Itinerarii cu potential de lansare de zbor direct

Itinerararii care pot deveni zboruri directe

In fiecare trimestru avem lansari de zboruri directe noi despre care scriem cu regularitate pe blog. 

Numarul de zboruri este in crestere dar este loc pentru mai mult. Afla aici care sunt rutele neservite si care sunt prognozele noastre pentru viitoarele zboruri directe.

Cum apar zborurile directe noi

Daca urmaresti pagina unei companii aeriene pe retelele de socializare cu siguranta ai vazut comentarii de genul "Pe cand Bacau - Frankfurt", "Dorim zbor direct spre Genova, suntem o mare comunitate aici", "Va rugam si spre Perugia". Unele sugestii de rute reprezinta doar dorinta utilizatorilor de a zbura acolo unde au rude sau merg la lucru si, cu parere de rau, nu sunt luate in consideratie, altele insa sunt destul de plauzibile pentru ca un zbor direct sa fie intr-adevar lansat.

Pe cine asculta compania aeriana cand lanseaza un zbor direct? Pe nimeni. Inainte de a lua decizia despre o noua ruta operatorul face o analiza complexa a traficului pe itinerariul dat. Adica se uita cate persoane au zburat cu escala, de exemplu, din Bucuresti catre Bergen. Datele nu sunt publice, sunt furnizate de companii specializate contra plata, cea mai mare fiind OAG. Si daca numarul de pasageri este de la 6-7 000 pasageri poate fi luata decizia de a lansa un zbor direct.

Rutele "neservite"

Asa a fost lansat primul zbor direct Bucuresti - Bergen in August 2020. Operatorul a analizat traficul aerian si a vazut ca aproape 10 000 de persoane au zburat cu escala spre Bergen din Bucuresti in 2019, o cifra destul de buna raportata la capacitatea unei aeronave.

Aceeasi situatie si cu Heraklion care pana in 2020 a fost operat doar de Ellinair cu un orar limitat si preturi mari. In 2019 traficul spre Heraklion cu escala a consituit 70% din numarul total de pasageri care au zburat spre insula. Iata ca incepand cu 2020 mai este lansat un zbor direct spre Creta.

Mai jos poti sa vezi si alte itinerarii solicitate pentru care in viitorul apropiat pot fi lansate zboruri directe. Volumul de rezervari este preluat din sistemul OAG Traffic Analyser.

Candidatii pentru zbor direct

Candidatul pentru zbor direct este itinerariul pe care se zboara cu escala in numar de la 6000 pasageri pe an. Acest numar de pasageri inseamna ca exista un potential minim de a opera un zbor direct pe saptamana in decursul unui sezon.

Candidati pentru zbor direct Bucuresti

 Itinerariu (cu escala) Potential Alternative directe
Bucuresti - Manchester Mai mult de 12 000 pasageri in 2019 Bucuresti - Liverpool
Bucuresti - Bilbao Mai mult de 12 000 pasageri; comunitate mare in Tara Bascilor Bucuresti - Santander
Bucuresti - Goteborg
(operat anterior de Wizz)
Mai mult de 12 000 pasageri in 2019  
Bucuresti - Toulouse Mai mult de 12 000 pasageri in 2019  
Bucuresti - Vilnius Mai mult de 11 000 pasageri in 2019  
Bucuresti - Luxemburg Mai mult de 10 000 pasageri in 2019  
Bucuresti - Ljubljana Mai mult de 10 000 pasageri in 2019  
Bucuresti - Rodos Mai mult de 6000 pasageri in 2019  

Candidati pentru zbor direct Chisinau

 Itinerariu (cu escala) Potential Alternative directe
Chisinau - Antalya Destinatie populara in sezonul de vara Odesa - Antalya
Chisinau - Dubai
(operat anterior de Flydubai)
Destinatie business si nod de transport major Odesa - Dubai
Chisinau - Munchen
(operat anterior de Lufthansa)
Diaspora si nod de transport major Liverpool

Candidati pentru zbor direct Iasi

 Itinerariu (cu escala) Potential Alternative directe
Iasi - Amsterdam Nod de transport major Iasi - Eindhoven
Iasi - Frankfurt Nod de transport, diaspora Chisinau - Frankfurt

Care este probabilitatea ca aceste zboruri directe sa devina realitate? Destul de mare. Poate sa se intample la sfarsitul anului curent sau la inceputul urmatorului, in dependenta de cum se restabileste traficul aerian in Europa dupa pandemie.