Conditii de calatorie - Austria

Austria

Ultima actualizare: 
16 septembrie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENŢĂ: Nu. Măsuri stabilite prin Legea COVID-19

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Condiții de intrare și tranzit în Austria:

Începând cu luna mai 2022, au fost eliminate toate restricţiile de intrare în Austria, accesul fiind permis fără aplicarea regulii 3G (vaccinat, vindecat, testat), cu excepţia ţărilor care sunt considerate zone de risc. 

 

Începând cu data de 01.08.2022, pe teritoriul Austriei este eliminată măsura de carantină pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 se supun următoarelor măsuri:

 1. Obligativitatea purtării măştii de protecţie FFP2:
 • în spaţii închise;
 • în spaţii deschise unde nu poate fi păstrată o distanţă de cel puţin doi metri;
 • în mijloacele de transport în comun;
 • în mijloacele de transport private, atunci când persoana infectată nu călătoreşte singură;
 • în spaţiul locativ privat închis, atunci când persoana infectată se întâlneşte/primeşte vizita cu alte persoane /altor persoane;
 • în spaţiul locativ privat deschis, atunci când nu poate fi păstrată o distanţă de cel puţin doi metri;

 

 1. Interzicerea accesului în: spitale, aziluri pentru persoane vârstnice şi unităţi medicale/de tratament, asistenţă medicală, sanatorii, grădiniţe, creşe, şcoli primare şi alte unităţi de îngrijire a minorilor cu vârsta de până la 11 ani.

 

Persoanele infectate îşi pot desfăşura activitatea profesională şi se pot prezenta la serviciu, fiind supuse obligativităţii purtării măştii.

 

ATENȚIE!

Autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece.

În caz de necesitate, pot fi efectuate teste PCR sau antigen în centre specializate din Austria.

Centrele de testare COVID din Viena pot fi consultate la pagina de internet:  https://coronavirus.wien.gv.at/teststrassen/.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.
 • Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

VALABILITATEA DOVEZILOR DE VACCINARE:

 • Persoanele care au fost confirmate cu COVID-19 înaintea vaccinării pot prezenta ca dovadă valabilă 3G certificatul de însănătoșire (nu mai vechi de 21 de zile la data vaccinării) și dovada de vaccinare, nu mai veche de 180 de zile. Pentru minorii cu vârsta de până la 18 ani pot fi prezentate dovezi nu mai vechi de 210 zile.
 • Valabilitatea certificatului de vaccinare pentru persoanele imunizate cu doza booster este de 365 zile, în loc de 270 de zile. 

 

Măsuri generale:               

 • Începând cu luna iunie 2022, purtarea măştii de protecţie FFP2 rămâne obligatorie în spitale, aziluri pentru persoane vârstnice şi unităţi medicale/de tratament din Austria.
 • Pentru landul Viena rămâne obligatorie purtarea măştii de protecţie FFP2 în mijloacele de transport în comun şi în farmacii.
 • Accesul este liber în toate situaţiile unde, anterior, intrarea era condiţionată de regula 3G (vaccinat, vindecat, testat), sau 2G (vaccinat/însănătoşit), cu excepţia unităţilor medicale şi a azilurilor pentru persoane vârstnice din Viena, unde accesul se face în baza unui rezultat negativ al unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR). 
 • La locul de muncă, cu excepţia persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în zone vulnerabile (spitale, aziluri pentru persoane vârstnice, servicii de îngrijire), nu se mai aplică regula 3G. Persoanele care își desfășoară activitatea în zone vulnerabile trebuie să respecte regula 3G.
 • A fost eliminată limitarea numărului maxim de persoane şi a orei de închidere pentru participarea la orice tip de activitate.
 • Este deschisă gastronomia de noapte.
 • Este permisă consumaţia la evenimente.
 • Unitățile de cazare si restaurantele sunt deschise (Atenție! Înaintea efectuării unei deplasări, este necesară consultarea informațiilor legate de măsurile interne aplicabile de către autoritățile fiecărui land și ale capitalei Viena, acestea putând fi diferite față de măsurile aplicabile la nivel național).

 

Atenție!

Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii, cuantumul amenzilor se poate situa între 1.450 si 5.000 de Euro), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Atenție!

În funcție de evoluția pandemiei, autoritățile austriece pot adopta măsuri interne suplimentare, la nivelul fiecărui land. Se recomandă clarificarea în timp util cu autoritățile federale/locale a măsurilor adoptate, înaintea efectuării oricărei călătorii în zonele afectate de restricții.

Pagini de internet disponibile: 

https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/

https://info.gesundheitsministerium.gv.at/

Die aktuellen Maßnahmen zum Coronavirus im Überblick (sozialministerium.at)

Impfdashboard – Corona-Schutzimpfung in Österreich (gesundheitsministerium.gv.at)

Măsuri interne speciale aplicabile la nivelul orașului Viena:

Übersicht der aktuellen Corona-Regeln - Infos zum Coronavirus - Stadt Wien

Wien | Corona Ampel (corona-ampel.gv.at) 

 

Regula 3G: persoanele care prezintă un test negativ pentru COVID-19 (PCR sau antigen) – „getestet”, persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Atenție!

În locațiile în care se aplică regula 3G, sunt recunoscute testele antigen nu mai vechi de 24 de ore de la prelevare, efectuate la domiciliu. Condiția este ca testele antigen să fie înregistrate într-un sistem oficial de prelucrare a datelor.

 

INTREBARI FRECVENTE (FAQ) privind măsurile interne pot fi consultate în limba germană și engleză pe paginile de internet:  Coronavirus - Rechtliches (sozialministerium.at), https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ-Einreise-nach-Oesterreich.html

 

INFORMAȚII PENTRU LUCRĂTORI:

Informații cu privire la sprijinul financiar de care pot beneficia întreprinzătorii și lucrătorii independenți români din Austria sunt disponibile la pagina de internet: http://viena.mae.ro/local-news/1429.Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Austria.

Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul federal austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, în curs de valabilitate la data efectuării călătoriei.

Intrarea pe baza de carte de identitate este permisă și în tranzit aeroportuar numai dacă respectiva călătorie se efectuează către țări în care se acceptă intrarea cetățenilor români cu acest tip de document.

Cetăţenii români care intenţionează să rămână pe teritoriul Austriei pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, au obligaţia de a se înregistra la autorităţile locale, urmând să primească o dovadă pentru şedere legală.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Austria nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

 

Siguranţă şi criminalitate

Austria este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut, fenomenul infracţional având autori şi cetăţeni din statele central şi est europene.

Zonele cele mai expuse infracţiunilor de furt sunt marile centre comerciale (Pandorf, SCS, Salzburg), perimetrul turistic şi istoric al oraşului Viena, zonele de servicii pe autostrăzi, etc.

Pentru orice tip de incident care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea poliţiei austriece şi informarea secţiei consulare a Ambasadei României din Viena.

Numere de urgenţă:

 • 122 – serviciul de urgenţe pompieri
 • 133 – serviciul de urgenţe poliţie
 • 144 – serviciul de urgenţe salvare
 • 112 – numărul general de urgenţă (valabil în toate statele UE)Sistemul medical

Austria dispune de o reţea medicală performantă, repartizată uniform la nivelul landurilor federale.

Ajutorul de primă urgenţă se acordă indiferent de statutul de asigurat / neasigurat.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

Costurile medicale pentru tratamentul acordat în unităţile spitaliceşti austriece se suportă personal, în absenţa unei acord expres al CNAS privind efectuarea tratamentului în Austria. De asemenea, acestea se suportă personal și atunci când nu există încheiată o asigurare de sănătate, de cele mai multe ori costurile fiind percepute în avans.

În caz de deces, certificatul eliberat de autorităţile austriece este valabil şi pe teritoriul României, actele necesare repatrierii fiind eliberate numai firmelor autorizate. Precizăm că transportul persoanei decedate nu se efectuează decât prin intermediul unei firme de pompe funebre.

Lista cu unităţile medicale din Viena este accesibilă la adresa http://www.wienkav.at/kav/spital.asp.
 


Condiţii privind traficul auto

 • Traficul auto

Permisul de conducere românesc este recunoscut numai dacă este model european. În caz contrar, cetățenilor români care se stabilesc pe teritoriul acestui stat li se solicită preschimbarea cu un permis de conducere austriac.

În Austria starea generală a drumurilor este foarte bună. Circulația cu lumina de zi sau faza scurtă aprinsă este permisă, dar nu obligatorie. În condiții de vizibilitate redusă (ploaie, ceață, zăpadă sau în tuneluri), nu este suficientă aprinderea luminii de zi, fiind necesară și faza scurtă. Se recomandă utilizarea luminii de zi.

Cetăţenii români care intenţioneazăsă se stabilească pe teritoriul Austriei, au obligaţia de a înregistra autoturismul la autoritățile locale.

Informații privind situația traficului la granițele Austriei puteţi obţine accesând site-ul Automobil Clubului Austriac, ÖAMTC:  https://www.oeamtc.at/news/situation-an-den-grenzen-oesterreich-nachbarlaender-aktuelle-wartezeiten-18434039 .

Vigneta (“Autobahn-Vignette”): este obligatorie pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide din Austria, atât pentru autoturisme cât şi pentru motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone şi poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa vignetei este de cel puţin 120 euro. Începând cu 1 Decembrie 2017 a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2019:

 • Pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:
 • 9,20 euro – pentru 10 zile;
 • 26,80 euro – pentru 2 luni;
 • 89,20 euro – pentru un an.
 • Pentru motorete/motociclete:
 • 5,30 euro – pentru 10 zile;
 • 13,40 euro – pentru 2 luni;
 • 35,50 euro – pentru un an.

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Informaţii suplimentare despre circulaţia rutieră puteţi obţine accesând site-ul Asfinag, www.asfinag.at  şi Clubului automobilistic austriac (http://www.oeamtc.at/).

Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Dacă vă deplasaţi în zonele montane, în special landurile Salzburg, Vorarlberg, Tirol şi Kärnten, informaţi-vă din timp  asupra condiţiilor  meteo, care pot conduce deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

 • Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone și motociclete:
 • 50 km/h în localităţi;
 • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Detalii complete privind vitezele maxime se găsesc pe site-ul Automobil Clubului Austriac, ÖAMTC: https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessige-hoechstgesch...

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând sa fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător. Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt ȋn general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului rutier, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie!la respectarea restricţiilor de viteză ȋn zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”. Nerespectarea restricţiei de viteză impusă ȋn aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare aacestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Atragem, de asemenea, atenţia asupra faptului că poliţia rutieră a sporit numărul controalelor privind starea tehnică a autovehiculelor, în special la camioane și autocare. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

 • Centura de siguranţă:

Centura de siguranţă este obligatorie, iar minorii până la vârsta de 12 ani trebuie să dispună de scaun special.

 • Parcarea:

În Austria toate spaţiile de parcare sunt amenajate şi marcate corespunzător. Majoritatea sunt cu plată, iar acest lucru este afişat la loc vizibil. Autobuzele pot fi parcate numai în locuri special amenajate, cu marcaje corespunzătoare.

Pentru parcările cu plată se utilizează vignete speciale (Parkpickerl), procurate de la primăriile de sector şi folosite doar de către persoanele domiciliate în Viena, sau imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumpărate de la reţeaua de magazine Trafik.

În cazul parcării în locuri nepermise, maşina poate fi ridicată de firme autorizate, abaterea fiind sancţionată cu plata unei amenzi. Pentru recuperarea autoturismului se suportă şi cheltuielile de tractare şi parcare a acesteia în locurile special amenajate.

 • Aspecte utile pentru conducătorii auto profesionişti:

Pentru autorităţile austriece respectarea standardelor de siguranţă în circulaţie reprezintă o prioritate, orice abatere de la normele legislaţiei rutiere şi tehnice fiind sancţionată prompt.

Transportatorii de persoane trebuie să deţină licenţă pentru activitatea desfăşurată, iar conducătorii auto să respecte numărul de ore de odihnă prevăzute de lege.

Pentru transportul de mărfuri e obligatoriu să fie prezentate actele complete privind provenienţa, caracteristicile, beneficiarul transportului, neconcordanţele dintre documente şi situaţia din teren antrenând amenzi considerabile.

Cartea verde serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În caz de accident, la faţa locului se prezintă echipaje atât ale poliţiei, cât şi ale pompierilor şi salvării. În cazuri grave, persoanele accidentate sunt transportate cu elicopterul la cea mai performantă unitate medicală din apropiere.

În situaţia unui accident uşor, se completează împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de societăţile de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii sale de asigurare.

 • Telefoane utile:
 • 112 – Serviciul urgenţe
 • 133 – serviciul de urgenţe poliţie
 • 144 – serviciul de urgenţe salvare
 • 120 – serviciul de urgenţe trafic

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Austria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este  frecventă. Paşaportul este şi singurul document acceptat de mediul bancar, pentru deschiderea unui cont în Austria, înfiinţarea unei societăţi comerciale, etc.

 

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

 • ţigări: 200 bucăţi
 • 1 litru băuturi alcoolice
 • parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă

 

Regimul animalelor de companie

Pentru Austria aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

 • Numărul de urgenţă/permanenţă al Ambasadei României la Viena unde pot suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite – deces, accidente grave, arestări, calamități.

0043 699 117 260 27 

Adresa: Secţia Consulară a Ambasadei României la Viena, Theresianumgasse 25, 1040, Viena.

Pentru informaţii suplimentare vă recomandăm să consultaţi condiţiile de călătorie pentru Austria, postate pe pagina web a MAE, la rubrica „Sfaturi de călătorie” (http://www.mae.ro/travelconditions#801), precum şi website-urile locale, precum cel privind unităţile medicale din Viena (http://www.wienkav.at/kav/spital.asp).

 • În situaţia în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie sau, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Viena, care vă poate elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.
 • În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie, mai întâi, să declaraţi furtul la poliţia locală, iar ulterior vă puteţi adresa reprezentanţei consulare române pentru obţinerea titlului de călătorie.

În ambele cazuri, prezența personală la sediul Secției Consulare este obligatorie, în vederea emiterii titlului de călătorie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Austria

Zboruri ieftine spre Austria: AICI

Aeroporturi in Austria: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…