Preturile la biletele de avion — tot …

Preturile la biletele de avion — tot ce trebuie sa stii

Preturile la biletele de avion — tot ce trebuie sa stii

Cat costa un bilet de avion? Aceasta intrebare ne este adresata in fiecare zi si aici ti-am pregatit tot ce trebuie sa stii despre preturile biletelor de avion.

Cel mai important de stiut este faptul ca preturile la biletele de avion pentru un zbor se modifica vazand cu ochii.

Acestea se modifica ca urmare a procesului dinamic de rezervari si unica modalitate de a afla pretul este de a face o cautare online cu parametrii doriti.

Cat costa un bilet de avion

Distanta, cererea, si locurile ramase libere in aeronava sunt factorii principali care determina preturile biletelor de avion.

Zborul cu avionul, ca si orice alta marfa are un pret astfel incat, atunci cand cererea este scazuta, preturile sunt scazute, pentru a stimula vanzarile. Cand cererea este mare, preturile sunt mari pentru a obtine profit maxim.

Pentru a face acest lucru, companiile aeriene stabilesc un program de preturi pentru zborurile lor, acestea fiind impartite in cateva categorii tarifare. Pe masura ce o categorie se epuizeaza, se deschide urmatoarea, mai scumpa.

In general preturile la biletele de avion pornesc de la 9 euro (distante scurte) si pot ajunge la cateva mii de euro (distante lungi).

Cum stabilesc preturile companiile aeriene

Bineinteles, companiile aeriene doresc ca pasagerii sa isi permita sa zboare cu ei, asa ca vor sa ofere preturi bune. Dar trebuie, de asemenea, sa gaseasca echilibrul potrivit intre 2 obiective:

  • sa umple un avion. Numarul mediu de locuri intr-o aeronava de pasageri este de 160. Este obiectivul oricarei companii aeriene sa vanda toate locurile.

  • sa castige destui bani pentru a justifica toate costurile care implica operarea zborului

Din acest motiv, preturile biletelor vor creste si vor scadea tot timpul, in functie de multi factori diferiti care sunt specifici zborului respectiv:

Cine foloseste ruta mai des: pasageri business sau de agrement

Daca este o ruta folosita mai mult de pasagerii business, companiile aeriene ar putea incepe prin a vinde bilete la preturi mai mici pentru a-i tenta pe pasagerii de agrement (pentru a putea umple avionul). Apoi, preturile vor creste pe masura ce se apropie data zborului, deoarece pasagerii business rezerva de obicei in ultimul moment (este mult mai simplu cand rezervi bilete cu cardul companiei).

Cat de rezervat este zborul

Daca nu se vinde bine, compania aeriana ar putea fi tentata sa vanda mai multe locuri la preturi mai mici, astfel incat sa poata umple avionul. Iar tarifele mari vor fi lasate pentru cumparatorii de ultima ora, deoarece aceste persoane probabil chiar trebuie sa fie pe acel zbor, indiferent de pret - iar aceste tarife mari ajuta compania aeriana sa acopere costurile zborului.

Rezervari si anulari in timp real

In zilele noastre, companiile aeriene folosesc software si algoritmi complecsi pentru a-si ajusta preturile, astfel incat sa poata raspunde cererii si ofertei in timp real.

De exemplu, daca unele rezervari sunt anulate aproape de data zborului, software-ul ar putea oferi automat acele locuri la un pret foarte mic pentru a se asigura ca sunt ocupate. De aceea, vei vedea preturile in continua scadere si crestere in timp ce cauti pretul perfect.

De ce biletele dus-intors pot fi mai ieftine decat cele dus

In unele cazuri, biletele dus-intors sunt mai ieftine decat biletele dus deoarece companiile aeriene isi doresc sa umple cat mai multe locuri pe zborurile lor si sa atraga mai multi clienti. Oferind reduceri pentru biletele dus-intors, companiile aeriene sunt capabile sa vanda mai multe bilete si sa umple mai multe locuri, asigurandu-se ca atat zborul tur cat si cel retur au cat mai putine locuri nevandute.

Cum sa gasesti cel mai bun pret la bilete de avion

Cel mai bun pret este atunci cand rezervi online. Daca preferi sa rezervi la agentii fizice — comision acestora pentru servicii este mult mai mare decat al agentiilor online.

Totul incepe cu o cautare. Cautarea o poti face pe site-ul companiei aeriene, al unei agentii online sau pe un motor de cautare, de exemplu zbordirect.com.

In primele 2 cazuri esti limitat cu rutele si ofertele disponibile la compania sau agentia corespunzatoare.
Un motor de cautare (agregator) iti va afisa toate companiile aeriene si multiple agentii.

Cele mai ieftine zboruri in timpul saptamanii

In general, zborurile care decoleaza si aterizeaza marti, miercuri si joi, in general, costa mai putin.

Care este ziua saptamanii cea mai ieftina

De obicei, cele mai mici preturi sunt disponibile la inceputul saptamanii, iar cele mai mari preturi sunt oferite mai tarziu in cursul saptamanii. In general, marti este ziua cand poti sa rezervi cele mai ieftine bilete.

Cu alte cuvinte, inceputul saptamanii este, cea mai buna perioada atat pentru a zbura cat si pentru a rezerva biletele — daca doresti cele mai mici preturi.