Conditii vanzare bilete

1. DEFINITII

2. GENERAL

3. REZERVAREA

4. BILETUL DE AVION

5. CONDITII DE ANULARE SI MODIFICARE

6. PRETURILE BILETELOR DE AVION

7. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR

8. DATE PERSONALE

9. RECLAMATII

10. DISPOZITII FINALE

 

1. DEFINITII

"Noi", "Agentia" - agentia online de bilete de avion "ZborDirect".

"Companie", "Partener", "Transportator" - transportatorul (operatorul) aerian care efectueaza zborul.

"Termeni si conditii vanzare bilete" - prezentele reguli si conditii care intra in vigoare dupa efectuarea platii pentru biletului.

"Termeni si conditii de transport" - regulile si conditiile operatorului aerian care efectueaza zborul si transportul de pasageri.

"Conditii contractuale" - reprezinta dispozitiile continute de sau primite impreuna cu Biletul Electronic, care includ acesti Termeni si conditii si conditiile de transport ale operatorului aerian.

"Client" - inseamna orice persoana care beneficiaza de serviciile Agentiei pentru rezervarea unui itinerariu de zbor. 

"Pasager" - inseamna orice persoana, care urmeaza sa fie transportata cu o aeronava si care detine un Bilet Electronic.

"Infant" - inseamna o persoana cu varsta intre 0 si 24 de luni (bebelus). Unui infant nu i se atribuie loc in avion si va calatori in bratele adultului. Un adult poate insoti un singur infant.

"Site oficial" - este pagina de internet www.zbordirect.com.

"Comanda", "Cont de plata" - este comanda pentru un anumit itinerariu de zbor si pasageri transmis Clientului pentru a fi platit.

"Bilet electronic" - itinerariul inscris de Agentie in format electronic. Acesta contine numarul de confirmare al operatorului aerian, numele pasagerului, ruta pe care urmeaza sa calatoreasca, numarul zborului, data, servicii achizitionate si care va intra in posesia Pasagerului dupa plata Comenzii.

"Cod de rezervare" sau "Numar de confirmare" - codul numeric format din mai multe cifre si/sau litere pe care l-a obtinut Agentia la sfirsitul operatiunii de rezervare/vanzare a biletului electronic. El este valabil numai pentru indentificarea Pasagerului in sistemul de rezervari pentru zborul solicitat.

"Conventia de la Varsovia" Conventia pentru Unificarea Anumitor Reguli Legate de Transportul Aerian International, semnata la Varsovia in data de 12 octombrie 1929 cu toate amendamentele in vigoare.


2. GENERAL

2.1 ZborDirect este o Agentie online de bilete de avion. Marca comerciala si site-ul www.zbordirect.com apartin companiei "OPTIMVEST GROUP", inregistrata in Republica Moldova cu obiectul de activitate - rezervari si vanzari de bilete de avion pentru zboruri internationale, direct cu Transportatorii aerieni.

2.2 Agentia este autorizata pentru efectuarea rezervarilor si emiterilor de bilete de avion de catre companiile aeriene care efectueaza zborurile. Ea actioneaza numai ca intermediar al acestor companii si activeaza in conformitate cu regulile si restrictiile comerciale impuse de catre companiile aeriene, in calitate de prestatori directi. Termenii si Conditiile, Comanda, Biletul Electronic, informatiile importante care apar pe site-ul oficial, impreuna formeaza Termenii si Conditiile Contractului care se incheie intre Pasager si Agentie.

 

3. REZERVAREA

3.1 Rezervarea de locuri in aeronava se face prin intermediul sistemelor computerizate de rezervari. Agentia are acces la sistemul de rezervari al operatorului aerian si face rezervari a locurilor pentru un anumit zbor in favoarea potentialilor Pasageri. Utilizatorii site-ului au acces la ofertele de zboruri formate de Agentie, pot alege un itinerariu convenabil si sa comande locuri.

3.2 Pentru procesarea Rezervarii Clientul trebuie sa introduca prenumele, numele de familie, datele de nastere ale Pasagerilor exact ca in documentele de identitate si date de contact valide (adresa de email si telefon de contact). Datele de contact furnizate for fi utilizate pentru comunicarea notificarilor de confirmare, inregistrare la zbor alte informatii importante despre zborurile rezervate. Agentiei nu i se pot pretinde despagubiri pentru necomunicarea acestor notificari in cazul in care datele de contact sunt introduse eronat.

3.3 Inainte de a efectua plata Clientul este obligat sa verifice cu atentie datele itinerarului, data si luna zborului, si sa se asigure ca biletul este pentru ruta si data dorita. Orele afisate sunt orele locale corespunzatoare fiecarei destinatii.

3.4 Rezervarea este confirmata si se emit codurile de confirmare dupa efectuarea platii pretului total al comenzii. Modalitatile de plata vor fi afisate pentru fiecare comanda in parte. Rezervarile sunt gratuite, in caz de neefectuare a platii acestea se anuleaza automat.

3.5 Dupa efectuarea rezervarii, pasagerul va primi de la Agentie documentele electronice de plata, numerele de confirmare ale operatorilor aerieni si informatia referitoare la conditii, restrictii si reguli aplicabile biletului de avion procurat.

3.6 Toate conditiile, regulile si restrictiile aplicabile unui bilet de avion sunt cele dictate de compania aeriana precum si de alti factori operationali sau comerciali care nu depind de vointa agentiei.

 

4. BILETUL DE AVION

4.1 Prezentele clauze contractuale, contractul de transportare pasageri cu operatorul aerian intra in vigoare in momentul in care pasagerul a efectuat plata pentru biletul de avion si a intrat in posesia acestuia. Inainte de a efectua plata pentru bilet, pasagerul are obligatia sa se informeze din comunicarile primite de la Agentie si pe site-ul oficial despre toate conditiile si restrictiile aplicabile biletului respectiv si sa citeasca prezentele conditii generale.

4.2  Biletul de avion este documentul electronic in baza caruia se efectueaza zborul. Biletul de avion este emis de agentie dar este proprietatea companiei aeriene pentru care a fost emis. Biletul poate fi accesat pe zbordirect.com dupa numarul comenzii sau numarul de confirmare al operatorului.

4.3. Agentia efectueaza procedura de check-in online pentru unii operatori. In acest caz adaugator vor fi emise carti de imbarcare pentru fiecare pasager/segment de zbor. Cartile de imbarcare trebuie prezentate direct la controlul de securitate in aeroport imprimate sau de pe dispozitiv mobil. Procedura de check-in este efectuata pe data stabilita de fiecare operator aerian in parte.

4.4 Pasagerul posesor al biletului de avion cumparat are obligatia de a-l pastra in loc accesibil si de a-l prezenta la imbarcare in vederea admiterii sale la zbor. In cazul operatorilor cu check-in la aeroport gratuit este suficienta prezentarea documentulului de calatorie (pasaport) si a numarului de confirmare la ghiseul de inregistrare in aeroport. In cazul operatorilor cu check-in online obligatoriu, este necesara prezentarea cartilor de imbarcare imprimate sau de pe dispozitiv mobil direct la controlul de securitate pentru fiecare pasager/segment zbor.

4.5 Pentru biletele clasa low cost si econom operate de partenerii agentiei nu este posibila returnarea sau anularea biletelor. Biletele pot fi schimbate conform conditiilor care vor fi indicate in fiecare Rezervare.

4.6 Plata este efectuata prin modalitatea disponibila pe pagina de rezervarea a zborurilor. Modalitatea de plata poate fi diferita in dependenta de operatorul, itinerariul si perioada zborurilor.

4.7 Conditiile operatorului aerian, expres indicate la momentul rezervarii si informatiile inscrise pe biletul de avion completeaza prezentele Conditii. Se considera ca pasagerul care a intrat in posesia biletului de avion a luat cunostinta de toate aceste informatii.

 

5. CONDITII DE ANULARE SI MODIFICARE

5.1 Biletele de avion low-cost rezervate pe zbordirect.com pot fi anulate si schimbate conform conditiilor care vor fi indicate in fiecare Rezervare.

5.2 In cazul in care Operatorul Aerian permite anularea / modificarea biletului de avion, este responsabilitatea Pasagerului de a informa in scris sau telefonic Agentia despre intentia de modificare. In anumite cazuri, este posibil sa nu puteti anula sau modifica anumite bilete de avion sau va trebui sa respectati anumite cerinte pentru aceste actiuni. Agentia sau Operatorul Aerian accepta toate formele de cereri scrise. Agentia sau Operatorul Aerian nu pot anula / modifica biletul de avion inainte de a primi cererea dvs. ferma. Anularea (daca este posibila) si modificarea biletului de avion poate fi efectuata la Agentie sau pe site-ul oficial al Operatorului Aerian.

