Bagajul de cala - Tot ce trebuie …

Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru un zbor fara probleme

Bagajul de cala - Tot ce trebuie sa stii pentru un zbor fara probleme

Bagajul de cala in avioane este bagajul care trebuie sa fie verificat la aeroport si care va fi depozitat in compartimentul (cala) cargo a avionului.

Fiecare companie aeriana are propriile reguli privind dimensiunea si greutatea bagajului de cala, iar acestea pot varia in functie de destinatie si de clasa de calatorie.

De obicei, greutatea maxima a bagajului de cala este de 23-32 kg, iar dimensiunile maxime permise variaza intre 158 cm si 203 cm in total (adica suma lungimii, latimii si inaltimii). De asemenea, unele companii aeriene pot percepe o taxa suplimentara pentru bagajul de cala sau pot limita numarul de bagaje permise.

Este important sa verifici regulile companiei aeriene inainte de a calatori pentru a evita orice costuri suplimentare sau intarzieri la aeroport.

Ai nevoie de bagaj de cala?

Nu este intotdeauna necesar sa iei un bagaj de cala cu tine atunci cand calatoresti cu avionul, mai ales daca calatoresti pentru o perioada scurta de timp sau poti incadra toate lucrurile necesare intr-un bagaj de mana.

Bagajul de mana este suficient pentru a transporta elementele de baza, cum ar fi hainele si echipamentele electronice personale, precum si alte obiecte personale de care ai nevoie in timpul zborului.

Cu toate acestea, daca ai nevoie sa transporti mai multe obiecte sau obiecte voluminoase sau obiecte care nu sunt permise in bagajul de mana, cum ar fi lichide in cantitati mai mari sau obiecte ascutite, ar putea fi necesar sa iei un bagaj de cala.

Care este riscul de pierdere sau intarziere a bagajului de cala

Este important sa intelegi ca, chiar daca bagajul de cala calatoreste cu tine in acelasi avion, acesta urmeaza o cu totul alta serie de proceduri, iar in unele cazuri o poate lua pe o cu totul alta cale.

Exista anumite situatii care pot duce la pierderea sau intarzierea bagajelor, cum ar fi conexiuni scurte intre zboruri, greseli umane in procesul de gestionare a bagajelor sau probleme cu echipamentele tehnice.

Aproximativ 1% din toate bagajele de cala din lume sunt pierdute, iar 5-7% intarzie.

Ce faci cand bagajul intarzie sau este pierdut

 • Raporteaza pierderea sau intarzierea bagajului la biroul companiei aeriene sau al agentiei de handling la sosirea ta. Acestea ar trebui sa iti ofere un formular de reclamatie pe care sa il completezi.
 • Furnizeaza companiei aeriene sau agentiei de handling informatiile de contact relevante, astfel incat acestea sa poata lua legatura cu tine in legatura cu recuperarea bagajului pierdut sau intarziat.
 • Intreaba compania aeriana sau agentia de handling despre politica lor de despagubire in cazul in care bagajul tau nu este gasit sau intors la tine intr-un interval de timp rezonabil. Compania ar trebui sa iti ofere informatii cu privire la drepturile tale in conformitate cu reglementarile locale si internationale.
 • Asigura-te ca ai o lista detaliata a continutului bagajului pierdut sau intarziat și a valorii acestuia, inclusiv chitante pentru articole costisitoare, pentru a fi pregatit sa furnizezi aceste informatii companiei aeriene sau agentiei de handling.
 • Pastreaza toate documentele și corespondenta legate de situatia pierderii sau intarzierii bagajului, inclusiv numerele de referinta ale reclamatiilor, pentru a le putea utiliza in orice contestatie ulterioara.
 • Incearca sa te mentii calm și cooperativ in timpul procesului de raportare a pierderii sau intarzierii bagajului. Compania aeriana sau agentia de handling vor face tot posibilul pentru a te ajuta sa iti recuperezi bagajul și sa iti minimizeze disconfortul.

Obiecte interzise in bagajul de cala

Iata o lista generala a obiectelor interzise in bagajul de cala in majoritatea tarilor

 • Materiale explozive si inflamabile, cum ar fi artificii, petarde sau spray-uri de piper
 • Obiecte ascutite sau taioase, cum ar fi cutite sau foarfece
 • Lichide in cantitati mai mari de 100 de mililitri, cum ar fi bauturi sau parfumuri
 • Substante toxice sau corozive, cum ar fi acizi sau alcali
 • Materiale radioactive sau magnetice
 • Arme de foc sau munitie
 • Substante narcotice sau stupefiante.

Aceasta este o lista generala, iar regulile pot varia in functie de tara si de compania aeriana.

Informatiile oficiale cu privire la obiectele interzise in bagajul de cala in avion pot fi gasite pe site-urile web ale companiilor aeriene sau pe site-ul Autoritatii Aeronautice a tarii corespunzatoare.

Statele Unite

https://www.tsa.gov/travel/security-screening/whatcanibring/all

Uniunea Europeana

https://ec.europa.eu/transport/modes/air/security/aviation-security-in-eu/what-are-allowed-and-prohibited-items-ro

Romania

https://www.caa.ro/uploads/pages/Articole%20interzise%20in%20bagajul%20de%20cala.pdf

Moldova

https://www.caa.md/lista-articolelor-interzise-3-150

Cat costa bagajul de cala?

Costul bagajului de cala variaza in functie de compania aeriana, destinatie si greutatea bagajului. De obicei, companiile aeriene ofera optiuni de achizitionare a bagajului de cala in avans, online sau la aeroport, iar costul poate fi mai scazut daca alegi sa il achizitionezi in avans.

In general, costurile pentru bagajul de cala incep de la aproximativ 20-30 euro pentru o valiza de dimensiuni standard si o greutate de pana la 23 de kilograme pe zborurile interne sau regionale, iar pe zborurile internationale costurile pot fi mai mari.

Sfaturi utile pentru calatoria cu bagaj de cala

Ambaleaza bagajului

Este important sa ambalezi corect bagajul pentru a preveni deteriorarea sau pierderea acestuia in timpul transportului. Foloseste o valiza solida si sigileaz-o cu banda adeziva si etichete de identificare

Eticheteaza bagajul

Inainte de a-ti duce bagajul la aeroport, asigura-te ca ai etichetat corect valiza cu numele, adresa si numarul de telefon. Acest lucru poate ajuta la recuperarea mai rapida a bagajului in cazul in care acesta este pierdut sau trimis gresit.

De asemenea asigura-te ca numele, numarul de telefon, adresa de e-mail si o copie a itinerariului de calatorie sunt prezente si in interiorul bagajului. Cand nu exista alta modalitate de a va identifica bagajele, compania aeriana va trebui sa-l deschida, iar aceasta piesa de identificare va fi cruciala pentru returnarea bunurilor.

Nu pune obiecte valoroase si fragile in bagajul de cala

Daca ai obiecte valoroase sau fragile, cum ar fi bijuterii sau electronice, este recomandat sa le pastrezi in bagajul de mana in loc sa le trimiti in bagajul de cala.

Articole similare

De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete doar pe site-urile proprii
De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete d…
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu avionul
Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu a…
De ce companiile aeriene fug de apelurile telefonice?
De ce companiile aeriene fug de apelurile telefon…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023