Aeroporturile sunt diferite, mari si mici, internationale si interne, dar toate fac parte dintr-un sistem integrat unde se folosesc aceleasi instrumente, servicii si semne conventionale.
Fie ca zbori spre o destinatie pentru prima data sau poate ti-ai invitat parintii in America si iti faci griji sa nu sa se rataceasca in aeroportul Kennedy, aici vei afla tot ce trebuie sa stii despre orientarea in orice aeroport.
Vino la aeroport cu minimum o ora jumate inainte de zbor. Daca zbori dintr-un aeroport nou sau calatoresti cu copiii - vino si mai devreme pentru a parcurge toate formalitatile fara graba si stress inutil.
Trebuie sa ai in vedere ca drumul spre aeroport poate fi destul de lung, iar blocajele de trafic pot cauza intarzieri considerabile.
Daca zbori prima data din sau prin un aeroport mare iti recomandam sa ajungi la aeroport cu 2-3 ore inainte de zbor.
Aeroporturile mari sunt impartite in terminale. Acestea sunt cladiri separate ale aeroportului care deservesc o anumita categorie de zboruri si operatori aerieni. De exemplu zboruri interne sau externe.
Numarul terminalului va fi indicat in biletul electronic sau in cartea de imbarcare (daca ai facut deja check-in online). Pentru a ajunge de la un terminal la altul, poate fi necesar sa folosesti transportul intern al aeroportului - de obicei cu autobuzul, care poate dura ceva timp.
Transportul intre terminale este de obicei gratuit.
Aeroporturile (sau terminalele) sunt impartite in 3 zone conventionale.
Zona principala este accesibila pentru toti. Nu trebuie sa ai un bilet de avion pentru a intra, de exemplu, pentru a intalni sau petrece pe cineva. Aici se efectueaza check-in-ul, sunt amplasate oficiile prestatorilor de servicii, servicii aeroportuare (informatii, bagaje...) localuri etc.
Zona de securitate si frontiera este accesibila pentru pasagerii cu un bilet de avion si documente de calatorie valabile (pasaport).
Zona de asteptare. Dupa ce ai trecut controalele de securitate si frontiera poti sa treci in zona de asteptare. In dependenta de aeroport aici se afla magazinele Duty Free si alte facilitati, portile de imbarcare. Aici pasagerii isi petrec timpul inainte de zbor si, la ora stabilita, sunt imbarcati in aeronava.
Deci, ai ajuns la terminalul potrivit. La intrarea in terminalele aeroporturilor mari (de ex. Istanbul) exista un control preliminar de securitate. Va trebui sa introduci toate gentile (inclusiv cele personale mici) in scanerul de bagaje si sa treci prin cadrul de securitate.
Iti recomandam sa pui toate obiectele care contin elemente metalice (chei, portofel, telefon) in geanta sau rucsac inainte de a merge la aeroport. Astfel vei economisi timp la trecerea controalelor, unde vi se va cere sa scoateti totul din buzunare.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci la aeroport este sa gasesti panoul (tabelul) informativ care afiseaza orarul zborurilor. Acesta este prezent in orice aeroport indiferent de marime si tara si este astfel amplasat incat sa fie vizibil de la intrarea in cladirea terminalului (vezi imaginea).
Acesta este un monitor digital unde este afisat programul actualizat al zborurilor si alte informatii utile pentru pasageri. Informatia este afisata in limba tarii aeroportului si, in mod obligatoriu, in engleza. In aeroport sunt amplasate monitoare separate pentru Plecari (Departures) si Sosiri (Arrivals).
Informatia de pe tabelul de zboruri include aceste date minime:
Pe panou vei gasi si numarul zborului tau. Destinatia mai multor zboruri poate coincide, ora de plecare poate fi modificata, prin urmare, cauta doar dupa numarul de zbor.
Numarul de zbor este intotdeauna format din 2 litere (3 litere - in cazul zborurilor charter) si mai multe cifre, unde literele semnifica compania aeriana iar cifrele - numarul zborului:
W6 3652 - W6 este codul companiei Wizz Air, 3652 numarul cursei Iasi - Londra
0B 6832 - 0B este codul companiei Blue Air, 6832 numarul cursei Iasi - Londra
Nu confunda codul rezervarii cu numarul zborului. Codul rezervarii este folosit pentru identificarea fiecarei rezervari in parte, numarul zborului pentru a identifica cursa (avionul companiei aeriene care zboara la ora si pe itinerariul stabilit).
Acesta este indicat in biletul (sau email-ul de confirmare) tau in sectiunea Detalii zbor.
Daca langa zborul tau este inscriptia ON-TIME (la timp), atunci zborul pleaca conform programului si nu exista modificari. Daca zborul este intarziat, atunci vei vedea inscriptia DELAYED (intarziat).
In cazul anularii zborului in coloana statutului zborului vei vedea notificarea CANCELLED (anulat). Despre ce faci in cazul intarzierii si anularii zborului citeste aici: Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul .
Daca ti-ai facut check-in-ul online si ai deja cartile de imbarcare (si nu ai bagaj de cala) - poti sa mergi direct la controlul securitate, frontiera si la poarta de imbarcare (Gate). In caz contrar trebuie sa treci check-in-ul la aeroport.
Numarul portii este indicat pe panoul informativ. Recomandam sa gasesti poarta si pe urma te poti relaxa intr-o cafenea sau merge la shopping in duty-free.
Daca nu ai facut check-in online trebuie neaparat sa-l faci aici in aeroport.
Poti sa faci check-in-ul la aeroport numai dupa ce notificarea CHECK-IN apare in fata numarului tau de zbor (vezi imaginea de mai sus).
Check-in-ul incepe cu aproximativ 3 ore inainte de plecare si se termină cu 30-45 de minute.
Dupa ce in dreptul zborului apare notificare CHECK-IN poti merge la ghiseul de inregistrare a companiei aeriene care opereaza zborul. Ghiseul il gasesti dupa numar - acesta va fi afisat pe monitor.
Ghiseul este locul unde un colaborator al companiei aeriene iti va prelua bagagul de cala si va emite cartea de imbarcare pentru fiecare pasager.
Biletele de avion sunt emise electronic asa ca poti sa mergi la ghiseu doar cu pasaportul. Pentru orice eventualitate noteaza-ti numarul de confirmare al companiei aeriene (acesta se contine in email-ul de confirmare sau pe rezervarea care o poti accesa online pe site-ul unde ai rezervat biletul).
Dupa ce ti-a venit randul agentul de poarta va cantari si prelua bagajul de cala. Pe bagaj va fi atasata o eticheta cu cod de bare iar o alta eticheta iti va fi inmanata pentru ca sa poti lua bagajul la sosire.
Check-in inseamna procedura prin care agentul de poarta introduce datele personale din pasaport in sistemul companiei aeriene si va emite cartea de imbarcare pentru fiecare pasager unde va fi indicat numarul locului in aeronava.
Dupa ce ti s-a eliberat permisul (cartea) de imbarcare si etichetele pentru bagaj - inregistrarea este finalizata si poti sa mergi la poarta de imbarcare in avion.
Dar mai intai trebuie sa treci controlul de securitate si frontiera.
Aici se verifica daca bagajul de mana nu contine lucruri interzise de regulamentele aeroportuare si legislatia in vigoare a tarii. Mai multe despre obiectele permise si interzise in bagajul de mana citeste aici: Verificare bagaj de mana .
Inainte de ajunge la poarta vei trece serviciul de frontiera al tarii de plecare. Cand ajungi la ghiseul pregateste doar pasaportul si cartea de imbarcare. Aici se verifica, dupa caz, vizele,valabilitatea pasaportului, si daca nu exista careva interdictii de calatorie.
Chiar daca vre-o 40 ani in urma se fuma chiar si la bordul aeronavei - acum acest lucru este strict interzis, inclusiv in aeroport. Dar majoritatea aeroporturilor au locuri special amenajate pe care le gasesti dupa semnele de pe panourile informative. In cazul aeroporturilor mici aceste locuri sunt amplasate afara.
Duty Free este zona aeroportului unde se afla magazinele fara taxe. Aici, in dependenta de aeroport, iti poti cumpara aproape orice.
Lichidele (inclusiv bauturile alcoolice) nu sunt obiectul restrictiilor privind bagajul de mana la care ne-am referit mai sus. Adica poti sa iei vre-o 2 sticle de whisky cu tine in aeronava, dar asigura-te ca acestea raman intacte in ambalajul magazinului.
Poarta de imbarcare (Gate) este locul unde pasagerii sunt imbarcati impreuna in aeronava la o ora stabilita.
In cazul aeroporturilor mari aeronavele sunt stationate langa terminal si poarta prezinta un culoar mobil care conecteaza terminalul direct cu aeronava.
In alte aeroporturi deplasarea pana la aeronava va fi efectuata cu un autocar.
Iar in aeroporturile mici pasagerii sunt ghidati sa mearga pe jos pana la aeronava.
La toate etapele imbarcarii pasagerii sunt ghidati de catre colaboratorii companiei aeriene, asa ca nu trebuie sa stii pe de rost aceste detalii. Urmeaza instructiunile staff-ului si vei ajunge cu bine la locul tau in avion.
Dupa ce ai ajuns la destinatie vor urma aceleasi proceduri doar ca in ordine inversa. De multe ori acestea se limiteaza doar la debarcare in aeroportul de sosire si controlul de frontiera.
Cand te pornesti la drum iti recomandam sa-ti pui roaming la mobil sau sa-ti cumperi o cartela preplatita de tip roaming, acestea fiind destul de accesibile. Daca apar situatii neprevazute, intarzieri, anulari si altele o sa-ti fie mult mai usor daca ai legatura telefonica si chiar mai bine - internet.
De asemenea, mai ales in cazul zborurilor cu mai multe escale, comunica despre situatiile neprevazute si despre etapele importante ale calatoriei unei persoane apropiate de acasa, sau de la destinatie.
Daca te-ai ratacit si nu poti sa te orientezi dupa semnele din aeroport sa nu-ti fie jena sa ceri ajutorul unui colaborator al aeroportului sau al politiei aeroportuare. Ii vei gasi usor dupa semnele distinctive de pe uniforme. Daca nu cunosti limba tarii si nici cea engleaza, pur si simplu arata biletul tau electronic sau email-ul de confirmare si acestia iti vor arata unde sa mergi.
In toate aeroporturile sunt prezente si birouri de informatii pentru pasageri. Le gasesti usor urmand semnele din aeroport (de regula aceste birouri sunt marcate cu acest semn - ⓘ).
Si acest lucru se intampla in aeroporturile mari. Daca, dupa ce ati mers la cumparaturi in Duty Free, nu-ti gasesti tovarasul de drum mergi la oficiul politiei aeroportuare sau la unul din birourile de informatii pentru pasageri si acolo vei putea anunta prin sistemul audio special sa vina la un loc convenit.
Daca aveti ambii (ambele) legatura telefonica - atunci e si mai simplu.
Daca bagajul nu a ajuns, nu pierde timpul pe cautari si investigatii. Mergi la oficiul de bagaje pierdute si completeaza un formular tipizat. Colaboratorii oficiului te vor ajuta sa o faci. In formular vei indica datele de contact pe care sa fii anuntat despre gasirea bagajului. Tot aici iti va fi utila si poza bagajului, daca ai facut-o inainte de a-l preda la cala.
Dupa ce ai completat si predat formularul (o copie ramane la tine) nu mai poti si nu mai trebuie sa faci nimic. Poti sa iesi cu inima impacata din aeroport, in cele mai multe cazuri bagajele sunt gasite, despre care fapt urmeaza sa fii anuntat.
Daca ai pierdut zborul de legatura si noul zbor este peste 10 ore sau mai mult poti sa mergi la un hotel din incinta aeroportului (acestea sunt disponibile in majoritatea aeroporturilor mari de tranzit) sau, daca iti permite regimul de vize, mergi la un hotel in afara aeroportului.
Daca zbori spre/din un aeroport nou iti recomandam sa te informezi despre acesta si anume - adresa exacta, distanta de la oras, transport disponibil, program zboruri etc.
Aici: www.zbordirect.com/airport poti gasi cele mai actuale informatii despre toate aeroporturile active de pe glob.
Daca mai sunt aspecte neacoperite de acest articol sau ai intrebari cu privire la un aeroport anumit, nu ezita sa ne contactezi si te vom ajuta cu placere.