Conditii de calatorie - Armenia

Armenia

Ultima actualizare: 
8 iunie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

Atenționare COVID-19: Restricțiile au fost ridicate.

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

STARE DE CARANTINĂ LA NIVEL NAȚIONAL: DA

DATE PRIVIND SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/armenia/

https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

https://ncdc.am/

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Adunarea Națională a Armeniei a votat la data de 24.03.2021 abrogarea legii marțiale. Legea marțială a intrat în vigoare la începerea războiului din Nagorno-Karabakh, respectiv la finalul lunii septembrie 2020. Abrogarea legii marțiale nu are impact asupra măsurilor adoptate pe perioada pandemiei de COVID-19, pe fondul declarării carantinei la nivel național, valabile inițial până la data de 8 iulie 2021 (începând cu luna septembrie 2020, Guvernul Republicii Armenia a adoptat Rezoluția nr. 1514-N „Cu privire la declararea carantinei pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19)”, conform căreia a fost stabilit un regim de carantină pe întreg teritoriul acestui stat). În ședința guvernului din luna noiembrie 2021, a fost aprobată prelungirea stării de carantină la nivel național până la data de 20 iunie 2022.

Începând cu data de 1 mai 2022, cetățenii Armeniei, cetățenii străini cu rezidență temporară sau permanentă în Armenia, apatrizii, persoanele cărora li s-a acordat azil politic sau statut de refugiat în Armenia nu vor mai fi supuși testării PCR la trecerea frontierei terestre sau în zona aeroportuară.

Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet: https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/.

 

Vaccinarea gratuită a populației din Armenia și a cetățenilor străini prezenți în acest stat a început în luna februarie 2021, în primă etapă cu administrarea vaccinului Sputnik V. În Armenia, vaccinările împotriva COVID-19 sunt gratuite și disponibile pe bază de voluntariat la orice clinică din țară, 7 zile pe săptămână, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv pentru cetățenii străini. Sunt disponibile serurile de imunizare: CoronaVac și Sinofarm (China), Astra Zeneca (Marea Britanie), Sputnik V (Rusia) și Moderna (SUA). În prezent, vaccinarea nu mai este obligatorie. Anterior, prin ordin al ministrului sănătății din Armenia (cu putere de lege), toți angajații instituțiilor publice și private au fost obligați să se vaccineze pentru a avea acces la locul de muncă. În situația în care ar fi refuzat vaccinarea, angajații trebuiau să prezinte periodic un rezultat negativ al unui test PCR (la fiecare 10 zile), a cărui contravaloare ar fi suportat-o personal.

 

Se permite intrarea cetățenilor străini în acest stat prin punctele de control ale frontierei terestre și aeriene. Se recomandă verificarea condițiilor de tranzit pentru statele vecine care au deschis, în mod obișnuit, unul sau mai multe puncte de trecere a frontierei cu Armenia (Georgia, Iran).

Versiunea completă a deciziei de mai sus este disponibilă în sistemul informațional juridic armean pe pagina de internet: www.arlis.am.

Informații suplimentare pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

ATENȚIE! Cetățenii români sunt sfătuiți să evite zona de frontieră armeano-azeră, unde s-au înregistrat confruntări armate sau schimburi de focuri sporadice, inclusiv arealul Nagorno-Karabakh sau zona limitrofă a arealului Nahichevan. De asemenea, ca urmare a schimburilor sporadice de focuri dintre militarii armeni și azeri în nord-estul Armeniei, în direcția localităților Sotk, Kut, Azat, Norabak, Nerkin Shorzha, Verin Shorzha (de pe teritoriul armean, în apropierea lacului Sevan, la o distanță de 66 km de Erevan), se recomandă evitarea călătoriilor în regiunea Gegharkunik din Armenia.

Cetățenii români care se află temporar în Republica Armenia sunt atenționați să se conformeze legislației locale privind regimul aplicabil cetățenilor străini pentru a evita amenzile, expulzarea și chiar interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Armenia pentru o anumită perioadă de timp!

 

TRANSPORTUL AERIAN - INFORMAȚII UTILE PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI:

Cetățenii români care călătoresc în/din Armenia sunt rugați să contacteze companiile aeriene care operează pe aeroportul internațional din Erevan (http://www.zvartnots.aero/EN/News?ID=3156), pentru a afla date despre orarul curselor aeriene.

Curse aeriene care operează în prezent cu destinația Republica Armenia:

Aeroflot – Russian Airlines – operează zboruri către și de la Moscova.

Compania aeriană Armenia – operează zboruri către și din mai multe orașe din Rusia.

Companiile Austrian, Air France și LOT operează zboruri săptămânale.

Belavia – Belarusian Airlines – operează zece zboruri pe săptămână de la Erevan la Minsk.

Fly Dubai – operează zboruri de la Erevan la Dubai în fiecare luni, miercuri, vineri și duminică.

Middle East Airlines – operează zboruri de la Erevan la Beirut în fiecare marți și sâmbătă.

Qatar Airways – operează, zilnic, un zbor între Erevan și Doha.

Compania Aegean – operează curse tip charter între Erevan și Atena.

Compania armeană Pegasus - operează zboruri pe relația Erevan - Istanbul – Erevan.

Alte curse de tip charter

 

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Cetățenii români pot intra pe teritoriul armean în scop de tranzit pe cale terestră (cu autoturismul) către România. Se recomandă verificarea condițiilor de tranzit pentru statele vecine care au, în mod obișnuit, deschis unul sau mai multe puncte de trecere a frontierei cu Armenia (Georgia, Iran). Există puncte de trecere a frontierei care sunt deschise numai pentru transportatorii de marfă. Frontierele sunt deschise. Transportul rutier, feroviar și aerian nu este afectat.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

La data de 3 martie 2022, situația epidemiologică din Armenia generată de COVID-19 a fost evaluată ca fiind stabilă. Ministerul Sănătății a inițiat procedura de relaxare treptată a restricțiilor. Începând cu data de 1 mai 2022, toate restricțiile vor fi ridicate.

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care doresc să călătorească în Republica Armenia, nu au nevoie de viză de intrare pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un an.

Punctele de frontieră deschise traficului internaţional de persoane şi mărfuri sunt: aeroportul internaţional Zvartnots-Erevan; puncte terestre, cu Georgia: Bagratashen, Bavra şi Gogavan, iar cu Iranul: Meghri.

Atenţie: Punctele de frontieră de la graniţa cu Azerbaidjanul şi Turcia sunt închise traficului, ca urmare a blocadei impuse de acestea.

MAE român avertizează toţi cetăţenii români să se abţină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forţelor armate din cele două ţări.

Pentru informaţii privind accesul în regiunea Nagorno-Karabak, vă recomandăm să consultaţi rubrica Siguranţă şi criminalitate (mai jos)..

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Armenia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile armene: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia (http://www.mfa.am/en/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
 

Doriţi să munciţi în Armenia?

Potrivit legislaţiei naţionale armene, cetăţenii străini pot desfăşura activităţi lucrative în acest stat fără a fi necesară deţinerea unui permis de muncă. Situaţia se datorează faptului că legislaţia muncii din Armenia este în curs de reglementare (din 2006), iar până la finalizarea/adoptarea acesteia nu se pot impune condiţii/restricţii cetăţenilor străini.

Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să lucreze în Armenia trebuie să deţină un contract de muncă încheiat cu o societate comercială sau de producţie care activează legal în Armenia şi să ţină cont de faptul că legislaţia armeană conferă cetăţenilor UE drept de şedere pe teritoriul naţional, fără viză, doar pentru o perioadă de 180 zile, în decurs de un an. Pentru perioade mai lungi este necesară obţinerea vizei de intrare în Armenia.

 

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Armenia este scăzut.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile din Armenia şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care călătoresc în Armenia să nu se deplaseze în regiunea de la frontieră cu Azerbaidjan (regiunile Tavush şi Gegharkunic, în care au fost înregistrate schimburi sporadice de focuri, ca urmare a disputei dintre cele două state referitoare la provincia Nagorno Karabakh).

Vă sfătuim să evitaţi demonstraţiile şi mitingurile politice, care pot degenera în violenţe stradale.

 

Siguranţă si criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe avertizează toți cetățenii români să se abțină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forțelor armate din cele două țări.

Totodată, în Nagorno-Karabah și în zona adiacentă, militarizată, există riscul prezenței unor dispozitive explozive amorsate și chiar pericolul unor schimburi sporadice de focuri între unitățile militare azere și armene aflate de-o parte și de alta a liniei de contact.

Autorităţile azere au informat că îşi rezervă dreptul de a declara indezirabil pe teritoriul Republicii Azerbaidjan orice cetăţean străin care se deplasează în regiunea Nagorno-Karabah, fără obţinerea unei aprobări prealabile din partea Guvernului Republicii Azerbaidjan.

În cazul necesităţii stringente a efectuării de deplasări în regiunea Nagorno-Karabah de către cetăţeni români, aceştia sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucureşti.

Menționăm că autoritățile române nu pot asigura asistență consulară cetățenilor români pe teritoriul regiunii Nagorno-Karabah.

Armenia poate fi considerată o ţară relativ sigură.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale sau benzinării). Se recomandă evitarea zonelor în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, a locurilor aglomerate.

Recomandări:

 • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • Cetăţenii români care călătoresc în Armenia, trebuie să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi sesizarea Ambasadei României din Erevan.

În general, în cazul oricăror incidente, trebuie să sesizaţi Ambasada României din Erevan, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Numerele de telefon locale care pot fi apelate în situaţii de urgenţă:

 • Poliţie – 102
 • Salvare – 103
 • Pompieri – 101
 • Avarii gaze – 104


​Pericolul seismic

Armenia se află într-o zonă seismică foarte activă.

 

Sistemul medical

Unităţile medicale din Armenia sunt, în general, slab dotate din punctul de vedere al aparaturii, al personalului şi al medicaţiei.

Nu se recomandă efectuarea niciunei intervenţii, alta decât în caz de urgenţă sau pentru probleme minore. În special pentru persoanele în vârstă şi cele care au probleme de sănătate, călătoria în Armenia poate prezenta un risc, din cauza serviciilor medicale inadecvate.

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Armenia, în scop turistic, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie, valabilă pe întreaga durată a şederii.

Unităţile medicale care acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări: European Medical Center, "Medline" Medical Center. Există totodată posibilitatea încheierii unor asigurări medicale în Armenia.

Nu sunt necesare vaccinări speciale.

Ambasada poate să acorde sprijin cetăţenilor români pentru identificarea unor unităţi medicale corespunzătoare.

 

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.

Regulile de circulaţie sunt similare celor din România.
 

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor şi a infrastructurii este, în general, bună. Reţeaua de autostrăzi este limitată, drumurile naţionale sunt, în general, bune, străzile din oraşe sunt slab întreţinute.

Limitele de viteză: 40-60 km/h în localităţi, 80-90 km/h în afara localităţilor.
 

 • Transportul public

Transportul public (intra- şi inter-urban) se află într-o stare precară; mini-autobuzele sunt considerate mai periculoase decât alte mijloace de transport.

Atenţie! Nu se recomandă transportul pe timp de noapte şi în sezonul rece (iarna), mai ales în zonele montane.
 

 • Permisul de conducere auto

În Armenia, permisul de conducere românesc este recunoscut.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate cărţile de credit într-un număr foarte limitat de magazine, hoteluri şi restaurante din Erevan.

 

Reglementări vamale

Sumele în valută nu sunt limitate la intrarea în Armenia. Trebuie însă avute în vedere reglementările comunitare în acest sens: este interzisă scoaterea în afara spaţiului UE a unei sume mai mari de 10.000 euro.

Obiectele interzise se referă la materialele pornografice, arme, alimente alterabile, obiecte de valoare istorică, culturală şi arheologică, substanţe radioactive, echipamente de comunicaţii.

Este permis să introduceţi pe teritoriul Armeniei cantitatea de medicamente strict necesară uzului personal.

 

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea în Armenia cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Armenia

Zboruri ieftine spre Armenia: AICI

Aeroporturi in Armenia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…