Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie


Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie

Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie

Situatia cu zborurile si restrictiile de calatorie se schimba dinamic in fiecare zi.

Echipa ZborDirect are grija ca pe aceasta pagina sa ai cele mai actualizate informatii despre restrictiile tuturor tarilor si raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre calatoria cu avionul in perioada pandemiei Covid-19.

Informatia despre restrictiile de calatorie este actualizata zilnic, 7 zile din 7.

Restrictii si conditii de calatorie

Restrictiile de calatorie sunt actualizate zilnic la ora 09:00 (RO), Pentru unele destinatii sunt inca in vigoare avertizarile si restrictiile emise in martie si aprlie.

Datele despre restrictiile de calatorie Covid-19 sunt actualizate si verificate cu datele, avertizarile si buletinele informative IATA (TIMATIC), ale Ministerelor Afacerilor Externe si ale altor autoritati relevante.

Chiar si in tarile cu frontiere inchise este permisa intrarea calatorilor care au un motiv intemeiat, important de a calatori.

Pentru cea mai actualizata informatie trebuie sa vizitati site-ul oficial al Ministerului de Afaceri Externe / Reprezentantei consulare / Ambasada a tarii de plecare/destinatie.

Zboruri anulate si suspendate

De ce sunt anulate zborurile

Zborurile sunt anulate din 2 motive:

 • Restrictiile oficiale de calatorie impuse de anumite tari
 • Reducerea cererii si gradul de incarcare mic pentru anumite curse

Zboruri active anulate azi

Pentru a vedea daca zborul este anulat acceseaza programul aeroportului de plecare si/sau sosire, site-ul companiei aeriene care efectueaza zborul.

Daca ai rezervat prin zbordirect.com poti pur si si simplu sa ne contactezi la orice ora si iti vom comunica statutul zborului.

Cum afli statutul zborului

In urma reducerii cererii de calatorii si restrictiilor impuse de tari orarul curselor din/spre Romania si Moldova (si intreaga lume) se schimba dinamic, practic in fiecare zi.

In fiecare zi echipa ZborDirect monitorizeaza cu atentie statutul fiecarui zbor si il actualizeaza pe zbordirect.com.

Pentru a vedea statutul si programul actualizat acceseaza pagina zborului direct unde poti vedea daca este anulat, suspendat, activ si toate informatiile relevante si importante.

Toate cursele aeriene directe le gasesti aici:

Cand incep zborurile

In perioada pandemiei se zboara limitat, lansarea sau relansarea mai multor rute poate fi amanata de companiile aeriene de multiple ori. In aceasta perioada se opereaza cele mai multe schimbari de orar din toata istoria aviatiei civile. Schimbarile au loc aproape in fiecare zi, in fiecare zi le actualizam si noi aici:

Companii aeriene

Pentru a afla statutul companiei aeriene care te intereseaza acceseaza site-ul oficial al acesteia sau contacteaza serviciul clienti al companiei aeriene. Pe link-ul de mai jos gasesti toate companiile aeriene active din lume. Pe pagina fiecarei companii sunt afisate datele de baza si site-ul oficial.

Vezi toate companiile aeriene active

Aeroporturi

Pentru a vedea statutul aeroportului care te intereseaza acceseaza site-ul oficial al acestuia sau contacteaza serviciul clienti al aeroportului corespunzator. Pe link-ul de mai jos sunt toate aeroporturile active din lume. Pe pagina fiecarui aeroport sunt afisate datele de baza si site-ul oficial.

Vezi toate aeroporturile active

Intrebari si raspunsuri frecvente

Pot sa calatoresc spre o anumita tara?

Aici - Restrictii de calatorie - poti sa vezi conditiile de calatorie ale celor mai importante destinatii din lume si cum se deschid acestea pentru cetatenii romani.

De ce nu vin banii?

Zborul ti-a fost anulat, ai solicitat rambursarea dar banii inca nu au venit.

Inarmeaza-te cu rabdare - in aceasta perioada rambursarea poate dura de la 1 saptamana pana la 2 luni. Din mii de cazuri monitorizate nu cunoastem nici unul sa nu fie rambursat conform conditiilor, daca ai rezervat la una din companiile sau agentiile partenere.

Daca ai rezervat biletele prin zbordirect.com si au trecut mai mult de 2 luni din momentul solicitarii rambursarii si banii inca nu au ajuns in cont - te rugam sa ne contactezi si te vom ajuta cu placere. Solicitarile pentru rezervari care nu au fost efectuate prin zbordirect.com nu vor fi procesate, din pacate.

Ce este motiv valid/legitim/intemeiat de intrare in tara?

Chiar daca sunt impuse restrictii de intrare, pasagerii care calatoresc din urmatoarele motive sunt admisi in majoritatea tarilor in perioada pandemiei:

 • Vizitarea unui membru de familie in stare de sanatate critica sau terminala;
 • Participarea la o inmormantare;
 • Exista o citatie in fata instantei de judecata;
 • Este tutore legal pentru un minor;
 • Lucreaza oficial in tara de destinatie;
 • Tranziteaza tara (are un bilet valabil pentru urmatoarea destinatie din afara tarii respective);
 • Alte motive intemeiate in dependenta de tara de destinatie

Cum sa verific daca zborul meu este anulat?

Nu pierdeti timpul pe investigatii si cautari. Daca zborul este anulat urmeaza sa primiti o notificare pe email si/sau sms si/sau prin apel telefonic - de la agentia sau compania unde ati cumparat biletele.

Daca ai rezervat biletele prin zbordirect.com si maine este zborul, care crezi ca este anulat, dar nu ai primit nici o notificare - te rugam sa ne contactezi si iti vom clarifica statutul. Solicitarile pentru rezervari care nu au fost efectuate prin zbordirect.com nu vor fi luate in consideratie.

Cum sa verific statutul unui aeroport anumit?

Pentru a verifica orarul zborurilor, daca este inchis sau orice alta informatie actualizata despre un anumit aeroport trebuie sa accesati site-ul aeroportului corespunzator.

Majoritatea aeroporturilor din lume au un site - iar toate aeroporturile active din lume le gasiti aici zbordirect.com/airport. Daca nu gasiti aeroportul de care aveti nevoie - va rugam sa ne contactati.

Cum sa aflu statutul unei companii aeriene?

Toate companiile aeriene care opereaza zboruri regulate de pasageri au site oficial online - aici poti afla cu usurinta orarul zborurilor, conditiile de anulare, informatii actualizate referitoare la operarea companiei in conditiile epidemiei Covid-19.

Toate companiile aeriene active cele mai importante din lume le gasesti usor aici: zbordirect.com/airlines.

Nu gasesc nici un zbor pentru itinerariul dorit

Orarul zborurilor directe a suferit schimbari majore. Optiunile de zbor cu avionul sunt limitate iar in majoritatea cazurilor va trebui sa optati pentru zboruri cu escala (in multe cazuri - escale multiple) daca doriti sa calatoriti cu avionul.

Daca ati facut o cautare pe www.zbordirect.com si nu este afisata nici o optiune de zbor - aceasta inseamna ca pentru itinerariul si datele selectate nu exista zboruri, deloc (nici directe, nici cu escala). In acest caz, daca aveti nevoie sa calatoriti anume pe datele si itinerariul selectat, chiar daca nu recomandam transportul rutier in perioada pandemiei - probabil va trebui sa optati  pentru acest tip de transport.

Nu pot sa iau legatura cu call-centrul companiei aeriene

Liniile telefonice ale operatorilor aerieni sunt destul de ocupate si in zilele obisnuite, iar in aceasta perioada de criza situatia este si mai complicata.

La unele companii aeriene si agentii toate actiunile pentru gestionarea rezervarii pot fi facute online - in acest caz va recomandam sa utilizati aceste instrumente.

Daca unele actiuni pot fi facute doar prin apel telefonic (de exemplu solicitarea de rambursare la Wizz Air) -  trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa apelati periodic pe numerele cu tarif local.

Traficul aerian este sistat pe itinerariul meu dar rezervarea nu este inca anulata

Actiunile de interzicere oficiale nu sunt reflectate imediat in rezervarile existente. De asemenea sistemele companiilor aeriene sunt suprasolicitate in aceasta perioada si anularile pot fi efectuate cu intarziere. 

Zborul meu este anulat din cauza Coronavirus. Ce trebuie sa fac?

Despre faptul anularii zborului veti primi o notificare pe email si/sau sms. In acest caz aveti 2 optiuni:

 1. Rambursarea integrala a sumei biletului rezervat. Solicitarea de rambursare o puteti face online sau apeland call-centru operatorului/agentiei unde ati rezervat biletele.
 2. Reprogramarea zborului pentru o alta data (sau/si alt itinerariu - in dependenta de unde ati rezervat biletele). In majoritatea cazurilor reprogramarea poate fi facuta online.

De ce unele zboruri pot fi rezervate online chiar daca sunt anulate?

Actiunile oficiale de interzicere a zborurilor nu au efect imediat si asupra sistemelor de distributie a biletelor online. Este nevoie de ceva timp ca situatia sa fie reflectata si online.

Va recomandam insistent sa aflati statutul zborului pe site-ul companiei aeriene inainte de efectua rezervarea de zboruri in aceasta perioada.

Vreau sa rezerv niste bilete - cum sa aflu daca nu este anulat zborul?

Daca doriti sa faceti rezervarea pe zbordirect.com sau la o agentie partenera - va rugam sa ne contactati pentru cea mai exacta informatie despre zborul in cauza.

Daca faceti rezervarea in alta parte - luati legatura cu agentia sau compania corespunzatoare - doar ei va pot confirma statutul zborului.

Zborul nu este anulat dar nu mai vreau sa zbor

Depinde la ce agentie sau companie aeriana ai cumparat biletele de avion. Conditiile de returnare au suferit modificari in ultima perioada, sunt companii care ofera rambursari si pentru anulari voluntare in perioada pandemiei.

In orice caz unicul loc unde poti sa verifici aceasta informatie sunt Termenii si conditiile agentiei sau ale companiei aeriene unde ai rezervat biletele. Si iti recomandam sa le citesti inainte de a efectua plata.

Pot sa obtin compensatie pentru anularile din cauza COVID-19?

In timp ce unele companii aeriene anuleaza zborurile pentru a-si proteja pasagerii, altele isi protejeaza buzunarele. Pe masura ce creste haosul si panica, companiile aeriene care doresc sa anuleze zboruri din motive economice au un motiv perfect: coronavirusul.

Pasagerii pot solicita compensatii de anulare cand:

 • Companiile aeriene anuleaza zborurile din motive financiare
 • Nu exista nici o restrictie oficiala de calatorie in zona de risc

Daca o companie aeriana anuleaza un zbor pentru care nu exista restrictii oficiale de calatorie, coronavirusul nu este, prin urmare, singurul motiv de anulare.

Dorinta de a calatori a scazut in urma raspandirii virusului, iar cursele care nu sunt rezervate in totalitate pot fi anulate de companie pentru a economisi bani. Iar in acest caz aveti dreptul la compensatii.

Mai multe despre ce faci in cazul anularii si cum obtii compensati afla aici: Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul .

Articole similare

Wizz Air isi extinde reteaua in Iasi si Craiova
Wizz Air isi extinde reteaua in Iasi si Craiova
5 noi zboruri directe din Suceava spre 5 tari cu Wizz Air
5 noi zboruri directe din Suceava spre 5 tari cu …
Wizz Air va zbura direct din Romania spre Cardiff, Tara Galilor
Wizz Air va zbura direct din Romania spre Cardiff…