Conditii de calatorie - Etiopia

Etiopia

Ultima actualizare: 
26 mai 2022

 

Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENŢĂ: NU

RESTRICŢII DE INTRARE PE TERITORIUL NAŢIONAL:

 • Începând cu 01.04.2022, intrarea persoanelor pe teritoriul Etiopiei, cu excepţia copiilor cu vârsta de până la 12  ani, este permisă în condițiile prezentării unuia dintre următoarele documente:
  • certificat negativ RT-PCR, efectuat cu maximum 72 de ore (3 zile) înainte de călătorie;
  • test antigen RDT negativ, efectuat cu maxim 24 de ore înainte;
  • certificat care atestă trecerea prin boală, nu mai vechi de 90 de zile; 
  • certificat de vaccinare, schema completă (două săptămâni de la administrarea unei doze de vaccin Johnson și celei de-a doua doze de Astra-Zeneca, Sinopharm, Sinovac, Moderna și Pfizer).

Ambasada României la Addis Abeba recomandă ca documentele menționate mai sus să fie deținute și prezentate în formă tipărită.

Înainte de intrarea în Etiopia, călătorii trebuie să completeze un formular sanitar de înregistrare a pasagerilor (pus la dispoziţie de către companiile aeriene sau de către autorităţile aeroportuare).

 

EXCEPŢII ŞI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Călătorii aflați în tranzit aflaţi pe Aeroportul Internaţional Addis Abeba sau în hotelurile stabilite de operatorii curselor aeriene nu sunt obligațidețină documentele care permit intrarea pe teritoriul Etiopiei menționate mai sus.
 • Pentru perioade de tranzit mai mari de 24 de ore (până la 72 de ore), călătorii sunt obligați să rămână în hotelurile puse la dispoziţie de către operatorii curselor aeriene.
 • Tranzitul aeroportuar prin Aeroportul Internaţional Bole Addis Abeba poate fi afectat de măsurile adoptate de către unele state privind nepermiterea intrării pe teritoriul acestora a pasagerilor care călătoresc dinspre anumite destinaţii, nefiind astfel permisă îmbarcarea pentru continuarea călătoriei.
 • Compania Ethiopian Airlines menţine suspendate zborurile către o serie de destinaţii. Situaţia actualizată poate fi consultată la https://www.ethiopianairlines.com/aa/travel-updates/covid-19.
   

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Adunările publice și private sunt permise fără limitarea numărului de participanți. Organizatorul trebuie să asigure respectarea măsurilor de protecţie şi distanţare socială.
 • Evenimentele sportive pot avea loc cu spectatori, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.
 • Purtarea măştii de protecţie, cu excepţia copiilor cu vârsta sub 6 ani şi a persoanelor care dețin documente medicale care atestă faptul că suferă de probleme respiratorii cronice, este obligatorie în spații închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
 • Mijloacele de transport în comun pot circula la capacitate maximă.
 • Cursurile şcolilor şi universităţilor se pot desfășura cu prezența fizică, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.
 • Adunările religioase sunt permise în spaţii deschise cu asigurarea măsurilor de protecţie şi distanţare socială.
 • Măsurile menţionate se aplică până la noi dispoziţii.
   

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Etiopia au nevoie de viză de intrare.

Viza este validă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării şi se acordă pentru o singură intrare şi o şedere de 30 de zile, după care, la cerere, se poate prelungi până la 3 luni.

Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a șederii de 3 luni, dacă se aplică în acest sens, la Ambasada Republicii Federale Democratice Etiopia la Geneva.

Viza de afaceri poate fi acordată pentru intrări multiple cu o durată de 3  luni, de către Ambasada Republicii Federale Democratice Etiopia la Geneva, iar pentru eliberarea sa este necesară o scrisoare din partea angajatorului sau o invitaţie din partea companiei etiopiene care invită.

Costul vizei este cuprins între 30 şi 60 USD, în funcţie de scopul călătoriei (afaceri, conferinţe, turism etc.).

Viza turistică pentru cetăţenii români poate fi obţinută on-line, aplicând pe site-ul www.evisa.gov.et, cu cel putin 3-4 zile înainte de data călătoriei. În acest caz, viza va fi aplicată în paşaport, la sosirea pe Aeroportul Internațional Bole din Addis Abeba sau la unul din punctele terestre de trecere a frontierei, numai după prezentarea dovezii obţinerii on-line a vizei (este necesară prezentarea, în formă printată, a aprobării emise de autorităţile etiopiene, primită prin poşta electronică).

Vizele pentru Etiopia se pot obţine în continuare şi de la Misiunea Permanentă a Etiopiei la Geneva, Confederaţia Elveţiană, care coordonează direct relaţiile Etiopiei cu România

Permanent Mission of Ethiopia to the United Nations Office at Geneva and Other International Organizations in Switzerland, care coordonează direct relaţiile Etiopiei cu România:

56, Rue de Moillebeau, P.O. Box 338, 1211 Geneva 19

Telefon: +41 22- 919 70 10

Fax: +41 22 - 919 70 29

E-mail: [email protected]
http://www.ethiopianmission.ch

 

Pentru alte informaţii utile şi actualizate, puteţi consulta, de asemenea, site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et) sau al oricărei alte ambasade etiopiene.

Pentru prelungirea şederii peste durata de valabilitate a vizei, cetăţenii români trebuie să prezinte documente care să ateste motivul prelungirii.

Dacă se depăşeşte perioada de viză, părăsirea teritoriului Etiopiei se poate face numai după obţinerea vizei de ieşire, de la Main Department for Immigration and Nationality Affairs din Addis Abeba.

Pentru fiecare zi de şedere în Etiopia, peste perioada de viză, se aplică penalităţi de 7 USD/zi, dar nu mai mult de 50 de zile, la care se adaugă 15 USD costul colantului vizei de ieşire.

Plata amenzilor se efectuează exclusiv în valută străină (USD, EUR, GBP).

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă.

Pentru orice problemă privind statutul cetăţeanului străin în Etiopia se pot obtine informatiile autorizate de la: Security, Immigration and Refugee Affairs Authority P.O. Box 5741, Addis Ababa, Ethiopia, Tel: (+251-11) 1553899, Fax: (+251-11) 1553209.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Etiopia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea permanent a informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile etiopiene. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Instituţiile internaţionale cu sediul în Etiopia emit periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei interne din ţară, atenţionări privind riscul producerii de atacuri sau acţiuni cu caracter terorist.

Turiştii trebuie să manifeste precauţie şi să evite locurile aglomerate, inclusiv cele din hoteluri, restaurante şi baruri. Indiferent de scopul călătoriei, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele pentru care sunt emise atenţionări temporare de călătorie.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în zonele de frontieră ale Etiopiei.

Se recomandă ca deplasarea, în scop turistic, în depresiunea Danakil, la Muntele Dallol, în zonele de junglă, să fie efectuată numai în grup organizat prin tour-operatori, cu ghizi şi autoturisme de teren. Condiţiile de securitate, în special pentru turiştii străini, rămân în continuare precare şi volatile. 

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et ) şi din România (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Criminaliatea stradală, a cărei victime sunt, cu precădere, cetăţenii străini, se menţine la un nivel relativ ridicat.

Se recomandă ca cetăţenii români care se deplasează în Etiopia să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonele în care intenţionează să călătorească şi să manifeste atenţie sporită pe toată durata călătoriei. Tipurile frecvent întâlnite de infracţiuni sunt furturile şi tâlhăriile. Sunt înregistrate şi agresiuni, inclusiv cu arme albe, înşelăciuni, trafic ilegal de valută etc. Trebuie avut în vedere şi faptul că posibilităţile de intervenţie şi de protecţie a autorităţilor locale sunt reduse. Traficul, deţinerea şi consumul de droguri sunt aspru pedepsite de lege.

Recomandări generale: 

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte;
 • Fiţi extrem de vigilenţi în locurile aglomerate – îndeosebi la vizitarea pieţei în aer liber de la Addis Abeba, numită Mercato;
 • Evitati adunările publice de orice fel şi nu vă deplasati în zonele izolate ale ţării;
 • Orice deplasare în zonele turistice trebuie să se realizeze prin tour-operatori acreditaţi;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil. Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră numerele de telefon importante, în primul rând, cel al Poliţiei locale şi al Ambasadei României la Addis Abeba;
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână permanent ridicate, iar uşile blocate;
 • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun (autobuze, microbuze);
 • Fotografierea clădirilor, a infrastructurilor sau obiectivelor ce pot fi considerate sensibile este strict interzisă;
 • În caz de agresiune, nu opuneţi rezistenţă. Evitaţi să ieşiţi din maşină în caz de accident minor sau altercaţii. Poate fi o manevră pentru o agresiune sau furtul maşinii;
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil;
 • Evitaţi să consumaţi îngheţată, suc de fructe proaspăt, legumele şi fructele crude, cu excepţia celor ce pot fi curăţate de coajă.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor se recomandă să se evite contactul cu populatia locală și să se contacteze telefonic sau să se deplaseze urgent la postul de poliţie cel mai apropiat.

În cazul pierderii/furtului paşaportului românesc, se recomandă sesizarea în scris a biroului local de poliţie şi obţinerea dovezii de pierdere/furt a paşaportului, precum şi telefonic a Ambasadei României din Addis Abeba (+251935350059).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării, probleme de sănătate), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 

În Addis Abeba:

 • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
 • 916 – Poliţia Federală
 • 945 – Poliţia rutieră
 • 991 – informaţii Poliţie
 • 946 – Spitalul Menilik
 • 970 – Spitalul Black Lion
 • 0116 628222 – Poliţia rutieră
 • 912 sau 939 – Pompieri
 • 907 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie

 

La nivel naţional:

 • 882 sau 987 – Poliţia Federală
 • 991– Serviciul de urgenţe Poliţie

 

Sistemul medical

Înainte de călătoria în Etiopia, cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. Posibilităţile de asistenţă medicală din Etiopia, în special în caz de urgenţă, sunt foarte reduse.

În Etiopia, există riscul îmbolnăvirilor de malarie (îndeosebi în zonele aflate la o altitudine mică), holeră, tuberculoză, febră tifoidă, diaree acută, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA. Pentru copii este recomandată vaccinarea ROR.

Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar carnetul de vaccinări trebuie prezentat, la cerere, la sosirea pe Aeroportul Internaţional Bole (conform Regulamentului Sanitar Internaţional, accesibil pe Internet la http://www.who.int/ihr/9789241596664/en/). 

Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă personală şi să consumaţi numai apă îmbuteliată sau fiartă. Semnalăm faptul că majoritatea lacurilor din Etiopia sunt infestate cu bilharzia (schistosomiasis).

 

Unităţi spitaliceşti recomandate în Addis Abeba:

 • Spitalul St. Gabriel – 011 6613622
 • Spitalul Hayat – 011 6624488
 • Spitalul MCM (sud-coreean) – 011 6295427
 • Spitalul Balcha (rusesc) 011 5531938
 • Spitalul Black Lion – 011 5511211 sau 970
 • Spitalul Addis Cardiac – 011663 4720/40/41
 • Spitalul Ghandi – 011 5518185 sau 973
 • Spitalul Kadisco – 011 662 44 88

Unităţi spitaliceşti recomandate în Dire Dawa:

 • Spitalul Bilal – 025 1113636
 • Spitalul Yemariam Work – 025 1130997 sau 025 1130976

Addis Abeba se află la o altitudine medie de cca. 2400 m. Călătoriile şi staţionarea la o altitudine mare pot determina probleme de sănătate, îndeosebi pentru cardiaci, precum: dificultăţi de respiraţie, oboseală, ameţeli, dureri de cap, insomnii.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri ce trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze în România la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor:

Drumurile şi arterele principale din capitală şi împrejurimile imediate sunt într-o stare relativ bună. În celelalte părţi ale ţării, starea drumurilor obligă conducătorii auto să reducă substanţial viteza de circulație. În sezonul ploios (iunie – septembrie) multe drumuri sunt impracticabile, chiar şi pentru autoturismele de teren.

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta).

 

 • Limite de viteză admise:
  • 50 km/h în localitate
  • 130 Km/h în afara localităţii.​

 

 • Parcarea:

Aceasta se poate face numai în locurile permise şi este, de regulă, cu plată. Este interzisă parcarea pe bordurile căilor rutiere.

 

 • Centura de siguranță:

Este obligatorie.

 

 • Permisul de conducere:

Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se poate obține în baza celui românesc, cu efectuarea unor cursuri de conducere. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă, de 2 ani.

 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul producerii unui accident de circulaţie trebuie să se contacteze imediat ADDIS ABEBA TRAFFIC POLICE, telefon: (011) 6628086 sau (011)-6628222 (număr pentru urgenţe) sau (011)-6622738 (număr pentru informaţii), pentru a se constata, la faţa locului, cauzele producerii accidentului şi pentru a decide măsurile necesare. Este interzisă mişcarea/mutarea autoturismelor implicate în accident înainte de sosirea poliţiei rutiere.

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Etiopia se plătește de regulă cash, în moneda etiopiană (ETB/birr).

Cărţile de credit pot fi utilizate la hotelurile mari din Addis Abeba (Sheraton, Hilton, Radisson, Ramada, Golden Tulip, etc), la agenţiile companiilor aeriene, în unele agenţii de voiaj şi într-un număr foarte redus de magazine.

Schimbul valutar se efectuează numai în locurile autorizate, respectiv bănci şi hoteluri. Există, de asemenea, puţine bancomate. 

 

Reglementări vamale

Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa statului.

Cetăţenii străini trebuie să declare la intrarea pe teritoriul etiopian valutele străine aflate în posesia lor, dacă acestea depăşesc suma de 3.000 USD (sau echivalentul în altă valută de circulație). În acest scop, se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Formularul trebuie păstrat deoarece poate fi solicitat de autorităţi, la părăsirea teritoriului ţării.

La părăsirea Etiopiei, niciun cetăţean străin nu are voie să posede mai mult de 3.000 USD sau echivalent în alte valute în numerar, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei, prin scrisoare bancară emisă de o bancă din Etiopia. Cei care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 1.000 ETB – birr (moneda naţională etiopiană), echivalentul a circa 20 USD. Nerespectarea acestei prevederi conduce la confiscarea banilor şi o posibilă pedeapsă cu închisoarea.

Conform regulilor vamale etiopiene sunt admise, fără taxe vamale, obiectele de uz personal, în următoarele limite:

 • 100  grame  aur sau alte metale prețioase;
 • 30  grame  pietre prețioase;
 • 100  grame  pietre semiprețioase;
 • 200 bucăţi ţigări;
 • 50 bucăţi ţigări de foi;
 • 1 litru băuturi alcoolice;
 • 50 ml parfum.

 

Echipamentele electronice, DVD playerele, videocamerele, laptop-urile, imprimantele trebuie declarate la intrare.

Nu este admisă scoaterea din ţară a obiectelor interzise comercializării (piei de animale, ouă de struţ, obiecte din fildeş, obiecte religioase, de artă veche etc.). Pentru suvenirurile cumpărate de pe piaţă este necesară păstrarea chitanţei, întrucât este posibil ca unele dintre ele să fie verificate de serviciul vamal.

Pentru obiectele de artă, este recomandată obţinerea unui certificat de export de la Export Section of the Airport Customs Office. Oficiile de turism importante pot acorda asistenţă în acest scop. În caz contrar, obiectele de artă sunt confiscate.

Obiectele de fildeş sunt interzise în totalitate, atât la intrare, cât şi la iesirea din Etiopia, fiind confiscate pe loc şi se aplică o amendă.

Pentru scoaterea din Etiopia a pieilor de animale, trebuie obţinut, în prealabil, un permis de export de la Ethiopian Wildlife Conservation Authority.

Pentru încălcarea regulilor vamale şi de comportament, călătorii pot fi arestaţi la aeroport, judecaţi şi condamnaţi la minim trei luni de închisoare.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O. Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

 

Regimul medicamentelor

Tipurile de medicamente permise a fi introduse în ţară sunt enumerate în lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare și Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise pentru a fi introduse în Etiopia.

Mai multe detalii se pot obţine de la Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O. Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392.

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Farmaciile nu sunt aprovizionate cu o gamă largă de medicamente.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Etiopia

Zboruri ieftine spre Etiopia: AICI

Aeroporturi in Etiopia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie