Conditii de calatorie - Canada

Canada

Ultima actualizare: 
23 mai 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ

Transportul public de persoane în interiorul Canadei (aerian, feroviar și maritim) și plecările din Canada pot fi efectuate numai de către persoanele vaccinate cu schema completă (2 doze cu serurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax sau Medicago, respectiv 1 doză cu Johnson & Johnson).

Atenție! Toate persoanele, cu vârsta de 12 ani și peste, se vor putea îmbarca în curse aeriene internaționale pentru plecarea din Canada numai în baza demonstrării calității de vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă. Purtarea măștii de protecție este obligatorie la bordul mijloacelor de transport reglementate la nivel federal (aerian, feroviar, maritim), precum și în aeroporturi și puncte de trecere a frontierei.

Canada a stabilit extinderea termenului până la care străinii nerezidenți permanenți pot părăsi Canada fără îndeplinirea condiției de vaccinare. Acest termen este acum 31 august 2022. Această derogare se aplică exclusiv străinilor care se întorc acasă (biletul de avion este doar pentru dus).  

Atenție! Pentru persoanele care beneficiază de această derogare, îmbarcarea va fi permisă numai pe baza prezentării rezultatului negativ la testarea privind infectarea cu SARS-CoV-2 (PCR sau antigen efectuat în laborator).

Provincia Ontario a eliminat pașaportul vaccinal la 1 martie și obligația de purtare a măștii de protecție, la 21 martie 2022 (cu câteva excepții de spații interioare: unități medicale și de îngrijire a persoanelor vârstnice, transportul public și adăposturi). Proprietarii sau gestionarii de spații închise au primit autorizația de a impune purtarea măștii pe durata prezenței în spațiile respective. În mod similar, restricțiile privind vaccinarea au fost eliminate în provincia Quebec în 12 martie (se menține obligatorie purtarea măștii în anumite spații publice închise sau deschise, într-o arie de cuprindere mai mare decât în Ontario). 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Granița canadiană se menține deschisă pentru călătoriile neesențiale (turistice, etc.) efectuate de cetățenii străini vaccinați* anti-COVID-19 cu schema completă. Cerința de vaccinare nu revine copiilor/tinerilor sub 17 ani, care își însoțesc părinții (copiii sub 5 ani sunt exceptați** de la cerința vaccinării, în timp ce pentru copiii/tinerii cu vârște între 5 și 16 ani se stabilesc anumite condiții de testare și carantinare dacă sunt nevaccinați).    

*Informații cu privire la măsurile aplicabile persoanelor vaccinate complet se găsesc la https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada?_ga=2.46662244.2122134973.1624912160-801580259.1613691761.

**Informații cu privire la excepții se găsesc la https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/exemptions.

La acest moment, nu există interdicții de intrare în Canada stabilite în funcție de țara de origine a călătoriei.

Vaccinurile aprobate în Canada sunt: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax și Medicago. Este recunoscută calitatea de vaccinat și pentru persoanele inoculate cu Sinovac, Sinopharm și Covaxin (vaccinuri aprobate de OMS). Pentru a fi recunoscută starea de vaccinare cu schemă completă, este necesar ca cea de-a doua doză să fie administrată cu cel puțin 14 zile înainte de data intrării în Canada (nu se aplică persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson).

NOU! De la 1 aprilie, îmbarcarea în zboruri către Canada nu mai este condiționată de testarea la infectarea cu SARS-CoV-2 pentru călătorii vaccinați (se aplică pentru orice mijloc de transport – aerian, naval, terestru). Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani nevaccinați nu trebuie să se testeze anterior îmbarcării dacă însoțesc părinți vaccinați complet (copiii sub 5 ani nu se testează indiferent de starea de vaccinare). Tinerii nevaccinați cu vârste între 12 și 17 ani se testează înainte de îmbarcare inclusiv în situația în care însoțesc părinți vaccinați.

Cerința testării înainte de îmbarcare se menține pentru călătorii nevaccinați eligibili pentru intrarea în Canada (turiștii nu intră în categoriile exceptate). Călătorii pot opta între efectuarea unui test PCR cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare sau efectuarea unui test rapid antigen cu o zi înainte de zborul către Canada (doar în laborator acreditat). Obligația se aplică oricărei persoane, indiferent de cetățenie sau statut în Canada, cu vârsta de 5 ani și peste.

