Conditii de calatorie - Egipt

Egipt

Ultima actualizare: 
19 octombrie 2022

 

Atenționare COVID-19: Informații cu privire la măsurile dispuse de autoritățile locale în contextul COVID-19 pot fi consultate AICI

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

Pentru prelungirea perioadei de ședere, este necesar ca cetățenii români aflați pe teritoriul Egiptului să achite următoarele taxe:

 • viza pentru căsătorie, cu durată de 5 ani: 161 USD;
 • viza pentru 6 luni: 31 USD;
 • viza pentru 6 luni cu multiple intrări: 64 USD.

La depășirea perioadei de ședere, cetățenii români trebuie să achite următoarele penalități:

 • 1-3 luni: 59 USD;
 • 3-6 luni: 87 USD;
 • 6-9 luni: 115 USD.

Începând cu luna ianuarie 2018, autoritățile de la Cairo au implementat sistemul electronic http://visa2egypt.gov.eg/  pentru aplicațiile de obținere a vizelor turistice de intrare în Egipt pentru cetățenii din mai multe state (printre care şi România), posesori de pașapoarte simple.

În prezent, aplicația oferă vize turistice numai pentru deținătorii de pașapoarte turistice, la o taxă de 25 USD per călătorie (o intrare) și de 60 USD pentru mai multe călătorii (intrări multiple). Taxa nu va fi rambursată în situația refuzului de intrare în Egipt, luând în considerare faptul că se recomandă solicitarea vizei cu cel puțin 7 zile înainte de plecare.

În prezent, noua aplicație funcționează în paralel cu actualul sistem de eliberare a vizelor emise de către autoritățile de la Cairo. De asemenea, continuă să opereze procedura de urgență pentru o perioadă de tranziție, în cazul cetățenilor statelor pentru care este permisă intrarea pe teritoriul egiptean în baza unei vize de urgență.

La data de 18 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Arabe Egipt privind scutirea de la obligativitatea deținerii vizei de către titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, semnat la București, la data de 29 august 2017.

Viza simplă de intrare se poate prelungi până la maximum 1 an, dacă există un temei care să justifice extinderea.

Viza pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de către Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin trebuie să completeze o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.

Pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de către Ministerul de Interne.

Pentru obţinerea dreptului de şedere sunt necesare următoarele documente:

 • deţinerea unui paşaport valabil pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
 • 6 fotografii tip paşaport;
 • contract de muncă încheiat cu o persoană juridică;
 • copia documentelor de studii, legalizată la ambasadă, care să ateste pregătirea profesională şi experienţa necesară poziţiei ocupate,
 • testul HIV (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare în muncă se obţine de către angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii, cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între 1 şi 6 luni.

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de către autorităţile egiptene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
 


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Egipt nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Egiptul se confruntă cu această amenințare în urma atacurilor teroriste desfășurate pe teritoriul national, fiind înregistrate pierderi de vieți, printre care și ale unor cetățeni străini.

Cetăţenilor români care călătoresc în Egipt li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile egiptene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 


Siguranţă şi criminalitate

Egiptul este o ţară sigură din punct de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuze, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Pentru siguranţa dumneavoastră:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
  • Numărul furturilor de autoturisme și/sau din autoturisme a crescut, precum și cel al furturilor din buzunare. În cazul unui eventual atac, recomandăm să nu se opună rezistență și să fie anunțată cea mai apropiată secție de poliție, iar, ulterior, ambasada.
 • Dacă vă deplasați în Egipt în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

Pentru situaţii de urgenţă, MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei, precum şi informarea Ambasadei României la Cairo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor egiptene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 4825033 Poliţia rutieră
 • 3906028 Poliţia turistică
 • 7610257 Pompierii
 • 5615551 Ambulanţa

De asemenea, se recomandă sesizarea Ambasadei României la Cairo, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

MAE vă recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări de călătorie medicală și de viață, înainte de efectuarea deplasării.

Persoanele angajate pe bază de contracte de muncă în Egipt pot încheia asigurări medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre condiţiile de angajare în muncă.

Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti) sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contracte de muncă).

Având în vedere traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate.

Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare.

Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă.
Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal etc.) nu au aplicabilitate.
Se recomandă cetăţenilor români care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului să încheie poliţie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt.
Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie.

MAE recomandă șoferilor evitarea consumului de alcool, acesta putând crea probleme deosebite în cazul în care este nevoie de asistență medicală, asistența poliției sau consulară.

 • Limitele de viteză admise:

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare.
Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare.

 • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

 • Parcarea

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

 • Permisul de conducere

În primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc. După expirarea acestei perioade, este necesară obţinerea unui permis auto egiptean, care se eliberează în baza următoarele documente:

 • permisul auto românesc;
 • certificatul medical;
 • testul ORL;
 • 2 fotografii;
 • paşaportul cu viza de rezident.

Pentru obţinerea unui permis de conducere egiptean, în absenţa unuia românesc valabil, este necesară promovarea examenului auto pe plan local, care constă în identificarea semnelor de circulaţie internaţionale, conducerea maşinii pe o distanţă scurtă şi parcarea acesteia.

Taxele pentru obținerea unui permis de conducere local se ridică la aproximativ 100 USD.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României la Cairo, după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al(e) autoturismului/autoturismelor implicate.

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card).

Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

 

Informaţii utile

În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Sărbătorile legale sunt următoarele: 7 ianuarie (Crăciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii); în aprilie - mai Paştele Coptic concomitant cu Paştele ortodox; aprilie sau mai - Naşterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului); luna octombrie 4 zile (Ramadan); 23 decembrie (Ziua Victoriei).

Vizitarea/acostarea în porturile egiptene:

Este necesară obţinerea aprobării de tranzitare a Canalului de Suez sau de vizitare/acostare în porturile egiptene.

Notificarea vizitelor neoficiale sau de rutină trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte. Primirea şi prelucrarea acestor solicitari se face la Ministerul de Externe al R.A. Egipt – Direcţia Afaceri Generale, singura autoritate competentă.

Atenţie! Pentru a putea fi posibilă examinarea solicitării şi emiterea aprobării necesare pentru tranzitarea Canalului Suez sau pentru vizitarea/acostarea în port, autorităţile egiptene insistă asupra respectării procedurilor în vigoare.
 


Regimul animalelor de companie

Conform instrucţiunilor disponibile la Aeroportul Internaţional Cairo, în Egipt se permite intrarea, fără carantină, a animalelor de companie, cu condiţia prezentării unui Certificat Internaţional de Sănătate, semnat în cerneală, cu maximum 14 zile înainte de data sosirii pe teritoriul acestui stat. Certificatul trebuie să precizeze faptul că animalul e sănătos, deparazitat și vaccinat împotriva principalelor boli.

Vaccinul antirabic trebuie să fie administrat cu nu mai puţin de 30 de zile şi nu mai mult de 11 luni înainte de data sosirii în Egipt. De asemenea, autorităţile din Egipt solicită ca animalul de companie să aibă implementat un CIP conform ISO 11784/11785.

La plecarea din Egipt, proprietarul animalului trebuie să îl aducă în carantină în aeroport cu 48 de ore înaintea plecării, pentru analize şi emiterea unui nou certificat de sănătate.Reglementări vamale

Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, în general, supusă taxelor vamale. Începând cu anul 2014, s-a introdus o reglementare temporară privind exceptarea de la plata taxelor vamale pentru echipamentele tehnice de filmare și alte echipamente folosite pentru realizarea de filmări pe teritoriul egiptean. Reglementarea are caracter temporar și autoritățile nu au stabilit o perioadă de aplicare. Pe cale de consecință, recomandăm să vă informați, la misiunile diplomatice egiptene, înainte de plecarea spre Egipt. Este recomandată declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de parfumuri și produse asociate.

Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD, iar ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară.

La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea cetățenilor străini în/din Egipt cu sume mai mari de 5.000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.

Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali, a speciilor de pești (balon) şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de către autorităţile egiptene obiecte de contrabandă.

ATENȚIE! Nu toate produsele pe care le puteți achiziționa din magazine sau de la vânzătorii ambulanți egipteni sunt acceptate la ieșirea din Egipt de către autoritățile vamale.

Vânarea crocodililor, precum şi comercializarea acestora sub orice formă sunt strict interzise în Egipt.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Egipt

Zboruri ieftine spre Egipt: AICI

Aeroporturi in Egipt: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Toate drepturile rezervate © ZborDirect 2023