Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Cehia - 10.05.21

Populatie: 10,725,956 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 3,724 Populatie infectata: %0.372

Cehia

Data ultimei actualizări: 27.04.2021

STARE DE URGENŢĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 30 ianuarie 2021, autoritățile cehe au decis interzicerea tuturor călătoriilor neesențiale în Republica Cehă pentru toți cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție. Începând cu 26 februarie sunt interzise călătoriile cetățenilor cehi și ale cetățenilor străini cu rezidența pe teritoriul ceh în statele cu risc extrem de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Începând cu data de 19 martie 2021, statele sunt clasificate potrivit nivelului de risc de infecție, după cum urmează:

 • Lista verde (risc scăzut): Vatican, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Republica Coreea, și Thailanda.
 • Lista portocalie (risc mediu): Islanda, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Portugalia (inclusiv Madeira) și Insulele Baleare.
 • Lista roșie (risc ridicat): Bulgaria, Belgia, Danemarca, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Lituania, Monaco, Norvegia, Austria, Slovacia, Germania, România, Grecia, Spania și Elveția. În această categorie sunt incluse și Insulele Azore.
 • Lista roșu închis (risc foarte ridicat): Andora, Franța, Estonia, Ungaria, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos,  Slovenia, Polonia, Cipru,  Croația, Letonia și Malta. De asemenea, în această categorie intră toate statele terțe, cu excepția celor incluse pe lista verde.
 • Lista neagră (risc extrem): India, Botswana, Swaziland, Africa de Sud, Kenya, Lesotho, Malawi, Mozambic, Tanzania (inclusiv insulele Zanzibar și Pemba), Zambia, Zimbabwe, Peru, Columbia și Brazilia. Sunt interzise călătoriile în aceste state, cu excepția persoanelor rezidente pe teritoriul ceh care sunt cetățeni ai acestor state, pentru motive care nu suferă amânare și care au fost notificate în avans MAE ceh. Intrarea pe teritoriul ceh după călătoria în aceste state este interzisă, cu excepția cetățenilor cehi, cetățenilor UE cu reședința pe teritoriul ceh, membrilor de familie a cetățenilor cehi, persoanelor cu rezidență permanentă pe teritoriul ceh. Tranzitarea Cehiei de către persoanele venind din aceste state este interzisă.

România se află pe lista statelor din zona roșie. Cetățenii români pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale. Sunt excluse călătoriile în scop turistic.

În eventualitatea efectuării unei călătorii în Cehia, cetățenii români au următoarele obligații:

 • completarea, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz;
 • prezentarea la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR realizat cu maximum 72 de ore înainte sau a unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior plecării spre Cehia;
 • să se autoizoleze la locul de destinație;
 • să efectueze un al doilea test tip PCR în Cehia, în cel mult 5 zile de la sosire. Măsura autoizolării se suspendă numai după prezentarea rezultatului negativ al celui de-al doilea test Direcției Locale de Sănătate Publică;
 • să poarte o mască respiratorie FFP2 sau echivalent sau o mască chirurgicală de unică folosință în afara domiciliului, pentru o perioadă de 14 zile de la sosirea în Cehia.

Atenție! Lucrătorii și elevii sau studenții au obligația de a-și informa angajatorul, respectiv unitatea de învățământ asupra efectuării oricărei călătorii cu o durată mai mare de 12 ore în ultimele 14 zile, într-un stat din categoria portocalie, roșie și roșu închis.

Sunt exceptate de la obligațiile menționate anterior următoarele categorii de persoane:

 • titularii de pașapoarte diplomatice care călătoresc în Cehia în interes de serviciu și funcționarii organizațiilor internaționale recunoscute de Cehia, dacă șederea lor pe teritoriul național nu depășește 72 de ore sau au călătorit în afara teritoriului ceh mai mult de 72 ore;
 • transportatorii internaționali de mărfuri sau persoane, cu condiția să fie în posesia următoarelor documente: confirmarea calității de lucrător în domeniul transporturilor internaționale, permis de conducere profesionist, contract de muncă; este obligatorie purtarea unui dispozitiv respirator (FFP2, echivalent sau de o calitate superioară) în afara locului de reședință pentru o perioadă de 14 zile;

Atenție! Începând cu data de 28 martie, ora 00.00, autoritățile cehe NU MAI SOLICITĂ transportatorilor care tranzitează Republica Cehă către Germania să prezinte la intrarea pe teritoriul ceh rezultatul negativ al unui test de tip PCR sau antigen, efectuat cu cel mult 36 de ore anterior intrării pe teritoriul ceh.

 • persoanele care călătoresc în Cehia din România pentru cel mult 12 ore, cu condiția existenței unui motiv întemeiat – lucru, vizite familiale esențiale, rezolvarea unor probleme de ordin personal (esențiale pentru persoanele în cauză, membrii familiei sau persoanele apropiate), îngrijirea unui copil sau a unui animal de companie, servicii medicale (inclusiv ca însoțitor), soluționarea unor probleme administrative (inclusiv ca însoțitor), participarea la nunți și ceremonii funerare, educație;
 • copiii cu vârsta de sub 5 ani; ulterior revenirii dintr-un stat inclus pe lista roșu închis, este obligatorie autoizolarea pentru 5 zile și este interzisă, timp de 7 zile, frecventarea unei grădinițe sau a unei instituții similare;
 • persoanele care pot dovedi că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat (data primului test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv să fie cu maximum 90 de zile anterior intrării); este obligatorie purtarea unui dispozitiv respirator timp de 14 zile;
 • lucrătorii din domeniul infrastructurii critice care se deplasează în interesul Republicii Cehe;
 • membrii de familie sau partenerii cetățenilor cehi.

Prevederi privind tranzitul:

 • Obligativitatea prezentării rezultatului negativ al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 ore anterior începerii călătoriei, sau molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore anterior începerii călătoriei, de către toate persoanele care intenționează să tranziteze teritoriul ceh, inclusiv de către persoanele care sosesc pe un aeroport ceh în scopul continuării călătoriei pe cale terestră în Cehia către un alt stat.

Autoritățile cehe mențin recomandarea fermă adresată cetățenilor străini să evite tranzitarea Cehiei în deplasarea către Germania.

Măsuri pe plan intern:

Începând cu 12 aprilie 2021:

 • Se elimină interdicția circulației persoanelor în timpul nopții (21.00 – 05.00), precum și interdicția circulației între districte.
 • Se deschid unitățile sanitare pentru furnizarea de servicii medicale programate.
 • Se elimină o serie de restricții în domeniul comerțului și serviciilor: se reia funcționarea magazinelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, a magazinelor cu produse de papetărie, a spălătoriilor și curățătoriilor chimice, a magazinelor de bricolaj. Se vor redeschide piețele mobile cu produse agroalimentare.
 • Grădinile zoologice și botanice sunt deschise condiționat de permiterea accesului la  maximum 20% din capacitate.
 • Se pot organiza evenimente de dans și tradiționale, festivități, pelerinaje, parade, degustări, numărul maxim de persoane fiind de douăzeci în spațiile exterioare și zece în cele interioare. 
 • Pentru nunți sau înmormântări, limita maximă de participare este de 15 persoane. 
 • Dreptul de întrunire este limitat la maximum o sută de persoane.
 • Procesul de învățământ se reia pentru elevii din învățământul preșcolar, din clasele primare precum și din unele școlile profesionale. Se permit cursurile în grupuri de maximum 6 elevi, pentru clasele care pregătesc examene. Prezența copiilor la ore este condiționată de efectuarea, de două ori pe săptămână, a unor teste antigenice neinvazive, precum și de lipsa oricăror simptome de Covid-19. De asemenea, a fost impusă obligativitatea testării și pentru personalul școlilor (de două ori pe săptămână pentru cel care intră în contact cu copiii, o dată pe săptămână pentru ceilalți).

•        Rămâne obligatorie purtarea pe stradă cel puțin a măștii chirurgicale de protecție respiratorie. Sunt exceptate zonele verzi (parcuri, grădini, păduri), unde este posibilă păstrarea distanțării fizice.

•       Rămâne obligatorie purtarea dispozitivelor respiratorii (FFP2 sau de nivel superior) în spațiile publice aglomerate (transport public, spații comerciale, instituții medicale și sociale etc.).

Pentru informarea cetățenilor străini au fost puse la dispoziție: un număr de telefon, de luni până joi între orele 09.00 - 15.00, iar vineri între orele 09.00 - 13.00 (+420 974 820 680 - tasta 3) și o adresă de e-mail, respectiv: cestovani.covid19@mvcr.cz.

Datele de contact ale misiunii României în Cehia – AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Cehia: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular