Cele mai frecvente greseli la rezervarea biletelor …

Cele mai frecvente greseli la rezervarea biletelor de avion

Cele mai frecvente greseli la rezervarea biletelor de avion

"Errare humanum est" spuneau latinii cu mai mult de 2000 de ani in urma, si nimic nu s-a schimbat de atunci. A gresi este omeneste si uneori se fac greseli si la rezervarile de bilete de avion.

Unele greseli minore pot fi corectate gratuit fara nici o problema dar in unele cazuri acest lucru este imposibil, asa ca verifica bine rezervarea inainte de a efectua plata.

Greseli care pot fi corectate gratuit

Exista un sir de erori comune care pot fi corectate gratuit, iar unele pot fi trecute cu vederea la imbarcarea pasagerilor.

Prenume si nume de familie

Acestea trebuie sa fie exact ca in documentul de identitate pe care il vei folosi pentru check-in si pe care il vei lua la aeroport.

Greseli minore ortografice

Sunt destul de frecvente anumite greseli involuntare ortografice, de exemplu in loc de "VASILE PETRESCU" utilizatorul indica: "VASIL PETESCU".

Pentru a evita aceste greseli verifica rezervarea inainte de efectuarea platii si dupa. Daca vezi ca ai gresit la completarea prenumelui sau/si numelui, contacteaza serviciul Suport Clienti. 

 Notiunea de greseli minore este diferita la fiecare companie aeriana dar regula generala este ca gratuit se efectueaza corectarea numelui in marime de maximum 3 litere, adica maximum 3 caractere in numele adaugat la rezervare pot fi schimbate.

Aveti dreptul de a corecta o singura data gratuit numele din rezervarea dumneavoastra.

Ordinea prenumelui si numelui

Este un standard general acceptat ca numele pasagerului sa fie indicat in 2 campuri care se afla in aceasta ordine:

  1. Prenume (de ex: Vasile);
  2. Nume de familie (de ex: Petrescu)

Asa este si pe motorul online zbordirect.com si acest lucru este clar indicat in denumirile campurilor corespunzatoare.

Chiar si asa destul de frecvente sunt situatiile cand unii utilizatori indica aceste date invers, adica in loc de nume de familie - prenumele si invers.

Daca ordinea prenumelui si numelui de familie nu a fost corectata - aceasta nu inseamna ca nu vei putea sa fii acceptat la zbor. Chiar daca transportatorii erau mai restrictivi in aceasta privinta, din 2019 majoritatea companiilor accepta la imbarcare pasagerii a caror prenume si nume de familie sunt inversate.

Oricum, recomandam sa corectam aceste mici erori pentru evitarea neintelegerilor eventuale, mai ales ca este o procedura gratuita.

Sexul (formula de adresare) incorecta

Corectarea erorii este gratuita pentru toti transportatorii.

Daca aceasta eroare nu este depistata nici de agentie nici de pasager, vei fi imbarcat, dar iti recomandam iarasi sa verifici rezervarea si sa efectuezi corectarea daca este necesara, mai ales ca si aceasta corectare este absolut gratuita.

Prenume dublu incomplet

Avem multe solicitari de la pasageri cu prenume dublu (de ex: Ana Maria) care au completat doar prima parte a prenumelui.

Si aici este valabila regula care spune simplu si clar: prenumele si numele pasagerului trebuie sa fie completate exact ca in documentul de identitate cu care va calatori. Adica, daca in pasaport sau card este indicat Ana Maria Popescu - exact asa completati si in rezervare.

Daca insa aveti prenume dublu si ati completat gresit doar prima parte, sau ultima parte a prenumelui - corectarea este gratuita. Dar daca ati facut rezervarea pe site-ul companiei aeriene (de ex: wizzair.com) - nu poate fi efectuata online. Pentru corectare trebuie sa apelati si sa luati legatura cu un operator al companiei aeriene.

Date gresite pentru check-in

Sunt cazuri cand pasagerii completeaza aceste date cu greseli. De exemplu in loc de seria si numarul pasaportului indica numarul CNP, sau sunt completate gresit data de nastere sau data expirarii pasaport.

In acest caz trebuie sa contactezi suportul clienti al agentiei/companiei unde ai rezervat biletele si toate corectarile vor fi efectuate gratuit, inainte sau chiar dupa efectuarea procedurii de inregistrare.

Corectarile pot fi facute gratuit chiar si dupa ce au fost emise cartile de imbarcare.

Date de contact gresite

Pentru a efectua o rezervare trebuie sa introduci o adresa de email valida si un numar de telefon - de asemenea valid. Aceste date de contact sunt necesare pentru a-ti trimite confirmarea rezervarii, informatii importante despre zbor si pentru a te tine la curent cu orice modificari care pot surveni.

Daca vezi ca nu ai primit nici o confirmare, notificare, pe adresa de email - cu siguranta ai completat adresa gresit. In acest caz, contacteaza serviciul suport al agentiei unde ai facut rezervarea pentru a corecta adresa de email. De asemenea, mai verifica o data numarul de telefon introdus.

Adresa de email si numarul de telefon incorecte nu afecteaza statutul rezervarii tale, dar nu vei putea primi notificari despre calatoria ta - si chiar nu vrei asta. Verifica datele de contact inainte de le completa, daca ai observat ulterior ca sunt gresite, contacteaza un operator pentru a le corecta.

Greseli care nu pot fi corectate gratuit

Exista o categorie de erori care nu pot fi corectate gratuit de agentie sau de compania aeriana care efectueaza zborul. Si poti sa le eviti foarte simplu - verifica datele zborului inainte de a efectua plata.

Data zborului alta decat ai nevoie

Mai exista utilizatori ai motoarelor de rezervari bilete care isi rezerva bilete pentru alte date decat au nevoie. De ce? Pentru ca nu sunt atenti si se uita doar la pret, mai putin la data.

Trebuie sa stii ca dupa efectuarea platii si confirmarea biletului nu vei putea sa schimbi data gratuit. Vei putea sa schimbi data doar conform conditiilor de modificare pentru fiecare companie aeriana in parte.

Cum sa eviti aceste erori? Simplu, inainte de a efectua plata, verifica toate datele itinerariului tau si data - ora, ziua, luna, anul. Doar dupa ce te-ai asigurat ca este data de care ai nevoie - efectueaza plata.

Itinerariu de zbor gresit

Exista si cazuri cand utilizatorii isi rezerva bilete pentru itinerariu gresit. Cea mai frecventa eroare este rezervarea pentru itinerariu invers decat are nevoie Pasagerul. De exemplu in loc de Bucuresti - Londra isi rezerva zbor pentru itinerariu invers - Londra - Bucuresti.

Si in acest caz, daca biletul este platit deja si confirmat vei putea sa schimbi itinerariul doar dupa ce vei plati taxa de modificare + diferenta intre zborul confirmat si cel nou.

Cum sa eviti aceste erori? Nu te uita doar la pret, verifica itinerariul, data, aeroportul de plecare si de sosire, doar dupa ce te-ai asigurat ca este biletul de care ai nevoie - efectueaza plata. Daca ai dubii referitor la aeroportul de destinatie - contacteaza suportul clienti al agentiei si obtine confirmarea ca este destinatia de care ai nevoie.

Cum sa corectezi erorile

Contacteaza un operator

Contacteaza imediat agentia sau compania aeriana unde ai cumparat biletul imediat ce ai depistat greseala si solicita corectarea.

Daca greseala nu poate fi corectat gratuit, operatorul iti va comunica cum poti sa platesti taxa de modificare.

Greseli pe site-urile companiilor aeriene

Daca ai rezervat pe site-ul companiei aeriene unele corectari le poti face online accesand rezervarea ta pe site-ul companiei (de ex: wizzair.com). Daca nu este disponibila online corectarea pentru greseala - contacteaza un operator al companiei.

Avem multe solicitari de la Calatori care au rezervat cu greseli pe site-ul companiei aeriene (wizzair.com, tarom.ro, ryanair.com si alti operatori din regiunea noastra) si au dificultati in a lua legatura telefonica cu operatorii - din pacate nu putem interveni in aceste rezervari. 

Liniile telefonice ale companiilor aeriene pot fi destul de ocupate, mai ales in sezon inalt, timpul mediu de asteptare fiind de 5 minute si mai mult.

Daca ai facut rezervarea direct pe site-ul companiei aeriene - trebuie sa te inarmezi cu rabdare. In cazul in care nu poti sa iei legatura imediat, fa un apel mai tarziu, sau pe timp de noapte, cand liniile sunt mai libere.

Daca insa iti place sa fii deservit imediat, sa iei legatura nu doar pe telefon, dar si prin messenger facebook, viber, chat pe site, si nu iti place sa astepti - data viitoare iti recomandam sa faci rezervarea pe site-ul unei agentii specializate.

Mai multe despre deosebirea dintre rezervarea pe site-ul unei agentii si a unei companii aeriene poti citi aici: De ce e mai bine sa cumperi bilete de avion pe site-ul unei agentii online .

Trebuie sa corectezi erorile?

Da, daca ai facut o greseala in rezervarea ta, chiar daca este nesemnificativa, iti recomandam sa o corectezi nu mai tarziu de 1 zi inainte de zbor. Acest lucru te va scuti de orice neintelegere care poate aparea la imbarcarea in aeronava.


Asadar acestea sunt erorile pe care le fac cel mai frecvent utilizatorii. Unele pot fi corectate simplu si gratuit, unele pot fi trecute cu vederea la imbarcare dar data si itinerariul gresit nu mai pot fi corectate gratuit. Verifica bine datele din comanda ta, daca ai anumite dubii, contacteaza un reprezentant al agentiei inainte de a efectua plata.

Articole similare

Tot ce trebuie sa stii despre zborurile charter
Tot ce trebuie sa stii despre zborurile charter
De ce companiile aeriene fug de apelurile telefonice?
De ce companiile aeriene fug de apelurile telefon…
Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate