurile pe categorii.

Biletele cu tarif redus pentru zilele cele mai solicitate se vand mai repede si astfel "pretul creste" in aceste zile.

Pentru a vedea care sunt cele mai solicitate zile am analizat cele mai ieftine tarife pentru cea mai populara ruta pe zbordirect.com - București - Londra . Pe diagrama de mai jos poti vedea preturile medii in fiecare zi a saptamanii.

Zilele saptamanii cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Asadar putem vedea cu ochiul liber ca ziua de Marti este cea mai putin solicitata si astfel preturile sunt cele mai mici.

Ziua de Sambata dimpotriva este cea mai preferata de Calatori, biletele ieftine se vand mai repede si media tarifelor este mai inalta. Inceputul weekend-ului este cea mai preferata perioada a saptamanii si biletele cu pret redus se vand mult mai repede decat in alte zile.

Aceasta analiza este in vigoare pentru ruta concreta Bucuresti - Londra. Fiecare ruta are particularitatile sale si este destul de complicat sa facem o analiza generala. Dar regula de baza este ca zilele din mijlocul saptamanii sunt mai putin solicitate si cu preturi mai mici, iar zilele din weekend au preturi mai mari.

In care luna sunt cele mai ieftine bilete de avion low-cost

Depinde cand iti cumperi biletele de avion, adica cat mai este pana la ziua zborului. Cat mai aproape cu atat mai scump. Cele mai solicitate perioade sunt perioadele de sarbatori si concedii.

Noi am analizat toate rezervarile pentru toate destinatiile efectuate pe zbordirect.com si in diagrama de mai jos poti vedea lunile anului si pretul mediu al unui bilet pentru un pasager.

Lunile anului cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Putem vedea ca in luna Noiembrie sunt cele mai ieftine bilete. Daca ai date flexibile si iti doresti un city break foarte ieftin - poti sa-ti rezervi bilete de avion mai ieftine de 2-3 ori decat in cea mai scumpa luna.

Pe de alta parte in August sunt cele mai scumpe bilete de avion. Este perioada concediilor de vara iar biletele de avion ieftine se vand cu mult timp inainte de zbor, pentru unele destinatii - imediat ce apar in vanzare. Daca ai planificata o calatorie in aceasta perioada si vrei sa zbori ieftin - iti recomandam sa rezervi biletele imediat ce ai planificat calatoria.

Cu cat timp inainte de zbor sunt cele mai ieftine bilete

Cu cat mai devreme - cu atat mai ieftine. Aceasta este regula de aur pentru a rezerva cele mai ieftine bilete de avion low-cost.

2 luni inainte de zbor este timpul perfect ca sa faci rezervarea. Dar daca doresti sa calatoresti in perioadele de "sezon inalt" - Craciun, Revelion, Paste, sarbatori nationale, perioada concediilor de vara - nu este un termen pe care sa-l putem indica cu certitudine. Pentru unele destinatii biletele ieftine in sezon inalt se vand cu 4-5 luni inainte de zbor, pentru altele imediat ce apar in vanzare.

Daca vrei sa calatoresti ieftin in perioadele cele mai solicitate - iti recomandam sa rezervi biletele imediat ce ai planificat calatoria. In caz contrar risti sa ramai doar cu locuri din categoria inalta, sau chiar fara locuri deloc.

Am analizat rezervarile efectuate de clientii ZborDirect si mai jos poti vedea diagrama cu relatia dintre perioada inainte de zbor cand a fost facuta rezervarea si pretul biletului.

Zile inainte de zbor cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Aceste date se refera la zborurile operate de partenerii ZborDirect - Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Norwegian Air si AirBaltic. Ele reprezinta o medie generala si pot fi diferite in dependenta de itinerariu si data cand se face rezervarea.

Concluzia este simpla - biletele de avion low-cost nu se ieftinesc niciodata, pretul creste cu cat este mai aproape ziua zborului.

Da, mai exista si reducerile promotionale ale operatorilor aerieni, dar acestea nu pot fi prognozate cu exactitate si nu-ti recomandam sa astepti o promotie daca ai planificata o calatorie.

Daca ai planificata o calatorie si vrei sa zbori ieftin cu avionul, rezerva-ti biletele azi, maine o sa fie mai scump.

Cand sunt reduceri si promotii la companiile low-cost

Pe scurt - nu exista o legitate sau reguli anumite pentru aceste promotii pe care te-ai putea baza. Operatorii aerieni au reduceri atunci cand vor, sau mai bine spus - atunci cand au nevoie urgenta de flux sporit de numerar.

Cele mai multe promotii le fac Ryanair si Blue Air (aproximativ 1 data pe luna). Wizz Air are reduceri aproximativ 1 data la 3 luni, dar le face tot mai rar - semn ca ii merg bine vanzarile si fara reduceri. airBaltic si Norwegian Air nu are reduceri deloc, sau foarte rar - cu ocazia unor evenimente importate.

Sa fim sinceri - avand in vedere preturile la biletele de avion low-cost este destul de complicat sa le si mai reduci.

Craciun, Revelion, Paste si August

Acestea sunt perioadele cele mai solicitate de Calatori - ultra-solicitate. Preturile la bilete pentru aceste perioade pornesc si ele de la 59-99 euro dus-intors, dar se vand aceste locuri (absolut toate) cu 6-12 luni inainte de data zborului, pentru unele rute - imediat ce apar in vanzare.

Mai detaliat despre preturile biletelor de sarbatori citeste aici: De ce sunt asa de scumpe biletele de avion vara si de sarbatori

Pe scurt - cu 2 luni pana la perioada 20 decembrie - 10 ianuarie preturile la bilete pentru unele destinatii pot ajunge si la 400 euro - intr-o directie. Nu, ele nu s-au scumpit asa de tare. Pur si simplu din cele 190 locuri din aeronava au ramas doar cele 3-5 locuri cu tarif inalt la care ne-am referit mai sus. Iar compania aeriana nu va reduce preturile nici chiar daca aceste locuri nu se vor vinde. Dar, cel mai interesant este faptul ca si aceste locuri vor fi toate rezervate fie de pasageri business sau de calatori care nu doresc sa mearga acasa cu autocarul de Craciun sau Revelion.

Daca doresti sa prinzi bilete cu tarif redus (59-99 euro tur-retur) pentru Craciun sau August - unica solutie este sa rezervi imediat ce se deshide orarul de sezon (aproximativ cu 12 luni inainte de zbor).

Daca pana la zbor au ramas 2 luni sau mai putin - si inca nu ai rezervat biletele de avion - risti sa ramai in general fara locuri. Cu parere de rau, aceasta este situatia cu zborurile de sarbatori si in sezon inalt estival si nu se poate de facut nimic cu aceasta, mai ales ca, luand exemplul celor din Occident, si Calatorii din regiunea noastra isi rezerva biletele tot mai devreme.

Cand trebuie sa cumperi bilete in perioada pandemiei Covid

Pandemia Covid a dat peste cap industria calatoriilor cu avionul iar numarul anularilor de zboruri si modificarilor de orar a crescut semnificativ. In aceasta perioada multi pasageri prefera sa cumpere bilete de avion cu cateva zile inainte de zbor - si aceasta este o strategie buna daca doresti sa minimalizezi riscul anularii. Dar trebuie sa fii gata sa si platesti mult mai mult in acest caz.

Modul de formare a preturilor (pe care l-am explicat mai sus) nu s-a schimbat nici acum. Oferta de zboruri a scazut considerabil, operatorii reducand numarul de curse pentru majoritatea destinatiilor iar preturile pentru unele rute sunt chiar mai mari decat pana la pandemie.

Cu alte cuvinte nimic nu s-a schimbat nici in perioada Covid - cat este mai aproape ziua zborului, cu atat mai scump.

Cum sa gasesti cele mai ieftine bilete de avion pe zbordirect.com

Motorul ZborDirect cauta non-stop cele mai ieftine tarife pentru cele mai solicitate perioade si destinatii si le afiseaza aici: Oferte low-cost selectate. Aici poti sa vezi toate ofertele deja generate de cautarile automatizate ale motorului ZborDirect si ale utilizatorilor si operatorilor site-ului zbordirect.com.

Daca nu vezi aici nici o oferta trebuie sa ai in vedere ca unele oferte, mai ales conexiunile low-cost, se formeaza la momentul cautarii si pentru destinatia si data ta probabil inca nu au fost efectuate cautari. In acest caz trebuie sa faci o cautare noua pe www.zbordirect.com utilizand formularul de cautare zboruri.

Articole similare

Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru un zbor fara probleme
Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru u…
Zboruri charter din Romania si Moldova care pot fi rezervate online 2024
Zboruri charter din Romania si Moldova care pot f…
Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi
Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate