Ghid de călătorie - Sri Lanka, țara …

Ghid de călătorie - Sri Lanka, țara meditației, ceaiului și a condimentelor

Ghid de călătorie - Sri Lanka, țara meditației, ceaiului și a condimentelor

Pe fondatoarea școlii de limbi străine ”Friendly School” nu o poți uimi prea mult într-o destinație turistică. A avut experiența de a locui câțiva ani în Statele Unite ale Americii, țara care i-a demonstrat că poate fi a tuturor posibilităților, până ajungi să câștigi generos în timp record, dar obții, la pachet, un sindrom burnout și nervi ”întinși” pentru câțiva ani înainte.

După o Sri Lanka leneșă și pasivă, a revenit ca să redescopere ”Perla Oceanului Indian”, mai aproape de localnici

 Sri Lanka children Sri Lanka family

Sri Lanka nu este India Mică, cum cred mulți, deși este la fel de haotică, pe cât de zgomotoasă, pe atât de relaxantă. O țară în care ai șanse să-ți faci curățenie în gânduri și trăiri.

Atunci când îți dorești să ajungi într-o destinație exotică și ai dorința de a descoperi locuri rupte din tipare, treci peste riscuri. Sunt pasionată de tot ce este neobișnuit și ieșit din standardele europene, cu care suntem obișnuiți deja. De aceea, atunci când am ocazia să aleg puncte geografice care arată ”altfel”, zic DAA!!

cm sri lanka 1 Sri Lanka

Sunt la a doua experiență în Sri Lanca, am mai vizitat această țară acum 3 ani. Și atunci mi-am rezervat 12 zile de relaxare, doar că prima dată am avut o vacanță pasivă. Diferența o face starea. În prima escapadă am stat mai aproape de ocean. De această dată, am călătorit în toată țara și am fost mai aproape de băștinași, ca să văd viața din interior. Am interacționat mult cu localnicii ca să simt pulsul vieții lor, care e altul decât îl poate vedea un turist obișnuit.

Turistii cad în plasa ”ofertelor capcană” la obiective turistice, dacă nu se pricep să negocieze

Nu am apelat la o agenție, ne-a ajutat un ghid care a organizat vacanța. El și-a luat responsabilitățile ce țin de cumpărarea biletelor avia, hotel pentru un grup de 15 persoane. Sri Lanca m-a costat 1490 de euro, plus banii de buzunar. Prețurile sunt mai mici decât la noi. Nu și la transport sau obiective turistice. Este de dorit să negociezi cu localnicii. Într-o țară în care salariul mediu este de 100 de dolari, este o iscusință să muncești în domeniul turistic.

Dacă o călătorie cu tuc tuc-ul este 300 de rupii într-o direcție, la revenire îți pot cere 500 de rupii.

O vacanță all inclusive te costă la fel, dar sunt incomparabile emoțiile trăite printre băștinași, atunci când poți trece pe lângă elefanți sau te poți trezi cu maimuțe în hotel, care îți golesc toate proviziile.

Sri Lanka elephant Sri Lanka bananas

Apropo, Sri Lanka este una dintre putinele țări din Asia în care mai poți întâlni elefanți ce trăiesc în libertate. Este impresionant să vezi zeci de elefanți care merg organizat către râu, la scăldat. I-am ajutat și noi la scăldat. Am prins doi elefanți gemeni care s-au născut în septembrie. Este o noutate și pentru localnici.

Hotelul l-am ales în funție de specificul țării. Știam că ajung într-o țară asiatică, așa că era de dorit să fie de minimum 4 stele.

Sri Lanka hotel view Sri Lanka street view

În țările asiatice la fel ca și regiunile continentului African, nu se pune mare preț pe confort, iar, în cazuri aparte, chiar și pe igienă. De aceea hotelul cu 2-3 stele îți poate strica vacanța și cheful de a descoperi țara.

La nivel energetic, se întâmplă o magie, nici nu poți explica trăirile ce le ai. Metamorfozele ce le simți. Simți că apații acestui loc.

cm sri lanka 1

Am ținut să ajung pe plantațiile de ceai, care sunt atât de reprezentative zonei. Plantațiile de ceai au fost aduse de englezi, direct din China, în anul 1824. În present, Sri Lanka este unul dintre marii producători și exportatori de ceai din lume. La fabricile de ceai vezi cum se prelucrează frunzele în mod natural până ajung la împachetare.

Cumpărați-vă uleiuri și condimente din ”țara condimentelor”.

Alături de ceai, Sri Lanka este și un mare producător de scorțișoară, fiind al treilea mare producător de scorțișoară după Indonezia și China.

Sri Lanka este și despre haosul unei infrastructuri organizate la fel de haotic. Cu șoferi care circulă în afara regulilor, lipsa semafoarelor. Pentru localnici este o rutină, pentru noi, ceva de neconceput.

Regulile anti-covid în Sri Lanca

Toată lumea poartă măști. Pe lângă asigurarea medicală, am completat online un formular care conținea toată informația privind dozele de vaccin administrate, testul PCR. La intrarea în parcuri, plantații, temple, ți se cere să te speli pe mâini și să le dezinfectezi.

SFATURI PENTRU TURIȘTII ÎNCEPĂTORI

De regulă, călătoresc de-sine-stătător, nu văd nimic complicat în a-ți organiza o vacanță. Pentru că am locuit peste ocean, în SUA, sunt obișnuită cu zborurile lungi, în toate colțurile lumii. Este un pic stresant, dar dacă îți planifici corect plecarea și zborul în cele mai mici detalii, din timp, nu vei simți procesul.

În aeroport este foarte simplu, dacă ai, cel puțin, experiența unei călătorii. Dacă știi ce înseamnă Gate, unde și cum urci în avion, care sunt conexiunile. În aeroporturile mari, e ușor, te orientezi după gate-uri, panouri informative.

Nu caut cele mai ieftine bilete avia pentru că îmi aleg vacanța în funcție de timpul liber care îl am în afara job-ului. De regulă, o fac pe final de an, când îmi pun toate lucrurile la punct. Dar cine este interesat să găsească bilete ieftine, cu siguranță le va găsi, oferta agențiilor este foarte bogată.

Aș reveni în Sri Lanca într-un centru ayurvedic, pentru niște cursuri de detox, la care srilankezii se pricep foarte bine.

Articole similare

Sicilia - Mic ghid de calatorie spre cea mai mare insula din Marea Mediterana
Sicilia - Mic ghid de calatorie spre cea mai mare…
Insulele Baleare - propriul paradis al Spaniei
Insulele Baleare - propriul paradis al Spaniei
Viorica Nagacevschi alege insulele pentru evadare
Viorica Nagacevschi alege insulele pentru evadare
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate