STARE DE URGENȚĂ: NU
Este instituit regimul special de carantină până la data de 1 iulie 2022, pe întreg teritoriul țării.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Toate frontierele terestre ale Azerbaidjanului rămân închise pentru tranzitul de persoane până la data de 1 iulie 2022.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Pe întreg teritoriul statului:
- purtarea măștilor medicale în locuri publice în aer liber nu mai este obligatorie;
- reluarea activității de transport de călători la metroul din Baku;
- reluarea transportului interurban de pasageri, rutier și aerian, la nivelul întregii țări;
- redeschiderea lăcașelor de cult;
- redeschiderea marilor centre comerciale, inclusiv a locurilor de joacă, a centrelor de divertisment și cinematografelor din cadrul acestora;
- redeschiderea facilităților sportive și centrelor de recuperare medicală; pentru a avea acces, persoanele peste 18 ani trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de imunitate; utilizarea măștilor medicale nu este obligatorie;
- redeschiderea plajelor și a piscinelor aflate pe teritoriul acestora, precum și a terenurilor de sport.
- cel puțin 80% dintre angajații din sectorul de servicii trebuie să fie vaccinați cu cel puțin o doză sau să dețină un certificat de imunitate.
- cel puțin 80% dintre angajații din sectorul de servicii trebuie să dețină un pașaport Covid.
- pot fi organizate evenimente familiale (zile de naștere, nunți, botezuri etc.) - toți participanții cu vârsta peste 18 ani au obligativitatea de a deține un certificat/pașaport Covid.
- accesul în centre comerciale, facilități de catering (restaurante, cafenele etc.), hoteluri și instituții de învățământ a fost restricționat pentru persoanele care nu dețin un certificat de vaccinare sau un certificat de imunitate (dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile);
- au fost redeschise centrele de recreere, sălile de concert, sălile de cinema și teatrele. Accesul persoanelor peste 18 ani în spațiile închise este permis doar în baza certificatului de vaccinare.
- transportul rutier și/sau feroviar de pasageri între orașe și regiuni (cu excepția transportului între orașele Baku și Sumgayit și și a celui din raionul Absheron) este permis doar pe baza certificatului de vaccinare cu schemă completă;
- elevii și studenții cu vârsta de peste 18 ani sunt obligați să dețină un certificat de vaccinare pentru a avea acces în instituțiile de învățământ;
- purtarea măștilor medicale rămâne obligatorie în următoarele cazuri: în vehicule utilizate pentru transportul de pasageri (autobuz, taxi, metrou etc.); în piețe și alte spații comerciale închise; în zone destinate lucrului cu publicul din cadrul instituțiilor statului; în spații destinate serviciilor pentru clienți din cadrul clădirilor/imobilelor private; în spații de lucru deschise și zone de producție; în spații închise, lăcașe de cult, instituții medicale și științifice și de cultură.
- amenda pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii este de 100 AZN (cca. 50 EUR);
- este interzisă vizitarea pacienților internați în spitale;
- sunt interzise adunările și accesul în grupuri mai mari de zece persoane în spații publice (pe stradă, în zonele de promenadă, în parcuri etc.).
Informații oficiale cu privire la situația epidemică din Azerbaidjan:
https://cabmin.gov.az/az/archive/news/ și https://koronavirusinfo.az.
Pentru informații despre Azerbaidjan, vă rugăm să consultați Portalul online https://migrationto.az/.
Cetățenii români pot intra pe teritoriul statului cu pașaportul simplu electronic sau temporar, valabil cel puțin 3 luni de la data expirării vizei de intrare în Republica Azerbaidjan.
Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașaport este de 90 de zile.
Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Azerbaidjan (cu excepția posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu). Cetățenii români pot obține o viză electronică de intrare în Azerbaidjan, accesând portalul online “ASAN VISA”, la adresa https://evisa.gov.az sau o viză aplicată pe pașaport, la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucureşti sau la celelalte misiuni și oficii consulare ale Azerbaidjanului în străinătate.
IMPORTANT!
Serviciul de Stat pentru Migrație al Republicii Azerbaidjan (http://migration.gov.az/?lang=en și aplicația pentru smartphone “MigAz”, disponibilă pe Google Play Store și App Store);
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan (http://www.mfa.gov.az/en);
Ambasada Republicii Azerbaidjan din Bucureşti (http://www.azembassy.ro/).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Republicii Azerbaidjan să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro .
Șederea temporară sau permanentă în Republica Azerbaidjan
Dreptul de ședere temporară (cu valabilitate de până la un an, cu posibilitatea prelungirii de patru ori) sau permanentă (cu valabilitate de cinci ani, fără limită la prelungire) în Republica Azerbaidjan pentru cetățenii străini sau apatrizi este acordat de către Serviciul de Stat pentru Migrație.
Condițiile pentru acordarea dreptului de ședere temporară în Azerbaidjan, le puteți găsi la https://migration.gov.az/home/booklet_content/572, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere temporară la https://eservice.migration.gov.az/app/offical-application-create/2 .
Condițiile pentru acordarea dreptului de ședere permanentă în Azerbaidjan, le puteți găsi la https://migration.gov.az/home/booklet_content/591, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere permanent la https://eservice.migration.gov.az/app/offical-application-create/3.
Solicitanții pot aplica pentru permisul de ședere temporară sau permanentă la sediul Serviciului de Stat pentru Migrație, la unul dintre centrele “ASAN xidmət” din cadrul Agenției de Stat pentru Servicii Publice și Inovații Sociale de pe lângă Președintele Republicii Azerbaidjan (http://asan.az/en/service-centers/asan-xidmetler) sau online, pe Portalul E-Services al Serviciului de Stat pentru Migrație (https://eservice.migration.gov.az/?lang=en).
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Azerbaidjan nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Azerbaidjan să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe, secțiunea “Alerte de călătorie” (http://www.mae.ro/travel-alerts/32390).
Siguranţă şi criminalitate
Ministerul Afacerilor Externe avertizează toţi cetăţenii români să se abţină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forţelor armate din cele două ţări.
Totodată, în Nagorno-Karabah şi în zona militarizată adiacentă, există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate şi chiar pericolul unor schimburi sporadice de focuri între unităţile militare aflate de o parte şi de alta a Liniei de Contact.
ATENȚIE! Autorităţile azere au informat că îşi rezervă dreptul de a declara persona non grata pe teritoriul Republicii Azerbaidjan pe orice cetăţean străin care se deplasează în regiunea Nagorno-Karabah, fără obţinerea unei aprobări prealabile din partea Guvernului Republicii Azerbaidjan. Recomandăm contactarea Ambasadei Republicii Azerbaidjan la București, în cazul necesităţii stringente a efectuării unei deplasări în regiunea Nagorno-Karabah. Autorităţile române nu pot asigura asistenţă consulară cetăţenilor români pe teritoriul regiunii Nagorno-Karabah.
Azerbaidjan este o ţară relativ sigură din punctul vedere al siguranţei turiştilor. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt relativ rare, dar pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
Se recomandă, de asemenea, anunțarea Ambasadei României în Republica Azerbaidjan (http://baku.mae.ro), care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Sistemul medical din Republica Azerbaidjan este similar celui din România, organizat pe două componente: public și privat.
Înainte de a vizita Azerbaidjan, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
IMPORTANT! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Azerbaidjan şi condiţiile în care poate fi utilizată.
Există posibilitatea încheierii unor asigurări medicale pe plan local.
Circulaţia cu autovehiculul pe drumurile publice din Azerbaidjan este similară celei europene.
În trafic sunt frecvent încălcate unele reguli de circulaţie, precum nesemnalizarea schimbării direcției de mers, neacordarea de prioritate, depăşirea vitezei legale sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului.
Recomandăm pietonilor să manifeste atenţie sporită la traversarea străzilor, fiind frecvente cazurile de accidentare din cauza conducătorilor auto, care nu au acordat prioritate la trecerile marcate și semaforizate.
Starea generală a drumurilor este bună.
Permisul de conducere românesc este recunoscut în Azerbaidjan și valabil pe timpul șederii temporare (cu viză de intrare). Din momentul în care cetățenii români primesc dreptul de ședere temporară sau permanentă, permisul de conducere românesc mai este acceptat 30 de zile. După această perioadă, pentru conducerea autovehiculelor în Azerbaidjan, rezidenții străini trebuie să obțină un permis de conducere a autovehiculelor eliberat de autoritățile azere. Fac excepție angajații misiunilor diplomatice sau persoanele asimilate acestora.
Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicată trebuie să acorde imediat primul ajutor victimei şi să anunţe cel mai apropiat post de poliţie. Este interzisă mutarea autovehiculului, până la sosirea la fața locului a poliției. După întocmirea procesului verbal de constatare de către poliţie, se contactează firma de asigurare (medicală, CASCO şi asigurarea obligatorie pentru şoferi).
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan a informat cu privire la decizia prin care se interzice introducerea pe teritoriul Republicii Azerbaidjan a autoturismelor care nu îndeplinesc norma de poluare Euro IV.
În Azerbaidjan se poate utiliza sistemul de plată prin card de credit. Se recomandă prudenţă în folosirea acestora şi verificarea regulată a contului bancar pentru a putea face sesizare în caz de nevoie.
Pentru informaţii generale despre reglementările vamale din Republica Azerbaidjan poate fi accesat website-ul Comitetului Vamal de Stat la adresa http://customs.gov.az/en/.
În Republica Azerbaidjan nu este permisă fotografierea şi înregistrarea audio-video a persoanelor (chiar atunci când se află în spaţii publice) fără acordul acestora.
Fotografierea/filmarea unor clădiri ale instituţiilor publice este interzisă. Recomandăm solicitarea anterioară a permisiunii pentru fotografiere/filmare.
Zboruri ieftine spre Azerbaidjan: AICI
Aeroporturi in Azerbaidjan: AICI