De ce Wizz Air si Ryanair vor …

De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete doar pe site-urile proprii

De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete doar pe site-urile proprii

Probabil ai vazut pe retelele de socializare cum unii operatori, in primul rand Wizz Air si Ryanair recomanda sa rezervi biletele doar la ei pe site si nu pe site-urile agentiilor online.

Este inteleasa aceasta pozitie, dar avem si noi o intrebare. De ce atunci Wizz Air si Ryanair isi distribuie biletele si tarifele pe toate canalele - inclusiv si cele ale agentiilor online??

Cum apar biletele de avion pe site-urile agentiilor online

Cum se distribuie biletele de avion online

Biletele de avion in secolul 21 se rezerva online. Ele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene care opereaza zborul sau pe site-ul agentiilor online.

Cum are loc acest lucru? Companiile aeriene incheie contracte cu una sau mai multe sisteme de distributie globale (de exemplu Amadeus, Travelport, Sabre si altele) oferindu-le acces la progamul de zboruri, biletele si tarifele proprii. Aceste platforme globale nu vand bilete, ele sunt contractate, la randul lor, de agentiile online care sunt utilizatorul final al sistemelor de distributie si efectueaza vanzarea propriu zisa a biletelor de avion pasagerilor.

Daca o companie aeriana nu doreste ca agentiile online sa le vanda biletele ea poate pur si simplu sa nu utilizeze aceste sisteme globale sau sa rezilieze contractele existente. Dar, bineinteles, nu exista pe glob nici o companie din cele aproximativ 800 active care si-ar dori un asemenea lucru. Pentru ca refuzul de a colabora cu agentiile online ar insemna vanzari mai mici, mult mai mici.

Wizz Air si Ryanair nu fac exceptie, acestea au contracte cu cele mai mari sisteme de distributie si doresc ca biletele lor sa fie vandute pe cat mai multe canale. Cu alte cuvinte, si Wizz si Ryanair, benevol si nesiliti de nimeni, isi ofera biletele spre vanzare agentiilor online.

Dar, in acelasi timp, ele doresc sa vanda cat mai mult pe canalul propriu - pe site-ul companiei. De aici si aceste declaratii contradictorii.

De exemplu compania Coca-Cola distribuie produsele sale in toate magazinele din oras, imagineaza-ti ca in acelasi timp ea ar declara sa cumperi doar de la fabrica... Daca si-ar dori acest lucru cu adevarat atunci nu ar incheia contracte cu aceste magazine si ai fi nevoit sa mergi intr-adevar doar la fabrica. Exact aceeasi este situatia cu Wizz si Ryanair.

In imaginea de mai sus poti sa vezi cum lucreaza acest sistem de distributie si vanzare a biletelor. Asa arata acum, si, deocamdata, nu exista motive sa fie careva schimbari.

De ce companiile aeriene isi publica biletele in sistemele globale

In primul rand pentru prezenta. Toti trebuie sa cunoasca despre faptul ca operatorul dat va zbura pe data si itinerariul cautat pe orice site din lume.

Chiar daca in avion raman locuri libere pot fi vandute bilete pasagerilor in tranzit.

Astfel pentru unele companii volumul de vanzari prin agentii poate constitui si 50% din toate locurile rezervate.

De ce nu pot companiile aeriene sa-si vand biletele doar pe site-urile proprii

Nici Wizz Air, nici Ryanair, si nici oarecare alta companie aeriana nu pot sa-si vanda toate biletele pe site-ul propriu din mai multe motive pe care le enumeram mai jos:

Optiunile de zbor si preturile

Primul si cel mai important motiv sunt optiunile de zbor si preturile. Majoritatea rutelor sunt deservite de mai multi operatori si, bineinteles fiecare vrea sa-si vanda biletele proprii iar tu, bineinteles, nu vei merge pe wizzair.com, ryanair.com, flyblueair.com si asa mai departe pentru a gasi cea mai buna oferta. Este mult mai comod sa faci o cautare pe un motor online care iti va arata toate ofertele, a tuturor celor 400-500 companii aeriene active si nu doar cele Wizz.

Daca Wizz Air sau Ryanair ar fi singurul operator aerian de pe glob, atunci am putea sa scoatem din joaca toate agentiile online. Intr-adevar, in acest caz ipotetic ar fi lipsita de sens existenta unor motoare sau agentii online. Dar pana atunci - motoarele de cautare si agentiile sunt cele mai relevante si bune instrumente de a gasi cea mai buna oferta.

Zboruri cu escala

Doar la o agentie online poti sa-ti rezervi bilete cu escala unde sunt combinate mai multe zboruri si diferiti operatori, standard sau low-cost. Wizz Air si Ryanair nu ofera o asemenea optiune si nici nu se combina unul cu altul. Intelegand foarte bine acest lucru multe companii aeriene ofera si ele conexiuni de zboruri, dar, acestea sunt limitate cu zborurile proprii, sau cu zboruri ale companiilor partenere (de exemplu din aceeasi alianta). 

Suport clienti

Cine a avut situatii neprevazute stie cat este de dificil sa iei legatura cu un operator Call Centru Wizz sau Ryanair. Este mai usor sa iei legatura cu un operator al unei agentii online - acestea se ocupa doar de clienti si nu au grija operarii aeronavelor.

Mai ales dupa pandemie companiile aeriene au fost nevoie sa-si reduca drastic personalul si acum pur si simplu nu fac fata tuturor solicitarilor clientilor si incearca sa automatizeze acest proces. Si o fac foarte original - au creat niste programe automate (roboti) carora le dau si nume "Amelia", "Charlie", etc. care preiau si iti dau raspunsuri din sectiunea FAQ a site-ului, pe care de altfel si singur le poti gasi in sectiunea corespunzatoare.

Tendinta generala este ca operatorii aerieni trec treptat de la suport pe telefon la un suport integral digitalizat, online.

Daca preferi suport cu o persoana vie - rezervi pe site-ul unei agentii online.

De ce vor companiile sa vanda biletele pe site-ul propriu

Multe companii aeriene au un deficit enorm de mijloace financiare in perioada pandemiei Covid si fac orice este posibil pentru a mari aceste mijloace. Si in primul rand acestea doresc sa creasca vanzarile care sunt efectuate pe aplicatiile sau site-urile proprii.

Bine, banii platiti pe site-ul unei agentii online oricum ajung la compania aeriana, dar o fac mai tarziu, ceea ce nu ar fi o problema intr-o perioada "normala". In perioade de criza insa companiile au nevoie de bani cat mai repede. Din aceasta cauza anume acum companiile aeriene publica aceste postari "impotriva agentiilor online".

Unde trebuie sa rezerve biletele de avion pasagerii

Unde trebuie totusi sa-ti cumperi biletele de avion? Aceasta intrebare este asemanatoare cu intrebarea "Unde este mai bine sa-ti cumperi o sticla de Coca-Cola?". O poti face la Kaufland, Metro sau la magazinul de langa casa - vei primi exact aceeasi sticla de Coca-Cola. Asa este si cu biletele - indiferent de locul unde le cumperi vei primi acelasi bilet de avion.

Unica recomandare este sa verifici cat de repede raspunde la solicitare agentia sau compania unde vrei sa rezervi. Daca nu poti da de ei inainte de rezervare - exact asa va fi si atunci cand vor aparea situatiile imprevizibile (iar in perioada Covid - acestea cu siguranta vor aparea).

In cazul cand calatoriile tale cu avionul sunt limitate cu un zbor de Pasti si altul de Revelion din Dortmund spre Suceava si inapoi - atunci accesezi direct wizzair.com si rezervi biletele acolo. Daca insa vrei sa zbori mai departe si mai des - vei avea nevoie de o agentie online.

Dar chiar daca zbori pe o ruta care crezi ca este servita de un singur operator (de ex: Suceava - Dortmund) si esti tentat sa accesezi site-ul operatorului corespunzator, iti recomandam totusi sa faci o cautare pe un motor online (de ex. www.zbordirect.com) pentru a fi sigur ca nu omiti nici o oferta. Orarul de zboruri se schimba dinamic si nu poti sti cine va mai zbura pe itinerariul tau.

Daca mai ai si alte intrebari la acest subiect, nu ezita sa ne contactezi.

Articole similare

De ce biletele pentru zboruri tur-retur pot fi mai ieftine decat cele intr-o directie?
De ce biletele pentru zboruri tur-retur pot fi ma…
Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi
Cum calatoresti cu avionul pe timp de razboi
Care sunt cele mai rele si cele mai bune locuri in avion?
Care sunt cele mai rele si cele mai bune locuri i…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023