Grevele in aviatie - cat de des …

Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afecteaza zborurile

Grevele in aviatie - cat de des au loc si cum afecteaza zborurile

Grevele personalului din aviatie nu sunt nimic nou. Cu toate acestea, recenta crestere a numarului grevelor indica o industrie care inca se confrunta cu valuri de soc. Iar valurile sunt generate nu doar de recenta pandemie dar si de multi alti factori globali.

Pe de o parte, avem o industrie care incearca sa-si gaseasca pamantul sub picioare dupa cei mai rai doi ani din istoria sa. Pe de alta parte, avem muncitorii care suporta greul marjelor mici de profit.

Cat de des au loc grevele si cat dureaza

Potrivit sindicatelor din industrie, actiunile de protest ale personalului sunt provocate de lipsa de dorinta (sau incapacitatea) companiilor de a mari salariile conform ritmului galopant al inflatiei.

Multe companii aeriene i-au fortat pe angajati sa treaca la salarii reduse in timpul pandemiei. Acum, cand cererea de transport aerian este mai mare decat oricand iar lipsa de personal afecteaza companile - acestia isi revendica ceea ce este al lor.

Daca e sa facem o statistica aproximativa a ultimei perioade  - grevele au loc destul de des in Europa si sunt organizate preponderent de angajatii companiilor aeriene si a aeroporturilor mari.

De multe ori acestea sunt anuntate din timp dar exista si greve spontane. In majoritatea cazurilor acestea nu dureaza mai mult de o zi.

Cum sunt afectate zborurile in timpul grevelor

Evident, grevele personalului aeronautic afecteaza in mod direct zborurile. Acestea sunt fie anulate sau intarziate considerabil in dependenta de amploarea grevei.

De exemplu, pe 2 septembrie 2022 au fost anulate aproape de 800 de zboruri ale companiei Lufthansa din cauza unei greve planificate.

Este greva o situatie de forta majora?

Evaluarea a ceea ce este forta-majora se face intotdeauna de la caz la caz. Exista greve care au fost considerate situatii de forta-majora, dar exista si exemple de contrariu.

In general, greva nu este o situatie de forta-majora daca este organizata de angajatii companiei in cauza. In acest caz compania aeriana poarta raspunderea pentru actiunile angajatilor si urmeaza sa compenseze pierderile conform regulamentelor.

In cazul cand greva este organizata de angajatii unei parti terte (de exemplu - angajatii unui aeroport) iar zborurile sunt anulate din aceasta cauza - situatia poate fi considerata de forta-majora - si ramane la discretia companiei sa decida cum procedeaza.

Cand avem dreptul la despagubiri in caz de greva

Atunci cand greva nu este organizata de compania aeriana cu care trebuia sa zbori si aceasta nu ti-a rezolvat problema (intarziere sau anulare) sau nu se grabeste sa-ti ofere despagubiri atunci poti solicita in mod direct depsgubirea. Urmatoarele conditii trebuie sa fie adevarate in acest caz:

  • Zborul nu se incadreaza in perioada de greva imediata
  • Ai facut check-in pentru zborul la timp
  • Ai ajuns cel putin 3 ore mai tarziu la destinatia finala
  • Zborul a fost operat (sau trebuia sa fie operat) din UE si spre UE. In cazul din urma, sediul companiei aeriene trebuie sa fie in UE
  • Ai ajuns cel putin 3 ore mai tarziu la destinatia finala

Articole similare

Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru un zbor fara probleme
Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru u…
Scurt ghid de calatorie - Emiratul Dubai 2024
Scurt ghid de calatorie - Emiratul Dubai 2024
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu avionul
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu a…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate