Conditii de calatorie - Congo - Brazzaville

Republica CONGO

Ultima actualizare: 
17 martie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: DA (Stare de urgență sanitară; a fost extinsă fără precizarea unui termen)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:                       

Republica Congo a confirmat cazuri de COVID-19 începând cu 14 martie 2020. În data de 4 octombrie, au existat 14 833 cazuri confirmate, 13 665 recuperări, 949 cazuri active și 206 decese confirmate.

 

 • La sosirea în Republica Congo este necesară prezentarea unui test molecular negativ tip PCR  pentru COVID-19, efectuat de către o instituție abilitată cu maximum 72 ore anterior călătoriei. De asemenea, persoanele care intră pe teritoriul acestui stat trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.
 • A fost redeschis spaţiul aerian.
 • Frontierele terestre, fluviale și maritime rămân închise.
 • S-au intensificat controalele la punctele de trecere a frontierei prin suplimentarea echipelor de securitate și sănătate publică.
 • Începând cu data de 19 martie 2020, au fost suspendate, până la o notificare ulterioară, toate zborurile din ţările cu risc ridicat.
 • Restrângerea dreptului de circualţie în intervalul orar 23.00-05.00. Noua măsură se aplică începând cu 30 iulie numai în Brazzaville și Pointe-Noire, fără termen.
 • Un test rapid obligatoriu (RT-PCR) se așteaptă să fie implementat pe aeroporturile internaționale pentru toți pasagerii care intră începând cu 8 octombrie.
 • Interzicerea reuniunilor cu peste 50 de persoane în locuri publice și private, cu excepția piețelor de stat.
 • Guvernul Republicii Congo a prelungit stareq de urgență de sănătate până pe 13 octombrie pentru a limita răspândirea COVID-19.
 • Restricțiile de circulație în Brazzaville și Pointe Noire sunt impuse de la 23:00 până la 05:00, de luni până vineri și de la 20:00 până la 05:00 în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători.
 • Frontierele aeriene congoleze s-au deschis pe 24 august 2020 pentru zboruri internaționale. Transportatorii aerieni internaționali reiau unele servicii în și din Brazzaville și Pointe-Noire.
 • Frontierele terestre și fluviale rămân închise.
 • Lăcașuri de cult, școli, restaurante și baruri sunt deschise.
 • Toți pasagerii internaționali trebuie să se auto-carantineze timp de două săptămâni în reședința sau hotelul lor timp de 14 zile la sosire. Pasagerii aflați în tranzit vor fi în carantină pe cheltuiala lor la facilitățile desemnate până când își vor relua călătoriile

 

 RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA: cale rutieră/aeriană/ferată/maritimă

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
 • Restricțiile de circulație la granițe nu vizează transportatorii profesioniști de mărfuri, cărora le este însă solicitat să utilizeze echipamente specifice de protecție.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Starea de urgență sanitară prevede restrângerea drepturilor de circulație a populației, cu excepția persoanelor care lucrează pentru furnizarea de bunuri și servicii esențiale.
 • Forțele de apărare și de securitate vor patrula între orele 23:00 - 05:00.
 • A fost restrâns dreptul de circulaţie în intervalul orar 20:00 - 05:00. Măsura se aplică începând cu data de 30 iulie numai în Brazzaville și Pointe-Noire, pe o perioadă nedeterminată.
 • Au fost interzise reuniunile cu peste 50 de persoane în locuri publice și private, cu excepția piețelor de stat.
 • Piețele se închid trei zile pe săptămână.
 • Au fost consolidate măsurile de igienă în administrația centrală și locală, în companiile publice și private.
 • Au fost amânate evenimentele internaționale până la o dată ulterioară.
 • Au fost suspendate, până la o notificare ulterioară, spectacolele, activitatea sălilor de joc, a cinematografelor și restaurantelor în aer liber, precum și competițiile sportive de masă pe teritoriul național.
 • Forețele de poliție pot amenda sau aresta persoane care sunt considerate neconforme.
 • Începând cu 1 noiembrie, va fi necesară o dovadă a vaccinării pentru toate deplasările efectuate între orașele mari.

 

 

 

 

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Congo viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Posesorii paşapoartelor de serviciu, oficiale şi diplomatice sunt scutiţi de la obligativitatea vizei. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile congoleze nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile congoleze acreditate în străinătate. Cetatenii români pot obţine vize de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Congo  ȋn Franţa, 37 bis, rue Paul Valéry, 75016 Paris, Tél. : 01 45 00 60 57 - Fax : 01 40 67 17 33, Email:[email protected]  ȋn baza următoarelor documente:

 • pasaport original, valabil cel putin 6 luni;
 • formular de cerere de viza;
 • 2 fotografii recente;
 • rezervare  cazare; 
 • rezervare sau bilet de avion;
 • copie carnet international de vaccin;
 • plata taxelor consulare.

Astfel, durata de aşteptare a vizei, cuprinsă între data introducerii cererii şi acordarea ei, este de 10 zile lucrătoare.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în R. Congo, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile congoleze:

 • Ambasadei Republicii Congo  ȋn Franţa  
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Congo

Există un Consulat Onorific al României la Pointe-Noire (Adresa: B.P. 4293, Pointe Noire, Telefon: +242 94 8855; +242 055301212, Fax: +242 94 9788, E-mail: [email protected]), care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Republica Congo, indiferent de perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României în Republica  Angola (Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade, Luanda,Telefon/Fax: +244 222 321 076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100, E-mail: [email protected]) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Ameninţări teroriste

Riscul acţiunilor teroriste este scăzut, dar trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile congoleze şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Congo. Situaţia de securitate din această ţară este sensibilă, putând degenera în orice moment.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în regiunea Likouala şi în regiunea Pool, în care acţionează diverse grupări armate. De asemenea, se înregistrează un nivel crescut al criminalităţii în oraşele Brazzaville şi Pointe Noire.

Este indicată evitarea oricărei deplasări pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, a locurilor aglomerate, a celor în care au loc manifestări stradale, precum şi deplasarea în zonele izolate ale ţării.

Este recomandată păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, banilor, cărţilor de credit şi neexpunerea acestora în mod vizibil.

Fotografierea persoanelor este permisa numai cu acordul acestora, contra-cost.

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Republica Congo sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă!

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care, instituţia sau societatea gazdă, asigura protecţia pe durata prezenţei în R. Congo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contacteze cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României în Angola (Telefon: +244 222 321076; +244 222 322234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100).

În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, la misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Brazzaville.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii EU, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.Sistemul medical

Sistemul medical este foarte deficitar.

Pentru intrarea pe teritoriul congolez este necesară deţinerea unei asigurări medicale de călătorie.

Autorităţile din Republica Congo solicită cetăţenilor străini să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Se recomandă vaccinarea împotriva holerei, febrei tifoide, tetanosului, meningitei, hepatitei A și B și a febrei galbene, pentru toate persoanele care rămân pe teritoriul congolez o perioada mai lungă de 5 zile.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Alte recomandări

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inima, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi loţiuni împotriva ţânţarilor şi tratament contra malariei.

Este indicată consumarea bauturilor îmbuteliate şi a alimentelor bine preparate termic.

Pe cât posibil, este recomandabil să se evite consumul cărnii provenite din vânat şi a fructelor de mare.

Se recomandă încheierea unei asigurări care implică posibilitatea de evacuare de tip ambulanță aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local.Condiţii privind traficul auto

 • Transportul rutier

Rețeaua rutiera este foarte redusă, predomină drumurile neasfaltate. Lipsa de întreținere a acestora dertermină o stare gravă de nesiguranță rutieră. Transportul persoanelor este asigurat de mini-autobuze şi taxiuri. Circulaţia în afara orașelor nu este recomandată.

 

 • Transportul aerian

Din totalul de 31 de aeroporturi numai 4 au piste asfaltate. Accesul la, și de la aeroport, este indicat să fie făcut numai cu reprezentanţi ai unor agenţii de turism sau hotel. Nu este indicată utilizarea de taxiuri. Principalele companii care ofera servicii aeriene internaţionale sunt Air France şi Ethiopian Airlines.

 

 • Transportul feroviar

Rețeaua feroviară este foarte redusă și nu prezintă garantie pentru o călătorie în siguranță.

 

 • Transportul fluvial

Este nesigur, neenxistând înregistrări ale persoanelor la urcarea pe navele care transportă marfă. Este folosit mai mult pentru schimburi comerciale internaţionale (Brazzaville, Pointe-Noire) şi locale (Impfondo, Ouesso, Oyo).

 

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este francul congolez (CFA), care nu se poate obține în străinătate. Dolarul american si euro sunt acceptate la plăţile efectuate la hoteluri şi restaurante. Sistemul bancar este fragil, nu exista reţea ATM şi nu sunt acceptate carduri de credit.Reglementări vamale

Este recomandat ca pe teritoriul R. Congo să nu se introducă o cantitate mare de 200 de ţigări şi 1l de alcool.

Autorităţile congoleze solicită declararea valutei la intrarea în ţară. 

 

Regimul animalelor de companie

Transportul animalelor poate fi autorizat  în interior sau în cală, în cuşti proprii,  în funcţie de greutatea acestora şi de regulile fiecărei companii.

Pentru îmbarcare este nevoie de certificatul zoosanitar internaţional.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Congo - Brazzaville

Zboruri ieftine spre Congo - Brazzaville: AICI

Aeroporturi in Congo - Brazzaville: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie