Conditii de calatorie - Botswana

Botswana

Ultima actualizare: 
7 martie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 14 februarie 2022, toate persoanele care intră în Botswana trebuie să prezinte dovada vaccinării complete pentru COVID-19 (cu una sau două doze de vaccin, în funcţie de tipul acestuia).

Persoanele care nu sunt complet vaccinate trebuie să prezinte un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 ore de la momentul plecării din ţara de origine. Acestora li se solicită vaccinarea gratuită în aeroportul de sosire.   

Persoanele care nu fac dovada vaccinării complete şi nu prezintă un test PCR negativ, vor fi testate pe cheltuială proprie şi trebuie să se izoleze până la obţinerea rezultatelor. În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, vor fi supuse măsurii de carantină, pe cheltuială proprie.

Persoanelor care nu fac dovada vaccinării complete, nu sunt dispuse să fie vaccinate, nu prezintă un test negativ şi nu sunt dispuse să fie testate pe cheltuială proprie, nu li se va permite intrarea în Botswana.

 • Sunt deschise aeroporturile Sir Seretse Khama International Airport în Gaborone, Maun International Airport, Kasane International Airport şi G. Matante International Airport în Francistown.
 • Punctele terestre de trecere a frontierei din localităţile Tlokweng, Martin’s Drift, Pioneer Gate, Ramatlabama, Kazungula Road, Kazungula Ferry, Ngoma, Ramokgwebana, Mamuno, Mohembo, Bokspits, Kasane, Maitengwe, McCarthy’s, Point Drift, Plaatjan şi Two Rivers.sunt operaţionale.
 • Compania Air Botswana operează zboruri interne.

 

TRANZITUL:

 • Cetăţenii străini trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Evitați călătoriile în Botswana pe fondul apariției noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, care prezintă un risc ridicat de contagiune.
 • Informații actualizate privind măsurile COVID-19 aplicabile pe teritoriul Republicii Botswana pot fi obținute permanent pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății din această țară: https://www.facebook.com/OFFICIAL.MOHW.BW/.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN

 • Este obligatorie purtarea măștii de protecție în public.
 • Sunt admise adunările publice cu participare de până la 50 de persoane.
 • Centrele comerciale şi restaurantele sunt deschise, cu menţinerea măsurilor de distanţare.

 Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Botswana.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Botswana în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: Stratford Place, nr.6, Londra W1C 1AY, telefon: 02074990031, fax: 02074958595, Marea Britanie, e-mail: [email protected].

Atenție: Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport.

Începând cu data de 1 octombrie 2016, autorităţile din această ţară  aplică noi reglementări cu privire la călătoria minorilor în Republica Botswana.

Astfel, în cazul minorilor care călătoresc însoțiți de ambii părinți, este necesară prezentarea la controlul pașapoartelor de la punctele de frontieră (pe lângă pașaport) a certificatului de naștere al minoruluitip international , în care este înscris numele ambilor părinți.

De asemenea, pentru minorii care călătoresc însoțiti doar de unul dintre părinți este necesară prezentarea declaraţiei celuilalt părinte, iar în cazul minorilor care călătoresc însoţiti de o persoană care nu este părinte biologic, tutorele va trebui să prezinte declarația privind acordul părinților pentru călătoria minorului în străinătate, tradusă în limba engleză, însoţită de copia documentelor de identitate ale părinţilor.

Documentele vor fi prezentate în original sau copii legalizate la notar și ulterior supralegalizate, pentru a produce efecte juridice în afara României, după caz.

 

Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Botswana.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Botswana sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă
 

Doriţi să munciţi în Botswana?

În Botswana se recomandă ca cetăţenii români să verifice condiţiile şi bonitatea ofertelor de muncă primite şi să nu se deplaseze pe teritoriul acestei ţări fără a fi în posesia unei vize de muncă eliberate de misiunile diplomatice ale ţării respective din Uniunea Europeană.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Botswana nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Botswana nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Botswana este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut.

În zone aglomerate pot apărea infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi);

Deşi atacurile asupra turiştilor sunt rare, se recomandă atenţie sporită în special în zonele aglomerate din Gaborone, Francistown şi Maun; în ultima perioadă au fost înregistrate spargeri de locuinţe şi violuri ceea ce face recomandabilă evitarea deplasărilor femeilor singure în special pe timpul nopţii;

Un factor de risc este reprezentat de prezenţa pe drumurile publice a unui număr semnificativ de animale sălbatice şi domestice, fapt care impune evitarea deplasărilor cu autoturisme în special în cursul nopţii.

Consumul şi traficul de droguri sunt pedepsite aspru, iar homosexualitatea este interzisă.

Malaria reprezintă un risc major în special în timpul sezonului ploios (octombrie-aprilie).

SIDA reprezintă un pericol major. Potrivit raportului din 2010 al UNAIDS/WHO Working Group se estimează că în jur de 300.000 de persoane peste vârsta de 15 ani suferă de această maladie.

Recomandări generale:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi Ambasada Marii Britanii la Gaborone, la următoarele date de contact: British High Commission Gaborone, Plot 1079-1084, Main Mall off QueensRoad, Gaborone, Botswana Email [email protected] Enquiries Telephone +267 3952841 Enquiries Fax +267 3956105.

 

Sistemul medical 

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare.

Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Infrastructura rutieră nu este suficient dezvoltată, fiind necesară utilizarea unor autoturisme de teren. 

 • Transportul public

Este slab dezvoltat.

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Botswana există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

 

Regimul medicamentelor

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Botswana înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dumneavoastră asemenea  medicamente.

Reglementări vamale

Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul ţării este interzisă.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Botswana

Zboruri ieftine spre Botswana: AICI

Aeroporturi in Botswana: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…