Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus China - 20.01.22

Populatie: 1,439,323,776 Cazuri azi: 66 Active/Milion: 2 Populatie infectata: %0.000

China

Data ultimei actualizări: 12 ianuarie 2022

STARE DE URGENȚĂ: PARȚIALĂ, ZONALĂ/LOCALĂ

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Se recomandă cetățenilor care doresc să călătorească în Republica Populară Chineză să consulte pagina de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru informații cu privire la măsurile aplicabile înainte de îmbarcare.

Toate măsurile privind testarea și carantina la intrarea în Republica Populară Chineză se aplică inclusiv persoanelor care au fost vaccinate, precum și deținătorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu.

Începând cu luna martie 2020, este suspendată intrarea în Republica Populară Chineză a tuturor cetățenilor străini care dețin vize și permise de rezidență valabile, indiferent de tipul acestora, cu excepția diplomaților, a deținătorilor de vize de tip crew și a persoanelor care se deplasează în acest stat în scop umanitar.

Începând cu luna septembrie 2020, cetățenii străini care dețin permise de rezidență valabile pentru una din următoarele trei categorii – muncă (tip Z), motive personale (tip S1) și reîntregirea familiei (tip Q1) – pot utiliza aceste documente pentru a reveni în Republica Populară Chineză, fără necesitatea de a aplica pentru o nouă viză. În situația în care permisele de rezidență ale persoanelor care se încadrează într-una din cele trei categorii menționate anterior au expirat în perioada în care s-au aflat în afara Republicii Populare Chineze, persoanele în cauză pot aplica la misiunile diplomatice ale acestui stat în străinătate, care vor elibera o nouă viză dacă scopul călătoriei este neschimbat (scopul pentru care s-a emis permisul de rezidență inițial).

Pentru mai multe informații referitoare la actualizarea condițiilor de călătorie în R.P. Chineză se recomandă și consultarea paginii de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.

Atenție! La acest moment, pe teritoriul Republicii Populare Chineze sunt recunoscute exclusiv vaccinurile produse în China. Vaccinarea și deținerea unui certificat de vaccinare, indiferent de proveniența vaccinului, nu înseamnă exceptarea de la măsurile aplicabile la îmbarcare și aterizare. În continuare, se mențin măsurile referitoare la necesitatea testării duble înainte de îmbarcare și efectuarea unei perioade de carantină de 14 sau 21 de zile după aterizare.

Începând cu data de 17 ianuarie 2022, conform paginii de internet a Ambasadei Chinei la București, persoanele care călătoresc din România spre Republica Populară Chineză trebuie să aibă în vedere următoarele condiții:

În situația în care deplasarea se efectuează cu escală, se vor aplica procedurile epidemiologice solicitate de Ambasada Chinei din țara de tranzit, respectiv: sunt necesare alte două teste, fie un test molecular de tip „RT-PCR” și unul pentru anticorpi tip IgM pentru persoanele nevaccinate, fie „dubla testare RT-PCR” pentru persoanele vaccinate (dacă această procedură se aplică în țara de tranzit), efectuate în statul de tranzit, în unități de testare desemnate sau aprobate de Ambasada Republicii Populare Chineze din statul de tranzit, cu maximum 48 ore înainte de îmbarcarea pentru zborul direct cu destinația finală Republica Populară Chineză. Ulterior obținerii celor două rezultate negative ale testelor, persoanele în cauză trebuie să aplice din nou la Ambasada Republicii Populare Chineze din statul de tranzit pentru eliberarea celei de-a doua „declarații de sănătate” (pentru cetățeni străini) sau a „codului verde de sănătate HS” (pentru cetățenii chinezi).

Se recomandă consultarea cu atenție a paginii de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România anterior călătoriei.

Companiile aeriene trebuie să verifice declarația anterior îmbarcării, iar pasagerilor care nu îndeplinesc condițiile menționate anterior nu li se va permite îmbarcarea. Se recomandă verificarea cu maximă atenție a listelor clinicilor medicale desemnate sau aprobate de Ambasada Republicii Populare Chineze în pregătirea călătoriei. Lista poate fi consultată pe pagina de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze la București. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile menționate mai sus pentru aceste categorii de persoane.

O serie de aeroporturi din Europa au operaționalizat centre de testare în zona de tranzit. Se recomandă verificarea aeroportului de tranzit pentru a confirma existența acestei facilități și regimul de înscriere.

Atenție! Pe cursele aeriene de pe rutele Atena-Beijing, Copenhaga-Beijing, Viena-Beijing și Stockholm-Beijing pot fi îmbarcați numai cetățenii chinezi și cetățenii statelor respective. Se recomandă evitarea acestor rute, întrucât cetățenilor români nu le va fi permis accesul la bordul aeronavelor. Posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu au facilitatea de a le fi permisă îmbarcarea pe aceste rute, doar dacă au obținut aprobarea ambasadelor chineze din statul de origine și cel de tranzit.

Începând cu luna septembrie 2021, cetățenilor care s-au recuperat de COVID-19 și doresc să călătorească din România în R.P. Chineză li se aplică un set de condiții speciale. Se recomandă consultarea cu atenție a paginii de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România anterior călătoriei.

De asemenea, se recomandă verificarea măsurilor aplicabile pasagerilor care călătoresc dinspre România în statele europene care urmează să fie tranzitate în timpul călătoriei spre Republica Populară Chineză, disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/51759.

 • Toate persoanele care intră în Republica Populară Chineză, indiferent de naționalitate, trebuie să respecte cele mai recente măsuri de carantină stabilite de către autoritățile locale (acestea nu sunt uniformizate la nivel național). Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Începând cu luna ianuarie 2021, autoritățile din Beijing au implementat sistemul “14+7+7”, care se aplică tuturor persoanelor care călătoresc din străinătate: 14 zile de carantină instituțională, urmate de 7 zile de carantină la domiciliu (dacă se obține permisiunea autorităților), precum și alte 7 zile de „observație medicală” (care presupune păstrarea distanțării sociale). În situația în care nu este obținută permisiunea autorităților, persoanele vor efectua cele 21 de zile de carantină instituționalizată într-un spațiu desemnat de către autorități, cu suportarea costurilor din bugetul personal.
 • Mai multe orașe au extins perioada de carantină instituționalizată la 21 de zile pentru persoanele care sosesc din străinătate.
 • Persoanele care sosesc în acest stat nu pot alege centrul în care vor efectua perioada de carantină instituționalizată. Nu este permisă părăsirea locației respective pe durata măsurii. Persoanele în cauză sunt supuse unui test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau, în funcție de reglementările locale, testului de anticorpi (probă de sânge), pe cheltuială proprie. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Pe perioada carantinei nu se permite părăsirea hotelului pentru servicii medicale. Se recomandă persoanelor care au fost diagnosticate cu afecțiuni clinice/cronice să-și asigure, anterior efectuării călătoriei, necesarul de tratament pentru perioada carantinei.
 • Copiii cu vârsta de până la 14 ani pot fi plasați în carantină cu unul dintre părinți, iar copiii cu vârsta mai mare de 14 ani pot fi plasați într-o cameră individuală, pe întreaga perioadă de efectuare a carantinei. În situația în care un minor, indiferent de vârstă, va fi testat pozitiv, acesta va fi plasat individual într-un spital, pentru o perioadă de 14 zile, fără a fi permis accesul părinților. În situația în care minorul va fi testat pozitiv pe perioada carantinei, perioada de spitalizare individuală se va prelungi. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii. Persoanelor care se deplasează în Republica Populară Chineză li se recomandă includerea unui pachet de servicii care să acopere eventualele costuri ale tratamentului pentru COVID-19 în asigurarea medicală de călătorie.
 • În baza noilor decizii ale autorităților chineze, pasagerii curselor internaționale care călătoresc spre Republica Populară Chineză, inclusiv persoanele din România, trebuie să efectueze patru teste înainte de a intra pe teritoriul acestui stat: două teste în statul de origine (pentru eliberarea primei declarații de sănătate) și alte două teste efectuate în statul de tranzit (necesare pentru eliberarea celei de-a doua declarații de sănătate). În baza acestei noi decizii, tranzitul trebuie considerat de fapt un stop-over de minim 48 ore, în punctul de îmbarcare finală spre Republica Populară Chineză. Ulterior sosirii în Republica Populară Chineză, pasagerii vor fi supuși mai multor teste, atât în cadrul aeroportului, cât și pe parcursul perioadei de carantină. Se recomandă verificarea costurilor, care pot varia de la localitate la localitate, în pregătirea călătoriei. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Frontierele cu Rusia, Mongolia și Republica Populară Democrată Coreeană rămân închise, ca urmare a măsurilor adoptate de cele trei state.
 • Cetățenii care doresc să părăsească Republica Populară Chineză trebuie să verifice dacă zborul pe care urmează să îl rezerve este aprobat de Autoritatea pentru Aviație Civilă a Republicii Populare Chineze. Transportul aerian internațional se desfășoară cu restricții. Nu există certitudini privind operarea zborurilor internaționale, chiar dacă biletele sunt disponibile pe paginile de internet ale companiilor aeriene sau ale altor platforme de profil.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Începând cu luna septembrie 2020, au fost anunțate planuri de reluare a zborurilor internaționale directe. La acest moment, 8 state se află pe lista de rute acceptate în capitală: Thailanda, Cambodgia, Pakistan, Grecia, Danemarca, Austria, Suedia și Canada. Este permisă îmbarcarea exclusiv pentru cetățenii chinezi și cetățenii celor 8 state, precum și posesorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu, cu titlu de excepție, cu acordul ambasadelor chineze din statul de origine și de tranzit. Toate persoanele care intră în Beijing vor fi supuse carantinei instituționalizate pentru 14 zile și vor fi testate la începutul și finalul acestei perioade. Autoritățile au anunțat că în situația în care trei sau mai multe cazuri sunt identificate în cadrul unei curse spre Beijing, zborul va fi redirecționat spre un alt oraș ca punct de intrare.
 • În afara celor 8 rute menționate, zborurile internaționale cu destinația finală Beijing nu sunt permise la acest moment. Toate cursele internaționale aterizează într-unul din cele 16 puncte de intrare (Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou, Xi'an, Chengdu, Changsha, Hefei, Lanzhou și Wuhan), unde pasagerii sunt testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și unde efectuează carantina instituționalizată, urmând să-și continue călătoria spre Beijing la finalul acestei perioade.
 • Nu este permis tranzitul prin Aeroportul Internațional Beijing și Aeroportul Xiamen.
 • Transportul aerian intern funcționează cu restricții, la capacitate moderată. 
 • Rotația personalului străin din marina civilă în porturile din Republica Populară Chineză se desfășoară cu dificultate în funcție de decizia autorităților locale. Începând cu luna octombrie 2020, autoritățile chineze au anunțat desemnarea a 10 porturi în care pot fi operate schimbările de echipaj: Dalian, Tianjin, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Fuzhou, Xiamen, Guangzhou, Shenzhen, Haikou. Managerul companiei navale trebuie să depună o solicitare în acest sens cu 14 zile înainte ca nava să părăsească portul anterior. Dacă în cadrul echipajului de la bordul navei care ancorează în porturile chineze sunt identificate peste 5 cazuri de COVID-19, autoritățile chineze vor suspenda dreptul companiei de a efectua rotația personalului până la reevaluarea situației. Se recomandă evitarea efectuării rotației personalului din marina civilă în porturile din Republica Populară Chineză.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Cazuri sporadice de COVID-19 sunt identificate local periodic. În astfel de situații, conform protocolului, diverse zone din diferite provincii și orașe chineze unde sunt identificați pacienți sunt plasate sub blocadă zonală/locală, cu testarea întregii populații. Persoanele care locuiesc în aceste zone pot călători doar cu anumite condiții. De asemenea, mai multe rute aeriene/de trafic feroviar și rutier interurban de regulă se suspendă, până la ameliorarea situației. Cetățenilor români care locuiesc în R.P. Chineză li se recomandă verificarea în permanență a situației din comunitatea/orașul de domiciliu și evitarea zonelor de risc mediu și înalt.
 • Începând cu luna martie 2021, mai multe orașe din R.P. Chineză au demarat procedura de vaccinare pentru cetățenii străini. Se recomandă verificarea disponibilității acestui serviciu cu autoritățile locale din spațiul de reședință.
 • Călătoria în anumite orașe este condiționată de deținerea unor aplicații mobile de sănătate, accesibile exclusiv după validarea instalării și deschiderii unui cont pe platformele naționale Wechat sau Alipay. Acestea atestă că persoana respectivă nu se află în nicio categorie de risc epidemiologic. Aplicațiile mobile nu sunt uniformizate și variază în funcție de localitate. În funcție de itinerariul avut, există posibilitatea să fie necesară instalarea mai multor astfel de aplicații, în funcție de reglementările locale.
 • Accesul în majoritatea spațiilor publice, inclusiv hoteluri și centre comerciale, este condiționat de verificarea temperaturii și de instalarea aplicațiilor mobile de sănătate detaliate anterior. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Spațiile publice de divertisment și atracțiile turistice și culturale interzic accesul persoanelor care provin din zone de risc mediu sau ridicat. Numărul zilnic de vizitatori a fost crescut, la începutul lunii septembrie 2020, la 75% din capacitatea maximă.
 • Persoanele care locuiesc în cartiere rezidențiale din regiunile de risc mediu și ridicat nu pot părăsi zonele respective.
 • Pentru a asigura accesul călătorilor, unele orașe solicită dovada efectuării testului tip RT-PCR, al cărui rezultat să fie negativ. Măsura se aplică la nivel local, în funcție de localitate/zonă/provincie.
 • Unele universități nu permit accesul în campus pentru studenții internaționali și a profesorilor cetățeni străini. Decizia nu este uniformizată la nivel național.

Datele de contact ale Ambasadei României în Republica Populară Chineză – AICI.   

CHINA / Regiunea Administrativă Specială HONG KONG

Data ultimei actualizări: 17 ianuarie 2022

Începând cu luna decembrie 2021, autoritățile competente din Hong Kong au inclus România pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, respectiv în Grupa A.

Este interzis accesul cetățenilor străini în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze care nu dețin drept de ședere sau de muncă în Hong Kong și care în ultimele 21 de zile s-au aflat (inclusiv în tranzit aeroportuar) într-unul din statele aflate în Grupa A.

Cetățenii străini care dețin drept de ședere sau de muncă în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea călători în Hong Kong din statele/teritoriile incluse în Grupa A, respectiv:

Prevederi privind intrarea în Hong Kong pentru persoanele care călătoresc din Grupa A:

 • Este permis accesul cetățenilor străini care dețin drept de ședere sau de muncă în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, care în ultimele 21 zile s-au aflat într-unul din statele din Grupa A și care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze.

Condiții care trebuie îndeplinite la îmbarcarea în cursa aeriană de către cetățenii străini care călătoresc din Grupa A:

 • Cetățenii străini trebuie să prezinte la îmbarcare următoarele documente:

a) Certificat de vaccinare, recunoscut de autoritățile din Hong Kong;

b) Rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării;

c) Dovada sigură a unei cazări la unul din hotelurile din Hong Kong care acceptă persoane în regim de carantină, pentru o perioadă de 21 nopți/22 zile, unde trebuie să intre în carantină obligatorie.

Notă: Testarea RT-PCR pentru COVID-19 trebuie realizată doar la unitățile de specialitate care au fost acreditate de Ministerul Sănătății din România (lista laboratoarelor RT-PCR poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/centre-testare/). Rezultatul trebuie să fie redactat în limba engleză sau chineză.

IMPORTANT:

Autoritățile din Hong Kong solicită ca laboratorul care efectuează testul RT-PCR să fie certificat ISO 15189 sau să fie recunoscut/acreditat de autoritățile statului în care se află.

Consulatul General a pus la dispoziția autorităților competente din Hong Kong, încă din luna noiembrie 2020, lista unităților de specialitate acreditate să realizeze testarea RT-PCR, așa cum apare pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din România (http://www.ms.ro/centre-testare/).

Laboratoarele din România care efectuează testele RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 eliberează, la cerere, dovada certificării ISO 15189, în limba română.

Companiile aeriene nu permit îmbarcarea în cursa spre Hong Kong a pasagerilor care nu prezintă certificarea ISO 15189 în limba engleză. În acest sens, este necesar să obțineți o traducere legalizată în limba engleză, efectuată la birourile notariale din România, a certificatului ISO 15189 pus la dispoziție de către laboratorul unde s-a efectuat testarea. Aceste traduceri legalizate sunt acceptate de către toate companiile aeriene care operează zboruri din România în Hong Kong.

Măsuri de carantină și de auto-supraveghere aplicabile cetățenilor străini care călătoresc în Hong Kong din Grupa A:

a) Carantină obligatorie pentru o perioadă de 21 nopți/22 zile, într-un hotel care acceptă persoane în regim de carantină (lista hotelurilor poate fi consultată la: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/designated-hotel.html);

b) Pe perioada măsurii carantinei obligatorii vor fi efectuate 6 teste tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

c) După efectuarea celor 21 nopți/22 zile de carantină obligatorie, urmează o perioadă de 7 zile de auto-supraveghere;

d) Testarea obligatorie RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în a 26-a zi de la intrarea în Hong Kong. Testele vor fi efectuate în Centrele Speciale de Testare guvernamentale (nu în clinici private).

IMPORTANT:

Toate persoanele care intră în Hong Kong nu trebuie să prezinte simptome specifice COVID-19.

Persoanele care vor fi depistate la punctele de trecere a frontierei cu simptome specifice virusului SARS-CoV-2 vor fi preluate de pe aeroport de către reprezentanții Departamentului pentru Sănătate, pentru investigații medicale suplimentare.

Toate persoanele care sosesc pe Aeroportul Internațional Hong Kong se vor deplasa la Centrul de Colectare Temporară a Specimenelor (TSCC) din zona restricționată a aeroportului, pentru testarea COVID-19. Călătorii vor rămâne în Centru până vor primi rezultatele la testarea COVID-19. Dacă rezultatul este negativ, acestora li se va permite să continue procedurile de intrare în Hong Kong, să-și recupereze bagajele și să se deplaseze imediat în locația unde au ales să efectueze carantina obligatorie. Pentru a reduce la minimum contactul dintre călători și membrii comunității, guvernul local pune la dispoziția călătorilor mijloace de transport care să asigure, în condiții de siguranță, transferul acestora către hotelurile de carantină alese.

Persoanele care, în urma testării RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, sunt depistate pozitiv vor fi internate imediat în spital, iar persoanele din categoria contacților apropiați vor fi trimise direct la centrele de carantină special desemnate.

Lista hotelurilor din Hong Kong care acceptă persoane în regim de carantină poate fi consultată pe pagina de internet pusă la dispoziție de Guvernul din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/designated-hotel.html

Persoanele care nu respectă măsura carantinei riscă amendă în cuantum de până la 25.000 USD și/sau pedeapsa cu închisoarea pentru 6 luni.

Măsuri pe plan intern:

 • Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, inclusiv în sălile de fitness și saloanele de înfrumusețare. Totodată, în interiorul restaurantelor, cafenelelor și barurilor, trebuie purtată masca de protecție atunci când persoana se deplasează de la masă. Persoanele care nu respectă măsura pot fi amendate în cuantum de până la 1.300 USD.
 • Sunt interzise adunările publice cu participare mai mare de 15 persoane, iar restaurantele aplică regula de maximum 4 persoane la o masă.
 • Măsurile menționate se aplică până la noi dispoziții.

Înainte de a efectua călătoria către Hong Kong, se recomandă consultarea paginii de internet pusă la dispoziție de Guvernul din Hong Kong pe perioada pandemiei de COVID-19: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/index.html, pentru informații de interes actualizate privind condițiile de intrare și carantină în Hong Kong.

Datele de contact ale Consulatului General al României la Hong Kong – AICI

Zboruri si bilete de avion catre China: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.