Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Armenia - 24.01.21

Populatie: 2,966,361 Cazuri azi: 198 Active/Milion: 2,812 Populatie infectata: %0.281

Armenia

Data ultimei actualizări: 21 ianuarie 2021

STARE DE URGENȚĂ: NU

STARE DE CARANTINĂ LA NIVEL NAȚIONAL: DA

LEGE MARȚIALĂ: DA/Parțial revizuită (sunt permise manifestații publice)

DATE PRIVIND SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/armenia/

https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

https://ncdc.am/

Începând cu data de 12 ianuarie 2021, Guvernul Republicii Armenia a prelungit regimul de carantină pe întreg teritoriul Republicii Armenia până la 12 iunie 2021.

Pe durata regimului de carantină a fost stabilit un regim special de intrare/ieșire în/din Republica Armenia, un regim de autoizolare, de monitorizare și evidență a evenimentelor publice prin implementarea datelor în sistemul unic de informații despre sănătate, precum și alte măsuri restrictive.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL: Detalii și actualizări: https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

Se permite intrarea în acest stat prin punctele de control ale frontierei terestre și aeriene a tuturor persoanelor care nu au cetățenia Republicii Armenia.

Versiunea completă a deciziei de mai sus este disponibilă în sistemul informațional juridic armean pe pagina de internet: www.arlis.am.

Persoanele care sosesc în Republica Armenia din străinătate sunt obligate să prezinte un test molecular (tip RT-PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării. Rezultatul testului trebuie să fie în limba armeană, engleză sau rusă, să poarte antetul unității medicale care a efectuat testul și ștampila (parafa) medicului.

În situația în care cetățeanul străin se prezintă la frontiera armeană fără testul RT-PCR, acesta este obligat să efectueze un test molecular tip PCR. Costul testului RT-PCR este suportat de către cetățeanul străin în cauză. Până la primirea rezultatului, persoana trebuie să rămână în autoizolare. Datele de identificare sunt introduse în sistemul ARMED, însoțite de o notă specială, iar persoana în cauză primește o recomandare de autoizolare până în momentul în care laboratorul implementează în sistemul ARMED un rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Persoanele care doresc să intre în Republica Armenia sunt supuse unui control medical de rutină, inclusiv măsurarea temperaturii corporale, indiferent dacă acestea prezintă un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la frontieră.

ASPECTE PROCEDURALE PRIVIND INTRAREA CETĂȚENILOR STRĂINI ÎN REPUBLICA ARMENIA:

La intrarea pe teritoriul Republicii Armenia se efectuează un examen medical de către Inspectoratul de Sănătate și Muncă/ISM (măsurarea temperaturii, examinarea fizică, alte investigații medicale suplimentare în cazul unor simptome clinice specifice COVID-19) pentru a detecta prezența virusului sau a simptomelor infecției.

Pentru detalii privind punctele de testare din aeroporturi, se recomandă consultarea paginii de internet: http://www.zvartnots.aero/EN/News?ID=3156.

În funcție de rezultatele examinării:

  • Persoana este internată în spital, dacă prezintă simptome specifice COVID-19 și testul este pozitiv;
  • Se recomandă autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile, timp în care persoana poate fi supusă unui test tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. În situația unui rezultat negativ, persoana poate ieși din autoizolare.

După examinarea medicală, persoanele care sosesc în Republica Armenia sunt notificate ISM și sunt informate despre regulile de autoizolare și consecințele încălcării acestora. Acestea primesc o notificare scrisă pentru luare la cunoștință sub semnătură.

Persoanelor care refuză să se conformeze măsurilor și, totodată, refuză înregistrarea în sistemul ARMED, li se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Armenia.

Măsurile nu se aplică membrilor echipajului unei aeronave care sosesc pe teritoriul statului. În situația în care nu prezintă simptome specifice COVID-19, membrii echipajului unei aeronave, precum și conducătorii care efectuează transport internațional de marfă, se vor autoizola imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Armenia până la următoarea îmbarcare, iar mecanicii de locomotivă și persoanele care îi însoțesc, de la o tură la alta.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

ATENȚIE: Cetățenii români sunt sfătuiți să evite zona de frontieră armeano – azeră, unde recent s-au înregistrat confruntări armate sau schimburi de focuri sporadice, inclusiv arealul Nagorno – Karabakh sau zona limitrofă a arealului Nahichevan. De asemenea, cetățenii români trebuie să evite zonele din Erevan (de regulă din proximitatea instituțiilor statului), unde zilnic au loc demonstrații de stradă. Metroul nu circulă câteva ore pe zi (intervale aleatorii).

În prezent, în contextul pandemiei de COVID-19, cetățenii români pot călători în Republica Armenia în condițiile menționate anterior.

Prezența pe teritoriul armean a cetățenilor români (în general a cetățenilor străini și apatrizilor), care, la data decretării stării de urgență (14 martie) se aflau în posesia unor documente de identitate/călătorie valabile și care nu au putut părăsi acest stat pe fondul pandemiei, a fost considerată legală, însă până la data ridicării stării de urgență (11 septembrie) și 10 zile după aceasta, chiar și în cazul expirării documentelor sau a vizei armene.

Atenționăm și pe această cale cetățenii români aflați temporar în Republica Armenia să se conformeze legislației locale privind regimul aplicabil cetățenilor străini pentru a evita amenzile, expulzarea și chiar interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Armenia pentru o anumită perioadă de timp!

TRANSPORTUL AERIAN. INFORMAȚII UTILE PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI:

Cetățenii români care călătoresc în/din Republica Armenia trebuie să contacteze companiile aeriene care operează zboruri pe aeroportul internațional din Erevan (http://www.zvartnots.aero/EN/News?ID=3156), pentru informații privind orarul curselor aeriene sau eventuale restricții adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Multe dintre aceste companii aeriene solicită un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (cu rezultat negativ) pentru pasagerii care pleacă din Republica Armenia. De asemenea, pasagerii trebuie să verifice condițiile de tranzit și intrare/ieșire pentru orice alte state care vor fi tranzitate sau vizitate.

Curse aeriene care operează în prezent cu destinația Republica Armenia:

Aeroflot - Russian Airlines - operează zboruri către și de la Moscova.

Compania aeriană Armenia - operează zboruri către și din mai multe orașe din Rusia.

Air France - operează săptămânal mai multe zboruri de la Erevan la Paris și retur.

Belavia - Belarusian Airlines - operează zece zboruri pe săptămână de la Erevan la Minsk.

Fly Dubai - operează zboruri de la Erevan la Dubai în fiecare luni, miercuri, vineri și duminică.

Middle East Airlines - operează zboruri de la Erevan la Beirut în fiecare marți și sâmbătă.

Qatar Airways – operează, zilnic, un zbor între Erevan și Doha.

Austrian Airlines a reluat zborurile cu destinaţia Armenia.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Cetățenii români pot intra pe teritoriul armean în scop de tranzit pe cale terestră (cu autoturismul) către România, exclusiv în baza unei solicitări exprese adresate de Ambasada României la Erevan către MAE armean (pentru persoanele care călătoresc prin Georgia și de la MAE georgian), în care se va justifica imposibilitatea utilizării curselor aeriene. Autoritățile armene recomandă efectuarea de teste tip PCR (pe plan local, costul unui test este de 20 mii dram - cca 40 EUR). Diplomații au obligativitatea informării MAE local cu privire la sosirea în Republica Armenia cu cel puțin 48 de ore anterior călătoriei, atât în cazul utilizării frontierelor aeriene, cât și a celor terestre.

  • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă. La începutul lunii decembrie 2020, a fost deschis și punctul vamal Bagratashen la frontiera cu Georgia.
  • Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat; transportul aerian a fost parțial suspendat.
  • Restricțiile de circulație la frontiera Republicii Armenia nu vizează transportatorii profesioniști de mărfuri, cărora le este însă solicitat să utilizeze echipamente specifice de protecție. Timpul de așteptare în vamă este mai mare decât de obicei.

Măsuri pe plan intern:

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri:

  • Masca este obligatorie în spațiile publice închise, în magazine, mijloace de transport în comun, în incinta instituțiilor private, în lifturi, saloane de înfrumusețare, centre de medicină estetică, spații educaționale, instituții economice și în autoturisme în regim taxi (taxi-urile pot transporta maximum doi călători, poziționați pe bancheta din spate). În spațiile publice închise trebuie păstrată distanța fizică.
  • Începând cu luna iunie 2020, marile centre comerciale (de tip mall) sunt deschise, precum și magazinele alimentare, băncile și farmaciile, clinicile și cabinetele stomatologice, policlinicile, saloanele de înfrumusețare.
  • Sunt interzise adunările publice cu un număr de participanți mai mare de 60 persoane.
  • Restaurantele au o activitate limitată, în timp ce barurile, cafenelele, cluburile etc. sunt deschise.

RESTRICȚII PRIVIND DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR PUBLICE:

Evenimentele publice sunt permise, în următoarele condiții:

1) Evenimentele festive și comemorative, inclusiv zile de naștere (aniversare), evenimente de nuntă (logodnă), ceremonii funerare - cu participarea a maxim 60 de persoane.

2) Alte evenimente care vizează satisfacerea nevoilor sociale, culturale, educaționale, sportive sau de divertisment ale persoanelor (inclusiv concerte, expoziții, proiecții de film, spectacole de teatru, alte evenimente educaționale), dacă acestea nu presupun o activitate economică - cu participarea a maxim 60 de persoane.

3) Evenimentele publice în zone închise, ca măsură suplimentară celor menționate anterior, trebuie să beneficieze de ventilație naturală sau ventilație artificială, cu respectarea celorlalte norme sanitar-epidemiologice.

Este obligatorie prezentarea unui document de identitate la părăsirea zonei de domiciliu sau a locului de reședință.

Date de contact ale Ambasadei României în Republica Armenia: AICI.

  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular