STARE DE URGENŢĂ: NU
Nu există nicio restricție sau condiție de natură epidemiologică în ceea ce privește intrarea cetățenilor străini pe teritoriul ceh.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Pe teritoriul ceh este obligatorie purtarea măștii în spațiile interioare ale unităților medicale, instituțiilor de asistență socială, precum căminele pentru persoane vârstnice, căminele pentru persoane cu dizabilități etc.
Pentru informarea cetățenilor străini au fost puse la dispoziție: un număr de telefon, de luni până joi între orele 09.00 - 15.00, iar vineri între orele 09.00 - 13.00 (+420 974 820 680 - tasta 3) și o adresă de e-mail, respectiv: [email protected].
Pagini internet de referință pentru călătoria în Cehia:
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Cehă.
Intrarea în Republica Cehă este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.
Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașaport sau carte de identitate este de 3 luni, fiind necesară obținerea unui permis de ședere pentru perioade mai lungi.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională din Republica Cehă, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cehe:
Ministerul de Interne al Republicii Cehe gestionează eliberarea permiselor de lungă şedere.
Cetăţenii străini pot fi angajaţi pe o poziţie care necesită înaltă calificare numai după ce solicită permisul de ședere (aşa-numita carte albastră).
Persoanele care intenţionează să desfăşoare o activitate lucrativă în mod independent, ca persoană fizică, cât şi cele care vor desfăşura activităţi sub forma participării într-o societate comercială şi care doresc să schimbe scopul şederii, trebuie să fie rezidenți de cel puțin 2 ani pe teritoriul Republicii Cehe, pe o perioadă neîntreruptă de timp.
Recomandăm ca lucrătorii sezonieri, care sosesc la muncă în Republica Cehă, să nu predea de bună voie cărțile proprii de identitate angajatorilor, indiferent de pretext și să păstreze asupra lor o sumă de bani de rezervă, pentru eventualitatea întoarcerii de urgență în România. În general, ofertele de muncă vehiculate în mediile sociale/Internet trebuie tratate cu prudență, în special în cazurile în care conțin promisiuni de salariu superior calificării cerute și oferă un pachet prea mare de gratuități la transport, cazare și masă.
Începând cu anul 2014, în Republica Cehă au intrat în vigoare noile prevederi legislative referitoare la condiţiile încheierii căsătoriei pentru cetăţenii cehi. Conform noilor reglementări de drept internaţional privat, este interzisă încheierea căsătoriei între un cetăţean ceh şi un cetăţean străin la o misiune diplomatică acreditată pe teritoriul Republicii Cehe. În cazul în care se încheie o astfel de căsătorie, aceasta nu este considerată valabilă şi nu va fi recunoscută de către autorităţile cehe. Legea permite cetăţenilor cehi aflaţi în străinătate să încheie căsătoria la misiunile diplomatice străine acreditate în ţara de reşedinţă, această căsătorie fiind considerată valabilă şi recunoscută de către autorităţile cehe. Căsătoriile între cetăţeni străini la misiunile diplomatice acreditate pe teritoriul Republicii Cehe sunt considerate valabil încheiate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Praga şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Începând cu 20.07.2020, ora 00,00, cetățenii din Bulgaria, România, Portugalia care sosesc în Republica Cehă în scop lucrativ, după o ședere de cel puțin 12 ore în ultimele 14 zile în statele lor, trebuie să prezinte angajatorului, pentru a li se permite accesul în unitățile și la locurile de muncă din Cehia, rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, nu mai vechi de 4 zile. Această măsură nu se aplică cetățenilor din aceste țări care călătoresc în Cehia în scop turistic, educațional sau pentru tranzit.
Accesul pe piața muncii
Informații generale privind cadrul legislativ al muncii sunt publicate pe pagina de internet a Oficiului de Stat pentru Inspecția Muncii al Republicii Cehe (www.suip.cz), situat în Praga 6, str. Kladenska, nr. 103/105, cod poştal 16000.
În vederea ocupării unui loc de muncă, este necesară redactarea unui Curriculum Vitae şi a unei scrisori de intenţie (este preferabil ca aceste documente să fie elaborate în limba cehă sau o limbă de circulaţie internaţională), care vor fi înaintate angajatorului în cauză. În acest sens, poate fi folosit modelul de CV Europass, disponibil în limba engleză şi care poate fi descărcat accesând site-ul: http://europass.cedefop.europa.eu/.
Procesul de selecţie constă în etapele enunţate de angajator.
Contractul individual de muncă se încheie printr-un acord scris între salariat şi angajator în baza consimţământului părţilor. Prin contractul individual de muncă, angajatorul este obligat să-i precizeze salariatului natura muncii, condiţiile de la locul de muncă şi data la care este angajat. În cazul în care contractul individual de muncă nu conţine informaţii privind drepturile şi obligaţiile părţilor semnatare, angajatorul este obligat să-l informeze pe angajat cu privire la aceste elemente cel târziu în termen de o lună de la semnarea contractului.
Recunoașterea calificărilor profesionale:
Diplomele, calificările şi perioadele de studii ale cetăţenilor români sunt recunoscute în Republica Cehă, conform prevederilor legale comunitare.
Soluționarea litigiilor de muncă:
Oficiul de Stat pentru Inspecţia Muncii şi inspectoratele regionale de muncă sunt abilitate prin lege:
Oficiul de Stat pentru Inspecţia Muncii şi inspectoratele regionale de muncă nu sunt abilitate:
Sistemul național de sănătate
Dacă vă stabiliți reședința în Republica Cehă, pe durata detaşării, solicitaţi Casei de Asigurări de Sănătate să vă elibereze un formular S1 (fostul formular E 106). Acesta permite atât titularului, cât şi membrilor de familie, dreptul la asistenţă medicală gratuită pe durata şederii. Ulterior intrării pe teritoriul statului de destinație, depuneţi formularul S1 la sediul casei de asigurări de sănătate din această ţară.
Alte informații utile:
Informaţiile pot fi găsite pe pagina de internet a Oficiului de Stat pentru Inspecţia Muncii: http://www.suip.cz/pracovnepravni-vztahy/kompetence-organu-inspekce-prace/.
Oficiul de Stat pentru Inspecţia Muncii a emis materiale informative referitoare la anumite domenii reglementate de Codul Muncii în vigoare în Republica Cehă. Informaţiile pot fi găsite pe pagina de internet http://www.suip.cz/informacni-materialy/pracovnepravni-vztahy/.
Alte informaţii privind activitatea Oficiului de Stat pentru Inspecţia Muncii în domeniul protecţiei raporturilor de muncă şi a respectării condiţiilor legale de muncă, al controlului prevăzut de lege privind situaţia de pe piaţa muncii şi în domeniul securităţii şi protecţiei sănătăţii în muncă pot fi găsite pe pagina de internet www.suip.cz sau la inspectoratele regionale de muncă, ale căror adrese sunt prezentate pe pagina de internet sus menţionată.
Adresa de e-mail a Ambasadei României la Praga este [email protected], iar cea a secției consulare este [email protected].
Deși nu a suferit în mod direct atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în contextul în care terorismul este un fenomen global, Republica Cehă nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Republica Cehă li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile cehe şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Republica Cehă este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (puncte de interes turistic, mijloace de transport în comun, gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi Secţia Consulară a Ambasadei României la Praga.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cehe, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Cehă.
Se recomandă cetățenilor români care se deplasează în scop turistic în Republica Cehă să încheie o poliţă de asigurare în România, anterior călătoriei, neexistând posibilitatea încheierii acesteia pe plan local.
În acest sens, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a vă deplasa în Republica Cehă, pentru a beneficia de îngrijiri medicale în caz de boală sau accident.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html
În condițiile în care dețineți și o asigurare medicală suplimentară facultativă, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei astfel de asigurări, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Totodată, vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit utilă pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Republica Cehă, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului și totodată funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
Pe drumurile publice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora este obligatorie folosirea fazei de întâlnire.
Atenţie! La intrarea în Republica Cehă este obligatorie cumpărarea vinietei. Aceasta trebuie să fie aplicată pe parbriz, pentru a fi vizibilă cu uşurinţă, în caz contrar existând riscul de a fi amendat.
Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma tichetelor de autostradă, care se pot cumpăra de la staţiile de benzină pentru o perioada minimă de 10 zile.
Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.
Este obligatorie.
Parcarea este permisă numai în locurile amenajate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.
Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 500 de euro şi suspendarea permisului de conducere. Amenzile de circulaţie pot fi achitate la Czech State Bank (CNB).
Pe teritoriul Republicii Cehe este interzisă utilizarea aparatelor anti-radar. Utilizarea lor constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 2000 coroane cehe, care reprezintă echivalentul a aproximativ 80 Euro.
Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Cehă.
În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Cehă.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Telefoane utile apelabile în caz de urgenţă:
În Republica Cehă există o reţea extinsă de ATM-uri.
Se acceptă plata cu cărţi de credit la cvasi-totalitatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.
Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).
Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.
Limitele cantitative pentru introducerea în Republica Cehă a anumitor produse sunt: ţigări - 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Este interzisă scoaterea din Republica Cehă a obiectelor de artă şi cultură, fără a fi însoţite de un certificat de achiziţie şi un permis de export eliberat de Muzeul Naţional sau de Galeriile de Artă.
Este interzisă introducerea pe teritoriul ceh a substanţelor toxice şi psihotrope. Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.
Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din Republica Cehă drogurile de orice tip şi substanţele dopante.
Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele şi medicamentele pentru răceală şi gripă care conţin pseudoefedrină, nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.