Informatii utile pentru planificarea calatoriei in contextul Covid-19

Zborul cu avionul nu mai este atat de simplu cum era pana in martie 2020. Si inca nu se stie cat va mai dura aceasta situatie.

Aici ti-am pregatit toate instrumentele, link-urile si informatiile indispensabile atunci cand iti planifici calatoria in contextul pandemiei Covid-19.

Restrictii de calatorie si conditii de intrare si tranzit

Fiecare tara impune restrictiile de calatorie individual chiar si in cadrul blocurilor regionale, inclusiv UE. Pe zbordirect.com centralizam toate datele oficiale intr-un singur loc, ca sa le poti accesa rapid si simplu.

Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie - aici poti sa vezi restrictiile de calatorie pentru toate tarile din lume. Informatia este actualizata cu datele oficiale ale ministerelor de externe ale tarilor si IATA (TIMATIC).

Sau utilizeaza aplicatiile noastre unde poti sa vezi rapid restriciile de calatorie si regimul de vize:

Cum gasesti un zbor direct sau cu escala

Zbor direct

Programul de zboruri nu a avut schimbari atat de dinamice in toata istoria aviatiei civile. Acesta se shimba in fiecare zi din cauza restrictiilor de intrare si a modificarilor orarului operatorilor aerieni.

 • Program zboruri directe
  programul de zboruri il poti vedea doar pe site-ul oficial al companiei aeriene care te intereseaza, sau acceseaza aceasta pagina  pentru toate zborurile din lume.

Zboruri cu escala

De multe ori zborurile directe pot sa nu fie disponibile pentru destinatia ta, in acest caz optezi pentru zboruri cu escala. Dar trebuie sa ai in vedere ca se pot aplica restrictii de tarile in care tranzitezi, diferite de ale tarii de destinatie. Verifica restrictiile de calatorie si pentru tarile care le tranzitezi.

Ca si pentru alte cazuri iti recomandam sa nu rezervi zboruri cu mai mult de 2 escale.

Cum rezervi biletele de avion

Rezerva biletele de avion la o agentie de incredere, pentru a evita neplacerile in cazul anularilor si altor situatii neprevazute. Daca este posibil - adauga-ti o asigurare pentru cazurile de anulare.

Asigurare medicala peste hotare

Iti recomandam sa achizitionezi asigurare medicala peste hotare. O poti face online pe site-ul oricarei agentii de asigurari iar pretul mediu este de 5 euro / persoana pentru 7 zile, adica destul de putin.

De asemenea o poti face si cand rezervi biletele online adaugand acest serviciu, dar trebuie sa ai in vedere ca vei plati cu 20-30% mai mult decat daca ai face-o separat. Seviciul nu este legat de modul de calatorie si iti recomandam sa-l achizitionezi separat. Dar daca timpul este mai pretios - o poti face la momentul rezervarii biletelor.

Ce iei cu tine

Documente necesare

In afara de documentul de calatorie (pasaport sau card de identitate (in UE)) iti recomandam sa ai cu tine si urmatoarele documente:

 • Formularul electronic de intrare in tara completat, sau codul de bare emis dupa completarea acestui formular.
  Link-ul cu formularul il gasesti (daca este prevazut pentru tara de destinatie) in restrictiile de calatorie.
 • Confirmarea rezervarii cazarii sau datele de contact ale persoanei unde vei fi cazat.
  Confirmarea rezervarii poat fi email-ul de confirmare receptionat de la booking.com. Nu uita sa-l salvezi in telefon, pentru cazul in care nu vei avea internet.
 • Asigurarea medicala peste hotare.
  Asigurarea medicala nu este obligatorie, dar poate fi prevazuta o asemenea conditie de unele tari, verifica in restrictiile de calatorie.

Test Covid-19

Daca este obligatoriu atunci trebuie sa-ti faci si un test Covid nu mai tarziu de 72 de ore inainte de calatorie (acest termen poate fi diferit in dependenta de tara).

Daca nu este specificata o asemenea conditie in restrictii - atunci nu ai nevoie de test.

Masca

Majoritatea companiilor aeriene nu permit zborul in avion fara masca. Unele ofera gratuit masti la imbarcare. Dar avand in vedere ca accesul in aeroport este de asemenea permis doar celor cu masca - nu uita sa-ti iei mai multe masti cu tine.

Cand vii la aeroport

Din cauza perturbarilor de trafic, a schimbarii procedurilor de control in aeroporturi, iti recomandam sa vii la aeroport mai devreme decat 1 ora jumate (cum era destul pana la pandemie). 2 ore jumate este timpul optim pentru a veni la aeroport in aceasta perioada.

In avion

Despre cum zbori cu avionul in siguranta in perioada pandemiei citeste aici: Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19


Daca ai si alte intrebari referitor la planificarea calatoriilor in perioada Covid - nu ezita sa ne contactezi aici: Contacte