Cum sa alegi un aeroport alternativ pentru …

Cum sa alegi un aeroport alternativ pentru calatoria ta

Cum sa alegi un aeroport alternativ pentru calatoria ta

De multe ori vrei sa zbori spre o destinatie spre care nu exista zboruri directe din regiunea noastra. Sau vrei sa zbori maine da nu mai sunt locuri la cursa. In acest caz optam pentru aeroporturi de alternativa.

De exemplu, Bratislava este o destinatie tot mai populara datorita amplasarii si preturilor atractive, dar, din pacate, nu exista zboruri directe Bucuresti - Bratislava, si ca sa fim sinceri - nici nu vor exista vreodata. De ce?

Aeroportul Vienna VIE

Pentru ca la doar 60 km distanta de Bratislava BTS se afla un mega-nod de transport aerian care are conexiune directa aeriana zilnica cu Bucuresti-ul - Vienna VIE .

Avand in vederea proximitatea capitalei Slovaciei - aceasta intra in zona de acoperire a aeroportului austriac si o ruta separata ar avea un grad de incarcare redus.

Asa ca daca vrei neaparat sa zbori direct din Bucuresti spre Bratislava - va trebuie sa faci o comanda de cursa charter privata. Dar, decat sa cheltui cateva mii de euro credem ca este mult mai rational sa-ti rezervi niste bilete spre Viena de la 29 euro/directie, iar de acolo intr-o 1 ora esti deja la destinatie cu transport terestru.

Si aceasta nu este unica situatie cu alternativele de zboruri directe din regiunea noastra in Europa.

Alternative cand nu sunt zboruri directe

Daca vrei sa zbori direct si nu sunt zboruri pentru destinatia ta iti recomandam sa te uiti atent pe harta la locatia destinatiei tale - ca sa vezi daca nu cumva ai alternative mai bune, mai directe sau chiar mai ieftine.

Un exemplu bun este Strasbourg -  este o destinatie destul de solicitata din regiunea noastra dar nu exista zboruri directe din Romania sau Moldova.

Aeroportul Frankfurt Hahn HHN

In apropiere de Strasbourg sunt 3 aeroporturi cu zboruri directe din regiunea noastra Karlsruhe FKB (33,2 km), Stuttgart STR (107 km), Basel-Mulhouse BSL , Basel-Mulhouse BSL (110,6 km) si Zurich ZRH (139,9 km).

100 de km poate parea nu chiar atat de aproape, dar trebuie sa ai in vedere ca regiunea data este una dintre cele mai dezvoltate din lume din punct de vedere al transportului terestru.

Bilbao, capitala Tarii Bascilor, este centrul unei comunitati destul de mari de romani si cererea de transport este corespunzatoare. Dar, deocamdata, doar cu escala poti zbura spre acest aeroport.

Dar exista si o alternativa de zbor direct - Santander SDR . Si este nu doar o alternativa directa dar si foarte ieftina.

Aeroportul Santander SDR

Aeroportul Seve Ballesteros este optiunea perfecta pentru toata regiunea basca, inclusiv Vitoria-Gasteiz.

Alternative de aeroporturi apropiate

Ce inseamna apropiat? Este o notiune destul de relativa, dar, in general, pana la 200 km se considera o distanta mica in Europa. Daca insa calatoresti spre regiuni mai indepartate, de exemplu spre Cercul Polar, aceasta distanta poate fi mai mare.

Satu Mare este un aeroport cu 1 singur zbor direct international. Un pic mai buna situatia la Oradea unde Ryanair revine in 2021. De ce nu se dezvolta reteaua din aceste aeroporturi.

Aeroportul Debretin DEB

Motivul este unul simplu - la doar aproximativ 100km se afla un aeroport mic, dar care "creste intr-o zi cat altele in 100" - Debretin. Doar o minune poate sa opreasca Calatorii din Oradea si Satu Mare sa nu mai mearga in tara vecina pentru a zbura in Europa. 

Acesta este un exemplu clasic de alternativa de aeroport mult mai convenabil decat aeroportul mai apropiat din tara Calatorului.

Alternative de aeroporturi mai ieftine

Cea mai cunoscuta alternativa de aeroport mai ieftin in regiunea de Est este aeroportul Iasi - pentru cel din Chisinau.

Aeroportul Iasi IAS

Aeroportul din Iasi este optiunea mai ieftina a Calatorilor din Chisinau pentru multe destinatii europene. Dar, daca in 2014 aproape in toate cazurile le recomandam Clientilor din Republica Moldova sa mearga la Iasi, situatia s-a mai schimbat, mai ales in 2019.

Expansiunea extraordinara Wizz Air in Republica Moldova a facut ca si Calatorii din Iasi sa vina la Chisinau pentru a zbura direct spre unele destinatii care nu sunt accesibile din Iasi, de exemplu - Atena sau Parma.

Chiar daca exista un control de frontiera intre aceste 2 aeroporturi - Iasi este alternativa perfecta pentru Calatorii din Moldova si viceversa.

Tari care nu au aeroporturi deloc

Daca destinatia ta este una din aceste tari - poti sa nu pierzi timpul pe cautari de zboruri directe sau cu escala - acestea nu au aeroporturi, deloc.

  • Andorra - cele mai apropiate aeroporturi majore sunt Barcelona - El Prat in Spania si Toulouse in Franta - la 2 ore de mers cu masina.
  • Liechtenstein - cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Zürich din Elvetia, care se afla la 130 de kilometri. Dar daca vrei sa zbori direct si ieftin poti opta pentru Basel-Mulhouse - la aproximativ 200 km.
  • Monaco - cel mai apropiat aeroport de Monaco este Aeroportul Côte d'Azur din Nisa, Franta.
  • San Marino - cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Federico Fellini din Rimini, Italia, dar cea mai buna alternativa de zbor direct din regiunea noastra este spre Bologna.

Aeroporturi alternative in Europa

Mai jos ti-am pregatit o lista cu unele dintre cele mai cunoscute si comode alternative de aeroporturi din Europa.

Pentru a vedea toate aeroporturile si alternativele acceseaza Aeroporturile noastre active.

Aeroport Alternativa
Frankfurt FRA Cologne CGN, Frankfurt HHN
Memmingen FMM Friedrichshafen FDH, Munich MUC
London SEN London LGW, London LTN, London STN
Constanta CND Bucharest OTP, Varna VAR
Lamezia Terme SUF Brindisi BDS, Catania CTA
Cluj-Napoca CLJ Debrecen DEB, Sibiu SBZ
Chisinau KIV Iasi IAS, Odesa ODS
Iasi IAS Chisinau KIV, Suceava SCV
Ohrid OHD Skopje SKP, Tirana TIA
Santander SDR Bilbao BIO, Vitoria VIT
Milan BGY Milan LIN, Milan MXP
Craiova CRA Bucharest OTP, Sibiu SBZ

Cum sa alegi un aeroport alternativ

  • Cand iti planifici calatoria deseneaza cate un cerc pe harta cu raza de 100-200 km in jurul punctului de plecare si al destinatiei tale.
  • Verifica preturile si disponibilitatea de zboruri din aeroporturile apropiate de punctul tau de plecare. De ex. daca zbori din Bucuresti spre Barcelona, iti recomandam sa vezi si preturile din Craiova - te poate astepta o surpriza placuta.
  • Vezi daca sunt aeroporturi mai ieftine in apropiere de destinatia ta. De exemplu daca destinatia ta este Florenta, la doar 80 km se afla Aeroportul din Pisa - cu preturi de 2-3 ori mai mici.
  • Daca te intereseaza in primul rand cel mai mic pret  - alege aeroporturi unde zboara companiile low-cost. Daca zbori spre Munchen - probabil deja ai observat ca este un aeroport destul de scump, inca neasimilat de operatorii low-cost, dar care are o alternativa mai ieftina de 3-4 ori - Memmingen - un aeroport secundar dar preferat de companiile Ryanair si Wizz Air pentru ca are taxe aeroportuare mult mai mici.
  • Verifica caile de acces si modalitatile de transport disponibile in aeroportul de plecare si destinatie. O poti face pe site-urile oficiale ale aeroporturilor corespunzatoare - doar aici este cea mai veridica si actualizata informatie.

Daca nu gasesti alternative pentru destinatia ta - nu ezita sa ne contactezi si neaparat iti vom gasi cea mai buna solutie de calatorie cu avionul spre orice destinatie din Europa si mai departe.

Articole similare

Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afecteaza zborurile
Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afe…
Toate aeroporturile active din Finlanda
Toate aeroporturile active din Finlanda
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei Turcesti
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei T…