Conditii de calatorie - Belize

Belize

Ultima actualizare: 
23 iunie 2022

 

Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂ: NU

În luna septembrie 2020 a fost revocată starea de urgență.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Este permisă intrarea doar prin intermediul Aeroportului Internațional din Belize City și a porturilor din San Pedro și Placencia.
 • Începând cu data de 15 februarie 2022, toți turiștii străini care intră în Belize vor fi obligați să-și achiziționeze o asigurare de sănătate de călătorie care să acopere inclusiv carantina și spitalizarea pe întreaga perioadă a șederii.
 • Începând cu data de 1 martie 2022, călătorii vaccinați cu schemă completă nu mai sunt obligați să prezinte un test negativ, dar trebuie să prezinte dovada vaccinării cu schema completă.
 • Călătorii nevaccinați sau cei care nu vor putea face dovada vaccinării vor trebui să prezinte un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea verificărilor din frontieră sau un test antigen negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore anterior. Dacă nu se va prezenta unul dintre testele de mai sus, persoanele în cauză vor fi supuse testării, cu suportarea unui cost de 50 de dolari/test/pasager. Plata se va putea efectua doar în numerar. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la aceste măsuri.
 • Toți călătorii testați pozitiv vor fi plasați în carantină obligatorie pe cheltuiala acestora.
 • Tranzitul frontalier la granița dintre Belize și Mexic a fost restrâns începând cu luna martie 2021 doar pentru călătoriile esențiale.
 • Turiștii trebuie să descarce aplicația „Belize Travel Health App” (https://www.belizetourismboard.org/news-and-gallery/belize-covid-19-update/) și să completeze informațiile solicitate de autorități. De asemenea, înainte de aterizare, companiile aeriene vor pune la dispoziția turiștilor formulare vamale și migratorii care vor trebui completate și prezentate la controlul de frontieră. Autorităților din frontieră va trebui prezentată și confirmarea rezervării la hotel.


 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

 • Nu este necesară viză pentru Belize: cetățenii români pot călători în Belize, în scop turistic sau de afaceri, pentru o perioadă de 30 de zile, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. Termenul de ședere poate fi prelungit până la maxim 180 de zile doar dacă cetățeanul român solicită acest lucru biroului de imigrație și prezintă documente concrete care certifică motivul de prelungire a șederii.
 • Documente necesare pentru intrarea în Belize: la sosirea în punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:  
  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară;
  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include localitățile pe care le veți vizita, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă mergeți în vizită la o persoană care locuiește în Belize), etc.
  • dovada deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în numerar, extras de cont bancar, etc.).
  • asigurare de călătorie/sănătate care să aibă acoperire în Belize.

Vizele de lungă şedere se obţin numai de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale acestui stat în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria, reprezentanța diplomatică care gestionează relațiile cu România:

Adresă: Franz Josefs-Kai 13 / 5 / 16 , P. O. Box 982 , 1011 Viena, Austria

Telefon: (+43) (1) 533 7663

Fax: (+43) (1) 533 8114

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale Ambasadei României în Mexic ([email protected]), pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Recomandări importante:

 • Asistenţă consulară – Nu există o misiune diplomatică şi nici un oficiu consular de carieră ale României în Belize (Ambasada României din Mexic gestionează relațiile cu Belize). În cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentelor de călătorie românești, în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE la Belmopan. Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.
 • Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. Acestea implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contractează Zika.
 • Serviciile de sănătate publică sunt de o calitate acceptabilă în zona orașelor însă, în zonele rurale, serviciile sanitare sunt precare.
 • Se recomandă evitarea zonelor apropiate de autostrada Belize-Guatemala, fiind considerate periculoase din cauza numărului ridicat de agresiuni înregistrate. De asemenea, se recomandă evitarea zonei frontierei de nord cu Statele Unite Mexicane.
 • Se recomandă evitarea utilizării pe timp de noapte a drumului care leagă departamentul Petén din Guatemala de Belize (autostrada Flores-Belize).
 • Se recomandă evitarea zonei sudice, frecventată de grupări criminale locale.

Alte recomandări și sfaturi de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Belize:

 • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau ale biletelor de avion, precum și copii electronice ale respectivelor documente (pe telefonul mobil, laptop, e-mail, etc.);
 • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin o sumă de bani în numerar care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană;
 • să aibă la îndemână datele de contacte utile din/pentru Belize (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de Belize); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Belize, datei și itinerariului călătoriei;
 • să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate;
 • să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea unor sume mari de bani, card-uri de credit numeroase, etc;
 • să evite ofertele turistice ale unor persoane neautorizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.) ;
 • să nu se implice în transportul/traficul de droguri, pedepsele pentru aceste infracțiuni fiind extrem de drastice;
 • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zonele izolate ale țării;
 • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite de către comercianți pe stradă și să consume doar apă îmbuteliată;
 • să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
 • să nu ia în autoturism persoane necunoscute.

 

Ameninţări teroriste

În Belize, riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

 

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Belize, să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (dolari belizieni).

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Belize. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.

 

Condiţii privind traficul auto

Date fiind caracteristicile locale, posibilitatea de a întâlni animale sau obstacole neprevăzute pe șosele, starea precară a parcului auto, numărul accidentelor în trafic destul de ridicat, se recomandă extremă precauție, în special pe timpul nopții și nedepășirea vitezei de 80 de km/oră.​

 

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.

În vederea obținerii unor informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Belize

Zboruri ieftine spre Belize: AICI

Aeroporturi in Belize: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…