Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Austria - 20.01.22

Populatie: 9,085,990 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 17,761 Populatie infectata: %1.776

Austria

Data ultimei actualizări : 13 ianuarie 2022

STARE DE URGENŢĂ: Nu. Măsuri stabilite prin Legea COVID-19.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Condiții de intrare și tranzit în Austria:

I. Persoanele care călătoresc în Austria, cu excepția celor care vin dintr-un stat cu risc epidemiologic ridicat (Angola, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe, Africa de Sud, Danemarca, Olanda, Norvegia și Marea Britanie) pot intra în Austria fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea uneia dintre următoarele dovezi:

Important!

Atenție la durata de valabilitate a vaccinurilor pe plan intern. Informații suplimentare la punctul VII – Măsuri pe plan intern și accesând link-ul :

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html#aenderung-gueltigkeit-janssen-impfzertifikate-03-jaenner-2022

Persoanele care au fost confirmate cu infecție SARS-CoV-2, ulterior efectuării imunizării complete (2 doze, respectiv 1 doză Johnson), pot prezenta și certificatul de însănătoșire ca dovadă a efectuării dozei a3a/booster. Persoanele care au fost confirmate cu infecție SARS-CoV-2 înaintea vaccinării, pot prezenta și dovada de vaccinare, nu mai veche de 270 de zile, ca dovadă a efectuării dozei a3a/booster.

Persoanelor vaccinate sau însănătoșite, care nu prezintă un test PCR sau dovada efectuării dozei a 3a/booster, li se aplică măsura carantinei, cu posibilitatea încheierii acesteia, imediat ce poate fi prezentat.rezultatul negativ al unui test PCR.

Certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:

 • imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
 • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
 • imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin 28 zile;

Certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:

 • imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
 • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
 • imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin 28 zile;

II. Persoanele care nu îndeplinesc niciuna dintre condițiile menționate mai sus trebuie să se înregistreze prin intermediul platformei Pre Travel Clearance – PTC (https://entry.ptc.gv.at/en.html) și vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile.  Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, începând cu ziua a cincea,  dacă persoana în cauză prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

III Excepții:

A. Intrarea persoanelor:

1. ca parte a traficului regulat de navetiști/lucrători transfrontalieri;

2. în scopuri profesionale;

3. pentru participare la activități școlare și de studiu;

4. în scopuri familiale sau pentru a vizita partenerul de viață.

Se efectuează în baza regulii 3G (vaccinat, însănătoșit și testat PCR – 72 de ore de la data prelevării probelor sau antigen - 24 de ore de la data prelevării probelor).

Se aplică atât navetiștilor din afara țării care călătoresc spre locul de muncă în Austria, cât şi rezidenților austrieci care se întorc de la muncă din străinătate.

B. persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate și care prezintă documente justificative/atest medical

C. membrii personalului misiunilor diplomatice, consulare sau ai organizațiilor internaționale, precum și membrii acestora de familie cu care locuiesc în aceeași gospodărie

D. femeile însărcinate

E. minorii cu vârsta de până la 12 ani

Tinerii cu vârsta între 12-15 ani din Austria și din străinătate, care fie nu sunt deloc vaccinați, fie nu sunt vaccinați cu schema completă, fie nu au trecut prin boală, și constituie astfel o excepție de la necesitatea prezentării dovezii 2G, respectiv 2G+ (vaccinat sau însănătoșit, împreună cu test PCR negativ pentru ambele situații), vor prezenta certificatul Holiday-Ninja-Pass.

Certificatul este disponibil în limbile germană -  https://info.bmlrt.gv.at/dam/jcr:a358bee7-3e1d-481f-9147-6bad3feb9b4a/Holiday_Ninja_Pass_DT_barrierefrei.pdf și engleză  https://info.bmlrt.gv.at/dam/jcr:81719c3a-d411-4ced-bcd6-58ac69f84c90/Holiday_Ninja_Pass_engl_FINAL.pdf.

Condiția ca certificatul Holiday-Ninja-Pass să fie valid și recunoscut ca dovadă 2 G, respectiv 2G+, pentru accesul la serviciile turistice constă în efectuarea testării regulate, în serie, cu respectarea perioadei de valabilitate a testelor aplicabile în acest caz concret – 48 de ore pentru testele antigen și 72 de ore pentru testele PCR – împreună cu prezentarea documentelor care atestă rezultatele testelor efectuate.

Aceasta înseamnă că în decurs de 5 zile trebuie efectuate cel puțin 3 teste, dintre care cel puțin 2 teste PCR, în condițiile în care trebuie luată în considerare și perioada de eliberare a rezultatelor în cazul efectuării testelor PCR. Dacă în aceste 5 zile este disponibil un certificat de testare valid în mod constant, acesta va echivala cu dovada 2G, și va fi valabil și pentru zilele 6 și 7, fără a fi necesară prezentarea altor dovezi de testare pentru aceste două zile.

În mod excepțional, dacă, în cazuri individuale, nu poate fi prezentat rezultatul negativ al unui test PCR din cauza faptului că rezultatul nu a parvenit la timp (eliberarea rezultatului în mai mult de 24 de ore) sau a lipsei de disponibilitate a testelor PCR, este permisă ca excepție dovada unui test antigen (în măsura în care poate fi demonstrată situația excepțională).

Mai multe informații despre Holiday-Ninja-Pass și exemple concrete de serii de testare valabile sunt disponibile în limba germană pe site-ul dedicat https://www.sichere-gastfreundschaft.at/holiday-ninja-pass/ sau în limba engleză la  https://press.austria.info/fileadmin/user_upload/Imported/uk/FAQ_Ninja_Holiday_Pass.pdf

F. Intrarea din motive imprevizibile, care nu suportă amânare și care sunt motivate prin situații speciale/urgențe familiale, cum ar fi în special boli grave, decese, ceremonii funerare, nașteri și îngrijirea persoanelor care au nevoie de sprijin în caz de urgență, este posibilă în baza prezentării unei dovezi de risc epidemiologic scăzut. Dacă nu poate fi prezentată nicio dovadă, un test biologic molecular tip PCR pentru virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat imediat, cel puțin în termen de 24 de ore de la intrare. Costurile pentru testare sunt suportate din bugetul personal. Rezultatul testului negativ trebuie prezentat la control.

G. Persoanele care călătoresc în Austria din motive medicale trebuie să prezinte, suplimentar, dovada necesității absolute a efectuării unui serviciu medical.

H. Persoanele aflate în tranzit

Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale, al cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).

IV. Intrarea din state și teritorii cu risc epidemiologic ridicat (menționate în Anexa 1 - Angola, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe, Africa de Sud, Danemarca, Olanda, Norvegia și Marea Britanie)  implică, în condiții excepționale, măsura înregistrării, a carantinei, testării, vaccinării, vindecării.

V. Documentele justificative pot fi redactate în limba germană sau engleză.

Pagini de internet utile:

Certificate:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_589/Anlagen_0003_2A8FD740_A29B_4D6B_94D8_954CCD2610BF.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_589/Anlagen_0004_F84C8D1D_F24D_47BA_825D_FEEF5E3056B0.pdfsig

Adeverințe:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_276/COO_2026_100_2_1869017.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_276/COO_2026_100_2_1869018.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_589/Anlagen_0001_062AFDA2_8741_44EF_BEB6_D37FA49351DA.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_589/Anlagen_0002_E4B8EA6D_1A1C_46E8_A969_60EA59892A34.pdfsg

Comirnaty / BNT162b2 / Tozinameran (INN) de la BioNtech / Pfizer: 2 doze

ChAdOx1_nCoV-19 / ChAdOx1-S / AZD1222 / Vaxzevria / COVID-19 Vaccin AstraZeneca de la AstraZeneca și Covishield de la Serum Institute of India: 2 doze

COVID-19 Vaccine Janssen de Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticals / Ad26.COV2.S Janssen (site-uri SUA + NL): 1 doză

Vaccin Covid-19 Moderna / mRNA-1273 din Moderna: 2 doze

Sinopharm / BIBP (Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) Vaccin SARS-CoV-2 (Vero Cell), inactivat (InCoV):  2 doze

Sinovac-CoronaVac, SARS-CoV-2 (Vero Cell), Inactivat: 2 doze

COVAXIN/BBV152 (2 doze) – de la Bharat Biotech International Ltd;

COVOVAX/NVX-CoV2373 (2 doze) – de la Serum Institute of Idia Pvt.Ltd

NUVAXOVID/NVX-CoV2373 (2 doze) – de la Novavax CZ a.s.

