Companii aeriene care au falimentat recent

Piata serviciilor de transport aerian de pasageri este un domeniu extrem de competitiv. In fiecare an apar noi companii aeriene iar altele pleaca si acesta este un proces continuu si normal pentru un domeniu atat de dinamic.

Afla aici care sunt toate companiile aeriene care si-au suspendat activitatea recent.

De obicei companiile aeriene isi termina activitatea din 2 motive principale

  • Volumul mic de rezervari si dificultatile financiare care pana la urma duc la insolventa operatorului
  • Supendarea activitatii in urma actiunilor autoritatilor aeronautice sau guvernamentale

Dupa cum arata istoria recenta nimeni nu este asigurat de o asemenea evolutie a evenimentelor. Operatori mari ca Monarch, Thomas Cook, si mai recent, Flybe, s-au "stins" in doar cateva zile chiar daca erau considerati lideri ai industriei.

Companii aeriene suspendate

RE Stobart Air

Stobart Air a fost o companie aeriana regionala irlandeza cu sediul in Dublin. A operat servicii regulate de la Cork, Dublin si Belfast. A incetat operatiunile la 12 iunie 2021.
Stobart Air

WP Air Antwerp

Air Antwerp a fost o companie aeriana belgiana care oferea zboruri de naveta programate. Acesta isi avea sediul la Aeroportul Internațional Anvers din Deurne. In mai 2021, Air Antwerp a anunțat ca suspenda toate operatiunile.
Air Antwerp

XN Xpress Air

Xpress Air era o companie aeriana interna care oferea zboruri directe catre partile de est ale Indoneziei. In 2021, Xpress Air a incetat toate operatiunile din cauza impactului pandemiei coronavirusului.
Xpress Air

NY Air Iceland Connect

Air Iceland Connect, fosta Flugfélag Íslands, a fost o companie aeriana regionala cu sediul central la Aeroportul Reykjavík din Reykjavík, Islanda. Principalele sale baze au fost Aeroportul Reykjavík si Aeroportul Akureyri. In martie 2021, Grupul Icelandair a anuntat ca Air Iceland Connect urmeaza sa fuzioneze cu Icelandair prin unirea serviciilor interne si internationale incepand cu 16 martie 2021 si continuand operatiunile curente de zbor sub marca Icelandair.
Air Iceland Connect

OE Laudamotion

Laudamotion (fosta Amira Air), a fost o companie aeriana austriaca low-cost cu sediul in Concorde Business Park din Schwechat, langa Viena, Austria. Este o filiala a Ryanair Holdings din 2018, impreuna cu Ryanair DAC, Ryanair UK, Malta Air si Buzz. Incepand din iunie 2020, toate zborurile Lauda sunt operate in regim wetlease cu numerele de zbor Ryanair.
Laudamotion

XG SunExpress Germany

SunExpress Deutschland GmbH a fost o companie aeriana germana de agrement, o filiala a SunExpress. Baza sa principala era aeroportul din Frankfurt, cu baze mai mici in alte cateva aeroporturi din toata Germania. Compania a incetat toate operatiunile in 2020.
SunExpress Germany

SW Air Namibia

Air Namibia (Pty) Limited, a fost compania aeriana nationala din Namibia, cu sediul in Windhoek. A operat zboruri de pasageri si marfuri interne, regionale si internaționale de la Aeroportul International Windhoek Hosea Kutako si Aeroportul Eros. Incepand cu 11 februarie 2021, toate operatiunile comerciale au fost suspendate din cauza impactului pandemiei Covid.
Air Namibia

YM Montenegro Airlines

Montenegro Airlines a fost transportatorul national al Muntenegrului, cu sediul in Podgorica. A operat servicii regulate si charter in toata Europa din Aeroportul Podgorica si Aeroportul Tivat. Compania aeriana a incetat operatiunile din 26 decembrie 2020 din cauza pierderilor financiare.
Montenegro Airlines

KA Cathay Dragon

Hong Kong Dragon Airlines Limited, cunoscuta ca Cathay Dragon si anterior Dragonair, a fost o companie aeriana regionala internaționala cu sediul in Hong Kong, fiind detinuta in totalitate de compania nationala din Hong Kong, Cathay Pacific. Compania aeriana si-a terminat activitatea cu efect imediat pe 21 octombrie 2020.
Cathay Dragon

DJ AirAsia Japan

AirAsia Japan Co., Ltd (エ ア ア ジ ア ・ ジ ャ パ 株式会社 株式会社 Eāajia Japan Kabushiki-Gaisha) a fost o companie aeriana japoneza low cost, care a operat ca o asociere comuna intre AirAsia din Malaezia si partenerii japonezi. La 5 octombrie 2020, compania aeriana si-a terminat activitate din cauza impactului compercial al pandemiei COVID-19.
AirAsia Japan

BE Flybe

Flybe a fost o companie aeriana britanica cu sediul in Exeter, Anglia. Pana la vanzarea catre Connect Airways in 2019, a fost cea mai mare companie aeriana regionala independenta din Europa. Flybe a furnizat mai mult de jumatate din zborurile interne din Marea Britanie in afara Londrei. La 5 martie 2020, Flybe si-a suspendat toate operatiunile din cauza dificultatilor financiare si al impactului pandemiei COVID-19.
Flybe

IG Air Italy

Air Italy a fost o companie aeriana italiana cu capital privat, cu sediul in Olbia, Sardinia. In 2019, compania a fost a doua cea mai mare companie aeriana din Italia, in urma transportatorului national Alitalia, si a 40-a cea mai mare companie aeriana din Europa cu numarul de pasageri in 2019. La 11 februarie 2020, Air Italia a incetat toate operatiunile proprii si a intrat in lichidare, in timp ce a fost anuntat ca toate rutele vor fi deservite pana la 25 februarie 2020 de catre transportatori terti .
Air Italy

KK Atlas Global Airlines

AtlasGlobal, numita Atlasjet pana in martie 2015, a fost o companie aeriana turca cu sediul central in Istanbul, care a operat curse de pasageri interne si internationale programate, precum si zboruri charter, in mare parte din baza sa de pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriana a declarat falimentul pe 12 februarie 2020 si a incetat operatiunile definitiv dupa aceasta data.
Atlas Global Airlines

EG Ernest Airlines

Ernest Airlines a fost un transportor italian low-cost cu sediul central in Milano. Incepand cu 11 ianuarie, compania aeriana si-a suspendat complet operatiunile pana la o notificare ulterioara.
Ernest Airlines

TF BRA Braathens Regional Airlines

BRA Braathens Regional Airlines a fost o companie aeriana suedeza detinuta in Norvegia, fondata in 2016 si una dintre cele mai mari companii aeriene interne din Suedia. Cu toate acestea, operatorii efectivi ai tuturor zborurilor sale sunt companiile sale surori Braathens Regional Airways si Braathens Regional Aviation. Brandul BRA este succesorul Malmö Aviation si Sverigeflyg, iar compania are sediul in Stockholm. BRA a suspendat toate operatiunile la 6 aprilie 2020.
BRA Braathens Regional Airlines

Ce faci daca a falimentat compania cu care zburai

Rambursare bani pentru bilet

Daca ai platit cu un card primul lucrul pe care trebuie sa-l faci este sa soliciti o operatiune de "chargeback" (anulare a tranzactiei cu rambursarea integrala a banilor).

O poti face contactand serviciul clienti pe numarul indicat pe card. Cum se face aceasta procedura depinde de emitentul bancii platitorului si de operatorul sistemului de plati al companiei aeriene falimentare.

Pasagerii care au rezervat prin intermediul unui agent de turism trebuie sa ii contacteze pentru a solicita un zbor alternativ sau o rambursare. Daca ati platit banii cash sau ai folosit serviciile unui agent de turism online cu reputatie discutabila, acest lucru ar putea fi destul de anevoios.

Optiuni de alternativa

De multe ori companiile concurente lanseaza actiuni de zboruri de salvare, asa numitele "rescue fares", optiunea de a rezerva zbor pe aceeasi ruta sau una alternativa la preturi de discount.

In majoritatea cazurilor aceasta este optiunea cea mai viabila in cazul anularilor de acest gen.

Pot sa obtin compensatie pentru aceste bilete?

Da, daca operatorul aerian a fost preluat de o alta companie impreuna cu obligatiile sale. Dar acest lucru se intampla aproape niciodata. 

In majoritatea cazurilor nu vei putea solicita o compensatie, din simplul motiv ca nu va mai exista o entitate legala care sa raspunda la solicitarile pasagerilor sau ale reprezentantilor legali.