Thomas Cook a venit cu un model perfect de turism de enclave - oamenii erau adusi organizat in statiuni turistice unde puteau sa "vada lumea" fara a parasi zona de confort.
Dar prabusirea gigantului ne sugereaza ca turistii vor deja ceva mai mult. Falimentul Thomas Cook Group, al carui fondator este considerat creatorul industriei moderne a turismului, probabil, simbolizeaza inceputul apusului epocii modelului turistic pe care compania l-a infiintat inca in secolul XIX.
Baza afacerii erau statiunile - locuri speciale pentru turisti - locuri pitoresti in munti sau pe coasta care au fost incarcate cu lanturi hoteliere mici si mari cu mai multe tipuri de cazare, optiuni alimentare si servicii suplimentare. Pentru a le deservi, au fost angajate armate intregi de muncitori - ospatari, bucatari, asistenti, terapeuti, ghizi si multi altii.
Si pentru a-i aduce rapid pe turisti de acasa in statiuni, a fost dezvoltata o intreaga retea: avioane, nave maritime, trenuri, subdiviziuni, agentii si filiale. Astfel s-a nascut turismul de enclave, a carui esenta este urmatoarea: calatoriile turstice se aseamana cu o vizita la muzeu sau expozitie - turistii privesc, dar nu interactioneaza cu obiectele care li se arata.
Thomas Cook s-a bazat doar pe un astfel de model, si si-a dezvoltat afacerea in tari care au fost candva colonii ale Imperiului Britanic, cum ar fi Egiptul. Aici, pentru a-si mentine activitatea, operatorul turistic a construit intregi lumi artificiale care exista independent de infrastructura reala a tarii. Si multi turisti inca prefera calatorii spre asemenea "lumi" pentru ca totul este aranjat si nu trebuie sa te prea misti pe parcursul intregii vacante.
Dar societatea si trendurile se schimba. Noile generatii au nevoie de ceva mai mult decat vacante la pachet formate dupa un calapod. Creste cererea pentru simplitate, sinceritate si experiente autentice pe care industria turismului "all-inclusive" nu o mai poate satisface.
Chiar si in tarile sarace, infrastructura generala devine acceptabila chiar si pentru cei care au crescut in tarile occidentale. Calatoriile „fara pachet”, care iti permit sa vezi mai multe si sa interactionezi cu viata reala a localnicilor, au devenit mult mai accesibile odata cu dezvoltarea rezervarilor online si a expansiunii companiilor aeriene. Tendintele moderne nu mai corespund cu ceea ce Thomas Cook a oferit inca in secolul al XIX-lea.
Aceasta nu inseamna ca statiunie de plaja, hotelurile gigantice cu optiuni "all-inclusive" si vacantele la pachet vor disparea. Cu siguranta va ramane un loc pe piata, asa cum a ramas si pentru discurile de vinil. Probabil ca inca vor ocupa o nisa chiar destul de considerabila.
Dar este putin probabil ca acest model sa-si pastreze primul loc si suprematia in industria turismului modern.