Cum sa-ti depasesti frica de a zbura …

Cum sa-ti depasesti frica de a zbura cu avionul

Cum sa-ti depasesti frica de a zbura cu avionul

Sunt inca multi calatori care, din cauza fricii de avion, sunt gata sa-si sacrifice siguranta, confortul si timpul personal si se pornesc la distante lungi cu autocarul, sau chiar cu microbuzul. 1 din 5 oameni se teme sa zboare si acesta este un sentiment normal. Cel mai bine ne simtim in mediul nostru firesc - cu ambele picioare pe pamant.

Orice frica vine din cauza ca nu intelegem sau nu cunoastem anumite lucruri, si in aceste situatii puterea sta in cunoastere. Inarmeaza-te cu noi cunostinte, invinge frica si fii liber sa calatoresti acolo unde doresti!

Afla mai multe despre avioane si zboruri in general

Avionul este cel mai sigur mod de transport existent

Avionul - cel mai sigur transportPrimul lucru pe care trebue sa-l cunosti si sa-l constientizezi este ca avionul este cel mai sigur mod de transport existent in lume. Mai sigur poate fi doar escalatorul dintr-un centru comercial.

Conform statisticii oficiale esti in mai mare siguranta intr-un avion decat atunci cand pur si simplu mergi pe strada.

Zborul cu avionul este cel mai tehnologizat si monitorizat (dupa zborul cu racheta cosmica) proces din cele existente in lume. In acest proces sunt implicati sute de oameni, zeci de departamente si organizatii - a caror deviza este "Siguranta mai intai de toate".

Riscul de a muri intr-un accident de aviatie este de 1 din 11 000 000 iar sansa sa mori intr-un accident auto este de 1 din 5 000. Aceasta inseamna ca cea mai periculoasa parte a unei calatorii cu avionul este drumul pana la aeroport. Odata ce ai ajuns aici poti sa te feliciti - partea cea mai riscanta a calatoriei tale tocmai a trecut.

Ai sanse mai mari sa mori din cauza unei intoxicatii alimentare, muscat de un sarpe, lovit de un fulger, sau de la o cazatura din patul propriu decat intr-un accident de avion.

Asteapta-te la miscari si senzatii neobisnuite in timpul zborului

De ce merge avionul atat de repede? De ce mi s-au astupat urechile? De ce se misca aripa avionului? De ce suntem rugati sa ne punem centurile de siguranta?

Cand esti in fata unei situatii neobisnuite, primul instinct este sa presupui cel mai rau. Pentru a minimiza acest lucru, afla tot ce este posibil despre zbor si cum functioneaza un avion. Cu cat stii mai mult, cu atat mai putine vei avea motive sa-ti faci griji. Iata cateva lucruri de baza pe care trebuie sa le cunosti:

  • Avionul trebuie sa atinga o anumita viteza, astfel incat sa poata decola. De aceea s-ar putea sa ti se para ca avionul merge prea repede. Odata ce avionul se ridica in aer, nu vei mai observa viteza atat de mult pentru ca nu va mai fi contact cu pamantul.
  • Urechile "se astupa" cand avionul se deplaseaza in sus sau in jos din cauza diferentelor de presiune a aerului.
  • Anumite parti ale aripii trebuie sa se miste in timpul zborului. E perfect normal. Aceste suprafete sunt proiectate pentru a impinge aerul in timp ce aeronava zboara, permitand manevrabilitatea ei.

Turbulenta este un fenomen perfect normal

Pune-ti centura in timpul turbulentelorTurbulenta apare atunci cand avionul trece dintr-o zona cu presiune scazuta spre una cu presiune ridicata, ceea ce te face simti un "hop" in zborul avionului. Turbulenta este la fel ca si conducerea masinii pe un drum denivelat. Nu poate face avionul sa se opreasca si sa inceapa sa cada.

In rarele ocazii cand turbulenta cauzeaza vatamari corporale, aceasta se datoreaza faptului ca pasagerii in cauza nu purtau centuri de siguranta sau erau loviti de bagaje din compartimentele deschise deasupra capului.

Daca ti-ai pus centura de siguranta  - nu ai de ce sa-ti faci griji.

Avioanele trec regulat numeroase intretineri tehnice

Inainte de fiecare zbor mecanicii examineaza jurnalul de bord pentru a vedea daca exista vreo problema tehnica sesizata de echipaj. Orice problema care afecteaza functionarea in siguranta a avionului este remediata. Se verifica rotile, pneurile, franele si nivelul uleiului de la motoare, starea tuturor componentelor de baza ale aeronavei. Rezervoarele din aripi sunt umplute cu combustibil, echipajul face o tura de verificare in jurul acestuia pentru a vedea daca exista ceva ce ar putea afecta siguranta zborului.

Toate acestea nu constituie decat o mica parte din ceea ce este necesar pentru ca un avion de pasageri sa poata zbura in siguranta. Pentru fiecare ora aflata in aer, acesta trece prin 11 ore de deservire tehnica. Aceasta inseamna ca, daca zborul tau dureaza trei ore, avionul a parcurs 33 de ore de deservire tehnica pentru ca totul sa functioneaze perfect.

Pilotii sunt antrenati si instruiti intensiv

Pilotii sunt antrenati si instruiti intensiv

Putine sunt profesiile atat de reglementate si monitorizate ca pilotii de aeronave. Acestia sunt acceptati sa conduca o aeronava doar dupa trecerea unor teste si examene riguroase. Minimum la fiecare jumatate de an pilotii trec antrenamente in simulatoare specializate unde sunt simulate toate situatiile de urgenta - inclusiv aterizarea fara nici un motor functionabil.

La fiecare 6 luni pilotii trec si examene medicale riguroase si fara comporomisuri care ar putea afecta siguranta zborurilor.

Cum sa depasesti frica de zbor inainte de calatorie?

Viziteaza aeroportul inainte de ziua zborului

Viziteaza aeroportul inainte de zborFa o vizita in aeroport pana la ziua zborului. Primbla-te prin terminale ca se te obisnuiesti cu modul in care decurg lucrurile acolo. Cand vei veni la aeroport in ziua zborului te vei simti mult mai confortabil.

Adu niste gustari cu tine

Ia cu tine niste alune, chips-uri, biscuiti sau orice alta gustare preferata. Acestea te vor ajuta sa te distragi de la gandurile negative pe care le poti avea in timpul zborului.

Trezeste-te cat mai devreme

O solutie buna este sa te trezesti cat mai devreme in ziua zborului, astfel incat sa prinzi mai usor un somn in avion. Nu este o modalitate mai buna de a petrece timpul in avion decat sa dormi pe toata durata zborului. Asa vei avea si timp mai mult pentru a-ti pregati bagjul, documentele de calatorie etc.

Ce sa faci in timpul zborului?

Evita sa consumi alcool in exces

Este un sfat aplicabil si pentru calatoriile cu avionul. Cu toate ca pare sa te ajute, aceasta solutie nu este buna pentru zborurile lungi. Dupa ce trece efectul alcoolului te vei simti si mai rau decat inainte. Limiteaza-te la un pahar de bere sau de vin.

Fa exercitii de respiratie si relaxare

Inspira prin nas. Apoi expira incet, numarand pana la zece pana cand iese tot aerul din plamani. Repeta de cate ori este necesar.

Adu cu tine lucruri care te vor tine ocupat in avion

Relaxeaza-te in avion

Gaseste-ti ocupatii in timpul zborului si astfel timpul va trece mai repede si te vei simti mai confortabil in avion. Ia cu tine niste reviste sau un laptop in care ai descarcat episoade ale emisiunilor preferate de televiziune, niste filme, sau o joaca de calculator. De asemenea, poti sa lucrezi la calculator asupra unei sarcini de la birou sau de la scoala.

Timpul pe care il vei petrece in aer este o ocazie potrivita pentru a face ceva ce doreai sa faci demult dar nu gaseati timp, mai bine ocupa-te de aceste lucruri in loc sa petreci timpul facandu-ti griji nemotivate.

Articole similare

Cum sa te pregatesti pentru un zbor lung
Cum sa te pregatesti pentru un zbor lung
De ce nu exista zbor direct din Romania spre Verona?
De ce nu exista zbor direct din Romania spre Vero…
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu avionul
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu a…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023