Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Bulgaria

Data ultimei actualizări: 02.12.2020

(declarația pe proprie răspundere nu mai este necesară)

STARE DE URGENȚĂ: începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la data de 31 ianuarie 2021.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
 • Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria (indiferent de destinație).
 • Este permisă intrarea în Bulgaria, fără prezentarea unui test molecular negativ (tip PCR), cetățenilor români care au punct inițial al călătoriei alte state membre UE, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, statele părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), Australia, Republica Belarus, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Republica Serbia, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Turcia, Republica Orientală a Uruguayului și Emiratele Arabe Unite.
 • Cetățenii români care au punct inițial al călătoriei orice alte state față de cele menționate anterior au dreptul de intrare în Bulgaria doar în baza prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR), efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării în țară.

Accesul rutier pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria (conform paginii de internet a Ministerului de Interne bulgar www.mvr.bg, accesată la 2 decembrie 2020):

 • România  – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform paginii de internet a Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp), „Autocamioanele de mărfuri aflate în tranzit, care călătoresc prin Bulgaria spre România, pot trece frontiera bulgaro-română doar pe la punctul de frontieră Ruse-Giurgiu și punctul de frontieră Vidin-Calafat. Autocamioanele care transportă mărfuri în și dinspre România pot trece și prin alte puncte de frontieră funcționale de la frontiera româno-bulgară”;  
 • Republica Serbia – Traficul se desfășoară în condiții normale;
 • Republica Elenă – persoanele care se deplasează în scopuri absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită) în Grecia pot intra dinspre Bulgaria doar pe la punctul de frontieră Kulata-Promachonas, în condițiile stabilite de autoritățile elene, numai în intervalul orar 07.00 – 23.00. De asemenea, la acest punct de frontieră, între orele 23.00-07.00, în ambele sensuri, este permisă doar trecerea camioanelor. Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea. Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere Kulata – Promachonas și Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi, în cazul ultimului punct de trecere fiind permisă intrarea camioanelor cu un singur conducător auto, după prezentarea unui cod QR.  Camioanele până la 3,5 tone, care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri, pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea, după prezentarea unui cod QR, în orice interval orar. Celelalte persoane care călătoresc dinspre Grecia spre Bulgaria pot trece acest punct de frontieră doar între orele 7.00 și 23.00.
 • Republica Macedonia de Nord – traficul se desfășoară în condiții normale; 
 • Republica Turcia – Atenționare de călătorie privind intrarea în Republica Bulgaria, dinspre Republica Turcia, prin punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo - http://www.mae.ro/node/53827

Atenționare de călătorie privind intrarea în Republica Bulgaria, dinspre Republica Turcia, prin punctul de trecere a frontierei Lesovo: http://www.mae.ro/node/53880.

Prevederile detaliate ale legislației bulgare (Ordinul Ministrului Sănătății nr. RD-01-680/27.11.2020):

Este interzisă, cu titlu temporar, intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria a tuturor persoanelor, indiferent de cetățenia acestora, prin toate punctele de trecere a frontierei, destinate transportului aerian, naval, feroviar și rutier.

Interdicția de mai sus nu se aplică pentru:

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Prin derogare de la interdicția de intrare în țară, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele care beneficiază de excepția de la interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria (menționate mai sus);
 • Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.  

PREVEDERI SPECIALE PRIVIND INTRAREA PE TERITORIUL REPUBLICII BULGARIA:

 • Tuturor persoanelor, cărora le este permisă intrarea în Republica Bulgaria conform celor menționate mai sus, și care sosesc în Bulgaria având punctul inițial al călătoriei în state membre ale Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în state părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), în Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Orientală a Uruguayului, Emiratele Arabe Unite, Republica Serbia, Republica Turcia și Republica Belarus li se va permite intrarea pe teritoriul Bulgariei fără a fi necesar prezentarea unui document, care să arate/ateste un rezultat negativ la testarea PCR pentru infecția cu COVID-19.
 • Tuturor persoanelor, cărora le este permisă intrarea în Republica Bulgaria conform celor menționate mai sus, și care sosesc având punctul inițial al călătoriei în alte state terțe decât cele amintite anterior, li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei în cazul prezentării unui document, care să arate/ateste un rezultat negativ la testarea PCR pentru COVID-19, efectuată cu 72 de ore înainte de momentul intrării, luate în calcul de la data testării menționate în document. Sunt exceptate de la această cerință următoarele persoane:
 • Persoane care călătoresc cu scop umanitar, în sensul art. 1 pct. 16 din dispozițiile suplimentare la Legea străinilor în Republica Bulgaria;
 • Reprezentanți ai activităților economice, comerciale și de investiții, precum și persoanele care au legătură directă cu construirea, întreținerea, exploatarea și asigurarea securizării infrastructurii strategice critice a Republicii Bulgaria, executarea proiectelor, certificate prin Legea pentru promovarea investițiilor, analize pentru proiecte ale potențialilor investitori și alte activități de importanță pentru economia statului, certificate prin scrisoare din partea ministrului economiei sau a altui ministru, responsabil pentru activitatea respectivă inclusiv persoanele angajate în construcțiile de nave și activitățile de reparații de nave, precum și membrii familiilor acestora.
 • Specialiștii în medicină, lucrătorii în domeniul științelor medicale, lucrătorii sociali și conducătorii lor, atunci când scopul călătoriei este legat de îndeplinirea profesiilor acestora;
 • Lucrătorii care participă la transportul de medicamente, produse medicale și echipamente de protecție personală, aparatură medicală, inclusiv pentru instalarea și întreținerea acestora;
 • Persoanele cu poziții oficiale străine (șefi de stat, membri ai guvernelor etc.), membrii delegațiilor acestora, precum și diplomați, membrii personalului administrativ și tehnic al misiunilor diplomatice ale statelor străine din Republica Bulgaria, funcționari ai organizațiilor internaționale, angajați ai forțelor armate, angajați ai serviciilor de securitate și de ordine publică și lucrătorii umanitari, în îndeplinirea obligațiilor acestora, precum și membrii familiilor acestora;
 • Lucrătorii transfrontalieri.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București - Sofia - București; există curse directe operate de compania  Qatar Airways pe această rută. Pentru informații suplimentare, recomandăm consultarea site-urilor oficiale ale companiilor Tarom și Qatar Airways, inclusiv în legătură cu eventuale modificări viitoare.
 • A fost reluat traficul feroviar internațional între Bulgaria și România. Mai multe detalii se află pe pagina de internet a companiei CFR Călători;
 • Au fost reluate și legăturile directe cu autocarul între Sofia și București. Mai multe detalii se află pe pagina de internet: www.pegasusbg.com.
 • Ambasada României la Sofia nu poate asigura transportul în tranzit, dar poate oferi informații pentru identificarea unor mijloace de transport. 

Măsuri pe plan intern:

 • Toate persoanele care se află în spații publice închise (ex. mijloace de transport public, unități medicale și de sănătate, farmacii, magazine optice, centre naționale pentru probleme de sănătate publică, instituții administrative și alte locuri, în care sunt deserviți sau au acces cetățenii, gări feroviare și stații de autobuz, aeroporturi, stații de metrou, centre comerciale, biserici, mănăstiri, lăcașuri de cult, muzee și altele) sunt obligate să poarte o mască de protecție pentru față, de unică sau multiplă folosință, sau alte mijloace de acoperire a nasului și gurii (ex. batic, șal, vizieră și altele), utilizate conform recomandărilor;
 • Toate persoanele care se află în spații publice deschise aglomerate și în care este imposibilă păstrarea distanței fizice de 1,5 metri, sunt obligate să poarte o mască de protecție pentru față, de unică sau multiplă folosință, sau alte mijloace de acoperire a nasului și gurii (ex. batic, șal, vizieră și altele), utilizate conform recomandărilor;
 • Prin raportare la aceste prevederi, „publice” sunt acele locuri care sunt deschise/accesibile pentru cetățeni și/sau care sunt destinate utilizării publice;
 • Excepții cu privire la obligațiile prevăzute anterior sunt permise pentru clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi; pentru practicanții de sport în spații închise și deschise, pe perioada activității fizice; participanții la manifestările științifice, briefing-uri, conferințe de presă și seminarii, pe durata intervenției, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; participanții (prezentatori și oaspeți) la emisiunile televizate, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; pentru copiii de până la 6 ani;
 • măsura distanțării fizice este aplicată între persoanele care se află în locuri publice deschise (parcuri, străzi, stații de autobuz), cu excepția situației în care aceste persoane fac parte din aceeași familie/gospodărie;
 • se suspendă organizarea excursiilor și vizitelor de grup la obiective turistice;
 • magazinele alimentare își organizează activitatea astfel încât între orele 8.30-10.30 să permită doar accesul persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani. În acest interval orar nu se permite accesul persoanelor cu vârsta sub 65 de ani;
 • nu este permisă organizarea de adunări și serbări cu caracter privat (nunți, botezuri, ceremonii funerare etc.) cu prezența a peste 15 persoane;
 • sălile de jocuri de noroc, cazinourile, sălile de fitness și sport, unitățile de alimentație publică și de agrement vor fi închise; restaurantelor li se va permite să facă livrări la domiciliu;
 • magazinele din complexele comerciale de tip mall vor fi închise, cu excepția celor alimentare, farmaciilor, de optică, pentru animale de companie, băncilor și a celor aparținând companiilor de asigurări, curier și telecomunicații;
 • se suspendă vizitele în localuri de tip bar de noapte, bar de varietăți și club;
 • se suspendă organizarea evenimentelor de tipul congreselor, conferințelor, seminariilor, expozițiilor, organizarea de evenimente culturale și de divertisment (cinematografe, muzee, galerii, evenimente scenice, concerte, dans, cursuri de creație și arte muzicale etc.). Se permite o excepție în ceea ce privește teatrele, care își pot continua activitatea cu un grad de ocupare a locurilor de până la 30% și asigurarea unei distanțe fizice minime de 1,5 metri între spectatori.

Date de contact ale misiunii României în Bulgaria – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular