NICOLETA ADAM, despre experienţa din Zanzibar: Abia …

NICOLETA ADAM, despre experienţa din Zanzibar: Abia atunci când am ajuns acasă, mi-am zis “Fato, unde te-ai pornit”

NICOLETA ADAM, despre  experienţa din Zanzibar: Abia atunci când am ajuns acasă, mi-am zis “Fato, unde te-ai pornit”

După ultima vacanță în Dubai, în care a vrut să guste din luxul orașului, şi-a dorit o vacanță care ar însemna o altă extremă. Ai grijă ce-ţi doreşti, constatăm a câta oară. Iar Nicoleta Adam chiar a visat să ajungă acasă la Freddie Mercury, solistul trupei Queen, care s-a născut în Zanzibar, în oraşul Stone Town, adică Oraşul de Piatră, în 1946, cu numele de naştere Farouk Bulsara.

Revenind la Dubai, acolo am cheltuit sume mari și, în esență, nu am văzut mai nimic, decât clădiri luxoase şi...iar clădiri.

na zanzibar 11

În schimb Zanzibarul îți oferă un mix de emoţii, la un preț de trei ori mai mic. 10 zile petrecute în Dubai au costat 3000 de euro, în condițiile în care nu am plătit cazarea, pentru că am mers la o prietenă care muncește acolo într-un lanț hotelier de lux. Banii au fost cheltuiţi pe distracție și mâncare.

na zanzibar 9

Comparativ cu 12 zile de Zanzibar, care m-au costat un pic mai mult de 1500 de dolari.

na zanzibar 16 na zanzibar 19

O cină de Dubai = 60 de dolari vs. Zanzibar = 5 dolari.

Inițial, ne-am programat o vacanță în Thailanda, dar pentru că această țară are restricții mari anti-Covid, cu 5 testări la pachet, ne-am redirecționat spre Africa.

na zanzibar 7 na zanzibar 17

Apropo, în Zanzibar NU EXISTĂ COVID!!!

Oamenii habar nu au de distanță socială, măști și dezinfectant. Râdeau de noi atunci când ne vedeau stresate, cu masca pe față și dezinfectant pregătit.

Deși, la intrarea în țară am prezentat testul PCR și certificatul de vaccinare.

Abia revenite acasă, am realizat unde am călătorit și la ce riscuri am fost expuse.

na zanzibar 4na zanzibar 26

Toţi sunt curioşi alături de cine am petrecut această vacanţă. Prietena mea Daniela este cea care programează vacanțele, ea este cu ochii pe agențiile de bilete avia și vânează ofertele convenabile la prețuri foarte bune.

De astă dată am economisit mult pe biletele de avion, iar la plecare am avut o escală de doar 3 ore.

Am zburat prin Odessa, dar ca și opțiune putea fi şi aeroportul din București. Păcat că deja nu mai avem zboruri din Chișinău. Am avut escală în Doha.

Am realizat unde am ajuns abia în momentul în care am urcat în autocarul de la aeroportul din Zanzibar.

na zanzibar 8 na zanzibar 10

În drumul spre hotel, nici zare de ocean și vile. Atâta sărăcie nu am văzut în viața mea. Din prima, ni s-a aruncat în ochi imaginea a câtorva copii care rupeau unul din mâinile celuilalt un fruct, ca, ulterior, să vedem copii care se ceartă de la un mango.

na zanzibar 29 na zanzibar 5

Și, imediat ce treci pragul hotelului, intri într-o altă lume. Diferența este izbitoare. Așadar, aici vezi contrastul dintre sărăcie și bogăție.

na zanzibar 27

Piața ”turiștilor”

na zanzibar 14 na zanzibar 24

Prima dată am intrat într-o piață și nu am cumpărat nimic. Eu, care am sindromul omului care nu poate ține banul la păstrare, am ieşit cu zero bani cheltuiţi.

Mirosul piețelor din Zanzibar mi se va memoriza pentru totdeauna. Acolo este firesc să mergi printre măruntaiele peștilor proaspăt prinși. Așa ceva nu ai văzut și nu vei vedea niciodată în viața ta. Piață alimentară, în mare parte, înseamnă produse piscicole, legume și fructe. Legumele la gust ar semăna cu un burete lipsit total de savoare, în schimb fructele cresc la ele acasă.

De altfel, bucatele locale au fost incompatibile cu papilele mele gustative.

Mirosul mirodeniilor este atât de strident încât îl simți peste tot. În această zonă, se zice că descoperi una dintre cele mai interesante bucătării africane. Un amestec de traditii culinare indiene, arabe, chineze, portugheze şi africane, toate având la bază prezenţa condimentelor. Dacă vă doriţi gusturi inedite, testaţi caracatiţa curry, ciorba cu turmeric şi nucă de cocos.

Eu am lăsat în Zanzibar 3 kg de greutate corporală pentru că nu am mâncat mai nimic decât mango și ...mango.

Apropo, eu sunt un shopaholic înrăit. Ceea ce m-a uimit este că vânzătoarele fashioniste sunt gata să-ți dea și haina de pe ele, la propriu vorbind, dacă arăți că ți-ai dori o ținută ca a lor.

na zanzibar 18 na zanzibar 30

Sunt stresante plimbările în afara hotelului și a zonei turistice. Am mers cu geanta lipită de mine. Nu-mi luam prea mulți bani de buzunar. Dacă tot am ajuns să vorbim de bani, aici te simți milionar. Am mers la un exchange la aeroport și ne-am trezit cu bancnote cu 3, 4 zerouri. Așa și nu ne-am dezmeticit să calculăm în tanzanian shilling moneda, dar turiştii au şi alte opţiuni, cele mai multe plăţi se fac în USD. Din experienţa celor care au ajuns să viziteze Zanzibar, cea mai bună formă de plată este cash. Plăţile cu cardul sunt posibile în anumite locuri cu perceperea unui comision de 5% -10%.

Nu este un secret că turiștii sunt miza localnicilor. E normal să te trezești cu mulţi oameni „de ajutor” în preajmă, doar că ei te urmăresc la fiecare pas, până la enervare.

na zanzibar 12 na zanzibar 1

Îți propun orice ajutor. La un moment dat, am trecut de la engleză la română, explicându-le că nu-i înțeleg. Și mare mi-a fost mirarea că ei cunosc și câte ceva din limba română și despre România.

Zanzibar este un loc mirific unde contrastul între natura paradisiacă şi sărăcia lucie te izbesc.

De la localnici avem de învățat cum să ne bucurăm de puţinul ce îl avem. Oameni mai optimiști și mai împăcați sufletește nu știu dacă am mai văzut. Cuvintele cele mai des auzite: pole-pole (trăieşte-ţi viaţa fără grabă) şi tradiţionalul hakuna matata („fără probleme” sau „fără griji”).

Din această vacanță am realizat că am prins gustul călătoriilor în sălbăticie

Nu cred că voi mai merge în destinațiile apropiate ţării noastre, pentru care pledam până acum. Alegeţi Zanzibar pentru nisipuri, ape calde, oameni deosebit de primitori şi experienţe pe care nu le vei trăi altundeva.

Articole similare

Toate aeroporturile active din Riviera Turceasca
Toate aeroporturile active din Riviera Turceasca
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fotbal 2024
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fot…
Toate aeroporturile active din Finlanda
Toate aeroporturile active din Finlanda
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate