Cum va afecta BREXIT zborurile din Marea …

Cum va afecta BREXIT zborurile din Marea Britanie

Cum va afecta BREXIT zborurile din Marea Britanie

BREXIT - iesirea Marii Britanii din componenta Uniunii Europeane este unul dintre cel mai importante subiecte de stiri in Europa.

Chiar daca Marea Britanie a hotarat sa plece din Uniune inca in 2016, in realitate nu prea s-a grabit sa o faca. Prea multe a avut de pierdut in cazul unei iesiri, mai ales fara un acord.

Dar iata ca a sosit ziua despartirii - 31 ianuarie - din fericire despartirea este amiabila iar Acordul incheiat asigura pastrarea situatiei existente pentru o perioda de 11 luni - adica pana pe 31 Decembrie 2020.

In aceasta perioada vor ramane in vigoare toate acordurile, licentele si tarifele existente pentru zborurile intre UE si Marea Britanie - adica nu se schimba nimic pana pe 31 Decembrie.

Sa vedem ce se va intampla cu zborurile low-cost din/spre regiunea nostra si Marea Britanie dupa aceasta data. Cum vor fi afectate operatiunile companiilor aeriene Ryanair, Wizz Air si Blue Air din/catre Marea Britanie?

Pana la BREXIT Calatorii din Regat au fost obisnuiti si chiar alintati cu cele mai ieftine zboruri spre cele mai populare destinatii. Este ceva firesc pentru un locuitor al Regatului Unit sa-si petreaca un weekend in Palma de Mallorca, iar urmatorul - in Milano. Pentru ambele destinatii preturile pornesc de la 12 euro/directie. Este destul de probabil ca aceasta situatie se va schimba dupa perioada de tranzitie...

Noi conditii de calatorii pentru cetatenii UE incepand cu octombrie 2020

Cartile de identitate din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Elvetia nu vor mai fi acceptate pentru calatoriile in Marea Britanie, incepand din octombrie 2020. Astfel, accesul cetatenilor din tarile Uniunii Europene, inclusiv Romania, pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar in baza pasapoartelor.

Zboruri din/spre Marea Britanie si tari NON UE

Chiar daca initial Directorul Executiv Ryanair era foarte pesimist in privinta unui BREXIT fara acord, se pare ca lucrurile incep sa evolueze pozitiv, dar, deocamdata, doar pentru zborurile in afara UE.

Gigantul irlandez a obtinut Certificatul de Operator Aerian (AOC) emis de Autoritatea Aeronautica Civila a Marii Britanii (UK CAA). Aceasta inseamna ca Ryanair va putea sa opereze rute interne in Marea Britanie dar si rute din afara UE chiar si in cazul unui BREXIT fara acord.

Anticipand cel mai rau scenariu, compania ungara Wizz Air a obtinut si ea licenta britanica de operatiuni aeriene - inca in luna Mai 2018, astfel asigurandu-si continuitatea operatiunilor din/catre Regat si destinatii non UE.

Zboruri din/spre Marea Britanie si tari membre UE

Dar situatia ramane inca incerta privind rutele din/catre Marea Britanie si tarile Uniunii Europene, inclusiv Romania. La momentul actual toate zborurile sunt efectuate conform Acordului Pan-European "Open Skies" care prevede ca toate zborurile pot fi efectuate intre tarile semnatare fara permisiunea prealabila a tarii de destinatie.

In cazul in care acest Acord nu va mai fi valabil putem sa ne asteptam si la o suspendare a tuturor zborurilor ale operatorilor Ryanair, Wizz Air, Blue Air din/spre Marea Britanie si tarile Uniunii Europene, cu exceptia tarilor de origine.

Blue Air in Liverpool

Din cauza incertitudinilor legate de BREXIT, cea mai mare companie romaneasca, Blue Air, si-a stopat expansiunea dinamica pe aeroportul din Liverpool si Londra Luton unde deja devenise un jucator important.

In cazul unui scenariu "negru" compania isi va suspenda toate cursele din Marea Britanie catre destinatii din UE, in afara tarii de origine, Romania.

In presa britanica si romaneasca au aparut deja articole despre anulari ale zborurilor Blue Air in legatura cu BREXIT, care au fost in graba preluate in mediul online. Dorim sa atentionam internautii ca este o informatie eronata. Anularile in cauza au fost operate din motive operationale si nu au nici o legatura cu iesirea Regatului din UE.

Ce fac daca am rezervat un zbor dupa data de 31 decembrie 2020?

O intrebare logica este: "Bine, si ce fac eu daca am deja rezervat un zbor dupa data de 31 decembrie din Bucuresti spre Londra cu Ryanair, Blue Air sau Wizz Air?".

In cazul in care situatia va fi rezolvata pozitiv si vor fi pastrate acordurile existente, nu va trebui sa faci nimic.

Daca insa vor intra in vigoare anumite schimbari (ceaa ce este foarte probabil) trebuie sa fii pregatit de eventuale schimbari.

Zbor cu Blue Air

Calatorii din/spre Romania si Marea Britanie care au deja rezervate bilete Blue Air sau au de gand sa calatoreasca cu aceasta companie pot sta fara grija chiar si daca Acordul nu va fi semnat. Zborurile spre/din Romania si Marea Britanie ale acestui operator nu vor fi afectate.

Zbor cu Wizz Air si Ryanair

Aeronave Ryanair si Wizz Air in aeroportul Luton

Daca totusi dupa 31 decembrie vor fi suspendate zborurile, si ai bilete rezervate pe site-ul oficial Ryanair sau Wizz Air vei putea sa-ti returnezi banii pentru bilet, compania nefiind obligata sa-ti ofere o compensatie, deoarece situatia poate fi calificata ca un eveniment de forta-majora, care nu depinde de vointa companiei.

Daca ti-ai rezervat biletele la o agentie specializata ai sansa ca zborul sa-ti fie reprogramat gratuit cu o alta companie, in dependenta de disponibilitatea de locuri.

Acestea sunt informatii si prognoze bazate pe situatia actuala la momentul editarii acestui articol. Starea de lucruri se shimba dinamic, toate partile depun un efort enorm ca BREXIT sa fie simtit cat mai putin de cei - datorita carora exista si se dezvolta industria aviatiei civile - Pasagerii.

Speram si noi ca vor fi incheiate toate acordurile necesare pentru ca Pasagerii sa beneficieze in continuare de calatorii libere si ieftine din/spre Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Articole similare

Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportul aproape fara zboruri
Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportu…
Aeroitalia lanseaza primul zbor direct direct din Romania spre Comiso
Aeroitalia lanseaza primul zbor direct direct din…
FlyOne relanseaza zborul direct Chisinau - Valencia din iunie 2023
FlyOne relanseaza zborul direct Chisinau - Valenc…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023