De ce sunt anulate unele rute din …

De ce sunt anulate unele rute din Romania si Moldova

De ce sunt anulate unele rute din Romania si Moldova

Avem multe intrebari de la utilizatorii zbordirect.com de genul: "De se s-a scos ruta Iasi - Munchen? Erau mereu full!". Intr-adevar, pe parcursul ultimei perioade se anunta mai multe suspendari si anulari de zboruri ale companiilor low-cost dar si cele de linie. De ce se inchid aceste rute low-cost populare?

Dar mai intai sa vedem ce se are in vedere prin "mereu full" si daca sunt totusi populare aceste rute.

Ce inseamna un zbor anulat si cum verific statutul?

Pe aceasta pagina sunt enumerate si vom vorbi despre rutele care sunt anulate complet, adica care nu mai sunt operate deloc. Rutele care sunt operationale dar pe anumite date sau ore sunt anulate se considera rute active.

Zboruri anulate recent

Cursele aeriene directe de mai jos au fost anulate recent, in continuare poti opta pentru zboruri cu escala sau alternative directe. Statutul curselor poate deveni activ ulterior.

Cum verific daca este anulat un zbor pe o anumita data, ora?

In primul rand compania sau agentia unde ai rezervat trebuie sa iti trimita o notificare despre anularea zborului si optiunile disponibile in acest caz.

De multe ori insa (mai ales in perioade de criza, de exemplu pandemia Covid) companiile aeriene nu reusesc sa trimita aceste notificari si pasagerul afla despre anulare la aeroport. Pentru a evita aceste situatii extrem de neplacute afla statutul zborului inainte de a te porni la drum.

Daca ai rezervat prin zbordirect.com poti pur si simplu sa ne contactezi si iti vom comunica statutul exact al zborului tau. Pentru rezervari care nu sunt efectuate prin zbordirect.com solicitarile de acest gen nu sunt procesate.

Daca ai rezervat in alta parte urmeaza acesti pasi pentru a verifica daca zborul este operational:

  1. Contacteaza compania aeriana care opereaza zborul, daca ai noroc si iei legatura cu un operator, acesta iti va comunica statutul.
  2. Acceseaza site-ul oficial al companiei aeriene, majoritatea au o sectiune speciala "Statutul zborului" unde poti gasi zborul tau dupa numar sau itinerariu si vedea statutul actualizat.
    Toate companiile aeriene active din lume le gasesti aici: zbordirect.com/info/companies.
  3. Contacteaza sau acceseaza site-ul aeroportului de plecare si/sau sosire, unde poti vedea cel mai corect si actualizat orar de zboruri in timp real.
    Toate aeroporturile active din lume le gasesti aici: zbordirect.com/airport

De ce sunt anulate unele rute directe?

Calatorii fac concluzii in majoritatea cazurilor bazandu-se pe experienta proprie de zbor si e putin probabil ca internautul in cauza a zburat pe fiecare cursa Iasi - Munchen tur si retur, in fiecare saptamana.

In realitate aceasta cursa ca si toate rutele suspendate nu era full mereu. Dimpotriva, au avut performante comerciale destul de slabe si - corespunzator - nu au reusit sa se mentina viabile in orarul operatorilor aerieni. O companie nu va scoate niciodata un zbor care are performante bune.

Anume din acest motiv gigantul irlandez Ryanair s-a retras in totalitate de pe aeroporturile din Craiova si a redus operatiunile pe aeroportul din Timisoara, iar Blue Air a inchis complet baza din Iasi.

Toate companiile aeriene suspenda cu regularitate unele rute din Romania si Moldova din simplul motiv ca nu sunt suficienti pasageri.

Operarea unei companii aeriene care ofera preturi reduse poate fi posibila doar atunci cand sunt eficientizate toate aspectele activitatii operationale - astfel incat activitatea sa fie rentabila. Anularea rutelor nerentabile este o asemenea metoda de eficientizare. Iar un zbor nerentabil inseamna in general un zbor cu un grad redus de incarcare, mai mic de 70%.

Impactul pandemiei Covid

Dupa restartarea zborurilor incepand cu 16 iunie 2020 multe zboruri directe nu s-au mai regasit in orarul obisnuit al aeroporturilor din Romania, in primul rand cele operate de Blue Air si Ryanair. Primul si-a injumatatit flota de aeronave, si, corespunzator - numarul de zboruri, al doilea si-a revizuit orarul si a scos rutele mai putin performante sau care au rute alternative operate de concurenti.

In toate aceste cazuri performantele planificate nu au corespuns cu cele de facto si operatorii a luat decizia de suspendare din motive strict comerciale.

Ce faci in cazul in care este anulat anume ruta ta?

Daca ti-ai cumparat un bilet de avion pentru o cursa noua si aceasta este anulata il poti reprograma sau rambursa integral.

Pe scurt - daca ti-ai rezervat biletele pe site-ul oficial al companiei aeriene si ai fost anuntat din timp (14 zile) ai 2 alternative:

  1. Rambursarea integrala a sumei platite pentru bilete
  2. Acceptarea unei rute alternative din reteaua de destinatii active a operatorului

Daca insa zborul a fost anulat cu mai putin de 14 zile inainte de plecarea programata (sau ai fost anuntat despre anulare cu mai putin de 14 zilne inainte de zbor) ai dreptul si la despagubiri conform Regulamentul UE 261/2004.

Mai multe detalii despre anularile de zboruri vezi aici: Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul

Articole similare

Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afecteaza zborurile
Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afe…
Hurghada - Ghid de calatorie pentru o vacanta low-cost in Egipt
Hurghada - Ghid de calatorie pentru o vacanta low…
Cum verifici statutul rezervarii si al zborului
Cum verifici statutul rezervarii si al zborului
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023