Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei …

Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19

Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19

Pandemia Covid-19 a dat peste cap toata industria calatoriilor si a turismului. Dar calatorim nu doar pentru vacante, calatoria cu avionul a devenit o necesitate vitala.

Si nu este un secret ca majoritatea calatorilor cu avionul din regiunea noastra nu sunt turistii ci milioanele de lucratori migranti care asteapta cu nerabdare relansarea zborurilor pentru a pleca la munca sau a reveni acasa.

Afla aici cum sa reduci la minimum riscul de contaminare cu virusul COVID-19 dar si cu orice alta infectie atunci cand zbori cu avionul in perioada pandemiei.

Cum calatoresti in timpul pandemiei

Care sunt riscurile

Orice actiune pe care o facem presupune anumite riscuri. Nu exista o siguranta de 100%. Risti atunci cand pur si simplu iesi din casa pentru a merge la lucru sau la magazin.

Dar chiar daca este imposibil sa reduci toate riscurile la zero, este posibil sa le reduci la minimum - atunci cand esti pregatit si informat.

Cine poate calatori

Raspandirea coronavirusului a dus la reducerea calatoriilor, dar pentru unii, zborul ramane o necesitate, iar majoritatea tarilor permit intrarea cetatenilor straini care au motive intemeiate.

Despre conditiile de intrare pentru cele mai importante tari din lume si ce inseamna motiv intemeiat pentru fiecare tara in parte poti afla in detalii aici: Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie .

Sa zbor sau sa nu zbor?

Daca operatorul aerian iti anuleaza zborul, angajatorul restrictioneaza calatoriile de afaceri sau conferinta unde trebuie sa mergi este anulata, esti automat scutit de grija luarii deciziei de a zbura sau nu - decizia va fi luata pentru tine.

Dar daca zborul nu iti este anulat sau trebuie neaparat sa calatoresti - primul lucru pe care trebuie sa-l constientizezi este ca avionul este cea mai sigura modalitate de transport din lume - chiar si in perioada pandemiei.

Recomandari de baza

Coronavirusul este un virus similar gripei. Nu sunt necesare pentru moment masuri suplimentare in afara precautiilor obisnuite privind igiena personala (spalarea regulata a mainilor si folosirea servetelelor de unica folosinta).

  • Purtati masca
  • Stranutati si tusiti intr-un servetel sau in cot (nu in palme)
  • Daca va simtiti rau - stati acasa
  • Nu atingeti fata - ochii, nasul sau gura cu mainile
  • Evitati sa dati mainile cand va salutati
  • Evitati contactul cu persoanele bolnave
  • Spalati-va mainile cu sapun cat mai des

Urmareste recomandarile autoritatilor oficiale in domeniul sanatatii din tara de aflare sau de origine.

Daca nu sunt impuse restrictii oficiale si nu sunt anulate zborurile pentru itinerariul planificat - poti sa calatoresti, doar ca trebuie sa iei masurile de precautie de mai sus, destul de simple si care, de altfel, sunt recomandate si in cazurile obisnuite. Iar mai jos discutam despre acest masuri mai detaliat.

Cat de curat este aerul in avion

Aerul din interiorul avioanelor moderne este la fel de curat ca in salile de operatii ale unui spital, deoarece trece de mai multe ori prin filtre de aer cu particule de inalta eficienta (filtre HEPA) care indeparteaza 99,97% din virusurile si bacteriile aeriene. Cu alte cuvinte aerul din avion este cu mult mai curat decat in apartamentul, biroul sau masina ta, nemaivorbind de alte modalitati de transport terestre cum ar fi autocarele.

In afara de protectia pasagerilor companiile aeriene mai au un stimulent de a asigura o buna functionare a sistemelor de ventilatie - daca filterele HEPA nu sunt schimbate regulat si sistemul nu este intretinut bine, acest lucru duce la o suprasolicitare a motoarelor avionului si crestere considerabila a consumului de combustibil.

Rata de infectare in avion este foarte mica, sustine IATA

IATA a examinat 1100 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 care au calatorit cu avionul in perioada ianuarie-martie si a indicat ca niciunul dintre cei 100 000 de pasageri care au zburat impreuna cu aceste persoane nu a fost infectat cu COVID-19 la bordul aeronavei.

"Felul in care este construita cabina avionului face dificila transmiterea virusului la bord"

Alexandre de Juniac, Director General IATA

Deoarece pasagerii stau toti cu fata inainte, cu scaunele care actioneaza ca o bariera intre ei si cu aerul care circula din tavan spre podea, exista un risc mai mic de transmisie decat in alte spatii inchise, inclusiv birouri si magazine.

Spalati si dezinfectati mainile

Acest lucru este atat de simplu incat pare incredibil cat de eficient este in combaterea acestor situatii. Profesionistii din domeniul sanatatii spun ca spalarea mainilor cu apa si sapun este cea mai eficienta metoda de aparare impotriva racelii, gripei si a multor altor boli - inclusv Covid-19.

Gandeste-te unde au fost mainile tale in ultimele 24 de ore si imagineaza-ti cate maini au atins mesele tavii de avion si catarama centurii de siguranta.

Sa-ti aduci aminte de asta si cand vrei sa-ti musti unghiile, sa atingi sau sa-ti freci ochii. Cele mai murdare parti din corpul uman sunt degetele tale.

Daca sapunul si apa nu sunt disponibile poti utiliza produse de dezinfectare care contin peste 60% alcool.

Mesele si scaunele din avion

Chiar daca dupa fiecare zbor toate suprafetele sunt dezinfectate nu va recomandam sa utilizati masa pliabila (tava) din avion.

Daca totusi doriti sa o utilizati va recomandam sa asezati pe suprafata foi de hartie, astfel incat laptopul sau alte obiecte sa nu intre in contact cu suprafata.

De asemenea evitati sa utilizati buzunarele de panza din scaun.

Baia din avion

Daca trebuie sa utilizati baia in timpul zborului - folositi un servetel pentru a deschide usa cabinei si alte manipulari in interior. Spalati mainile cu sapun dupa ce ati terminat.

Odihniti-va si evitati stresul

Cu cat sistemul dumneavoastra imunitar este mai puternic, cu atat mai mici sunt sansele dvs. de a va imbolnavi. Dormiti sase - opt ore pe noapte, faceti exercitii, mancati fructe si legume si evitati stresul.


Deci nu trebuie sa faci nimic extraordinar in avion in comparatie cu ceea ce faci in viata de zi cu zi pentru a te proteja de infectii.

Aceste masuri de precautie sunt suficiente pentru a calatori in siguranta.

Ce se schimba dupa 15 mai

Mastile de protectie

Majoritatea companiilor aeriene au anuntat ca toti pasagerii vor trebui sa poarte masti de protectie in cabina aeronavei. Unele companii aeriene vor oferi gratuit masti la imbarcare.

Echipajul va purta, de asemenea, manusi si masti de protectie si va distribui servetele de igienizare pasagerilor pentru uz personal la bordul aeronavei.

Ce se va schimba la calatoriile cu avionul

  • Calatorii vor evita destinatiile prea populare si aglomerate (de exemplu Paris, Amsterdam, Roma si altele).
  • Aviatia isi va reveni treptat. Mai intai vor fi relansate destinatiile cele mai importante si directe, pentru restul destinatiilor se va zbura rar (de exemplu, o data sau de doua ori pe saptamana).
  • Companiile aeriene vor fi obligate sa mentina distanta sociala si sa blocheze locurile din mijloc sau sa limiteze numarul de pasageri in aeronava.
  • Companiile aeriene vor verifica starea de sanatate inainte de imbarcare, vor solicita certificate medicale sau vor efectua teste rapide.
  • Unii oameni instariti vor prefera aviatia business. In urmatorii doi ani, va exista o cerere crescuta pentru jeturi private.
  • Companiile aeriene vor extinde perioada de utilizare a voucherelor de calatorie si isi vor modifica politicile de anulare/schimb de bilete.

Ce se intampla cu preturile la bilete

Pentru perioada de vanzare pana la 15 mai si imediat dupa preturile sunt cu 20-50% mai mici decat "preturile normale", companiile aeriene incercand sa revina pe piata cat mai rapid. Dar pe un termen mai lung, cel mai probabil, preturile vor creste.

Va fi anulat zborul meu?

Intrebarea data era actuala si inainte de pandemie. Orice zbor poate fi anulat din diferite motive. Acum, in perioada pandemiei aceasta probabilitate este mai mare.

Despre ce faci in cazul anularii zborului citeste in detalii aici: Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul .

Mituri si intrebari frecvente despre coronavirus

Suntem in plina pandemie din cauza COVID-19, citim mii de stiri, auzim sute de sfaturi, dar din cauza isteriei, nu reusim sa intelegem clar si la obiect, ce avem de facut, si ce nu. Organizatia Mondiala a Sanatatii demonteaza o serie de mituri ce s-au creat in jurul coronavirusului.

Uscatoarele de maini omoara coronavirusul?

Pentru a te proteja impotriva virusului, trebuie sa te speli frecvent pe maini cu sapun, alcool si apa. Odata ce ti-ai curatat mainile, trebuie sa ti le usuci cu un prosop de hartie sau cu uscator cu aer cald, insa cel din urma nu ajuta cu nimic pentru a inlatura virusul.

Pot omori lampile cu ultraviolete virusul?

Lampile cu ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a ne steriliza mainile sau alte parti ale corpului, de vreme ce radiatiile de acest tip pot cauza iritarea pielii.

Cat de bune sunt scannerele termice pentru detectarea oamenilor infectati?

Scannerele termice sunt bune pentru detectarea oamenilor cu temperaturi ale corpului peste cele normale, insa pot trece si 10 zile pana cel infectat va prezenta semne de febra.

Poti omori virusul daca iti faci baie cu alcool sau clor?

Nu. Alcoolul si clorul nu vor omori coronavirusul care deja ti-a intrat in corp.

Pot raspandi animalele de companie virusul?

In prezent, nu exista nicio dovada conform careia animalele de companie, cum ar fi cainii sau pisicile, ar putea transmite noul coronavirus.

Te protejeaza vaccinurile pentru pneumonie impotriva coronavirusului?

Nu. Virusul este nou si diferit, avand nevoie de propriul remediu.

Te poti proteja de coronavirus daca iti clatesti nasul cu substante sarate?

Nu exista nicio dovada ca sarea te-ar putea ajuta sa tii la distanta virusul si nicio alta infectie respiratorie.

Vei preveni infectia daca mananci usturoi?

Nu exista niciun studiu conform caruia actuala epidemie poate fi combatuta cu usturoi.

In functie de varsta, ce oameni sunt cei mai vulnerabili la virus?

Oamenii de toate varstele pot fi infectati cu COVID-19. Insa persoanele trecute de 65 de ani si cu alte afectiuni ale sistemului imunitar sunt mai vulnerabili.

Sunt bune antibioticele pentru tratarea Covid-19?

Nu, antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor. COVID-19 este un virus, iar antibioticele nu ar trebui folosite ca mijloc de prevenire sau tratare.

Exista vreun medicament pe care l-as putea folosi pentru a preveni sau trata virusul?

Pana in prezent, nu exista niciun medicament de acest gen, insa cei infectati trebuie sa primeasca tratament simptomatic constant in spatii special amenajate.

Ce inseamna tratament simptomatic?

Tratament care urmareste vindecarea bolii prin inlaturarea simptomelor si nu a cauzelor care o provoaca. Cu alte cuvinte - pacientii cu Covid-19 primesc tratament pentru scaderea febrei, tusei si combaterea sindromelor conexe.

Articole similare

Wizz Air lanseaza primul zbor direct low-cost Bucuresti - Luxemburg
Wizz Air lanseaza primul zbor direct low-cost Buc…
FlyOne relanseaza zborul direct Chisinau - Valencia din iunie 2023
FlyOne relanseaza zborul direct Chisinau - Valenc…
Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportul aproape fara zboruri
Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportu…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023