Zborurile low-cost in Moldova - trecut, prezent si viitor

Zbor md low-cost

Anul 2013 este un an emblematic pentru aviatia Republicii Moldova - operatorul aerian low-cost Wizz Air a venit pentru prima data in Aeroportul din Chisinau si a lansat primul sau zbor cu tarife reduse.

Pe 24 septembrie 2013, cea mai mare companie low-cost din Europa Centrala si de Est a inaugurat primele curse din Moldova catre Venetia (Treviso) si Roma (Ciampino).

2013 - Primele zboruri

Primul zbor low-cost MDSeptembrie 2013 reprezinta inceputul operatiunilor low-cost din Aeroportul Chisinau. Aceste prime zboruri au fost vestitorii unei noi ere in Moldova care a revolutionat la propriu piata transporturilor aeriene din regiune si a permis publicului larg sa calatoreasca liber si ieftin in Europa.

Primul zbor a fost efectuat pe ruta Chisinau - Venetia (Treviso)

In noiembrie 2013 inca o companie low cost - Flydubai -  s-a lansat cu ruta low-cost Chisinau - Dubai dar aceasta a durat doar un sezon.

17 iulie 2014 - este anuntata lansarea celui de-al 3-lea zbor low-cost din Moldova - spre Milano (Bergamo - Orio al Serio) - poarta low-cost spre regiunea Lombardia si nordul Italiei.

16 iunie 2015 - Operatorul anunta lansarea a 2 noua rute spre destinatii cheie si regiuni cu o prezenta masiva a comunitatilor de moldoveni - Bologna Guglielmo Marconi si Londra Luton.

2015 - Dezvoltare retea

In 2015 pe piata transporturilor aeriene de pasageri din Moldova vine si un alt operator cu tarife reduse - Volotea (companie aeriana italiana) - cu un zbor spre Verona, dar dupa 1 an de operatiuni acesta isi suspenda activitatea.

Verona este una dintre cele mai populare destinatii pentru Calatorii din Moldova si zboruri pe aceasta directie sunt operate de mai multe companii iar operatorul italian nu a reusit sa se impuna pe acest segment extrem de competitiv.

Primul zbor low-cost MD5 octombrie 2016 - Wizz Air isi confirma intentia de ramane in Moldova prin deschiderea unei baze operationale si alocarea unei aeronave Airbus A320 pe aeroportul din Chisinau.

Operatorul lanseaza doua curse noi din MD spre Berlin Schönefeld si Barcelona, largind acoperirea low-cost din Chisinau pana la sapte zboruri spre patru tari. Pe langa noile zboruri se mareste si frecventa zborurilor spre Bologna si Venetia.

2018 - Expansiune masiva

Pe 14 decembrie 2018 a fost anuntata cea mai masiva expansiune a operatorului - o extindere cu 68% a operatiunilor din Chisinau si suplinirea bazei cu inca o aeronava.

5 rute noi au devenit accesibile pentru Calatorii din Moldova: Memmingen, Dortmund (Germania), Paris Beauvais (Franta), Copenhaga (Danemarca) si Bruxelles Charleroi (Belgia).

2019 - Expansiunea continua

Anul 2019 incepe cu 2 lansari importante spre unele dintre cele mai populare si solicitate destinatii - Verona (Italia) si capitala Austriei - Viena.

La mijocul anului operatorul anunta inca 4 zboruri directe noi spre Praga, Larnaca, Torino si Doncaster/Sheffield - incepand cu Decembrie. Acestea vin impreuna cu o aeronava noua Airbus 320 - al 3-lea avion pozitionat in baza companiei din Aeroportul International Chisinau.

Mai multe despre Wizz Air, conditiile sale de calatorie, bagaje, destinatii si program zboruri poti afla aici: Compania aeriana low-cost Wizz Air


Ce urmeaza? Speram ca extinderea operatorului sa nu sa se opreasca aici si sa-si mentina acelasi ritm dinamic, pentru ca Pasagerii din Moldova merita sa calatoreasca liber si ieftin - pe aeronave noi si in conditii civilizate.

La momentul editarii acestui articol Wizz Air ramane in continuare unica companie aeriana low-cost care opereaza in Moldova. Dar suntem siguri ca aceasta situatie se va schimba in viitorul cel mai apropiat. Ryanair, cea mai mare companie din Europa (si cu cele mai reduse tarife) este deja foarte aproape de Chisinau...

Zboruri low-cost Wizz Air (W6) din Moldova

Aboneaza-te la buletinul nostru si fii primul care va afla despre cele mai importante noutati despre zboruri directe si bilete de avion, conditii de calatorie si tot ce trebuie sa stii pentru calatoria ta.