STARE DE URGENȚĂ – Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară, până la data de 31 iulie 2022.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Intrarea în Franța:
La intrarea pe teritoriul francez, se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:
ATENȚIE! Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.
Persoanele care nu sunt vaccinate (cu schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare/la trecerea frontierei:
Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.
Atenție! Se acceptă ca certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatului negativ al unui test tip RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.
Această obligație nu se aplică transportatorilor rutieri în timpul desfășurării activității profesionale și următoarelor deplasări pe cale terestră: deplasări cu o durată mai mică de 24 de ore pe o rază de 30 km în jurul locului de reședință; deplasări profesionale ale căror urgență sau frecvență sunt incompatibile cu efectuarea unui test (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19). Transportatorii rutieri care sosesc în Franța trebuie să prezinte un certificat european pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale. Formularul poate fi descărcat de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux.
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani nu este necesar testul PCR/antigen sau dovada vaccinării.
Pe baza indicatorilor sanitari, autoritățile franceze au clasificat statele în două culori, în funcție de situația sanitară, iar aceste liste sunt actualizate și publicate pe pagina de internet: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/deplacements.
Clasificarea statelor, definită pe baza indicatorilor de sănătate, este următoarea:
Statele „verzi”: virusul nu circulă activ, nu există variante îngrijorătoare. Pe lista „verde” se află statele din spațiul european (statele membre UE și: Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican), la care se adaugă următoarele state/regiuni: Africa de Sud, Albania, Angola, Antigua și Barbuda, Arabia Saudită, Argentina, Aruba, Azerbaidjan, Bahamas, Bahrein, Bangladesh, Barbados, Belize, Bonaire Saint-Eustache, Benin, Bolivia, Bosnia şi Herţegovina, Botswana, Bhutan, Brazilia, Burkina Faso, Burundi, Republica Coreea, Regatul Cambodgiei, Camerun, Canada, Capul Verde, Chile, Ciad, Columbia, Comore, Congo, Coasta de Fildeș, Costa Rica, Cuba, Curacao, Dijbouti, Republica Dominicană, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Ecuador, Eswatini, Etiopia, Fiji, Filipine, Gabon, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Republica Guineea, Grenada, Groenlanda, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Insulele Feroe, India, Indonezia, Irak, Iordania, Jamaica, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuwait, Kiribati, Laos, Lesotho, Liban, Liberia, Macedonia de Nord, Madagascar, Malaysia, Malawi, Maldive, Maroc, Mauritius, Mauritania, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Mozambic, Myanmar, Namibia, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Noua Zeelandă, Oman, Qatar, Pakistan, Panama, Papua Noua Guinee, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Regatul Unit Al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rwanda, El Salvador, Samoa, St. Vincent și Grenadine, Senegal, Serbia, Seychelles, Sudan, Insulele Solomon, Sri Lanka, Statele Unite ale Americii, China/Taiwan, Tanzania, Togo, Tunisia, Turcia, Trinidad și Tobago, Turks și Caicos, Ucraina, Uruguay, Uganda, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.
Persoanele cu vârsta de peste 12 ani, vaccinate cu schema completă, care sosesc din statele aflate pe lista „verde” trebuie să prezinte dovada vaccinării.
Persoanele nevaccinate care sosesc din statele aflate pe lista „verde” trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, sau al unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în Franța, sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior.
Statele „portocalii”: circulație activă a virusului, situația este însă sub control și nu sunt răspândite variante îngrijorătoare. Pe această listă se află statele care nu se regăsesc pe lista „verde”.
Persoanele vaccinate, cu vârsta de peste 12 ani, care sosesc din state „portocalii” trebuie să prezinte dovada vaccinării complete (trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată). De asemenea, trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere care să ateste absența simptomelor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat de COVID-19: 11-02-2022-engagement-sur-l-honneur-orange (interieur.gouv.fr).
Persoanele nevaccinate care sosesc din state „portocalii” pot intra în Franța doar cu un motiv urgent, trebuie să completeze o declarație de intrare pe teritoriul național: https://www.interieur.gouv.fr/sites/minint/files/medias/documents/2022-02/06-01-2022-attestation-de-deplacement-vers-la-france-metropolitaine-orange.pdf, 11-02-2022-engagement-sur-l-honneur-orange (interieur.gouv.fr).
De asemenea, trebuie să prezinte următoarele:
Alte dispoziții de interes:
Pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care călătoresc înspre/dinspre teritoriile franceze de peste mări trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.
Începând cu data de 12 mai a.c. persoanele nevaccinate care călătoresc în/din teritoriile de peste mări nu mai trebuie să prezinte un motiv urgent al deplasării, cu excepția deplasărilor către/din Wallis și Futuna.
Persoanele vaccinate trebuie să prezinte dovada completă a vaccinării (doză booster în ultimele 9 luni). Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte fie rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, sau al unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înainte de îmbarcare, sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior.
Persoanele nevaccinate vor completa înainte de îmbarcare un angajament pe proprie răspundere că acceptă testarea la sosire, măsurii izolării timp de șapte zile și o nouă testare la finalul acestei perioade.
Pentru deplasările către Wallis și Futuna, condițiile de călătorie sunt următoarele:
Persoanele vaccinate și nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent și rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare. Totodată, aceștia trebuie să se înregistreze în prealabil la adresa de email [email protected] și să se izoleze o perioadă de 14 zile.
Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet oficială a aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs și a Ministerului teritoriilor franceze de peste mări: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer, unde sunt publicate informații pentru fiecare teritoriu în parte.
Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde: 0800 130000 pentru întrebări privind modul de aplicare a măsurilor referitoare la intrarea și sejurul în Franța.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Purtarea măștii nu mai este obligatorie în mijloacele de transport în comun (metrou, autobuz, tren, avion, taxi). Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii în spitale, farmacii și case pentru persoane vârstnice.
Începând cu luna martie 2022 a fost suspendată obligativitatea pass-ului vaccinal în toate spațiile în care acesta era solicitat. Prezentarea pass-ului sanitar va fi în continuare obligatorie în spitale, centre pentru persoane cu handicap și case pentru persoane vârstnice.
Alte măsuri adoptate de către autoritățile franceze:
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa.
Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, aflate în curs de valabilitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Paris sau unuia dintre oficiile consulare (Strasbourg, Marsilia, Lyon) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența pe teritoriul acestui stat prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Începând cu anul 2017, autorităţile franceze au reintrodus un sistem de autorizaţie prealabilă la ieşirea de pe teritoriul Franţei pentru minorii cu reşedinţa în Franţa, indiferent de naţionalitate și care călătoresc neînsoţiţi de reprezentanţii legali. Mai multe informaţii şi formularul de completat sunt disponibile accesând link-ul:
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1359.
Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, MAE precizează faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.
În ultima perioadă s-au intensificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasă a unor călători clandestini în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franţa, la Calais, pentru a călători în Marea Britanie. Intrările clandestine în autovehicule au loc îndeosebi în parcări sau pe o porţiune de şosea în apropiere de punctul de îmbarcare Calais (Franţa), unde autovehiculele sunt obligate să reducă viteza până la 10 km/oră înainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestină este facilitată de traficanţi specializaţi în spargerea încuietorilor/sigiliilor.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.
Totodată, MAE atenţionează transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.
De asemenea, recomandăm evitarea călătoriilor din Franța către Marea Britanie a copiilor minori români neînsoțiți de cel puțin un părinte, întrucât există riscul de a nu li se permite intrarea în această țară, pe cale rutieră/ feroviară.
Exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa – informaţii generale
După 1 ianuarie 2014, accesul cetăţenilor români la piaţa franceză a forţei de muncă se realizează prin înregistrarea contractului de muncă la URSAFF (organismul administrativ responsabil pentru colectarea contribuţiilor de securitate socială şi alocaţiile familiale).
Începând cu această dată, cetăţenilor români nu li se mai solicită deţinerea autorizaţiei de muncă şi a cărţii de şedere pentru exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa.
Cetăţenii români pot exercita activităţi economice, salariale sau nesalariale (cu îndeplinirea prevederilor legislaţiei franceze de exercitare ale acestora).
În situaţia manifestării intenţiei voluntare de obţinere a unei cărți de şedere, se poate depune o cerere pe lângă prefectura competentă din punct de vedere teritorial. Cartea de şedere, eliberată la cerere, se emite pe baza justificării situaţiei punctuale:
Potrivit prevederilor articolului 121-1 din Codul francez de intrare şi al străinilor şi dreptul la azil, cetăţenii UE au dreptul de şedere în Franţa pentru mai mult de 3 luni, dacă:
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile franceze:
De asemenea, puteţi obţine informaţii suplimentare accesând website-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.
Pe website-ul Ambasadei României în Republica Franceză este disponibil „Ghidul lucrătorului român în Republica Franceză”, document ce poate fi accesat la http://paris.mae.ro/node/177.
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Franţa nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Franţa li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile franceze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (obiective turistice, gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiul consular român;
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor franceze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României de la Paris sau a oficiilor consulare române de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Asigurarea medicală este obligatorie în Franţa.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/furtul/deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.
Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr).
În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului Se acordă prioritate mașinilor care vin din dreapta.
Permisul de conducere
Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franța.
Începând cu data de 01.07.2018, viteza maximă admisă pe șoselele care au două sensuri de circulație și care nu sunt prevăzute cu un separator central între sensurile de rulare a autovehiculelor, a fost modificată de la 90 km/h la 80 km/h.
Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.
Marea majoritate a locurilor de parcare sunt cu plată. Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.
În Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). În cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii.
Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³.
Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale. Există două tipuri de aparate: etilotest chimic şi etilotest electronic. În general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depăşeşte 100 euro. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.
Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l.
Obligativitatea deținerii unui Certificat Crit Air
Începând cu data de 1 martie 2018, autoritățile din Paris au stabilit o zonă cu emisii reduse în interiorul șoselei de centură A86 (periferic exterior). Există 6 tipuri de certificate diferite, în funcție de clasa de vehicul și emisiile de poluanți. Pentru a verifica în ce categorie se încadrează vehiculul dumneavoastră, puteți accesa următorul link : https://www.certificat-air.gouv.fr/simulation. Vehiculele care nu au dreptul de a circula în interiorul zonei sunt cele care au Crit’Air 5 sau care nu sunt clasate.
Pentru a circula în interiorul Parisului este obligatoriu să vă achiziționați un certificat Crit’Air de pe site-ul https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/demande, iar deținerea acestuia cade în responsabilitatea conducătorului auto, în cazul unei mașini închiriate. Contravaloarea certificatului este de 3,62€, iar în situația în care nu îl dețineți, amenda pentru autoturisme este de 68€ iar pentru vehiculele de mare tonaj este de 135€. Autocolantul se primește prin poștă, iar justificativul de comandă care se primește prin poșta electronică (e-mail) este utilizat drept certificat.
Totodată, această măsură a fost instituită și în alte localități din Franța (Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Rennes, Strasbourg, Toulouse, etc.), conform informațiilor publicate pe pagină:
https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/certificats-qualite-lair-critai...
Pentru mai multe informații puteți accesa link-urile: https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/foire-aux-questions și https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/contact/formulaire.
Cetățenilor români se recomandă să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.
ATENȚIE : Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, precizăm faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.
De asemenea, având în vedere că în ultima perioadă s-au identificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea unor călători clandestini de către traficanți specializați în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franța, la Calais, recomandăm cetățenilor români atenție sporită în special în zonele de parcări sau în apropierea punctului de îmbarcare.
Totodată, atenţionăm transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.
Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă care poate ajunge până la 30.000 EUR. De asemenea, există şi posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de până la un an şi sechestrarea autovehiculului.
ATENȚIE !
Autoritățile franceze au adoptat noi dispoziții referitoare la odihna conducătorilor de vehicule utilitare ușoare (LCV), cu greutatea totală admisibilă pe un vehicul mai mică de 3,5 tone, în aplicarea Legii din 24 decembrie 2019:
Începând cu luna ianuarie 2020, autoritatile franceze au informat ca urmare lucrărilor efectuate pe santierul deschis pentru o perioada de un an, la noul pod din localitatea Pont-sur-Yonne, departamentul Yonne, Franta, vehiculele cu o înălțime de peste trei metri și peste 3,5 tone nu vor mai putea tranzita podul. Circulatia este deviată, autoritățile locale recomandând două variante : fie autostrazile A5 și A19, între Montereau-Fault-Yonne (Seine-et-Marne) și Saint-Denis-lès-Sens, fie devierea pe drumurile departamentale prin RD23, 412, 411 și 605, în apropierea municipiilor Michery, Bray-sur-Seine și Marolles-sur-Seine (șaisprezece kilometri suplimentari). Încălcarea acestor reguli, se sancționează cu amenda de 135 euro și trei puncte de penalizare pentru permisul de conducere.
În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
Detalii suplimentare privind reglementările vamale franceze pot fi obţinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (douanes.gouv.fr).
Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
Atenţie! Este interzisă intrarea în Franţa a câinilor de atac aşa cum sunt definiţi prin Hotărârea Interministerială din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).
Pentru condiţiile speciale aplicabile fiecărei categorii de animale de companie, informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ministerul francez al Agriculturii (e-mail: [email protected]) sau de la Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org).