Cum se restabileste traficul aerian in Europa

Pandemia Covid-19 este cea mai mare criza din toata istoria aviatiei civile. Pentru a vedea care este situatia per ansamblu am analizat traficul aerian din 2019 si 2020 si vedem aici care este impactul si cand isi revine industria.

Articolul este actualizat zilnic conform celor mai recente evenimente din industrie.

Traficul aerian in Europa

Comparatie trafic aerian Europa 2019 2020In imagine puteti vedea amploarea impactului pandemiei asupra traficului aerian in Europa si modul in care acesta s-a schimbat in comparatie cu anul trecut.

In aceeasi zi a anului 2019 exact la ora 11:00 in aer se aflau exact 2836 de aeronave - de 8 ori mai mult decat in aceeasi zi a anului 2020.

Eurocontrol (Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigarii Aeriene) colecteaza datele privind numarul de zboruri pe zi, comparativ cu anul 2019.

Deviere trafic aerian in Europa 2019 - 2021

Pe graficul de mai jos poti vedea devierea traficului aerian in 2021 in comparatie cu 2019 (ultimul an care nu a fost afectat de pandemie).

Loading chart

Deviere trafic Romania

Deviere trafic Moldova

Oscilatiile de trafic pe care le poti vedea in grafic se datoreaza diferentei dintre numarul de zboruri in zilele de weekend si cele de lucru, in zilele de sambata si duminica traficul aerian fiind mai mic cu 20% - 30%.

Cele mai active companii aeriene in Europa

Mai jos poti vedea cum zboara cele mai importante companii aeriene din Europa - numarul mediu de zboruri pe zi (datele oferite de Eurocontrol).

Cand se reiau zborurile

Un mai mare impact asupra traficului decat scaderea cererii il au restrictiile de calatorii impuse de tari. Mai mult de 200 de tari au stabilit asemenea restrictii de intrare. Mai detaliat despre restrictii poti citi aici: Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie.

Zboruri din/spre Romania si Moldova

O mare parte din curse sunt relansante iar statutul acestora se schimba dinamic in functie de restrictiile impuse de tari.

Ce se intampla cu preturile la bilete

Se vor reduce biletele de avion dupa pandemie? Nimeni nu poate raspunde cu siguranta la aceasta intrebare.

Acest lucru depinde in mare masura de companiile aeriene. Multe ar putea sa nu reziste si sa-si opreasca activitatea iar in acest caz, preturile ar putea chiar creste - din cauza reducerii capacitatii de transport.

Cum vom calatori dupa pandemie

Deja este evident faptul ca lumea nu va mai fi la fel dupa aceasta criza de proportii. Si acest lucru se refera si la transportul aerian de pasageri.

Mai jos sunt ideile noastre principale despre ce se poate schimba in viitorul apropiat.

  • Multe restrictii ar putea fi in vigoare pe un termen mai indelungat - pasagerii din regiunea noastra vor trebui sa se informeze detaliat despre conditiile de intrare chiar si in tarile EU.
  • Vor fi aplicate teste Covid-19 in unele aeroporturi iar cozile in aeroport vor deveni mai mari. Pasagerii vor trebui sa mearga la aeroport mai devreme decat obisnuitele 1 ora si jumate.
  • In afara de de pasaport, veti avea probabil nevoie si de un certificat medical pentru a intra in tara.
  • Numarul de returnari si anulari voluntare a biletelor de avion va fi in crestere.
  • Companiile aeriene vor acorda o mai mare atentie echipamentului de purificare a aerului din avioane.
    Deja multe companii aeriene includ in publicitate informatii despre procedura de filtrare si tipul de filtre cu care sunt dotate avioanele.

Vrei sa afli mai multe despre acest subiect? Urmareste acest articol actualizat, pagina noastra www.facebook.com/zbordirect sau aboneaza-te la noutatile noastre si fii la curent cu cele mai actuale noutati din lumea calatoriilor cu avionul.

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular