Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Spania - 17.01.22

Populatie: 46,782,635 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 58,845 Populatie infectata: %5.884

Spania

Data ultimei actualizări: 7 ianuarie 2022

STARE DE URGENȚĂ: NU

Începând cu data de 30 decembrie 2021, următoarele zone din România rămân pe lista statelor / regiunilor de risc (Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Vest )

Lista în vigoare în perioada 30 decembrie 2021, orele 00:00 – 16 ianuarie 2022, orele 24:00 este disponibilă pe pagina de internet:

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/Anexo_II_paises_y_zonas_de_riesgo_entre_06-01-2022-y-16-01-2022.pdf

Toți pasagerii care se îmbarcă de pe Aeroporturile București Otopeni, Craiova, Cluj, Sibiu, Timișoara, Arad, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea și Constanța, cu destinația Spania trebuie să prezinte:

 • certificatul european digital COVID – opțiuni:  
  • certificatul european digital COVID care atestă vaccinarea completă împotriva COVID de la care au trecut minim 14 zile;
 • certificatul european digital COVID care atestă vaccinarea completă împotriva COVID de la care au trecut minim 14 zile;

sau

 • certificatul european digital COVID care atestă recuperarea post-COVID-19 de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile;

sau

 • certificatul european digital COVID care atestă rezultatul negativ al unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare călătoriei sau certificatul digital european care atestă rezultatul negativ al unui test antigen realizat în ultimele 48 de ore anterioare călătoriei;
 • formularul privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau al paginii de internet https://www.spth.gob.es/;
 • Minorii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital COVID, dar pentru aceștia trebuie completat formularul privind starea de sănătate (https://www.spth.gob.es/). 

Având în vedere situația epidemiologică din România, pasagerii care sosesc pe aeroporturile spaniole provenind din România pot fi supuși unui control de temperatură (fără contact sau prin camere termografice) și inclusiv unor teste de diagnosticare pentru COVID-19, chiar dacă la îmbarcarea în Romania au prezentat documentele solicitate de autoritățile spaniole. Mai multe informații pot fi obținute la pagina de internet: https://www.spth.gob.es/info-pcr.

Acceptarea condițiilor comerciale la achiziționarea biletelor de avion obligă pasagerii la respectarea condițiilor de îmbarcare impuse și comunicate de companiile aeriene înaintea zborului. Având în vedere că acestea pot varia de la o companie la alta, se recomandă ca, anterior călătoriei, pasagerii să consulte condițiile de îmbarcare prezentate de compania aeriană.

Toate persoanele care călătoresc spre Spania pe cale aeriană sau maritimă trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, formularul privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es

În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Alte informații actualizate privind intrarea în Spania sunt disponibile la:

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm.

Din luna iunie 2021, purtarea măștii de protecție nu este obligatorie în aer liber, dacă se poate respecta distanța interpersonală de 1,5m între persoanele care nu fac parte din același nucleu familial.

Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, în toate spațiile publice închise sau în aer liber, dacă nu se poate garanta distanța interpersonală de 1,5m.

Sunt exceptate de la purtarea măștii persoanele cu dificultăți respiratorii care pot fi agravate prin utilizarea acesteia.

Alte informații utile:

Se recomandă persoanelor care sosesc în Franța din Spania, respectiv din România, să consulte condițiile de călătorie și de tranzit pentru Republica Franceză: http://www.mae.ro/node/51912.

Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor web/ rețelele de socializare ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole.

 • Nu există restricții privind deplasările;
 • Se aplică măsurilor de prevenție aplicate la nivel național (purtarea măștilor, etc.).
 • Grupările de persoane în exterior sunt limitate la 10 persoane.
 • Se menține o limită de 80% din capacítate în cadrul evenimentelor sportive organizate  în incinte închise.
 • În interiorul restaurantelor grupările de persoane sunt limitate la 6 persoane la masa și este interzis fumatul la terase și consumul de alcool pe stradă sau alte spații publice.
 • Se recommandă să nu se participe la activități sau evenimente în interior unde măsurile de protecție nu pot fi asigurate. De asemenea, se recomandă ca numărul de persoane la reuniuni în interior să fie de máximum 10 persoane și două familii. Chiar și în exterior este obligatorie purtarea măștilor pe toată durata evenimentelor.
 • Firmele vor facilita mecanisme de muncă de acasă.
 • Ora de închidere a tuturor activitaților comerciale, sociale și culturale, precum și a celor din turism sau restaurante, cu excepția teraselor, va fi până la ora 01:00. Acestea vor putea deschide pentru public la ora 6:00.
 • Rămâne suspendată activitatea în interior a dicotecilor, sălilor de dans, baruri etc.
 • Nu există restricții privind deplasările;
 • Cinci din cele 102 municipii din regiune au fost plasate la Nivelul 2/4 de risc (Castro Urdiales, Astillero, Colindres, Medio Cudeyo). În urma introducerii obligativității certificatului COVID din data de 10.12.2021, au fost modificate și restricțiile la fiecare nivel de risc astfel încat limítele de persoane care pot participa la eveniemente în interior să nu fie modificate pana la Nivelul 3 / 4 – 75% în interior. Astfel, în localurile în care este obligatoriu Certificatul COVID, capacitatea de acces va fi de 100% în localitățile de Nivel 1 și 2. De asemenea, aceste spații vor fi prevăzute cu aparate de control al CO2.
 • Certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru accesul în restaurante și săli de petrecere, în baruri, cafenele, etc. pe tot parcursul programului. Se interzice consumul în picioare iar la masă este permisă prezența unor grupuri de până la 6 persoane la fiecare masă în interior și 10 persoane la terase. Restaurantele vor putea închide în mod excepțional la ora 03:00 în noaptea de 31 decembrie.
 • Nu există restricții privind deplasările;
 • Nu există restricții în ceea ce privește numărul de persoane în restaurante sau magazine;
 • Guvernul studiază posibilitatea introducerii de noi restricții și a obligativității certificatului Covid-19 în anumite condiții.
 • Este obligatorie purtarea măștii în spațiile publice interioare și în cele exterioare dacă nu se pot asegura condițiile de distanțare de 1,5m.
 • Nu există restricții privind deplasările;
 • La sosirea în Galicia persoanele din alte regiuni ale Spaniei vor comunica datele de contact și de rezidență într-un termen maxim de 24 de ore după sosire. Persoanele care sosesc din alte țări, vor comunica aceste date, într-o perioadă de 14 zile înainte de data sosirii. În ordinul publicat la data de 30.11.2021 sunt prevăzute țările de proveniență, printre care și statele europene, cu următoarele excepții: Italia, Vatican, Suedia și Malta.
 • Certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru accesul în restaurante și săli de petrecere, în baruri, cafenele, etc. pe tot parcursul programului. Se interzice consumul în picioare iar la masă este permisă prezența unor grupuri de până la 8 persoane la fiecare masă în interior și 10 persoane la terase. De asemenea, se va avea în vedere respectarea regulilor privind igiena și distanța de siguranță interpersonală. Restaurantele vor putea închide în mod excepțional la ora 03:00 în noaptea de 31 decembrie.
 • Pănă la data de 18 ianuarie, în zilele de vineri și sâmbătă localurile vor putea închide la ora 01:00.
 • La data de 01 ianuarie localurile nu vor putea deschide înainte de ora 10:00.
 • Se recomandă ca în noaptea de 31 decembrie și de 5 ianuarie, reuniunile familiare să nu depășească 10 persoane și máximum două familii.
 • Nu există restricții privind deplasările;
 • Fiind o zonă de nivel 1 de risc, nu există restricții în ceea ce privește reuniunile sociale dar se menține limitarea la 10 persoane pentru orice fel de grupări;
 • Barurile și restaurantele, pot primi clienți în interior până la 75% din capacítate și fără limitări în exterior. Orarul este până la ora 01:00.
 •  Pentru magazine și piețe nu se aplica restricții ca număr de persoane;
 • S-a aprobat introducerea obligativității certificatului Covid până la data de 22 ianuarie pentru accesul în stabilimente de noapte, săli de pertrecere, restaurante de mai mult de 50 de persoane, spitale, centre de servicii sociale precum și pentru evenimente în aer liber cu mai mult de 1000 de persoane în care se consumă alimente și băuturi.
 • Certificatul COVID-19 este obligatoriu până la data de 06 ianuarie pentru accesul în discoteci, săli în care se organizează petreceri cu spectacol, baruri muzicale (după ora 0:00).
 • De asemenea, certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru accesul în restaurante cu o capacitate mai mare de 60 de persoane și la evenimente organizate în interior cu mai mult de 1000 de persoane. Din data de 28 decembrie se extinde obligativitatea certificatului Covid la rezidențe, hoteluri și săli de sport.

Până la data de 28.01.2022 vor fi in vigoare următoarele măsuri noi:

 • Ora de închidere a tuturor activităților comerciale, sociale și culturale, precum și a celor din turism sau restaurante va fi până la ora 01:00. Mijloacele de transport public vor circula numai până la ora 02:00.
 • Toate tipurile de stabilimente pot primi clienți în interior până la 60% din capacítate.
 • Pentru orice tip de eveniment social, cultural sau sportiv, se stabilește un maxim de 600 de persoane în interior și 800 de persoane în exterior.
 • Pentru spații cu o capacítate între 1000 și 5000 de persoane, se stabilește un maxim de 800 de persoane în interior și 1200 de persoane în exterior.
 • Pentru spații cu o capacítate mai mare de 5000 de persoane, se stabilește un maxim de 50% din capacítate.
 • În toate stabilimentele de turism, restaurante, dispocoteci, etc. se interzice consumul în picioare și se limiteaza numărul de persoane așezate la masa la 10 persoane, cu o distanță de 1,5m între mese.
 • În zilele de 1 ianuarie și 6 ianuarie, toate stabilimentele comerciale, turistice vor deschide pentru public numai după ora 8:00 (cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, și serviciului de mic dejun al hotelurilor).
 • Se recomandă ca în noaptea de 31 decembrie și de 5 ianuarie, reuniunile familiare să nu depășească 10 persoane și maximum două familii.

COMUNITATEA VALENCIANĂ

Data ultimei actualizări: 16 noiembrie 2021

Generalitat Valenciana a actualizat măsurile COVID-19 aplicabile în Comunitatea Valenciană. Noile măsuri sunt valabile începând cu data de 9 octombrie 2021. Astfel, localurile de divertisment nocturn vor putea fi deschise fără limită de orar și număr de persoane. La mese vor putea fi maxim 10 persoane. Fumatul este interzis.

Autoritățile recomandă utilizarea în continuare a măștii în aer liber. În interior purtarea măștii este obligatorie.

Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet https://infocoronavirus.gva.es/es/mesures-vigents.

Comunitatea Autonomă Aragón

Data ultimei actualizări: 24 decembrie 2021

Guvernul Comunității Autonome Aragón a decis extinderea, începând din data de 11 decembrie a.c., a obligativității prezentării certificatului COVID de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani, astfel:

 • în unități care își desfășoară activitatea pe timpul nopții, începând cu orele 21:00 (ex.: săli de petrecere, discoteci, baruri, săli de dans, săli de concerte sau orice localuri în care se desfășoară astfel de activități, săli de jocuri de noroc, acolo unde numărul maxim permis de participanți este mai mare de 50);
 • în spitale și centre sociale specializate, doar pentru vizitatori;
 • în cazul evenimentelor de familie, religioase sau cu caracter social care pot fi celebrate în hoteluri sau restaurante, acolo unde numărul de persoane depășește 10, atunci când persoanele respective nu locuiesc împreună;
 • la evenimente de orice natură, acolo unde numărul de persoane depășește 500 în interiorul localurilor sau 1.000 în aer liber.

Se menține obligativitatea purtării măștii în toate spațiile închise, precum și în mijloacele de transport în comun.

Începând cu data de 24 decembrie a.c., în Comunitatea Autonomă Aragón este obligatorie purtarea măștii în aer liber de către toate persoanele care au împlinit vârsta de șase ani. Sunt exceptate de la măsura menționată mai sus persoanele care desfășoară activități sportive individuale sau plimbări în aer liber, cu obligativitatea menținerii unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.

CATALUNIA

Data ultimei actualizări: 7 ianuarie 2022

Măsurile dispuse de autoritățile regionale sunt următoarele:

 • începând cu data de 24 decembrie 2021, în intervalul orar 0100-0600 este interzis orice tip de deplasare în afara domiciliului, cu excepția situațiilor de urgență, în localitățile cu o populație de peste 10.000 de locuitori și cu o incidență cumulată de peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori;
 • se limitează reuniunile în spațiul public sau privat la maxim 10 persoane, cu excepția persoanelor care aparțin unui singur grup de conviețuire stabil. În spațiile publice este interzis consumul de alimente (cu excepția zonelor special amenajate în acest scop) și băuturi alcoolice;
 • interzicerea fumatului în aer liber în cazul în care nu se poate respecta distanța minimă de 2m;
 • se suspendă activitatea localurilor de noapte de tip discotecă, săli de dans, baruri muzicale și karaoke;
 • se prelungește măsura prezentării  certificatului COVID în format digital, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 13 ani, pentru accesul în spațiile închise ale restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de sport si centrelor sportive. De asemenea este obligatorie prezentarea certificatului COVID în cazul participării la concerte, festivaluri și alte evenimente culturale care au loc la interior și în cazul vizitelor la căminele pentru persoanele vârstnice;
 • ca normă generală, activitatea comercială se desfășoară în intervalul orar 0600-2200 și se limitează numărul de persoane din interiorul magazinelor și al altor entități comerciale la 70% din capacitatea maximă a localului. Activitatea centrelor comerciale este permisă cu limitarea numărului de persoane din interior la 70% din capacitatea maximă;
 • este permisă activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor în intervalul orar 0600-0030, cu limitarea numărului de persoane din interior la 50% din capacitatea maximă a localului, cu un număr de maxim 10 persoane așezate la masa și cu respectarea distanței de minim 1,5 m între mese atât la interior cât și la exterior. Restaurantele vor menține obligativitatea purtării măștii de protecție la interior, cu excepția consumului de alimente și băuturi.

INSULELE BALEARE

Data ultimei actualizări: 7 ianuarie 2022

Sunt în vigoare următoarele măsuri restrictive dispuse de autoritățile regionale: 

 • s-a extins obligativitatea prezentării  certificatului COVID în format digital, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani, pentru accesul în spațiile închise ale restaurantelor, barurilor și cafenelelor . De asemenea este obligatorie prezentarea certificatului COVID în cazul participării la petreceri care pot avea loc în unitățile hoteliere și restaurante (nunți, botezuri, petreceri private sau de familie), la concerte, festivaluri și alte evenimente culturale care au loc la interior. Această măsură se aplică și în cazul accesului în unități care își desfășoară activitatea pe timpul nopții (ex. săli de petrecere, discoteci, baruri, săli de dans, săli de concerte sau orice localuri în care se desfășoară astfel de activități) independent de capacitatea limită a localurilor, în cazul vizitelor la căminele pentru persoanele vârstnice și pentru participarea la evenimente sportive;
 • interzicerea fumatului în aer liber în cazul în care nu se poate respecta distanța minimă de 2m. Măsura se aplică și în cazul pietonilor care fumează în timpul deplasării;
 • în general este permisă activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor la interior și exterior, în cazul tuturor insulelor, conform licenței de funcționare sau în funcție de ordonanțele municipale.

CASTILLA-LA MANCHA

Data ultimei actualizări: 13 ianuarie 2022

În conformitate cu Decretul Guvernului Comunității Autonome Castilla-La Mancha nr. 96/2021, din 23.09.2021, privind măsurile de prevenire și control necesare pentru gestionarea corespunzătoare a crizei sanitare provocată de COVID-19, în vigoare începând cu 24.09.2021, ora 00:00, se adoptă următoarele măsuri de protecție și securitate:

 • utilizarea obligatorie și corectă a măștii:

a) în toate spațiile închise, de uz public;

b) în spațiile comune exterioare, când, din cauza aglomerației, nu poate fi menținută distanța de 1.5 m între persoane care nu sunt membri ai aceleiași unități familiale;

c) în mijloacele de transport în comun de tip aerian, maritim, rutier, inclusiv în gări, autogări, peroane și în orice alte mijloace de transport publice și private cu capacitate de până la 9 locuri, dacă pasagerii nu sunt membri ai aceleiași unități familiale;

d) în cadrul evenimentelor organizate în aer liber, cu participare numeroasă, când nu poate fi menținută distanța de 1.5 m între persoane.

 • menținerea distanței de securitate de cel puțin 1.5 m între persoane;
 • igienizarea frecventă a mâinilor;
 • aerisirea spațiilor închise;
 • intensificarea măsurilor de igienizare și dezinfectare;
 • autoizolare la domiciliu, pentru persoanele care prezintă simptome sau diagnostic de COVID-19, în cazul în care se așteaptă rezultatele testului sau se impune respectarea carantinei.

Barurile, cafenelele, restaurantele, localurile de agrement își reiau activitatea în orarul de dinainte de pandemie, în condițiile respectării distanței sociale și a măsurilor de igienă și siguranță;

Cinematografele, teatrele, sălile de spectacole, bibliotecile și muzeele, precum și instalațiile sportive pot fi folosite la capacitate maximă, în condițiile respectării distanței sociale și a măsurilor de igienă și siguranță.

Comunitatea Autonomă Andaluzia (CAA)

Data ultimei actualizări: 14 ianuarie 2022

Măsuri sanitare generale aplicabile pe tot teritoriul CAA

începând cu 24 decembrie a.c. utilizarea măştilor sanitare de protecţie de către populaţie este obligatorie atât în spaţiile publice deschise, precum şi în spaţiile publice închise (măsura este aplicabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani);

→ măsurile sanitare de control şi prevenţie pot varia în funcţie de nivelul de alertă în care se află un oraş sau o provincie.

Notă: La momentul actual există 4 niveluri de alertă de sănătate, care marchează riscul epidemiologic, în context COVID-19, la nivelul unui oraş, unei provincii sau comunităţi autonome. Aceste niveluri de alertă sunt determinate pe baza unor criterii şi indicatori stabiliţi de autorităţile sanitare competente.

 • nivelul 1 (scăzut) – apare atunci când cel puțin doi indicatori epidemiologici sunt la un nivel scăzut. De exemplu, incidența cumulată (IC) la 14 zile la 100.000 de locuitori ar trebui să fie între 25 și 50 de cazuri, iar gradul de ocupare în terapie intensivă (ATI) între 5 și 10%;
 • nivelul 2 (mediu) - IC ar fi între 50 și 150 de cazuri, în timp ce gradul de ocupare în ATI ar fi între 10 și 15%;
 • nivelul 3 (ridicat) - IC între 150 și 250 de cazuri și gradul de ocupare în ATI între 10 și 15%;
 • nivelul 4 (foarte ridicat) – IC mai mare de 250 de cazuri, gradul de ocupare în ATI mai mare de 25%.

Pentru a verifica în timp real nivelul de alertă în care se află un oraș sau o provincie din cadrul Comunității Autonome Andaluzia, precum şi măsurile sanitare de control şi prevenție aplicabile puteți accesa pagina de internet -  https://www.mapacovid.es/

→ în perioada 15 ianuarie 2022 – 27 ianuarie 2022 pentru accesul în restaurante, baruri, localuri de divertisment, spaţii hoteliere şi de agrement este OBLIGATORIE prezentarea următoarelor documente, pentru persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani:

Comunitatea Autonomă Extremadura (CAE)

Data ultimei actualizări: 14 ianuarie 2022

Măsuri sanitare generale aplicabile pe tot teritoriul CAE

→ începând cu 24 decembrie a.c. utilizarea măştilor sanitare de protecţie de către populaţie este obligatorie atât în spaţiile publice deschise, precum şi spaţiile publice închise (măsura este aplicabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani);

Oraşul Autonom Melilla

Data ultimei actualizări: 14 ianuarie 2022

Măsuri sanitare generale

→ începând cu 24 decembrie a.c. utilizarea măştilor sanitare de protecţie de către populaţie este obligatorie atât în spaţiile publice deschise, precum şi spaţiile publice închise (măsura este aplicabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani);

→restaurantele pot funcționa la 75% din capacitatea maximă în interior și 100% în exterior.

→ pentru accesul în restaurante, baruri, localuri de divertisment, spaţii hoteliere şi de agrement este OBLIGATORIE prezentarea următoarelor documente, pentru persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani:

Orașul Autonom Ceuta

Data ultimei actualizări: 14 ianuarie 2022

Măsuri sanitare generale aplicabile

→ începând cu 24 decembrie a.c. utilizarea măştilor sanitare de protecţie de către populaţie este obligatorie atât în spaţiile publice deschise, precum şi spaţiile publice închise (măsura este aplicabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani);

→ pentru accesul în restaurante, baruri, localuri de divertisment, spaţii hoteliere şi de agrement este OBLIGATORIE prezentarea următoarelor documente, pentru persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani:

Regiunea autonomă Murcia

Data ultimei actualizări: 24 decembrie 2021

Analizând evoluția pandemiei, Comitetul pentru prevenirea și răspândirea infecției cu Covid constituit la nivelul Regiunii Murcia a decis ca la nivelul regiunii să se limiteze orarul cu publicul pentru activitățile neesențiale până la orele 01.00 dimineața. Regiunea Murcia se situează, din data de 23.12.2021, în nivelul de alertă sanitară 3 - Ridicat.

La momentul actual există 4 niveluri de alertă sanitară (nivelul 4 - foarte ridicat, nivelul 3 – ridicat, nivelul 2 – mediu, nivelul 1 - scăzut), care marchează riscul epidemiologic de transmitere în context COVID-19, la nivelul unui municipiu/localitate sau al regiunii autonome. Aceste niveluri de alertă sunt determinate pe baza unor criterii şi indicatori stabiliţi de autorităţile sanitare competente, reglementate prin Ordin la data de 1 iunie 2021 - Măsuri generale și sectoriale aplicable în unele sectoare de activitate cu publicul https://www.murciasalud.es/legislacion.php?id=493315&idsec=1935

Pentru a verifica nivelul de alertă în care se află un municipiu/localitate din cadrul Regiunii Autonome Murcia, precum şi măsurile sanitare de control şi prevenție aplicabile puteți accesa pagina de internet https://www.murciasalud.es/pagina.php?id=472956 .

În domeniul Horeca (hotel, restaurant, cafenea) se va limita numărul de persoane la masa de până la 10 persoane în interior și maxim 12 în exterior. Dacă se solicită Certificat digital Covid activitatea este permisă  până la 75% din capacítate maximă a spațiului, în interior, pentru nivelul regional (3 – ridicat). În cazul în care nu se solicită Certificat digital Covid, se va aplica nivelul de alerta municipal, adică, 75% din capacitatea maximă de ocupare pentru nivelurile de alertă sanitară 1 și 2; 50% din capacitatea maximă de ocupare pentru nivelul 3 și, respectiv 30% pentru nivelul 4 de alerta sanitară. Localurile de distracție (baruri de noapte, discoteci, etc) vor respecta aceleași măsuri ca și Horeca, fără a utiliza spațiul de dans.

Prezentele măsuri au fost adoptate pentru perioada 24 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Ghidul lucrătorului român în Spania este disponibil aici: http://madrid.mae.ro/local-news/2243

Măsuri de prevenție a riscurilor de sănătate si securitate în muncă prin expunere la COVID-19: https://madrid.mae.ro/node/2249

Alte informații utile pe probleme de muncă si în materie socială: https://madrid.mae.ro/local-news/2234https://madrid.mae.ro/local-news/2248

Alte măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile în contextul crizei provocate de COVID-19: se admite solicitarea de credite pentru plata chiriei a persoanelor care au rămas fără venituri; ajutoare economice (70% din totalul cotizat la stat) pentru îngrijitoarele de la domiciliu care și-au pierdut slujba, un ajutor de 430 de euro pe timp de o lună pentru sezonierii care nu au cotizat suficient pentru a avea dreptul la șomaj. 

În atenția cetățenilor români aflați deja în Spania și interesați să lucreze în sectorul agricol, informații utile pot fi accesate aici: https://madrid.mae.ro/local-news/2238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Spania ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri: 

Lucrători cu contracte de muncă în derulare:

Lucrători cu contracte de muncă finalizate:

Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:

 • reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;
 • facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);
 • încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;
 • facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.

Lucrătorii pe cont propriu (autónomos):

 • facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.

Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:

 • încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;
 • cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.

Demersurile ambasadei în contextul pandemiei COVID-19 

[1] https://www.xunta.gal/dog/Publicados/excepcional/2020/20200805/2391/AnuncioC3K1-050820-2_gl.html

[2] România este exclusă din lista publicată în această săptămână.

Zboruri si bilete de avion catre Spania: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.