Se aplică în continuare reglementarea privind testarea la sosirea în Canada indiferent de statutul de vaccinare; pentru persoanele vaccinate, regula se aplică selectiv, prin desemnarea aleatorie a pasagerilor care urmează să fie testați (se aplică transportului aerian și terestru)Persoanele testate la sosirea în Canada nu mai trebuie să aștepte rezultatul în stare de izolare. Cerința se aplică oricărei persoane, indiferent de cetățenie sau stare de vaccinare anti-COVID-19, cu vârsta de 5 ani și peste (copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani nevaccinați sunt testați la sosire dacă părintele a fost desemnat aleatoriu pentru testare, iar cei vaccinați sunt testați numai dacă sunt desemnați în mod expres în acest sens; tinerii cu vârste între 12 și 17 ani nevaccinați sunt obligați să se testeze la sosire).

Străinii complet vaccinați vor fi exceptați de la următoarele: carantina de 14 zile ulterioară sosirii în Canada și testarea din ziua a 8-a de la sosireAceste excepții sunt aplicabile și cetățenilor canadieni, rezidenților permanenți și temporari, precum și străinilor care călătoresc în scop esențial (de pildă, pentru reunificare familială), vaccinați cu schema completă (și aceștia beneficiază de derogarea privind testarea înainte de îmbarcare).

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, indiferent de starea de vaccinare, sunt exceptați de la carantină***, dar pot fi selectați pentru testare la sosirea în CanadaTinerii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, inclusiv în situația în care însoțesc părinți vaccinați, trebuie să rămână în carantină pentru 14 zile și să efectueze toate cele 3 teste (la îmbarcare, la sosire, în ziua a 8-a de la sosire).

***Informații cu privire la carantină se găsesc la https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/isolation#exemptions.    

Atenție! Străinii care au schema completă de vaccinare și sunt depistați pozitivi la intrarea în Canada, în baza testării selective, trebuie să se izoleze timp de 10 zile (se aplică și copiilor nevaccinați sub 12 ani, testați pozitiv).

Străinii eligibili pentru intrarea în Canada care nu sunt vaccinați anti-COVID-19 sunt obligați să efectueze testul la infectarea cu SARS-CoV-2 înainte de îmbarcare, un al doilea test la sosire, care va fi repetat înainte de expirarea perioadei de carantină de 14 zile (în ziua a 8-a), și să se auto-izoleze timp de 14 zile.

Atenție! Nu este permisă intrarea în Canada a străinilor care călătoresc în scop neesențial (turism, etc.) și nu sunt vaccinați anti-COVID-19.

Nerespectarea regimului de izolare/carantină, inclusiv a obligațiilor legate de testarea la sosire și testarea din ziua a 8-a, atrage răspunderea penală, iar sancțiunea maximă constă în amendă de 750.000 CAD sau 6 luni de închisoare (dacă prin nerespectarea regimului de restricții se aduce atingere integrității unei alte persoane, amenda poate urca la 1.000.000 CAD și se poate cumula cu o condamnare de 3 ani închisoare). În mod particular pentru cetățenii străini, încălcarea regimului izolării/carantinei poate atrage următoarea sancțiune: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an.

Persoanele care călătoresc cu avionul către Canada sunt obligate să poarte mască de protecție pe toată durata călătoriei: la îmbarcare, pe durata zborului, la trecerea frontierei în Canada. Dacă la îmbarcare, operatorul aerian constată neîndeplinirea obligației de a purta mască de protecție, acesta are autoritatea să refuze îmbarcarea călătorului. Nu există excepții cu privire la purtarea măștii de protecție în contextul călătoriei către Canada/la trecerea frontierei canadiene (se aplică inclusiv lucrătorilor esențiali).

 

Comunicarea datelor privind călătoria/sejurul în Canada: se menține obligația comunicării acestor date anterior efectuării călătoriei prin intermediul aplicației ArriveCAN sau a paginii web guvernamentale cu același nume (https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html). Persoanele nevaccinate au obligația să comunice planul propriu de izolare/carantină, iar cele vaccinate, datele care constituie proba vaccinării. Dacă cetățeanul străin nu are un plan de auto-izolare sau acesta nu este credibil, polițistul de frontieră îi poate refuza intrarea în Canada (planul trebuie să conțină informații legate de: reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală) sau persoana în cauză poate fi plasată în carantină instituționalizată (în facilități ale Agenției Canadiene pentru Sănătate Publică).

La acest moment, nu există restricții asupra rutelor de zbor în funcție de țara de origine/de destinație a călătoriei.

 

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL

Turiștii străini pot călători în Canada dacă sunt vaccinați anti-COVID-19 cu schema completă. Se menține interdicția de intrare în Canada pentru străinii nevaccinați care doresc să efectueze călătorii neesențiale (turism, etc.).

Sunt exceptate în continuare de la interdicția de intrare în Canada următoarele categorii de persoane: străinul cu rezidență permanentă în Canada; persoana protejată internațional; membrii de familie ai cetățenilor canadieni și rezidenților permanenți (reunificare familială); titularul de viză de studii sau de muncă valabilă (posesorul de permis de muncă trebuie să aibă asupra lui, la îmbarcare, o scrisoare din partea angajatorului că activitatea pentru care este angajat se desfășoară în continuare); studenții cu drept de muncă în domeniul sănătății; persoana cu drept de muncă în domeniul serviciilor de urgență; personalul medical angajat în Canada; membrii echipajelor aeronavelor; persoanele care intră în Canada la invitația ministrului sănătății în contextul gestionării COVID-19; persoanele care ajung în Canada la bordul aeronavelor exploatate de Forțele armate canadiene sau de Ministerul Apărării Naționale; orice persoană a cărei intrare în Canada este în interes național, așa cum este stabilit de ministrul afacerilor externe, de ministrul imigrării, refugiaților și cetățeniei ori de ministrul pentru siguranță publică și protecție civilă; personalul diplomatic și consular aflat la post în Canada și membrii de familie ai acestora; persoanele aflate în tranzit aeroportuar. Nu este obligatoriu ca aceste persoane să fie vaccinate. Pentru persoanele din categoriile de excepții care nu sunt vaccinate, se aplică în continuare cerințele sanitare privind: testarea înainte de îmbarcare, testarea la debarcare, carantina de 14 zile, testarea în ziua a 8-a de la sosire.

Reunificarea familială: aria membrilor de familie exceptați de la interdicția de intrare în Canada cuprinde părinți/tutore, soție/soț, copil, nepot (de copil), bunici, copiii de vârstă adultă și partenerii care pot proba durata mai mare de 1 an a relației prin declarație legalizată. De asemenea, se califică pentru a primi autorizație de intrare persoanele aflate în situații excepționale (reunificarea cu persoane aflate pe moarte, cu persoane care au nevoie de îngrijire specială, pentru a lua parte la funeralii, etc.).   

 

În ceea ce privește tranzitul aeroportuar:

 • Pasagerul trebuie să aibă o autorizație electronică de călătorie valabilă (eTA****).
 • Nu sunt permise: ieșirea din aeroport (pentru întreruperea călătoriei și reluarea călătoriei după o anumită pauză din același aeroport), deplasarea către alt aeroport de îmbarcare pentru finalizarea călătoriei (zboruri interne de corespondență), deplasarea de la un terminal la altul în cadrul aceluiași aeroport dacă prin aceasta se trece frontiera.
 • Zborurile de legătură trebuie să aibă loc în aceeași zi în cazul aeroporturilor din Montreal, Calgary și Vancouver (nu este permisă așteptarea în aeroport peste noapte); această restricție nu se aplică în cazul aeroportului din Toronto (este permisă așteptarea în aeroport dacă plecarea cu zborul de corespondență are loc în ziua următoare sosirii în Canada) – nerespectarea acestei condiții atrage întoarcerea pasagerului la punctul de plecare către Canada.
 • Pasagerii în tranzit aeroportuar sunt exceptați de la măsurile privind testarea la infectarea cu SARS-CoV-2 (la îmbarcarea către Canada și după sosirea în Canada) sau carantinarea.

**** Informații cu privire la necesitatea deținerii unei eTA valabile în situația de tranzit aeroportuar se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/transit.html (rubrica eTA); informații suplimentare privind tranzitul prin Canada în condiții de criză sanitară (COVID-19) se găsesc la https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/border

 

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA

Cetățenii români care doresc să călătorească în Canada trebuie să țină cont de regimul de restricții la intrarea în Canada stabilit de autoritățile federale pentru cetățenii străini și detaliat la capitolul privind Restricțiile de intrare pe teritoriul canadian (de mai sus).

Cetățenii români care doresc să călătorească în Canada în scop turistic trebuie să fie vaccinați anti-COVID-19 cu schema completă. Se menține interdicția de intrare în Canada pentru străinii nevaccinați, inclusiv cetățenii români, care doresc să efectueze călătorii neesențiale (turism, etc.).

În continuare, sunt exceptați de la interdicția de intrare în Canada cetățenii români care se regăsesc în următoarele situații: posedă și cetățenia canadiană (în cazul în care persoana cu dublă cetățenie nu posedă un pașaport canadian valabil, este necesară o autorizare specială care se obține în baza procedurii descrise la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/dual-canadian-citizens-visit-canada.html#findOutsau statutul de rezident permanent în Canada; călătoresc în scop de reunificare familială***** cu un cetățean canadian sau un rezident permanent în Canada (persoanele care intenționează să rămână în Canada mai puțin de 15 zile trebuie să fie vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă); au statut de rezident temporar – cu permis de studii sau de muncă. Atenție: călătoria în scop de reunificare familială cu un străin cu statut de rezident temporar este permisă, din 15 ianuarie 2022, numai persoanelor vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă. Pentru persoanele din categoriile de excepții care nu sunt vaccinate, se aplică în continuare cerințele sanitare privind: testarea înainte de îmbarcare, testarea la debarcare, carantina de 14 zile, testarea în ziua a 8-a de la sosire.

*****Informații utile cu privire la reunificarea familială se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors/immediate-family.html.

 

NOU! De la 1 aprilie 2022, îmbarcarea în zboruri către Canada nu mai este condiționată de testarea la infectarea cu SARS-CoV-2 pentru călătorii vaccinați (se aplică pentru orice mijloc de transport – aerian, naval, terestru). Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani nevaccinați nu trebuie să se testeze anterior îmbarcării dacă însoțesc părinți vaccinați complet (copiii sub 5 ani nu se testează indiferent de starea de vaccinare). Tinerii nevaccinați cu vârste între 12 și 17 ani se testează înainte de îmbarcare inclusiv în situația în care însoțesc părinți vaccinați.

Cerința testării înainte de îmbarcare se menține pentru călătorii nevaccinați eligibili pentru intrarea în Canada (turiștii nu intră în categoriile exceptate). Călătorii pot opta între efectuarea unui test PCR cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare sau efectuarea unui test rapid antigen cu o zi înainte de zborul către Canada (doar în laborator acreditat). Obligația se aplică oricărei persoane, indiferent de cetățenie sau statut în Canada, cu vârsta de 5 ani și peste.

Se aplică în continuare reglementarea privind testarea la sosirea în Canada indiferent de statutul de vaccinare; pentru persoanele vaccinate, regula se aplică selectiv, prin desemnarea aleatorie a pasagerilor care urmează să fie testați (se aplică transportului aerian și terestru). Persoanele testate la sosirea în Canada nu mai trebuie să aștepte rezultatul în stare de izolare. Cerința se aplică oricărei persoane, indiferent de cetățenie sau stare de vaccinare anti-COVID-19, cu vârsta de 5 ani și peste (copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani nevaccinați sunt testați la sosire dacă părintele a fost desemnat aleatoriu pentru testare, iar cei vaccinați sunt testați numai dacă sunt desemnați în mod expres în acest sens; tinerii cu vârste între 12 și 17 ani nevaccinați sunt obligați să se testeze la sosire).

Străinii complet vaccinați vor fi exceptați de la următoarele: carantina de 14 zile ulterioară sosirii în Canada și testarea din ziua a 8-a de la sosire.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, indiferent de starea de vaccinare, sunt exceptați de la carantină, dar pot fi selectați pentru testare la sosirea în Canada. Tinerii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, inclusiv în situația în care însoțesc părinți vaccinați, trebuie să rămână în carantină pentru 14 zile și să efectueze toate cele 3 teste (la îmbarcare, la sosire, în ziua a 8-a de la sosire).  

Atenție! Cetățenii români care au schema completă de vaccinare și sunt depistați pozitivi la intrarea în Canada, în baza testării selective, trebuie să se izoleze timp de 10 zile (se aplică și copiilor nevaccinați sub 12 ani, testați pozitiv).  

Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană trebuie să posede o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.

Purtarea măștii de protecție pe toată durata călătoriei, în aeroporturi și la punctele de trecere a frontierei este obligatorie. Nerespectarea obligației privind purtarea măștii la îmbarcarea către Canada poate determina respingerea de la îmbarcare a persoanei respective (nerespectarea regimului de purtare a măștii de protecție pe durata călătoriei poate atrage aplicarea unei amenzi – până la 5.000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice).

Cetățenii români care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene.

Este obligatorie completarea fișei de date referitoare la călătorie, inclusiv planul de auto-izolare sau datele privind vaccinarea, unde este cazul, prin intermediul aplicației ArriveCAN sau a paginii guvernamentale corespunzătoare (https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.htmlînainte de efectuarea călătoriei. Necompletarea acestei fișe anterior călătoriei poate atrage refuzul de intrare în Canada, iar nerespectarea regimului de izolare, unde este cazul, se sancționează foarte sever (pentru cetățenii străini  nerezidenți permanenți, sancțiunea prevede: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an).

Informații foarte utile cu privire la călătoriile către Canada se găsesc la https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/wizard-start.

 

ATENȚIE! Informație extrem de importantă pentru cetățenii români, nerezidenți permanenți, care se întorc din Canada: toate persoanele, cu vârsta de 12 ani și peste, se pot îmbarca în curse aeriene internaționale pentru plecarea din Canada numai în baza demonstrării calității de vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă. Prin derogare de la această regulă, Canada permite întoarcerea în țara de origine a străinilor nevaccinați până la 31 august 2022. Se aplică doar străinilor care se întorc acasă (biletul de avion este doar pentru dus). De această derogare beneficiază și rezidenții temporari (cu permis de muncă/de studii) care se întorc în țara de proveniență la încheierea perioadei de ședere în Canada.

Atenție! Pentru persoanele care beneficiază de această derogare, îmbarcarea va fi permisă numai pe baza prezentării rezultatului negativ la testarea privind infectarea cu SARS-CoV-2 (PCR sau antigen efectuat în laborator).

 

 

MĂSURI PE PLAN INTERN ÎN CONTEXTUL GESTIONĂRII COVID-19

Eliberarea de vize/permise de ședere temporară (pentru vizite de lungă durată, studii, muncă): serviciul de înregistrare a cererilor continuă să funcționeze online; se procesează solicitările de viză și de prelungire a șederii pentru toate categoriile de vize de rezident temporar (vize de vizitator, vize de studii, vize de muncă).

Atenție! Ca urmare a priorității acordate de Ambasada Canadei la București procesării cererilor de servicii depuse de cetățenii ucraineni care au părăsit Ucraina, este posibilă acumularea de întârzieri la procesarea cererilor depuse de cetățenii români.

Procesarea cererilor de autorizație electronică de călătorie (eTA): este obligatorie atât pentru efectuarea călătoriei în Canada, cât și pentru efectuarea tranzitului prin aeroporturile canadiene. Platforma de procesare automată (online) a cererilor de eliberare a eTA funcționează normal.  

 

 Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români pot călători în Canada în scop turistic, fără viză, în baza pașaportului simplu electronic. Pentru posesorii unui pașaport simplu nebiometric sau a unui pașaport temporar este necesară obținerea vizei de intrare sau de tranzit aeroportuar, după caz.

