Conditii de calatorie - Chile

Chile

Ultima actualizare: 
6 iunie 2022

Atenționare COVID-19

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Intrarea în Chile:

Cetățenii chilieni și străini rezidenți în Chile nerezidenți (turiști) pot intra în acest stat, cu respectarea următoarelor măsuri sanitare, având în vedere că Chile se află în Starea de Alertă Nivel 1:

 • completarea formularului „Declarație de călătorie” în format electronic: https://www.c19.cl/, cu 48 de ore înainte de îmbarcare. Este necesară furnizarea datelor de contact, informații privind starea de sănătate și istoricul călătoriilor, precum și acceptarea condițiilor de intrare în acest stat. Formularul va fi solicitat de către operatorul de transport la îmbarcare și de autoritatea sanitară la intrarea în țară. Copiii cu vârsta de până la doi ani sunt exceptați de la această măsură; 
 • prezentarea rezultatului negativ al unui test PCR și transmiterea acestuia în momentul completării „Declarației de călătorie” este recomandată;
 • testul PCR să fie efectuat cu maxim 72 de ore înainte de ora plecării zborului cu destinația finală Chile;
 • asigurare medicală de călătorie - este necesară doar pentru cetățenii străini nerezidenți (turiști). Călătorul trebuie să anexeze la Declarația pe proprie răspundere un certificat de asigurare medicală care să acopere, pe toată durata șederii în țară, eventuale cheltuieli pentru asistență medicală, îngrijire spitalicească și repatriere cauzate de COVID-19. Suma minimă de acoperire medicală trebuie să fie de 30.000 USD.
 • validarea vaccinurilor prin intermediul paginii: www.mevacuno.gob.cl este voluntară. Acest proces de validare durează aproximativ 3 săptămâni. Prin acest procedeu se obține formularul Mobility Pass, pe baza căruia este permisă intrarea în Chile. Chiar dacă se afirmă că în Starea de Alertă de Nivel 1 omologarea vaccinurilor este voluntară, accesul în spații interioare nu este permis fără Mobility Pass.
 • Începând cu data de 1 iunie 2022, persoanele care nu au efectuat a patra doză de rapel la vaccinare, în Chile, și pentru care au trecut mai mult de 6 luni de la ultima vaccinare, vor avea Mobility Pass-ul invalidat.

Persoanele care au schema completă de vaccinare validată de Ministerul Sănătății (prin pagina mevacuno.gob.cl): la intrarea în țară vor efectua un test pentru COVID-19 (PCR sau antigen), aleatoriu, și se va dezactiva Mobility Pass până la comunicarea rezultatului; în momentul comunicării rezultatului negativ, Mobility Pass se va activa din nou. Persoanele în cauză trebuie să stea în carantină la adresa completată în Declarația pe proprie răspundere până când vor primi rezultatul negativ al testului. La primirea rezultatului negativ al testului de la laborator, Ministerul Sănătății va activa Mobility Pass.

 

MĂSURI SANITARE LA INTRAREA ÎN CHILE:

Persoanele care au cel puțin un program complet de vaccinare primară (două doze când vaccinul este compus din două sau o singură doză în cazul în care este compus dintr-o singură doză), validat de către Ministerul Sănătății chilian, și copiii cu vârsta sub 2 ani care nu au primit vaccinul împotriva COVID-19 și călătoresc cu tatăl, mama sau tutorele legal care au schemă de vaccinare valabilă pentru intrarea în Chile, nu trebuie să efectueze carantina de călătorie. Cu toate acestea, este posibil ca aceste persoane să fie selectate de către autoritatea sanitară, la aeroport, pentru a fi supuse testelor de detecție directă pentru SARS-CoV-2. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana trebuie să se izoleze obligatoriu timp de 7 zile la adresa declarată în formularul „Declarație de călătorie” sau în locul stabilit de Autoritatea Sanitară.

 

Persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au efectuat schema de vaccinare validată corespunzător, cu obținerea Permisului de Mobilitate, vor putea intra în Chile doar dacă dețin o viză oficială sau diplomatică.

De asemenea, persoanele care dețin viză oficială sau diplomatică vor efectua măsura carantinei pentru o perioadă de 7 zile dacă nu au obținut recunoașterea vaccinurilor efectuate în țara de reședință, de către autoritățile chiliene, prin sistemul MEVACUNO, cu minim 20 de zile anterior călătoriei.

 

Începând cu data de 14 aprilie 2022, se va permite ca persoanele să nu poarte măști în spațiile deschise în care este posibilă menținerea unei distanțe fizice mai mari de un metru, dar va fi în continuare obligatorie purtarea măștii de protecție sanitară în spațiile închise. Permisul de Mobilitate este în continuare necesar în spațiile închise ale tuturor unităților, precum restaurante, cluburi de noapte, cinema sau cafenele.

Este interzisă intrarea în Chile a cetățenilor străini nerezidenți care s-au aflat în ultimele 14 zile într-unul din următoarele state: Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Botswana și Mozambic. Cetățenii chilieni și străini rezidenți care intră în Chile din statele sus-menționate trebuie să respecte măsura izolării pentru o perioadă de 7 zile sau până la părăsirea țării, în cazul în care durata șederii este mai mică de 7 zile. Persoanele care se află în situația menționată anterior nu vor putea beneficia de suspendarea măsurii carantinei sau izolării.

Cetățenii chilieni sau străini rezidenți care nu sunt vaccinați sau nu au schema de vaccinare validată trebuie să respecte măsura izolării pentru o perioadă de 7 zile, la adresa declarată. 

Toate persoanele care intră în Chile vor fi supuse unui control printr-un sistem de auto-raportare a simptomelor, care va fi verificat prin intermediul adresei de e-mail înregistrată în Declarația pe proprie răspundere, document care trebuie prezentat în momentul intrării în Chile.
 

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiți de obligativitatea deținerii vizei de scurtă ședere la intrarea pe teritoriul Republicii Chile, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, pentru prelungirea șederii peste acest termen fiind obligați să se adreseze Departamentului pentru Străini și Imigrație Chile. Atragem atenția că scutirea de vize este valabilă doar pentru intrarea în Chile în scopuri turistice, cetățenii români care nu pot demonstra cu documente justificative (rezervare hotel, sume de bani necesare pentru acoperirea cheltuielilor sub formă de cash sau carte de credit) că nu reprezintă un risc migratoriu urmând a fi retrimiși în țara de origine/reședință.

Cetăţenii români care intenţionează să desfăşoare activităţi lucrative, economice, să se înscrie la studii sau doresc reîntregirea familiei trebuie să obţină vizele corespunzătoare de la Ambasada Chile la București.

În cazul în care un cetățean român minor călătoreşte în Chile, singur sau însoţit de o terţă persoană, se va prezenta autorităţilor de frontieră chiliene o declaraţie notarială, tradusă în spaniolă, semnată de ambii părinţi (întocmită la un notar public din România, legalizată la Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Chile la Bucureşti) prin care aceştia îşi exprimă acordul pentru călătoria copilului însoţit de persoana respectivă. În cazul unei călătorii din Chile spre România, se va face o declarație în acest sens și la Ambasada României la Santiago de Chile, pentru a reglementa intrarea minorului pe teritoriul românesc. În situaţia în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, se va prezenta o declaraţie notarială semnată de celălalt părinte, prin care acesta îşi exprimă acordul pentru ieşirea din ţară a minorului.

Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în Chile, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile chiliene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Chile?

Cetățenii români pot munci pe teritoriul Republicii Chile pe baza unei vize de muncă (visa sujeto a trabajo), care va fi solicitată Ambasadei Republicii Chile la București. Documentele necesare obținerii acestei vize sunt: contract de muncă semnat de cele două părți sau doar de angajator în fața unui notar public, supralegalizat de către Ministerul Justiției și Ministerul Relațiilor Externe Chile; CV solicitant, actul de constituire a firmei angajatoare, declarație de impozit (pe ultímele trei luni), certificat de cazier juridic, certificat medical,  pașaport valabil, 4 fotografii, alte documente justificative ce pot fi solicitate de consul.

Se recomandă cetățenilor români să nu accepte contracte de muncă sumare, care nu prevăd obligația angajatorului de a le plăti asigurările sociale sau biletele de avion dus-întors. Trebuie menţionat faptul că, în decursul anului 2014, s-au înregistrat cazuri de cetățeni români, angajați de firme străine care desfășoară activități economice în Chile, concediați abuziv, fără să le fie puse la dispoziție biletele de avion de întoarcere în România/țara de reședință, întrucât contractele nu aveau clauze în acest sens.

Dacă firma angajatoare refuză să obțină viza de muncă de la Ambasada Chile la București/țara de reședință, este de preferat să evitaţi călătoria. 


Ameninţări teroriste 

Riscul ameninţărilor teroriste în Chile este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Cetăţenilor români care călătoresc în Chile li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile chiliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe. 

În R. Chile au avut loc, în ultimii ani, mai multe atacuri cu bombe artizanale, unele dintre ele în stațiile de metrou, atribuite unor grupări anarhiste. Recomandăm cetățenilor români să se adreseze forțelor de ordine în cazul observării unor obiecte suspecte.
 

Siguranță și criminalitate

Avertizăm cetăţenii români care doresc să călătorească pe teritoriul Chile că este o zonă seismică foarte puternică și, din acest motiv, călătoriile în această țară prezintă un anumit grad de risc, doar în ultimii 6 ani fiind înregistrate 3 cutremure de peste 8 grade pe scara Richter.

Chile este o ţară relativ sigură pentru turiştii străini, în ultima perioadă înregistrându-se însă o creștere semnificativă a numărului de infracţiuni de tipul furt de bani sau alte obiecte personale și mașini, comise în zonele centrale ale capitalei sau în cele periferice, atât pe stradă, cât și în mijloacele de transport.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării,
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini,
 • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise,
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei,
 • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Recomandări:

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou de Carabinieri, precum şi a Ambasadei României la Santiago de Chile. 

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de Carabinieri, cât şi a Ambasadei României la Santiago de Chile. 

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor chiliene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Pompierii 132
 • Serviciului de Carabineros 133 (Poliţia militară, inclusiv trafic auto)
 • Serviciul de investigaţii 134
 • Informaţii 103

Utilizarea cărţilor de credit: În Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Sistemul medical 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, însă, în general, nu se impune efectuarea de vaccinuri la intrarea în Chile.

 

Asigurarea medicală de călătorie:

Recomandăm încheierea prealabilă a unei asigurări de călătorie, întrucât costurile serviciilor medicale în R. Chile sunt foarte ridicate. Vă rugăm să aveți asupra dumneavoastră numărul de telefon în caz de urgență al asiguratorului.
 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto: Prioritatea este de dreapta. Minorii trebuie să stea obligatoriu în spate, în scaun special amenajat.
 • Starea drumurilor: Chile este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi. Starea generală a drumurilor este foarte bună.
 • Limitele de viteză admise: Limitele de viteză în orașe sunt adaptate la specificul rutier. În general, pe autostrăzi, viteza este limitată la 120 km/h.
 • Centura de siguranţă: Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
 • Parcarea: Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate.
  Încălcarea acestei reguli atrage amenzi considerabile.
 • Transportul public: Sistemul de trafic aerian intern este bine dezvoltat, la nivelul celui internaţional. Aeroportul Internaţional Arturo Merino Benitez funcţionează în condiţii normale.
 • Transportul în comun: se face cu autobuzul, metroul circulând doar în Santiago de Chile. Prețul unui bilet de autobuz/metrou pentru o călătorie este de aprox. 1 USD.
 • Permisul de conducere: Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este recunoscut cu condiția absolvirii examenelor specifice, teoretic și practic, ca și a probelor medicale şi de aptitudini.
 • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere: În cazul producerii unor accidente de circulaţie sau a altor evenimente soldate cu decesul unui cetăţean român, în Chile există un sistem specializat, denumit Hogar de Cristo, care asigură toate serviciile de repatriere.
  Persoana responsabilă trebuie să anunţe Ambasada României din Santiago de Chile în vederea obţinerii certificatului de deces.


Utilizarea cărţilor de credit 

În Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional 27 aprilie


Reglementări vamale speciale:

La intrarea în Chile, toate persoanele trebuie să completeze o declaraţie foarte strictă, în care se declară cantităţile ce depăşesc: 

 • 400 ţigări
 • 500 grame tutun de pipă
 • 50 ţigări de foi
 • 2,5 litri de alcool

Trebuie declarate sumele sau instrumentele de plată care depăşesc suma de 12.000 dolari SUA sau echivalentul în altă monedă. În aceeaşi declaraţie trebuie menţionate toate cantităţile şi natura produselor vegetale şi animale deținute în bagaje. Este strict interzisă introducerea oricăror produse alimentare din carne, brânzeturi, fructe, legume sau semințe, în stare proaspătă sau uscate. Încălcarea acestei interdicții atrage sancțiuni cu amenzi în valoare de peste 250 USD.
 

Regimul medicamentelor 

Pot fi introduse medicamente în cantităţi pentru uzul personal pe baza certificatului medical, care să ateste boala cronică a celui în cauză.
 

Link-uri utile:

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Chile

Zboruri ieftine spre Chile: AICI

Aeroporturi in Chile: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie