Pasagerii cu dizabilitati si nevoie speciale - …

Pasagerii cu dizabilitati si nevoie speciale - tot ce trebuie sa stii

Pasagerii cu dizabilitati si nevoie speciale - tot ce trebuie sa stii

Disponibilitatea transportului aerian este un drept pentru persoanele cu dizabilitati si o obligatie pentru companiile aeriene fata de pasageri. Nu exista impedimente care ar face imposibila calatoria pasagerilor cu nevoi speciale dar sunt niste lucruri de baza pe care trebuie sa le stii pentru a beneficia de cele mai bune servicii si pentru a evita neintelegerile.

Rezervarea biletelor pentru pasageri cu nevoi speciale

Pe site-urile unelor companii aeriene este prezenta casuta "Pasager cu nevoie speciale" pe care trebuie sa o bifezi in dreptul pasagerului corespunzator. Chiar si asa trebuie sa contactezi serviciul clienti al operatorului sau al agentiei de bilete pentru a comunica detalii despre starea pasagerului pentru ca echipajul se pregateasca corespunzator.

Unele companii ofera locurile din primul rand si/sau la fereastra, daca sunt libere, sau solicita pasagerilor din aceste randuri sa-si schimbe locul pentru a-l ceda persoanei cu dizabilitati.

Din aceasta cauza recomandam sa comunicati despre statutul pasagerului nu mai tarziu de 2 zile inainte de zbor, dar cat mai devreme posibil, cel mai bine  - imediat dupa ce ati efectuat rezervarea.

Daca nu furnizezi aceste informatii cu 48 de ore in avans, este posibil ca serviciile de asistenta solicitate sa nu fie disponibile si planurile tale de calatorie sa fie perturbate.

Pentru ca aeroportul sa asigure serviciile de asistenta speciala rezervate, pasagerii trebuie sa se prezinte la ghiseul companiei aeriene din aeroport cu 2 ore inainte de ora de plecare a zborului.

Informatii de baza

Drepturile persoanelor cu handicap si ale persoanelor cu mobilitate redusa pe durata calatoriei pe calea aerului sunt prevazute in Regulamentul (CE) nr. 1107/2006. Acesta este documentul de baza utilizat in stabilirea procedurilor companiilor aeriene si a serviciilor aeroportuare. Acestea sunt obligate sa ofere anumite facilitati pentru pasagerii cu dizabilitati si cu mobilitate redusa.

Pasagerii sunt considerati cu dizabilitati atunci cand starea lor fizica, medicala sau mentala necesita atentie individuala (la imbarcare si la debarcare, in timpul zborului, in cazul unei evacuari de urgenta, in timpul manipularii la sol), care nu se acorda in mod normal altor pasageri.

In industria aviatiei pasagerii speciali se impart in 2 categorii

Pasagerii care necesita asistenta

Pasageri cu dizabilitati

  • care utilizeaza scaune cu rotile
  • pasageri cu probleme vizuale sau auditive
  • care calatoresc cu caini ghizi

Pasageri cu nevoi speciale

  • insarcinate
  • care calatoresc cu piciorul fracturat
  • care calatoresc cu echipament de mobilitate
  • care sufera de o boala contagioasa
  • care utilizeaza medicamente sau echipament medical
  • care au nevoie de oxigen suplimentar din motive medicale

Pasagerii care trebuiesc insotiti

Pasagerul trebuie insotit in mod obligatoriu de catre un adult capabil sa desfasoare activitatile care nu poate face urmatoarele:

  • Sa se miste fara ajutor
  • Sa se ridice fara ajutor
  • Sa plece si sa ajunga la iesirea de urgenta fara asistenta
  • Sa poata comunica cu echipajul referitor la chestiuni de siguranta (de exemplu, nu intelege si nu reactioneaza la instructiunile de siguranta din cauza unor dizabilitati de invatare sau cognitive ori din cauza problemelor vizuale sau auditive)
  • Sa desfaca centura de siguranta, sa scoata si sa puna vesta de salvare sau sa fixeze masca de oxigen

Persoana insotitoare trebuie sa aiba peste 16 ani si trebuie sa aiba abilitatile fizice care sa ii permita sa ajute pasagerul in caz de urgenta.

In majoritatea cazurilor pasagerul insotit si insotitorul sunt asezati pe locuri alaturate.

Scaune cu rotile

Echipamentul de mobilitate (scaune cu rotile) poate fi inregistrat sau adus la bordul aeronavei grauit.

Acumulatori

Sunt acceptate numai scaunele cu rotile manuale sau actionate de acumulatori solizi, etansi, cu conditia ca terminalele acumulatorilor sa fie izolate pentru a preveni scurtcircuitele accidentale. Acumulatorii trebuie fixati corespunzator de scaunul cu rotile.

Dimensiuni

Daca scaunul cu rotile nu este pliabil, trebuie sa furnizati dimensiunile acestuia cand comunicati operatorului Call Centru despre asistenta speciala.

Asistenta la imbarcare si la bord

Agentul companiei responsabil de solutionarea acestui tip de probleme va va ajuta la procedura de check-in si la predarea bagajelor. Veti fi asistat la poarta de imbarcare, la trecerea controlului de securitate si la bordul aeronavei. In majoritatea cazurilor, vi se va oferi un loc la fereastra - in functie de disponibilitate si timpul pana la zbor din momentul notificarii.

Insotitorii de zbor de regula nu ofera asistenta in ceea ce priveste bauturile, mancarea sau medicamentele, dar trebuie sa va ajute sa va deplasati de la scaun la toaleta, daca este necesar.

Unele companii aeriene ofera facilitati si pot dispune de scaune cu rotile si alte echipamente pentru pasageri speciali la bordul aeronavei. Majoritatea companiilor aeriene care zboara in Romania, Moldova nu dispun de asemenea facilitati.

Limita de pasageri

In functie de companie aeriana si aeronava se accepta aproximativ 20-30 de pasageri cu dizabilitati pe fiecare zbor, cu conditia ca la bordul aceluiasi avion sa poata fi transportati un numar maxim de 10 - 15 pasageri care necesita un scaun cu rotile de la biroul de check-in pana la locul din aeronava.

In cazul cand aceasta limita este depasita veti fi notificat si puteti sa nu fiti acceptat la bord.

Pasageri cu probleme vizuale sau auditive

Pasagerilor cu probleme vizuale si auditive li se ofera servicii de intampinare si asistenta in timpul procesului de check-in, pe durata controlului de securitate si la poarta de imbarcare. Majoritatea companiilor aeriene ofera imbarcare prioritara. In cabina insotitorii de zbor va vor ajuta sa va depozitati bagajul de mana si sa va ocupati locul.

Pasagerii cu probleme vizuale si auditive nu sunt obligati sa obtina un certificat medical care sa confirme ca sunt apti pentru a calatori cu avionul. Acest lucru nu se aplica pasagerilor cu deficiente vizuale si auditive care nu sunt compatibile cu transportul aerian (inclusiv, dar fara limitare, interventii chirurgicale recente, tulburari cardiace etc.).

Calatorii cu caini pentru nevazatori

Cainii pentru nevazatori sunt primiti la bord, fara costuri suplimentare pentru pasagerii cu dizabilitati, pentru zborurile intre tarile membre ale Uniunii Europene si din tarile membre ale Uniunii Europene, catre tarile din afara Uniunii Europene. Este acceptat un singur caine per zbor, iar acesta nu poate ocupa un loc.

Trebuie sa informati compania aeriana in timpul procesului de rezervare daca urmeaza sa calatoriti cu un caine pentru nevazatori si sa sunati la Call Centru. Trebuie sa ne trimiteti urmatoarele documente, cel tarziu cu 48 de ore inaintea orei de plecare programate:

Cel mai important de stiut

Nu trebuie sa cunosti pe de rost  toate informatiile de mai sus. In primul rand trebuie sa stii faptul ca aeroporturile si aeronavele in lumea civilizata sunt friendly cu pasagerii cu nevoi speciale si toti stiu ce e de facut ca acesti pasageri sa calatoreasca nestingherit.

Echipajele aeronavelor trec o pregatire speciala in cadrul antrenamentelor regulate si nu pot fi luati prin surprindere indiferent de caracterul si tipul asistentei speciale.

Cel mai important lucru pe care il poti face este sa anunti din timp compania aeriana care opereaza zborul despre caracterul dizabilitatii sau nevoii speciale si asistenta necesara. Mai departe doar urmeaza instructiunile operatorului.

De asemenea recomandam sa rezervi un zbor direct, sau cu escala mai lunga - cel mai bine cu aceeasi companie aeriana pe toata durata calatoriei.

Articole similare

Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Cum zbori din Moldova spre Moscova si Rusia
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei Turcesti in 2024
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei T…
Cum sa te pregatesti pentru un zbor lung
Cum sa te pregatesti pentru un zbor lung
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate