STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Pe baza recomandărilor făcute de Grupul Național de Combatere a Coronavirusului (COVID-19), a fost anunțată o actualizare a procedurilor de intrare în sănătate ale Regatului Bahrain pe Aeroportul Internațional Bahrain.
Următoarele proceduri sunt în vigoare:
MĂSURI PE PLAN INTERN
Atenție! Începând cu data de 28.03.2020, ora locală 3 A.M., autoritățile competente bahrainene vor suspenda emiterea vizelor de intrare pentru toți cetățenii străini la sosirea în acest stat, cu excepția deținătorilor de pașapoarte diplomatice, de serviciu și ale ONU.
Astfel, toți cetățenii străini care sosesc în Regatul Bahrain trebuie să obțină, anterior deplasării, o viză electronică, prin intermediul paginii de internet a Directoratului General pentru Naționalitate, Pașapoarte și Rezidență, din cadrul Ministerului de Interne (E VISA).
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Regatul Bahrain au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut (paşaport simplu/simplu electronic/temporar/diplomatic/de serviciu).
Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Regatul Bahrain trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni.
Începând cu data de 1 octombrie 2014, viza se poate obţine, în prealabil, aplicând, pe portalul E-Visa: www.evisa.gov.bh. Informaţii suplimentare pot fi obţinute accesând website-ul www.npra.gov.bh .
Cetăţenii români pot aplica pentru următoarele tipuri de viză:
1. Vizită: Un sponsor din Regatul Bahrain, în urma solicitării cetăţeanului român, se va ocupa de formalităţile necesare obţinerii vizei la Ministerul Afacerilor Externe local. Sponsorul va obţine un înscris format A4 de la autorităţile locale care va trebui să ajungă în posesia cetăţeanului român şi care va ţine loc de viză provizorie. La aterizare pe aeroportul din Manama, cetăţeanul român va prezenta acest înscris, iar autorităţile poliţiei de frontieră care deţin deja informaţiile despre vizitator, vor aplica viza de intrare în paşaport.
2. Turism: Este similar cazului 1. În acest caz sponsorul este unul dintre hotelurile din Regatul Bahrain menţionate pe urmatorul link: http://www.evisa.gov.bh/VisaBhrSLEn.html.
3. Afaceri: Identic cu cazurile 1 si 2, doar că sponsorul este o firmă.
Notă: Titularilor de paşapoarte temporare româneşti li se permite intrarea în Regatul Bahrain, cu condiţia ca aceştia să fi solicitat şi obţinut în prealabil viza de intrare pe acest document de călătorie.
Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie bahrainiană, fie printr-o companie din străinătate.
Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile bahrainiene: Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Bahrain (www.mofa.gov.bh).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite călătoriile în Bahrain.
Există riscul permanent al izbucnirii unor proteste violente în orice zonă a ţării.
Există, de asemenea, riscul declanşării unor operaţiuni teroriste împotriva intereselor occidentale, dar şi împotriva unor ţinte civile, inclusiv în locuri cunoscute ca fiind frecventate de turişti şi/sau lucrători străini.
Cetăţenii români care călătoresc în această ţară sunt sfătuiţi să se informeze cu regularitate asupra condiţiilor de securitate din zonă şi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
România nu are reprezentare diplomatică în Bahrain. În conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, în caz de necesitate, cetăţenii români care se află în Bahrain pot solicita asistenţă consulară misiunii diplomatice sau oficiului consular ale unui stat membru al UE.
Astfel, în cazul pierderii/ deteriorării sau furtului documentelor de călătorie, cetăţenii români se pot adresa Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii la Manama pentru a li se elibera, în regim de urgenţă, un document de călătorie provizoriu (Emergency Travel Document – ETD) valabil pentru o singură călătorie – pentru România sau, în mod excepţional, pentru o altă destinaţie.
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la Manama
Adresă: 21 Government Avenue, Manama 306, Kingdom of Bahrain, P O Box 114
Telefon: (973)17574100 (973)17574167
Telefon de urgenţă (973) 1757 4100
Web: http://ukinbahrain.fco.gov.uk/en/
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Bahrain sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite (http://abudhabi.mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
În acest stat, infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Vă recomandăm să nu transportați pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!
MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Bahrain:
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Abu Dhabi.
ATENŢIE: Legea din Bahrain prevede obligația fiecărei persoane de a avea în permanență un act de identitate valabil asupra ei. În cazul în care poliția solicită pentru control actul de identitate și o persoană nu îl poate prezenta pe loc, este aplicată o sancţiune sub formă de amendă de până la 300 de dinari bahrainieni.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.
Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.
Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
Consumul de alcool la volan este strict interzis.
Persoanele cu rezidenţă în Bahrain au obligaţia de a deţine un permis de conducere emis de autorităţile locale.
Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.
Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.