Cetățenii români care călătoresc în Canada pe calea aerului trebuie să solicite și să obțină, în prealabil, o autorizație electonică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se obține doar online, prin accesarea paginii www.Canada.ca/eTA-Romania. Autorizația electronică de călătorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului simplu electronic.

Obțineți eTA înainte de a vă rezerva biletul de avion.

Respectați regimul de ședere în Canada și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică ar putea fi anulată! Dacă există motive neprevăzute care fac necesară o ședere mai îndelungată decât cea inițial planificată, contactați imediat autoritățile canadiene și solicitați informații cu privire la posibilitatea extinderii perioadei de ședere, cât încă aveți un statut legal în Canada.

Înainte de a iniția completarea cererii pentru obținerea eTA, asigurați-vă că dețineți:

 • Un pașaport simplu electronic valabil (cu date biometrice);
 • Un card bancar de credit sau de debit: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES Visa Debit, JCB, Interac, inlcusiv carduri preplătite (pre-paid).
 • Taxa pentru eliberarea eTA este de 7 dolari canadieni;
 • O adresă de e-mail valabilă.

Atenţie!) Cetățenii români care intenționează să călătorească în Canada fără viză pot solicita acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice).

În consecință, pașapoartele simple temporare și pașapoartele simple care nu conțin date biometrice nu sunt acceptate în vederea eliberării eTA.

ATENȚIE! Autorizațiile eTA obținute începând cu data de 1 decembrie 2017, în baza unor pașapoarte simple temporare sau pașapoarte simple fără date biometrice au fost anulate de către autoritățile canadiene, cetățenii români aflați într-o astfel de situație, fiind notificați individual prin intermediul adresei de e-mail furnizate la momentul solicitării eTA.

Cetățenii români ale căror autorizații eTA au fost anulate pot opta între varianta solicitării unei noi eTA în baza unui pașaport simplu electronic și cea a solicitării unei vize de intrare în baza pașaportului simplu temporar sau a celui simplu fără date biometrice, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al Canadei.

ATENȚIE: eTA nu garantează intrarea în Canada. Daca există îndoieli cu privire la scopul călătoriei, vi se poate refuza intrarea în Canada sau chiar îmbarcarea pe cursele aeriene spre Canada. Trebuie să demonstrați că îndepliniți toate condițiile pentru intrarea în Canada.

Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazierătrebuie să dețină doar un pașaport simplu electronic valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

ATENȚIE!: Solicitarea azilului în Canada fără dovada că viața vă este pusă în pericol ori că sunteți supus la torturi, tratamente inumane sau degradante, va fi considerată neîntemeiată de către autoritățile canadiene. Într-o asemenea situație, există riscul să vi se solicite părăsirea imediată a teritoriului Canadei sau să fiți îndepărtat forțat de pe teritoriul Canadei.

Persoanele care au săvârșit infracțiuni grave sau care fac declarații false ori utilizează documente false pentru a solicita acordarea statutului de refugiat nu vor beneficia de protecția specifică.

Există persoane sau organizații care vă pot oferi informații false în legătură cu solicitarea azilului în Canada!

Nu prezentați documente false pentru a solicita azil sau statut de refugiat! Puteți fi arestat sau vă poate fi interzis dreptul de a călători în Canada.

Pentru mai multe informații accesați:

 

Intenționați să studiați sau să munciți în Canada?

Atenție! Simpla deținere a eTA nu e suficientă! Trebuie să obțineți și un permis de muncă sau de studii! Pentru informații suplimentare privind obținerea permiselor de studii sau de muncă, accesați:

Permisul de studii sau de muncă obținut începând cu data de 1 decembrie 2017 în baza unui pașaport simplu temporar sau simplu fără date biometrice rămâne valabil. Autorizația eTA eliberată împreună cu acest permis își încetează valabilitatea.

Cetățenii români care dețin permis de muncă și ale căror autorizații eTA au fost anulate, pot opta între varianta solicitării unei noi eTA în baza unui pașaport simplu electronic și cea a solicitării unei vize de intrare în baza pașaportului simplu temporar sau a celui simplu fără date biometrice, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al Canadei.

Adresați-vă Ambasadei Canadei la București pentru obținerea unui permis de muncă sau de studii înainte de a vă deplasa în Canada!

Dacă intenționați să studiați în Canada pentru o perioadă de maxim 6 luni, nu aveți nevoie de permis de studii. Aveți nevoie doar de eTA.

Începând cu data de 1 decembrie 2017, Autorizația de Călătorie Electronică (eTA) va fi acordată automat atunci când vă este aprobată eliberarea unui permis de muncă sau de studii.

 

Ameninţări teroriste

Canada nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional şi riscul ameninţărilor teroriste în acest stat este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Canada să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile canadiene şi să urmeze recomandările acestora.

 

Siguranţă şi criminalitate

Canada este o ţară sigură din punct de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt mai frecvente în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

De asemenea, există trei oraşe cu potenţial infracţional ridicat (trafic şi consum de substanţe halucinogene, jafuri armate, schimburi de focuri de armă, răpiri etc.), în care crima organizată intră în cotidian: Toronto, Vancouver şi Montreal.

Se recomandă evitarea împrumutării cărţilor de credit personale, a cecurilor sau a altor documente personale, evitarea tranzacţiilor pe internet, dacă nu există siguranţa acestora.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor canadiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 911 – poliţie, pompieri, salvare, alte servicii de urgenţă
 • 0 – pentru a intra în legătură cu operatorul telefonic naţional şi a solicita sprijin; operatorul telefonic, în cazuri de urgenţă, informează autorităţile de poliţie locale

Se recomandă ca titularul paşaportului să completeze datele  unei rude sau prieten care poate fi contactat în caz de accident (pagina 32 din paşaport) şi să citească cu atenţie recomandările din penultima copertă interioară a paşaportului. Pentru evitarea oricăror dificultăţi în timpul călătoriei sau şederii în străinătate, se recomandă fotocopierea primelor două pagini din paşaport (cele conţinând datele personale), în două exemplare, din care unul să fie lăsat la o rudă sau prieten şi celălalt să fie păstrat personal, separat de paşaport, pentru a uşura la nevoie identificarea titularului paşaportului pierdut, furat, deteriorat sau distrus.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege:

 • Ambasada României la Ottawa
 • Consulatul General al României la Montreal
 • Consulatul General al României la Toronto
 • Consulatul General al României la Vancouver
 • Consulatul General Onorific al României la Moncton
 • Consulatul Onorific al României la Quebec
 • Consulatul Onorific al României de la Calgary

 

Sistemul medical

Canada nu suportă cheltuielile privind serviciile de spitalizare şi cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurări medicale şi de călătorie în România, înaintea efectuării deplasării în Canada. De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Canada să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.

Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului public.

 • Starea drumurilor

Starea generală a infrastructurii rutiere este foarte bună.

 • Limitele de viteză

Viteza este limitată la 100 km/oră pe autostradă, iar în oraşe între 50 şi 80 km/oră. Depăşirea vitezei legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi substanţiale şi penalizări sub formă de puncte.

 • Parcarea

Parcarea se face, în general, contra cost.

 • Permisul de conducere

Întrucât în Canada fiecare provincie şi teritoriu are reguli şi norme proprii de circulaţie şi de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice în funcţie de provincie se pot afla la departamentele de informaţii: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/new-life-canada/driving.html#licences

 

Reglementări vamale

Importul în Canada al următoarelor mărfuri poate fi reglementat, controlat (necesitând un permis special) sau interzis, după caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de dispariţie (fildeş, corali, produse din piele de reptilă); bunuri culturale (antichităţi, obiecte culturale). Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă din Canada este de 10.000 dolari canadieni de persoană.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc în Canada sunt: 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin; 8.5 l bere; maximum 200 ţigări; 50 de trabucuri; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantităţile ce depăşesc aceste limite este necesară autorizaţie specială. Cantităţile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală este necesară. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agenţia Serviciilor Frontaliere (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

 

Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse în ambalajul original, iar posesorul trebuie să deţină o reţetă, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reţeta.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intră pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantină. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obţinute de la Agenţia Serviciilor Frontaliere a Canadei (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Canada

Zboruri ieftine spre Canada: AICI

Aeroporturi in Canada: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie