Parlamentul European a aprobat introducerea certificatelor digitale COVID in UE

Certificat digital Covid-19 EU

Certificatul digital al UE privind COVID va fi introdus in statele membre ale UE, care pot deja sa il emita si sa il utilizeze. El va deveni disponibil in toate statele membre ale UE incepand cu 1 iulie 2021. Certificatul va facilita libera circulatie a cetatenilor in UE, in conditii de siguranta, pe durata pandemiei de COVID-19.

Ce este certificatul digital al UE privind COVID?

Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului ca o persoana a fost vaccinata impotriva COVID-19, s-a testat si are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 si s-a vindecat

Principalele caracteristici ale certificatului:

  • format electronic si/sau tiparit
  • cod QR
  • gratuit
  • in limba nationala si in limba engleza
  • sigur si securizat
  • valabil in toate tarile UE

Cum vei putea obtine certificatul?

Autoritatile nationale raspund de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare sau de autoritatile sanitare sau direct prin intermediul unui portal de e-sanatate. 

Versiunea electronica poate fi stocata pe un dispozitiv mobil. Veti putea solicita si o versiune tiparita. Ambele vor avea un cod QR care contine informatii esentiale, precum si un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Cum va sustine certificatul libertatea de miscare?

Certificatul digital al UE privind COVID va fi acceptat in toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restrictii aflate in vigoare in prezent sa fie ridicate in mod coordonat.

In timpul calatoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui sa fie scutit de restrictiile privind libera circulatie. Statele membre ar trebui sa se abtina sa ii impuna restrictii suplimentare de calatorie, cu exceptia cazului in care acestea sunt necesare si proportionale pentru protectia sanatatii publice.

Cum va functiona certificatul?

Certificatul digital al UE privind COVID contine un cod QR cu o semnatura digitala care il protejeaza impotriva falsificarii.

Atunci cand se verifica certificatul, se scaneaza codul QR si se verifica semnatura.

Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitara etc.) are propria sa cheie de semnatura digitala. Toate acestea sunt stocate intr-o baza de date securizata din fiecare tara.

Comisia Europeana a creat un portal pe care se va putea verifica autenticitatea tuturor semnaturilor inscrise pe aceste certificate, peste tot in UE. Datele cu caracter personal ale detinatorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnatura digitala.

Cetatenii care nu sunt inca vaccinati vor putea calatori in alta tara din UE?

Da. Certificatul digital privind COVID nu va fi o conditie obligatorie pentru libera circulatie, care este un drept fundamental in UE.

Certificatul digital al UE privind COVID va face, de asemenea, dovada rezultatului unui test COVID, care este adesea necesar in temeiul restrictiilor aplicabile in materie de sanatate publica. Certificatul le ofera statelor membre o oportunitate de a adapta restrictiile aplicate din motive de sanatate publica.

La eliberarea certificatului conteaza ce vaccin s-a administrat?

Persoanele vaccinate vor primi certificate de vaccinare pentru orice vaccin anti-COVID-19 administrat. 

In ceea ce priveste ridicarea restrictiilor privind libera circulatie, statele membre vor trebui sa accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizatie de introducere pe piata UE. Statele membre pot decide sa extinda ridicarea acestor restrictii si pentru persoanele care calatoresc in UE si care au primit un alt vaccin.

De asemenea, este de competenta statelor membre sa decida daca accepta un certificat de vaccinare dupa o doza sau dupa finalizarea unui ciclu complet de vaccinare.

Care sunt datele incluse in certificat? Datele sunt in siguranta?

Certificatul digital al UE privind COVID contine informatii esentiale necesare, cum ar fi numele, data nasterii, data emiterii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic. Aceste date raman in certificat si nu sunt stocate sau pastrate atunci cand un certificat este verificat in alt stat membru. 

Certificatele vor include doar un set limitat de informatii necesare. Aceste informatii nu pot fi retinute de tarile vizitate. In scopul efectuarii verificarilor necesare, se controleaza numai valabilitatea si autenticitatea certificatului, verificandu-se de catre cine a fost emis si semnat. Toate datele referitoare la starea de sanatate raman in custodia statului membru care a emis certificatul digital al UE privind COVID.

Sursa: Intrebări și răspunsuri – Certificatul digital al UE privind COVID