5.3 In cazul modificarii unei rezervari (incluzand, dar fara a se limita, anulari, restituiri de sume, schimbari de nume), Agentia isi rezerva dreptul de a aplica anumite taxe pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din aceasta actiune. Aceste taxe difera fata de taxele impuse direct de catre Operatorul Aerian.

5.4 In caz de forta majora si nu numai, compania aeriana poate anula sau intarzia zborul, precum si sa anuleze rezervarea fara a notifica in prealabil Pasagerul, urmand ca banii sa ii fie restituiti Pasagerului sau sa i se propuna noi variante de zbor. In toate aceste cazuri, Pasagerul va fi informat direct de compania aeriana sau de catre reprezentatii Agentiei.

 

6. PRETURILE BILETELOR

6.1 Preturile biletelor de avion se formeaza ca rezultat al unor procese dinamice si depind de regulile tarifare ale companiei, relatii contractuale, tarife speciale, locurile libere in aeronava etc. O combinatie de tarife se aplica fiecarui bilet in parte. Astfel Agentia nu poate publica o lista de preturi generala pentru toate zborurile, acestea formandu-se la momentul rezervarii.

6.2 Biletele de avion emise de agentie sunt proprietatea companiilor aeriene, incasarile pentru biletele vandute se deconteaza direct companiilor aeriene.

6.3 Pretul oricarui bilet de avion presupune conditii, reguli si restrictii speciale aplicabile calatoriei la care se refera documentul respectiv. Aceste informatii se vor contine in comunicarile Agentiei Pasagerului si in Comanda. Pasagerul are obligatia sa se informeze despre aceste reguli inainte de a cumpara respectivul bilet. Dupa cumpararea biletului se considera ca pasagerul a luat la cunostinta despre toate aceste reguli.

 

7. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR

7.1 Agentia este raspunzatoare de emiterea corecta a biletelor de avion si de informarea cu buna credinta a pasagerului asupra conditiilor aplicabile biletului de avion vandut.

7.2 Agentia va informa de buna credinta pasagerul asupra formalitatilor necesare calatoriei solicitate, conform informatiilor furnizate de sistemul computerizat de rezervare. Ramane in raspunderea Pasagerului sa se asigure ca poseda toate actele necesare pentru trecerea controlului vamal.

7.3 Informarea pasagerilor se va realiza prin publicarea pe site-ul oficial a prezentelor conditii generale de vanzare a biletelor de avion, informatiilor importante si a conditiilor speciale de transport ale Transportatorului responsabil aplicabile zborului in cauza, fara a fi nevoie de o semnatura a pasagerului care sa certifice ca a fost informat.

7.4 Banii transferati Agentiei pentru un bilet de avion devin imediat proprietatea companiei aeriene. Agentia nu este raspunzatoare pentru pagube sau inconveniente produse pasagerului in timpul zborului sau datorita unor modificari de orar, intirzieri ale zborurilor, calitatea zborului sau pentru servicii in timpul zborului (de exemplu: pierderi de bagaje), circumstante care se afla dincolo de controlul si vointa agentiei.

7.5 Pasagerul este obligat sa citeasca prezentele conditii generale inainte de a cumpara biletul de avion. Dupa cumpararea Biletului se subintelege ca pasagerul a luat cunostinta de toate informatiile legate de biletul respectiv. Astfel necunoasterea acestora nu poate servi drept temei pentru eventuale reclamatii.

7.6 Pasagerul este obligat sa se prezinte la imbarcarea pentru zbor cu cel putin 1 ora si 30 min inainte de ora plecarii, pentru a i se putea intocmi formalitatile necesare.

7.7 Agentia nu este raspunzatoare si nu i se pot pretinde despagubiri pentru ca pasagerul nu a zburat, in urmatoarele conditii:

  1. Pasagerul nu s-a prezentat la timp la imbarcare (1 ora si 30 min inainte de ora plecarii inscrisa pe bilet)
  2. Pasagerul este refuzat la imbarcare datorita unor probleme legate de documentele sale personale (inclusiv lipsa viza de intrare pentru tara de destinatie, viza falsa, pasaport cu interdictie, etc) sau in situatia unui refuz nejustificat al autoritatilor de a permite calatoria.
  3. Pasagerul s-a prezentat la imbarcare in stare de ebrietate alcoolica avansata, narcotica etc.
  4. alte situatii sau cazuri de forta majora, pe care agentia nu le putea prevedea sau evita.

7.8 Biletele pot fi returnate in dependenta de regula tarifara aplicata si conditiile operatorului aerian. Conditiile de returnare sau schimbare zbor vor fi inficate expres pe pagina de rezervare a zborurilor selectate.

7.9 Pasagerul poate modifica biletul (schimba data, pasagerul) initial cumparat in conditiile stabilite de compania pentru care a fost emis biletul, pentru fiecare caz in parte conform regulilor tarifare si conditiilor operatorului aerian.

7.10 Pasagerul nu poate transmite biletul de avion unei terte persoane.

7.11 Neprezentarea la zbor presupune de regula pierderea biletului de avion, cu o penalizare de 100% din valoarea biletului, iar daca compania permite conditii mai avantajoase, agentia va aplica aceste conditii in favoarea pasagerului.

7.12 In situatia in care pasagerul, din vina sa, utilizeaza doar partial zborurile inscrise in biletul de avion cumparat, el nu va putea pretinde despagubiri de nici un fel agentiei sau companiei pentru care s-a emis biletul.

7.13 Pasagerul are obligatia sa se asigure de corespunderea sa tuturor formalitatilor necesare calatoriei (politie, vama, stare de sanatate, pasaport, vize, etc.), agentia neavand nici o raspundere in fata pasagerului din acest punct de vedere.

 

8. DATE PERSONALE

8.1 Pasagerul va oferi agentiei doar datele strict necesare pentru efectuarea Rezervarii pentru zborurile selectate. Agentia isi rezerva dreptul de a verifica datele oferite de Pasager in caz de necesitate doar in scopul emiterii Biletului pentru zborul solicitat.

8.2 Toate datele personale transmise Agentiei pentru efectuarea Rezervarii vor fi folosite numai in scopul emiterii Biletului si comunicarii Pasagerului informatiilor importante in legatura cu zborurile rezervate.

8.3. Toate datele personale vor fi transmise si stocate utilizand tehnologii securizate de transmitere si stocare a datelor, aceste date nu vor fi transmise nici unei persoane terte fara acordul prealabil al Pasagerului.

 

9. RECLAMATII

9.1 Orice reclamatie cu privire la biletul de avion cumparat se va face in scris, in termen de maximum 7 zile de la data producerii cazului reclamat.

9.2 Reclamatiile care nu sunt facute in scris nu vor fi luate in considerare.

9.3 Agentia va informa in cel mai scurt timp Pasagerul daca cazul reclamat poate fi solutionat de catre Agentie.

9.4 Daca cazul reclamat tine de raspunderea Transportatorului, Agentia va transmite reclamatia respectiva companiei aeriene pentru care a fost emis biletul iar solutia data va fi aceea data de compania aeriana, in calitate de proprietara a biletului.

9.5 Agentia va informa pasagerul despre solutia data de Companie in scris, in termen de maximum 3 zile de la primirea raspunsului de la companie. In situatia in care pasagerul nu este multumit cu raspunsul primit el se va adresa direct companiei aeriene care a efectuat zborul.

9.6 Orice reclamatie se va face de catre pasager in conformitate cu prezentele conditii generale de vanzare a biletelor de avion.

 

10. DISPOZITII FINALE

10.1 Comunicarea informatiilor importante, solicitarilor, reclamatiilor, sugestiilor poate fi facuta direct prin formele de contact de pe site-ul oficial, prin email sau telefon. Toate comunicarile / notificarile / reclamatiile facute de Pasageri pot fi expediate la orice ora 24 ore din 24, 7 zile din 7. Acestea vor fi prelucrate conform prioritatii de ordine in orele de functionare a Agentiei.

10.2 Prezentele conditii generale sunt elaborate in conformitate si se completeaza cu prevederile Conventiei de la Varsovia, la care Moldova este parte semnatara.

10.3 Publicarea pe site a prezentelor conditii generale presupune obligatia pasagerului de a le citi. Se considera ca pasagerul care a cumparat biletul de avion a luat cunostinta despre continutul acestor conditii si el nu va mai putea invoca ulterior necunoasterea lor sau lipsa de informare.

Aboneaza-te si fii primul care afla despre cele mai fierbinti oferte de bilete low-cost, noutati despre zboruri, promotii si reduceri