Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

China

Republica Populară Chineză

Data ultimei actualizări: 11.11.2020

STARE DE URGENȚĂ: PARȚIALĂ, ZONALĂ/LOCALĂ

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Republica Populară Chineză menține suspendarea, impusă la 28 martie, a intrării în țară a tuturor cetățenilor străini cu vize și permise de rezidență valabile, indiferent de tipul acestora, cu excepția diplomaților, a deținătorilor de vize de tip crew și a celor care se deplasează în Republica Populară Chineză în scop umanitar.

Începând cu data de 28 septembrie a.c., cetățenii străini care dețin permise de rezidență valabile pentru una din următoarele trei categorii – muncă (tip Z), motive personale (tip S1) și reîntregirea familiei (tip Q1) – pot utiliza aceste documente pentru a reveni în Republica Populară Chineză, fără să mai fie nevoiți să aplice pentru o nouă viză. Dacă permisele de rezidență ale celor trei categorii de persoane au expirat în timpul în care s-au aflat în afara teritoriului chinez, acestea pot aplica la misiunile chineze, care vor elibera o nouă viză, dacă scopul călătoriei rămâne același precum cel al permisului de rezidență inițial.

Recomandăm consultarea paginii de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România pentru mai multe informații.

Începând cu data de 6 noiembrie, pasagerii care dețin acte valide și călătoresc din România spre R. P. Chineză trebuie să efectueze două teste (unul molecular tip „RT-PCR” și unul serologic pentru anticorpi tip „IgM” – test de sânge), în instituții desemnate sau aprobate de Ambasada R. P. Chineze la București, cu cel mult 48 ore înainte de îmbarcare. Cu rezultatele negative ale celor două teste, aceștia trebuie să aplice online pentru verificarea și aprobarea Ambasadei R. P. Chineze la București, prin utilizarea unei aplicații dezvoltate de Departamentul Consular al Ministerului de Externe al R. P. Chineze. După parcurgerea acestor proceduri, aplicația va genera un QR code, echivalent al „declarației de sănătate” utilizată până în prezent (pentru cetățenii străini) sau „codul verde de sănătate HS” (pentru cetățenii chinezi).

 • dacă deplasarea se efectuează cu escală sunt necesare alte două teste (unul molecular tip „RT-PCR” și unul serologic pentru anticorpi tip „IgM” – de sânge), în țara de tranzit, în instituții desemnate sau aprobate de Ambasada R. P. Chineze din statul de tranzit, cu cel mult 48 ore înainte de îmbarcarea spre zborul direct cu destinația finală R. P. Chineză. Cu rezultatele negative ale celor două teste, aceștia trebuie să aplice la Ambasada R. P. Chineze din țara de tranzit pentru eliberarea celei de-a doua „declarații de sănătate” (cetățeni străini) sau a „codului verde de sănătate HS” (cetățenii chinezi).

Companiile aeriene sunt responsabile pentru verificarea declarației înainte de îmbarcare, iar pasagerii care nu îndeplinesc condițiile menționate nu se pot îmbarca. Recomandăm verificarea cu maximă atenție a listelor instituțiilor desemnate sau aprobate de Ambasada R. P. Chineze în pregătirea călătoriei. Lista poate fi consultată pe pagina de internet a Ambasadei R. P. Chineze la București.

Recomandăm, de asemenea, verificarea măsurilor aplicate pasagerilor care călătoresc dinspre România în statele europene care urmează să fie tranzitate în timpul călătoriei spre R. P. Chineză, disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/51759.

 • Toate persoanele care intră în Republica Populară Chineză, indiferent de naționalitate, sunt subiecte ale celor mai recente măsuri de carantină stabilite de către autoritățile locale. Măsurile de carantină nu sunt uniformizate la nivel național.
 • Cetățenii străini care sosesc în Republica Populară Chineză sunt plasați în carantină instituționalizată pe o perioadă de 14 zile și testați molecular tip RT-PCR pentru COVID-19 sau, în funcție de reglementările locale, supuși testului de anticorpi (probă de sânge), pe cheltuială proprie.
 • În baza noilor decizii ale autorităților chineze, pasagerii curselor internaționale care călătoresc spre R. P. Chineză, inclusiv cei din România, sunt supuși la patru teste înainte de a intra pe teritoriul R.P. Chineze: două teste în țara de origine (pentru eliberarea primei declarații de sănătate) și alte două teste efectuate în țara de tranzit (necesare pentru eliberarea celei de-a doua declarații de sănătate). În baza acestei noi decizii, tranzitul trebuie considerat de fapt un stop-over de minim 48 ore, în punctul de îmbarcare finală spre R.P. Chineză. După aterizarea în R. P. Chineză, pasagerii vor fi supuși unui test la aterizare (în cadrul aeroportului), unui al doilea test la jumătatea perioadei de carantină (posibil urmat de încă unul în timpul carantinei), iar al treilea la finalul perioadei de carantină de 14 zile. Recomandăm verificarea costurilor, care pot varia de la localitate la localitate, în pregătirea călătoriei.
 • Pasagerii rezidenți în Shanghai pot opta pentru efectuarea primelor șapte zile de carantină într-o locație desemnată de autorități, urmând ca restul de șapte zile să fie petrecute la domiciliu, dacă rezultatele testelor sunt negative.
 • Pasagerii internaționali care aterizează la Shanghai, având ca destinație finală provinciile Jiangsu, Zhejiang și Anhui, vor putea efectua doar trei zile de carantină în Shanghai, iar dacă rezultatele testelor RT-PCR sunt negative, aceștia vor fi transferați în cele trei provincii, unde vor efectua restul perioadei de carantină (11 zile) într-o locație desemnată pentru carantină. Toți pasagerii care nu au destinație finală cele trei provincii trebuie să efectueze cele 14 zile de carantină la Shanghai, într-o locație desemnată de autorități.
 • Începând cu 24 martie, ora 23:59, este suspendată intrarea în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze pentru persoanele care nu sunt rezidente permanent sau nu dețin permise de ședere în regiunea administrativă specială. Toate persoanele care călătoresc în Hong Kong vor fi supuse unei perioade de carantină de 14 zile. Excepții de la această măsură fac persoanele care se deplasează în scop oficial și cele ale căror activitate reprezintă un interes public pentru Hong Kong. Persoanele care nu respectă regula carantinei riscă o amendă de până la 25.000 USD și privare de libertate pentru șase luni.
 • Frontierele cu Rusia, Mongolia și R. P. D. Coreeană rămân închise, ca urmare a măsurilor adoptate de cele trei state.
 • Cetățenii care doresc să părăsească R. P. Chineză trebuie să verifice dacă zborul pe care urmează să îl rezerve este aprobat de Autoritatea pentru Aviație Civilă a R. P. Chineze. Transportul aerian internațional se desfășoară cu restricții. Nu există certitudini privind operarea zborurilor internaționale, chiar dacă biletele sunt disponibile pe paginile de internet ale companiilor aeriene sau ale altor platforme de profil.
 • În baza unor aranjamente bilaterale inițiate la solicitarea părții chineze pentru organizarea unei proceduri de tip fast track, cetățenii statelor vizate, care sunt considerați esențiali în domeniul business și/sau pentru buna funcționare a activității unor întreprinderi localizate în R. P. Chineză, pot aplica pentru viză la Misiunile Diplomatice chineze din țara de origine, după obținerea acordului autorităților chineze.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • La 3 septembrie, Beijing a anunțat planuri de reluare a zborurilor internaționale directe. La acest moment, opt state se află pe lista de rute acceptate în capitală: Thailanda, Cambodgia, Pakistan, Grecia, Danemarca, Austria, Suedia, Canada. În aceste zboruri se pot îmbarca exclusiv cetățenii chinezi și cetățenii celor opt state. Toate persoanele care intră în Beijing vor fi supuse carantinei centralizate pentru 14 zile și vor fi testate la începutul și finalul acestei perioade. Autoritățile au anunțat că, în situația în care trei sau mai multe cazuri sunt identificate în cadrul unei curse spre Beijing, cursa va fi redirecționată spre alt oraș ca punct de intrare.
 • În afara celor opt rute menționate, zborurile internaționale cu destinația finală Beijing nu sunt permise la acest moment. Toate cursele internaționale aterizează într-unul din cele 16 puncte de intrare (Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou, Xi'an, Chengdu, Changsha, Hefei, Lanzhou și Wuhan), unde pasagerii sunt testați pentru COVID-19 și unde efectuează carantina centralizată, urmând să-și continue călătoria spre Beijing la finalul acestei perioade.
 • Tranzitul prin Aeroportul Internațional Beijing și Aeroportul Xiamen nu este permis.
 • Transportul aerian intern funcționează cu restricții, la capacitate moderată. 
 • Rotația personalului străin din marina civilă în porturile din R. P. Chineză se desfășoară cu greutate, subiect al deciziei autorităților locale. Începând cu luna octombrie, autoritățile chineze au anunțat desemnarea a zece porturi în care pot fi operate schimbările de echipaj: Dalian, Tianjin, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Fuzhou, Xiamen, Guangzhou, Shenzhen, Haikou. Managerul companiei navale trebuie să depună o solicitare în acest sens cu 14 zile înainte ca nava să părăsească portul anterior. Dacă în cadrul echipajului de la bordul navei care ancorează în porturile chineze sunt identificate peste 5 cazuri de COVID-19, autoritățile chineze vor suspenda dreptul companiei de a efectua rotația personalului până la reevaluarea situației. Recomandăm evitarea efectuării rotației personalului din marina civilă în porturile din R. P. Chineză.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • La 19 octombrie, Comisia de Sănătate din Beijing a recomandat locuitorilor capitalei evitarea deplasărilor neesențiale în afara capitalei.
 • Comisia va continua monitorizarea permanentă a implementării stricte, de către autoritățile locale, a măsurilor de prevenție (verificarea si testarea persoanelor care călătoresc din zone de risc mediu și ridicat, importul produselor alimentare congelate etc.). 
 • Călătoria în anumite orașe este condiționată de deținerea unor aplicații mobile de sănătate, accesibile exclusiv după validarea instalării și deschiderii unui cont pe platformele naționale Wechat sau Alipay. Acestea atestă că persoana respectivă nu se află în nicio categorie de risc epidemiologic. Aplicațiile mobile nu sunt uniformizate și variază în funcție de localitate. În funcție de itinerariul avut, există posibilitatea să fie necesară instalarea mai multor astfel de aplicații, în funcție de reglementările locale de la destinație.
 • De asemenea, accesul în majoritatea spațiilor publice, inclusiv hoteluri și centre comerciale, este condiționat de verificarea temperaturii și de deținerea aplicațiilor mobile de sănătate detaliate anterior.
 • Spațiile publice de divertisment și atracțiile turistice și culturale interzic accesul persoanelor care provin din zone de risc mediu sau ridicat. Numărul zilnic de vizitatori a fost mărit, la începutul lunii septembrie, la 75% din capacitatea maximă.
 • Persoanele care locuiesc în zone de risc mediu și ridicat nu pot părăsi cartierele rezidențiale.
 • Pentru a asigura accesul călătorilor, unele orașe solicită dovada testării prealabile tip RT-PCR, al cărui rezultat să fie negativ. Măsura este aplicată la nivel local, în funcție de localitate/zonă/provincie.
 • Majoritatea școlilor și universităților au reluat anul academic 2020-2021, începând cu finalul lunii august. Unele universități nu permit încă accesul în campus pentru studenții internaționali și a profesorilor cetățeni străini. Decizia este luată de către autoritățile locale și administrația instituției de învățământ și nu este uniformizată la nivel național.

Date de contact ale misiunilor României în Republica Populară Chineză – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular