Blog | Companii aeriene care au suspendat zborurile in 2020

Piata serviciilor de transport aerian de pasageri este un domeniu extrem de competitiv. In fiecare an apar noi companii aeriene iar altele pleaca si acesta este un proces continuu si normal pentru un domeniu atat de dinamic.

Afla aici care sunt toate companiile aeriene care si-au suspendat activitatea recent.

De obicei companiile aeriene isi termina activitatea din 2 motive principale

  • Volumul mic de rezervari si dificultatile financiare care pana la urma duc la insolventa operatorului
  • Supendarea activitatii in urma actiunilor autoritatilor aeronautice sau guvernamentale

Dupa cum arata istoria recenta nimeni nu este asigurat de o asemenea evolutie a evenimentelor. Companii mari ca Monarch, Thomas Cook, si mai recent, Flybe, s-au "stins" in doar cateva zile chiar daca erau considerati lideri ai industriei.

Companii aeriene suspendate

EG Ernest Airlines

Ernest Airlines a fost un transportor italian low-cost cu sediul central in Milano. Incepand cu 11 ianuarie, compania aeriana si-a suspendat complet operatiunile pana la o notificare ulterioara.
Ernest Airlines

KK Atlas Global Airlines

AtlasGlobal, numita Atlasjet pana in martie 2015, a fost o companie aeriana turca cu sediul central in Istanbul, care a operat curse de pasageri interne si internationale programate, precum si zboruri charter, in mare parte din baza sa de pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriana a declarat falimentul pe 12 februarie 2020 si a incetat operatiunile definitiv dupa aceasta data.
Atlas Global Airlines

IG Air Italy

Air Italy a fost o companie aeriana italiana cu capital privat, cu sediul in Olbia, Sardinia. In 2019, compania a fost a doua cea mai mare companie aeriana din Italia, in urma transportatorului national Alitalia, si a 40-a cea mai mare companie aeriana din Europa cu numarul de pasageri in 2019. La 11 februarie 2020, Air Italia a incetat toate operatiunile proprii si a intrat in lichidare, in timp ce a fost anuntat ca toate rutele vor fi deservite pana la 25 februarie 2020 de catre transportatori terti .
Air Italy

BE Flybe

Flybe a fost o companie aeriana britanica cu sediul in Exeter, Anglia. Pana la vanzarea catre Connect Airways in 2019, a fost cea mai mare companie aeriana regionala independenta din Europa. Flybe a furnizat mai mult de jumatate din zborurile interne din Marea Britanie in afara Londrei. La 5 martie 2020, Flybe si-a suspendat toate operatiunile din cauza dificultatilor financiare si al impactului pandemiei COVID-19.
Flybe

Ce faci daca a falimentat compania cu care zburai

Rambursare bani pentru bilet

Daca ai platit cu un card primul lucrul pe care trebuie sa-l faci este sa soliciti o operatiune de "chargeback" (anulare a tranzactiei cu rambursarea integrala a banilor).

O poti face contactand serviciul clienti pe numarul indicat pe card. Cum se face aceasta procedura depinde de emitentul bancii platitorului si de operatorul sistemului de plati al companiei aeriene falimentare.

Pasagerii care au rezervat prin intermediul unui agent de turism trebuie sa ii contacteze pentru a solicita un zbor alternativ sau o rambursare. Daca ati platit banii cash sau ai folosit serviciile unui agent de turism online cu reputatie discutabila, acest lucru ar putea fi destul de anevoios.

Optiuni de alternativa

De multe ori companiile concurente lanseaza actiuni de zboruri de salvare, asa numitele "rescue fares", optiunea de a rezerva zbor pe aceeasi ruta sau una alternativa la preturi de discount.

In majoritatea cazurilor aceasta este optiunea cea mai viabila in cazul anularilor de acest gen.

Pot sa obtin compensatie pentru aceste bilete?

Da, daca operatorul aerian a fost preluat de o alta companie impreuna cu obligatiile sale. Dar acest lucru se intampla aproape niciodata. 

In majoritatea cazurilor nu vei putea solicita o compensatie, din simplul motiv ca nu va mai exista o entitate legala care sa raspunda la solicitarile pasagerilor sau ale reprezentantilor legali.

Aboneaza-te si fii primul care afla despre cele mai fierbinti oferte de bilete low-cost, noutati despre zboruri, promotii si reduceri