Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Elvetia

Data ultimei actualizări: 3 decembrie 2020

STARE EPIDEMIOLOGICĂ SPECIALĂ

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Cetățenii statelor din afara UE vor putea intra pe teritoriul Confederației Elvețiene doar dacă:

 • Sunt rezidenți ai unui stat din zona Schengen;
 • Sunt membri de familie ai unui cetățean UE și călătoresc împreună cu acesta;
 • Sunt detașați de o companie cu sediul central într-un stat membru UE din zona non-Schengen sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile pe an.
 • Sosesc în acest stat pentru reîntregirea familiei, inclusiv pentru cetățenii statelor terțe care dețin orice tip de permis de ședere sau care au fost admiși temporar în Confederația Elvețiană. Vor fi prelucrate cererile pentru permise de ședere de scurtă durată depuse de persoanele care doresc să încheie o căsătorie sau un parteneriat înregistrat cu un cetățean elvețian sau cu un resortisant străin care are un permis de ședere de lungă durată.

ACCESUL PE PIAȚA MUNCII DIN ELVEȚIAhttps://berna.mae.ro/node/845

 • Angajatorii elvețieni pot recruta lucrători, inclusiv sezonieri, de care au nevoie urgent, din statele membre UE/AELS și din state terțe, cât timp nu există disponibilități în rândul forței de muncă din Confederația Elvețiană. În același timp, a fost reintrodusă cerința de notificare a locurilor de muncă vacante, acordând, astfel, întâietate rezidenților din acest stat.
 • Autoritățile cantonale vor prelucra toate cererile pentru permise de ședere și permise pentru lucrători transfrontalieri depuse de lucrătorii din statele membre UE/AELS. Același lucru este valabil și pentru notificarea începerii unei activități lucrative pe termen scurt (inclusiv activități sezoniere) pentru un angajator din Confederația Elvețiană și pentru serviciile transfrontaliere cu o durată de maximum de 90 de zile pe an.
 • A fost reluată procesarea solicitărilor de angajare a lucrătorilor din state terțe. Acestea pot fi soluționate pozitiv dacă activitatea ce urmează să fie prestată este de interes public și corespunde priorităților economice naționale sau în cazul în care o companie necesită urgent, din perspectivă economică, forță de muncă calificată.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA (pe cale rutieră / aeriană / ferată)

 • Este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate mijloacele de transport în comun, precum și în gări, aeroporturi și în stațiile mijloacelor de transport în comun.
 • Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise.
 • Din luna iunie 2020, au fost redeschise toate aeroporturile din Confederația Elvețiană. Datorită procedurilor sanitare suplimentare de control și prevenție se recomandă sosirea la aeroport cu cel puțin 2 ore înaintea zborului.
 • Transportul aerian se desfășoară în condiții normale. ATENȚIE! Din cauza fluxului scăzut de pasageri, compania SwissAir, precum si alte companii aeriene, au operat modificări ale orarului de zbor. Se recomandă verificarea informațiilor privind cursa dumneavoastră!
 • Transportul feroviar și terestru se desfășoară în condiții normale, cu respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

MĂSURI GENERALE:

 • Purtarea măștii medicale de către toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani), în toate spațiile publice închise (magazine, centre comerciale, bănci, oficii poștale, muzee, biblioteci, cinematografe, teatre, săli de concerte, interioare ale grădinilor zoologice și botanice, restaurante, baruri, hoteluri (cu excepția camerelor de oaspeți), interiorul și garderoba piscinelor, facilităților sportive și centrelor de fitness, în cabinete medicale, spitale, biserici și instituții religioase, centre de consiliere), precum și în gări, aeroporturi și în stațiile mijloacelor de transport în comun. Persoanele care nu pot purta mască din motive medicale sunt scutite de la această obligație;
 • Purtarea măștilor medicale în spații exterioare (precum târgurile de Crăciun, piețe, străzile pietonale din centrul orașelor etc.) unde nu poate fi păstrată distanța de 1,5 m;
 • Limitarea programului unităților publice (restaurante, cafenele, baruri), la intervalul orar 06:00 - 23:00; o masă poate fi ocupată de maximum 4 persoane, cu excepția membrilor unei familii;
 • Adunările spontane de peste 15 persoane sunt interzise în spațiile publice;
 • Limitarea numărului participanților la evenimente/manifestări publice la 50 de persoane (cu excepția reuniunilor parlamentare sau municipale, demonstrațiilor politice, cu respectarea măsurilor de protecție);
 • Limitarea numărului participanților la evenimente private la 10 persoane (cu excepția aniversărilor copiilor);
 • Activitățile sportive și culturale în interior sunt limitate la participarea a 15 persoane, dacă poate fi păstrată distanța fizică/este purtată masca de protecție (cu excepția copiilor sub 16 ani).

Mai multe detalii despre măsurile în vigoare la nivel federal pot fi accesate aici: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pa...

Autoritățile cantonale pot introduce restricții suplimentare, la nivel local, în funcție de evoluția epidemiologică. În acest sens, în cantoanele Vaud, Neuchâtel, Friborg, Geneva și Jura, unde sunt în vigoare măsuri suplimentare, restaurantele vor fi redeschise începând cu data de 10 decembrie 2020, cu respectarea unor măsuri stricte de protecție.

Autoritățile elvețiene au dezvoltat aplicația SWISS COVID pentru telefoanele mobile, de identificare a contactelor persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19. Aplicația este gratuită, iar utilizarea acesteia este voluntară.

Site-uri din Elveția care conțin informații cu privire la condițiile de călătorie în și din Confederația Elvețiană:

Suplimentar, cetățenii români pot primi informații de la autoritățile elvețiene accesând linia telefonică:

+41 58 463 0000 (între orele 6-23/informații în engleză, germană, franceză, italiană).

Date de contact ale misiunii României în Confederația Elvețiană – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular