Cand este mai bine sa cumperi bilete de avion low-cost

Cand este cel mai ieftin bilet?

Cu totii dorim sa calatorim si sa cheltuim cat mai putin pe biletele de avion. Exista oare o formula secreta, zile si ore anumite cand biletele de avion sunt mai ieftine?

ZborDirect a analizat tarifele operatorilor low-cost Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Norwegian Air si Air Baltic pentru cele mai solicitate destinatii pentru a vedea cand totusi este cel mai bine sa-ti cumperi bilete de avion ieftine.

Categoriile de preturi la biletele de avion low-cost

Pentru inceput insa sa clarificam un lucru important despre biletele low-cost. Probabil ai auzit ca operatorii low-cost nu au clase tarifare ca operatorii obisnuiti si au doar o clasa - economica. Nu este chiar asa.

Toate locurile din avionul unei companii low-cost, intr-adevar, au aceeasi clasa de deservire, indiferent de faptul daca locul este in primul rand sau in ultimul, dar categoriile de preturi difera. Locurile se impart in 4-5 categorii tarifare - tarif extra-redus (9 - 19 euro), tarif redus (20 - 59 euro), tarif mediu (60 - 99 euro), tarif standard (100 - 139 euro) si tarif inalt (140 - 500 euro).

Da, pretul unui bilet la o cursa low-cost poate ajunge si la 500 de euro. De exemplu, la publicarea tarifelor pentru cursa directa Bucuresti - Tenerife (Ins. Canare) sunt disponibile toate tarifele (in afara de extra-redus). Imediat incepe procesul de rezervari (foarte dinamic pentru aceasta destinatie), pe masura ce se epuizeaza locurile din categoriile de preturi joase devin disponibile categoriile mai inalte.

Astfel, daca nu esti printre primii care si-au rezervat locuri, ajungi sa platesti mult mai mult, iar daca rezervi cu 1 luna sau mai putin inainte de zbor - mai sunt disponibile doar locuri din categoria inalta, care pentru destinatia data sunt pana la 500 euro/directie.

Dinamic - aceasta este caracteristica principala a pretului la biletele de avion. Pretul se poate schimba fiecare 10 minute, si in majoritatea cazurilor trendul este ascendent.

In ce zile sunt mai ieftine biletele de avion low-cost?

La publicarea tarifelor in sistemele de rezervare preturile la bilete sunt aceleasi pentru toate zilele.

Diferenta incepe sa apara imediat ce pornesc rezervarile, un proces extrem de dinamic. Din aceasta cauza utilizatorilor motoarelor de rezervari li se pare ca preturile "cresc". In realitate treptat se epuizeaza locurile pe categorii.

Biletele cu tarif redus pentru zilele cele mai solicitate se vand mai repede si astfel "pretul creste" in aceste zile.

Pentru a vedea care sunt cele mai solicitate zile am analizat cele mai ieftine tarife pentru cea mai populara ruta pe zbordirect.com - Bucuresti - Londra pentru anul 2019. Pe diagrama de mai jos poti vedea preturile medii in fiecare zi a saptamanii.

Zilele saptamanii cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Asadar putem vedea cu ochiul liber ca ziua de Marti este cea mai putin solicitata si astfel preturile sunt cele mai mici.

Ziua de Sambata dimpotriva este cea mai preferata de Calatori, biletele ieftine se vand mai repede si media tarifelor este mai inalta. Inceputul weekend-ului este cea mai preferata perioada a saptamanii si biletele cu pret redus se vand mult mai repede decat in alte zile.

Aceasta analiza este in vigoare pentru ruta concreta Bucuresti - Londra. Fiecare ruta are particularitatile sale si este destul de complicat sa facem o analiza generala. Dar regula de baza este ca zilele din mijlocul saptamanii sunt mai putin solicitate si cu preturi mai mici, iar zilele din weekend au preturi mai mari.

In care luna sunt cele mai ieftine bilete de avion low-cost?

Depinde cand iti cumperi biletele de avion, adica cat mai este pana la ziua zborului. Cat mai aproape cu atat mai scump. Cele mai solicitate perioade sunt perioadele de sarbatori si concedii.

Noi am analizat toate rezervarile pentru toate destinatiile efectuate pe zbordirect.com in 2018 si in diagrama de mai jos poti vedea lunile anului si pretul mediu al unui bilet pentru un pasager.

Lunile anului cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Putem vedea ca in luna Noiembrie sunt cele mai ieftine bilete. Daca ai date flexibile si iti doresti un city break foarte ieftin - poti sa-ti rezervi bilete de avion mai ieftine de 2-3 ori decat in cea mai scumpa luna.

Pe de alta parte in August sunt cele mai scumpe bilete de avion. Este perioada concediilor de vara iar biletele de avion ieftine se vand cu mult timp inainte de zbor, pentru unele destinatii - imediat ce apar in vanzare. Daca ai planificata o calatorie in aceasta perioada si vrei sa zbori ieftin - iti recomandam sa rezervi biletele imediat ce ai planificat calatoria.

Cu cat timp inainte de zbor sunt cele mai ieftine bilete?

Cu cat mai devreme - cu atat mai ieftine. Aceasta este regula de aur pentru a rezerva cele mai ieftine bilete de avion low-cost.

2 luni inainte de zbor este timpul perfect ca sa faci rezervarea. Dar daca doresti sa calatoresti in perioadele de "sezon inalt" - Craciun, Revelion, Paste, sarbatori nationale, perioada concediilor de vara - nu este un termen pe care sa-l putem indica cu certitudine. Pentru unele destinatii biletele ieftine in sezon inalt se vand cu 4-5 luni inainte de zbor, pentru altele imediat ce apar in vanzare.

Daca vrei sa calatoresti ieftin in perioadele cele mai solicitate - iti recomandam sa rezervi biletele imediat ce ai planificat calatoria. In caz contrar risti sa ramai doar cu locuri din categoria inalta, sau chiar fara locuri deloc.

Am analizat rezervarile efectuate de clientii ZborDirect in 2018 si mai jos poti vedea diagrama cu relatia dintre perioada inainte de zbor cand a fost facuta rezervarea si pretul biletului.

Zile inainte de zbor cu cele mai ieftine bilete de avion low cost

Aceste date se refera la zborurile operate de partenerii ZborDirect - Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Norwegian Air si AirBaltic. Ele reprezinta o medie generala si pot fi diferite in dependenta de itinerariu si data cand se face rezervarea.

Concluzia este simpla - biletele de avion low-cost nu se ieftinesc niciodata, pretul creste cu cat este mai aproape ziua zborului.

Da, mai exista si reducerile promotionale ale operatorilor aerieni, dar acestea nu pot fi prognozate cu exactitate si nu-ti recomandam sa astepti o promotie daca ai planificata o calatorie.

Daca ai planificata o calatorie si vrei sa zbori ieftin cu avionul, rezerva-ti biletele azi, maine o sa fie mai scump.

Cum sa gasesti cele mai ieftine bilete de avion pe zbordirect.com

Motorul ZborDirect cauta non-stop cele mai ieftine tarife pentru cele mai solicitate perioade si destinatii si le afiseaza aici: Oferte low-cost selectate. Aici poti sa vezi toate ofertele deja generate de cautarile automatizate ale motorului ZborDirect si ale utilizatorilor si operatorilor site-ului zbordirect.com.

Pentru a economisi timp si a vedea ofertele deja selectate acceseaza pagina zbordirect.com/oferte de pe telefonul mobil, tableta sau computer, alege orasul de plecare, destinatia, perioada dorita de calatorie - si imediat ai cele mai ieftine zboruri.

Daca nu vezi aici nici o oferta trebuie sa ai in vederea ca unele oferte, mai ales conexiunile low-cost, se formeaza la momentul cautarii si pentru destinatia si data ta probabil inca nu au fost efectuate cautari. In acest caz trebuie sa faci o cautare noua pe zbordirect.com utilizand formularul de cautare zboruri.

Blog ZborDirect - Noutati si informatii importante

Aboneaza-te si primeste pe email cele mai fierbinti oferte de bilete low-cost, noutati despre zboruri, promotii si reduceri