ATENȚIE!

Autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a fost majorat.

Suplimentar documentelor cerute la intrarea în Austria, persoanelor care rămân pe teritoriul austriac, inclusiv în scopuri turistice, le poate fi solicitată prezentarea unor noi dovezi, de exemplu rezultate negative ale unor teste PCR.

Testele pot fi efectuate contra cost sau gratuit în centre specializate din Austria.

Centrele din Viena care oferă testare gratuită pot fi consultate la pagina de internet:  https://coronavirus.wien.gv.at/teststrassen/.

VI. RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.
 • Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.

Până la data de 9 ianuarie 2022, este interzisă aterizarea în Austria pentru aeronavele care sunt utilizate pentru transportul de pasageri și care pleacă din: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud. Excepție sunt zborurile în interesul Republicii Austria, zborurile de marfă, zborurile de urgență, zborurile de ambulanță/salvare, zborurile de repatriere, zborurile de transfer și zborurile pentru transportul lucrătorilor sezonieri din sectorul agricol și silvic și al lucrătorilor de îngrijire și sănătate.

VII. MĂSURI PE PLAN INTERN:

În plan intern, din 3 ianuarie 2022, doza unică cu vaccinul Johnson & Johnson nu mai este suficientă, doza booster devenind necesară, de preferință cu un vaccin mARN aprobat (BioNTech/Pfizer sau Moderna)

Astfel, începând cu data de 3 ianuarie 2022, persoanelor care dețin dovada imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză de la compania Johnson&Johnson, nu le este permis accesul în spațiile/locațiile, inclusiv în zonele pentru practicarea sporturilor de iarnă, unde este necesară prezentarea dovezilor 2G (vaccinat/însănătoșit).

Persoanele care au fost confirmate cu infecție SARS-CoV-2 înaintea vaccinării cu doza unică Janssen de la Johnson&Johnson, pot prezenta, ca dovadă valabilă 2G, certificatul de însănătoșire și dovada de vaccinare, nu mai veche de 270 de zile.

Atenție!

Chiar dacă, începând cu data de 3 ianuarie 2022, intrarea în Austria este permisă conform condițiilor de intrare în vigoare în baza dozei unice de la compania Johnson&Johnson și a unui test PCR negativ, nu dețineți un certificat de vaccinare valabil în timpul șederii în Austria care să vă permită accesul la spațiile/serviciile unde este necesară prezentarea dovezii 2G (vaccinat/însănătoșit).

Măsuri generale:

 • Purtarea măștilor FFP2 este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, în toate spațiile interioare (cu excepția locuințelor particulare), la locul de muncă (cu excepția cazului în care există paravane despărțitoare), în transportul public și în autoturisme (dacă sunt transportate persoane din mai multe gospodării), inclusiv pe peroane, platforme, stații, gări. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, precum și femeile însărcinate pot purta măști medicale. Purtarea măştii de protecţie FFP2, este obligatorie şi în spaţiile exterioare unde nu poate fi păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri.
 • desfăşurarea întâlnirilor între orele 05:00-22:00 (din 27 decembrie)
 • gastronomia se închide la ora 22:00 (din 27 decembrie)
 • La locurile de muncă se aplică Regula 3G și purtarea obligatorie a măștii de protecție. În cazul serviciilor de îngrijire a persoanelor se aplică regula 2G și numai în cazuri de excepție se aplică 2,5G.
 • Școlile rămân deschise, iar purtarea măștilor a devenit obligatorie, inclusiv la cursuri.
 • Este necesară păstrarea unei distanțe de siguranță de 2m.
 • În instituțiile medicale se aplică regula 2G (vaccinat sau însănătoșit) plus rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
 • Este interzisă gastronomia de noapte (baruri, cluburi), inclusiv après-ski
 • Se aplică regula 2G în anumite mijloace de transport (de ex. telecabine, căi ferate cu cremalii, autocare).

Pentru persoanele vaccinate sau recuperate, cu prezentarea dovezii 2G:

 • Comerțul, toate tipurile de servicii (inclusiv cele care presupun apropierea fizică – frizerie, coafură), instituțiile de cultură, sport și agrement sunt deschise.
 • Piețele, târgurile, inclusiv Târgurile de Crăciun, sunt deschise.
 • Unitățile de cazare si restaurantele sunt deschise (Atenție! Înaintea efectuării unei deplasări, este necesară consultarea informațiilor legate de măsurile interne aplicabile de către autoritățile fiecărui land și ale capitalei Viena, acestea putând fi diferite față de măsurile aplicabile la nivel național).
 • Participarea la întâlniri și evenimente este permisă, cu limite diferite de participanți.

Pentru persoanele nevaccinate:

 • Locuința proprie poate fi părăsită doar pentru deplasări la serviciu, dacă este necesar, pentru a achiziționa alimente sau medicamente, pentru vizită la partenerul de viață/rudele apropiate/personalul de îngrijire, pentru vaccinare, plimbări în aer liber, motive imprevizibile care nu suportă amânare (de ex. prezentare în fața autorităților judecătorești, tratamente medicale, pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii etc.), motive religioase, evitarea unui pericol, acordarea de îngrijire și ajutor pentru persoanele care au nevoie de sprijin, exercitarea drepturilor și îndeplinirea îndatoririlor familiale, îngrijirea animalelor, participarea la alegerile prevăzute de lege, participarea la anumite întruniri (ceremonii funerare sau demonstrații).
 • Unitățile de cazare sunt închise, cu excepția situațiilor în care persoanele sunt deja cazate la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, pentru scopul îngrijirii și acordării de asistență persoanelor care au nevoie de sprijin, pentru motive profesionale care nu pot fi amânate, pentru persoanele care necesită urgent o locuință.
 • Sunt permise serviciile de catering și livrare.

ATENŢIE !

Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii, cuantumul amenzilor se poate situa între 1450 si 5000 de Euro), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Suplimentar prevederilor adoptate la nivel național, în unele landuri sunt în vigoare măsuri de protecție și de restricționare a traficului.

ATENȚIE!

În funcție de evoluția pandemiei, autoritățile austriece pot adopta măsuri interne suplimentare, la nivelul fiecărui land. Se recomandă clarificarea în timp util cu autoritățile federale/locale a măsurilor adoptate, înaintea efectuării oricărei călătorii în zonele afectate de restricții.

Pagini de internet disponibile:

Măsuri interne aplicabile la nivel național:  https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/bundesweite-massnahmen/

Măsuri interne speciale aplicabile la nivelul orașului Viena: https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/wien/

Regula „3G”

Regula 3G: persoanele care prezintă un test negativ pentru COVID-19 (PCR sau antigen) – „getestet”, persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Regula „2,5G”

Regula 2,5G: persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” , persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft” și persoanele care prezintă un test PCR negativ pentru  COVID-19 – „getestet”.

Regula „2G”

Regula 2G: persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Regula „3G”

Regula 3G: persoanele care prezintă un test negativ pentru COVID-19 (PCR sau antigen) – „getestet”, persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Regula „2,5G”

Regula 2,5G: persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” , persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft” și persoanele care prezintă un test PCR negativ pentru  COVID-19 – „getestet”.

Regula „2G”

Regula 2G: persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

INTREBARI FRECVENTE (FAQ) privind măsurile interne pot fi consultate în limba germană și engleză pe paginile de internet: 404 (sozialministerium.at) si Coronavirus - Rechtliches (sozialministerium.at).

INFORMAȚII PENTRU LUCRĂTORI:

Datele de contact ale misiunii României în Austria – AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Austria: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.