Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Cipru - 26.01.21

Populatie: 1,212,362 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 23,011 Populatie infectata: %2.301

Cipru

Data ultimei actualizări: 25.01.2021

STARE DE URGENȚĂ: Carantină/lockdown

Pe fondul creșterii incidenței cazurilor de COVID-19, în perioada 10 ianuarie, ora 5.00 – 31 ianuarie 2021, orele 23:59, se aplică noi restricții pe teritoriul național (carantină/lockdown).

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iunie 2020, aeroporturile din Larnaca și Pafos și-au reluat treptat serviciile de transport de pasageri.  

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate în trei categorii, respectiv:

 • categoria A (pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 și nici autoizolare la domiciliu): statele membre UE și/sau din spațiul Schengen: nu este cazul; state terțe: Australia, Noua Zeelandă,  Singapore, Thailanda.
 • categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie): statele membre UE și/sau din spațiul Schengen: Finlanda, Islanda, Germania, Grecia,  Norvegia; state terțe: China (inclusiv Hong Kong și Macao), Japonia, Republica Coreea, Rwanda.   
 • categoria C: state membre UE și/sau din spațiul Schengen: România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria; alte state europene: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorra, Monaco, San Marino, Vatican; state terțe: Algeria, Maroc, Muntenegru, Serbia, Uruguay  - pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane (nu și turiștilor) - (vezi punctul 2).

Restul statelor care nu apar în categoria A sau B sunt incluse în categoria C (de exemplu Canada, Statele Unite ale Americii).

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Consultați mai jos restul documentelor necesare.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a operaționalizat, începând cu luna august 2020, un Call Center unde se pot adresa întrebări despre autorizația de călătorie CyprusFlightPass, la numărul de telefon: +(357) 24841234 (cu program de luni până vineri între orele 08.00 – 22.00, sâmbătă și duminică 10.00-18.00). Întrebările pot fi adresate și în scris pe platforma online: https://cyprusflightpass.gov.cy/el/contact-us.

Pasagerii din statele incluse în categoria C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular RT-PCR cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Prețul maxim al testului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie trimis la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fiind posibilă suspendarea măsurii de autoizolare numai dacă rezultatul testului este negativ. 

Pasagerii care provin din state incluse în categoria C nu pot călători în Republica Cipru în scop turistic.

Măsura de plasare efectivă a României în categoria C a intrat în vigoare la data de 23 iulie 2020.

Accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

 ⃰ Categoriile de persoane care necesită permis special:

 • oameni de afaceri și de știință care trebuie să călătorească din motive profesionale;
 • specialiști care au un contract de muncă;
 • sportivi care au contracte încheiate cu cluburi sportive din Cipru;
 • cazuri umanitare (de ex: persoane care au membri de familie care au decedat în Cipru și doresc să participe la ceremoniile funerare);
 • pacienților, indiferent de cetățenie, care au primit tratament medical într-un spital/centru medical privat sau public autorizat din Cipru și care dovedesc continuitatea acestuia;
 • rudelor de gradul întâi (soț/soție, copii minori) ale persoanelor cu domiciliul legal în Cipru și/sau care activează economic în Cipru în scopul reîntregirii familiei.

Lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată săptămânal de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare stat (aceasta poate fi consultată pe pagina de internet: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html).

CONDIȚII DE CĂLĂTORIE ÎN REPUBLICA CIPRU - NOUL SISTEM DE REPARTIZARE PE CATEGORII A STATELOR:

În perioada 15 ianuarie 2021 - 28 februarie 2021, condițiile de călătorie din 56 de state înspre Republica Cipru vor trece printr-o perioadă de tranziție, când includerea statelor în categoriile A, B sau C va fi înlocuită cu repartizarea acestora în categoriile verde, portocalie, roșie sau gri, conform standardelor ECDC. Plasarea într-una din aceste categorii se va realiza pe baza situației epidemiologice din fiecare stat, evaluare care va fi efectuată în continuare pe baza criteriilor dispuse de autoritățile cipriote.

Începând cu data de 1 martie 2021, se va renunța la categoria gri, iar gruparea celor 56 de state se va face prioritar pe baza evaluărilor ECDC. În cazul în care un stat nu este inclus pe lista ECDC, situația acestuia va fi evaluată separat de către autoritățile cipriote.

În funcție de categorie, noile condiții de intrare în Republica Cipru sunt următoarele:

Condiții de intrare

Verde

Portocalie

Roșie

Gri

Completarea formularului Flight Pass cu 24 ore înainte de plecare

Da

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR cu 72 ore înainte de plecare

Nu

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR la sosire

Nu

Nu

Da

Nu

Plasarea în autoizolare pentru 14 zile

Nu

Nu

Nu

Da

Testare aleatorie la sosire (costurile fiind suportate de autoritățile cipriote)

Da

Da

Da

Da

Condiții de intrare

Verde

Portocalie

Roșie

Gri

Completarea formularului Flight Pass cu 24 ore înainte de plecare

Da

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR cu 72 ore înainte de plecare

Nu

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR la sosire

Nu

Nu

Da

Nu

Plasarea în autoizolare pentru 14 zile

Nu

Nu

Nu

Da

Testare aleatorie la sosire (costurile fiind suportate de autoritățile cipriote)

Da

Da

Da

Da

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

Cale aeriană:

Cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România trebuie să prezinte la intrare următoarele documente:

1) cetățeni ciprioți sau cetățeni străini cu drept de rezidență: act de identitate cipriot sau foaia galbenă, autorizația de călătorie și un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat fie la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru, costul fiind de 60 de euro, fie în România cu maxim 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru și atestat printr-un certificat redactat în limba engleză.

2) alte categorii de persoane:

 • autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor;
 • un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat doar în România, cu maxim 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru și atestat printr-un certificat redactat în limba engleză;
 • permisul special pentru persoanele nerezidente eliberat tot prin portalul: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission.   

3) Sancțiuni:

Pasagerii care nu prezintă testul molecular tip PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat de un laborator autorizat sau care prezintă teste invalide sau necorespunzătoare vor fi amendați cu 300 de euro, fiind obligați să efectueze testul în aeroport (contravaloarea testării este de 60 de euro). Rezultatul testului trebuie să conțină numele persoanei testate, data testării și tipul de test efectuat și să fie tradus în limba engleză.

Pasagerii care nu au asupra lor autorizația de călătorie completată corect online, Cyprus flight pass, vor fi amendați cu 300 de euro. Personalul din aeroport (ofițeri de poliție de la imigrări, alți oficiali din aeroport) are dreptul de a amenda pe loc pe oricine încalcă această regulă. Persoanele care dau declarații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală. 

Începând cu luna iulie 2020, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere în sud decât pentru cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență). Se va utiliza exclusiv punctul de trecere Agyos Dometios/Metehan.

Numai cetățenii români rezidenți în Republica Cipru primesc permisiunea de a trece în partea de nord.

Cale ferată: nu este cazul.

Cale maritimă: măsuri similare călătoriei aeriene.

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Cipru în perioada următoare să își reprogrameze deplasarea, având în vedere măsurile adoptate de autoritățile cipriote, în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19 în România.

Traversarea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Ciprului și retur:

Începând cu 15.12.2020, autoritățile din partea de nord a insulei au decis închiderea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Insulei Cipru.

Măsura nu afectează locuitorii din regiunea Tylliria care utilizează punctul de control Limnit pentru accesul în Republica Cipru.

Nu fac obiectul acestei decizii studenții și persoanele care se află sub tratament medical în Republica Cipru.

Se menține perioada de carantină pentru persoanele care intră în partea de nord a Ciprului pentru o durată între 7 și 10 zile, după prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

Măsuri pe plan intern:

Începând cu data de 10 ianuarie 2021, ora 5.00 și până pe 31 ianuarie 2021, orele 23:59 se aplică următoarele măsuri restrictive:

1. Circulația persoanelor este interzisă între orele 21:00 – 05:00, cu următoarele excepții:

2. Interzicerea adunărilor, evenimentelor publice sau sociale (indiferent de spațiul privat sau public, intern sau extern).

3. Interzicerea adunărilor în locuri publice în aer liber, cum ar fi piețe, zone de promenadă sau agrement etc., cu excepția adunărilor pentru desfășurarea activităților sportive în parcuri și plaje, cu condiția ca acestea să nu depășească un număr de două persoane.

4. Se permit deplasările în baza unor autorizații transmise prin SMS, în limita a două pe zi de persoană. Motivele pentru care se permit deplasările vor fi anunțate ulterior de către autorități.

5. Telemunca este obligatorie în sectorul public și în administrația locală, cu excepția serviciilor esențiale.

6. Ceremoniile religioase pot avea loc fără prezența persoanelor. Este permis accesul doar pentru rugăciune individuală, cu respectarea protocoalelor de sănătate. Ceremoniile religioase (nunți, botezuri, ceremonii funerare) pot fi organizate cu maxim 10 persoane.

7. Activitatea șantierelor de construcții și întreprinderilor/sectoarelor legate de construcții, sectoarelor de producție, comercianților cu amănuntul de băuturi și alimente și altor întreprinderi cu amănuntul care vor fi stabilite de Ministerul Muncii se va desfășura în continuare.

8. Întreprinderile/serviciile private care nu își suspendă activitatea trebuie să încurajeze telemunca, cu angajamentul ca prezența fizică simultană să nu depășească 25% din personalul lor, respectiv maxim 25 de persoane la sediul de activitate.

9. își suspendă activitatea frizeriile și saloanele de coafură, saloanele de înfrumusețare, centrele de tatuaje, teatrele, cinematografele, amfiteatrele în aer liber, sălile de masă și de divertisment, centrele comerciale, magazinele, locurile de joacă, sălile de sport, școlile de dans.

10. Toate formele de învățământ se vor desfășura în regim online, în conformitate cu liniile directoare trimise unităților școlare/universitare de către Ministerul Educației.

11. Creșele, grădinițele și clasele pre-școlare vor funcționa în continuare.

12. Meciurile din campionatele de primă divizie profesională sunt permise, fără prezența spectatorilor. Toate celelalte turnee, precum și activitățile sportive ale persoanelor cu vârsta sub 18 ani, sunt suspendate. Este permis antrenamentul echipelor din ligile din categoriile B și C, cu respectarea protocoalelor stabilite.

Măsurile menționate se aplică până la noi dispoziții.

Aceste directive și măsuri de protecție pentru toate serviciile care implică lucrul cu publicul pot fi consultate la: https://www.pio.gov.cy/en/press-releases-article.html?id=17771#flat

Date de contact ale misiunii României în Cipru: AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular