Cum calatoresti cu avionul pe timp de …

Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi

Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi

Chiar nu am crezut ca va trebui sa scriem un asemena articol, dar asta e situatia, in imediata apropiere se desfasoara un razboi in cel mai direct sens al cuvantului.

Din pacate, aproape intotdeauna exista un razboi pe planeta. Afganistan, Yemen, Myanmar, Eritrea - aici razboiul nu se mai termina, si suntem deja obisnuiti cu aceasta stare de lucruri.

Dar iata ca razboiul a venit la cateva sute de km de noi - in Ucraina. Cat de salbatic si incredibil ar suna - razboiul e langa noi si traim cu acest fapt exact cum am trait si cu Covid-19.

Evenimentele nu sunt izolate in vid si au un impact direct asupra intregului glob, mai cu seama pentru vecinii din imediata apropiere. Aici vei vedea care este impactul asupra zborurilor din si spre regiunea noastra (Romania si Moldova).

Siguranta zborurilor pe timp de razboi

Siguranta mai intai de toate - aceasta este regula principala in aviatie, si aceasta are efect si pe timp de razboi. Autoritatile internationale si nationale de reglementare in domeniul aviatiei urmaresc situatia si stabilesc reguli si restrictii in dependenta de situatia efectiva. Daca un zbor are loc, atunci acesta corespunde cerintelor de siguranta si securitate si nu trebuie sa faci propriile investigatii.

Dar totusi exista anumite riscuri care nu tin doar de riscul de siguranta nemijlocita a zborului despre care vom vorbi mai jos.

Statutul zborurilor pe timp de razboi

Spatiul aerian al Ucrainei este inchis complet, traficul aerian nu mai poate trece pe aici. Spatiul aerian al Rusiei este inchis si el pentru un numar tot mai mare de tari, corespunzator acesta nu poate fi folosit.

Starea de lucruri se schimba dinamic, la momentul actualizarii acestui articol exista o tendinta de indepartare a teatrului de razboi de regiunea noastra, ce poate duce in viitorul apropiat la o normalizare a traficului.

Urmareste acest articol actualizat pentru a fi la curent.

Romania

Spatiul aerian al Romaniei nu este restrictionat, cu exceptia curselor spre/din Rusia si Ucraina. Totusi programul poate suferi modificari in dependenta de starea conflictului armat.

Moldova

Spatiul aerian este restrictionat, se zboara doar prin spatiul aerian al Romaniei. Un numar mare de zboruri este in stare 'suspendata', mai ales cele cu directia spre Rusia, unde se zboara doar cu escala

Cum rezerv bilete de avion si calatoresc pe timp de razboi?

Acestea sunt recomandarile noastre de baza pentru calatoriile pe timp de razboi.

  • Calatoriile spre tarile participante la razboi trebuie efectuate doar daca exista necesitati vitale sau destinatia este finala (adica ai de gand sa ramai acolo din motive personale sau de lucru). In rest - nu calatori spre aceste tari.
  • Recomandam sa nu rezervi bilete de avion cu data de plecare mai tarziu de 2 saptamani. Dar in general, pe timp de razboi, este o practica buna sa recomanzi cu 1 zi 2 inainte de zbor. Asa vei reduce maxim riscul de anulare a zborului si vei evita urmarile si stresul de rigoare - reprogramarea de zboruri anulate, obtinerea rambursarii de la companii aeriene etc.
  • In continuarea punctului precedent, rezerva bilete intr-o directie - pentru a avea o flexibilitate mai mare la retur.

Bineinteles, biletele rezervate cu cateva zile inainte de zbor vor fi mai scumpe (uneori mult mai scumpe), dar daca iti pretuiesti timpul si nervii, iti recomandam aceasta strategie in perioade incerte.

Articole similare

Care sunt cele mai rele si cele mai bune locuri in avion?
Care sunt cele mai rele si cele mai bune locuri i…
8 lucruri esentiale pe care ar trebui sa le ai in bagajul tau de mana
8 lucruri esentiale pe care ar trebui sa le ai in…
Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate