Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Franta

Data ultimei actualizări: 23 noiembrie 2020

STARE DE URGENȚĂ – DA* din 17 octombrie

Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței, începând cu data de 17 octombrie a.c. și a fost prelungită până la data de 16 februarie 2021.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna iunie a.c., Franța a ridicat restricțiile de circulație la frontierele sale interne europene (terestre, aeriene și maritime). Începând cu această dată, persoanele care vin din spațiul european (statele membre UE, precum și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Vatican și Elveția) pot intra fără restricții pe teritoriul francez. Prin urmare, nu mai este necesar documentul justificativ tip și nu se mai aplică măsura de izolare (carantină). În ce privește carantina, fac excepție anumite cazuri, în special situațiile în care se aplică măsura de reciprocitate.
 • Autoritățile franceze atrag atenția călătorilor că în anumite state europene sunt în vigoare restricții menite să oprească răspândirea virusului. Precizări cu privire la aceste restricții sunt disponibile pe linkul https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/. Informații utile sunt disponibile, de asemenea, pe platforma «Re-open EU» a Comisiei Europene, pe linkul https://reopen.europa.eu/fr.
 • Pe baza datelor transmise de statele membre ale UE, în fiecare săptămână, Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC) publică o hartă în care se disting 4 culori, în funcție de situația epidemiologică a unei regiuni/țări – verde, portocaliu, roșu, gri (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement ).
 • Pentru cetățenii români care sosesc în Franța nu sunt restricții de intrare. Fără a fi obligatoriu, se recomandă, totuși, insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc din state clasate în zona roșie, portocalie sau gri să efectueze un test pentru depistarea infecției cu COVID-19, să se izoleze în așteptarea rezultatului, iar în caz de rezultat pozitiv să prelungească izolarea și să contacteze un medic.
 • În ceea ce privește deplasarea pe cale aeriană către teritoriile franceze de peste mări, un test molecular negativ tip PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare este obligatoriu. Informații suplimentare pot fi consultate pe  site-ul oficial al aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/flights/coronavirus-information-passengers-traveling-to-from-paris
 • Conform decretului nr. 2020-1310 din 29 octombrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042475143), modificat pe 6 noiembrie a.c. (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042504821),  pasagerii sunt obligați să prezinte transportatorului aerian, înainte de îmbarcare, o declarație pe propria răspundere (déclaration sur l’honneur) care atestă că nu prezintă simptome de infectare cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în perioada de 14 zile înaintea zborului. De asemenea, pasagerii au obligația de a purta mască de protecție.
 • Același decret prevede, pentru pasagerii curselor aeriene, în funcție de statul din care sosesc, dispoziții cu privire la prezentarea unui rezultat negativ al unui test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 (de exemplu, test PCR), realizat cu cel mult 72 de ore înainte de zbor.  
 • Astfel, persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc dintr-una din următoarele state : Andorra, Australia, Republica Coreea, Islanda, Japonia, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rwanda, San Marino, Vatican, Singapore, Elveția și Thailanda sunt scutite de prezentarea unui astfel de document la intrarea pe teritoriul metropolitan. Această listă va fi actualizată la cel puțin 15 zile, în cooperare cu partenerii europeni, ținând cont de recomandările Consiliului Uniunii Europene, de evoluția situației sanitare și de respectarea principiului reciprocității (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19-10-novembre-2020).
 • Pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care călătoresc în Franța metropolitană din Africa de Sud, Algeria, Bahrein, China, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Ecuador, Irak, Iran, Israel, Liban, Maroc, Panama, Republica Democratică Congo, Turcia, Rusia, Ucraina și Zimbabwe, prezentarea acestui document la îmbarcare este obligatorie.
 • Pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care provin din toate celelalte state (cu excepția statelor membre UE și a statelor sus menționate) neprezentarea unui astfel de document la sosirea în Franța implică efectuarea unui test pentru COVID-19 într-un centru de depistare din aeroport / gară / port. Având în vedere aceste dispoziții, se recomandă insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vin din aceste state să efectueze un test biologic molecular SARS-CoV-2 cu cel mult 72 de ore înainte de deplasare.
 • Intrarea pe teritoriul francez (inclusiv a cetățenilor români) din statele aflate în afara spațiului european sau care nu figurează pe lista sus menționată nu este permisă decât în situații specifice, excepțiile vizând în principal cetățenii străini cu reședința în Franța sau cetățenii francezi. Aceste excepții sunt menționate în documentul justificativ derogatoriu, de călătorie către Franța Metropolitană (Attestation de déplacement dérogatoire vers la France métropolitaine depuis les pays tiers et déclaration sur l'honneur), disponibilă în limba franceză și engleză pe site-ul Ministerului de Interne francez, link: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.
 • Persoanele care sosesc pe cale aeriană în Franța, pe aeroportul internațional Paris - Charles de Gaulle, trebuie să păstreze cartea de îmbarcare pentru a o prezenta la controlul poliției de frontieră. În cazul pasagerilor români, cartea de îmbarcare atestă că vin dintr-un stat care nu se află pe lista roșie a autorităților franceze.
 • Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde 0800 130000 pentru întrebări despre modul de aplicare a măsurilor privind intrarea și sejurul în Franța.
 • Începând cu data de 30 octombrie a.c., pe teritoriul Franței a fost reinstituită măsura de izolare generală a populației, până cel puțin pe 1 decembrie a.c.
 • Barurile, restaurantele și unitățile comerciale neesențiale sunt închise. Printre excepții se numără: magazinele alimentare, tutungeriile, service-urile auto, hotelurile (care acceptă doar clienți aflați în deplasare în interes de serviciu), curățătoriile. Restaurantele își pot continua activitatea cu livrări la domiciliu sau comenzi ce pot fi ridicate de clienți.
 • Nu sunt permise deplasările de la o regiune la alta.
 • Orice adunare în spațiul public este interzisă, cu excepția manifestațiilor declarate la prefectură.
 • Cimitirele și lăcașele de cult sunt deschise, dar nu sunt permise ceremoniile religioase. Excepție fac ceremoniile funerare (cu maxim 30 de persoane) și căsătoriile (maxim 6 persoane).
 • Sunt închise cinematografele, teatrele, muzeele (instituțiile culturale cu public), parcurile de distracție.
 • Activitatea economică va continua (fiind încurajată telemunca acolo unde este posibil), iar vizitele în căminele pentru persoanele în vârstă sunt autorizate, cu respectarea strictă a regulilor sanitare.
 • Stadioanele și sălile de sport sunt închise. Campionatele de fotbal pentru amatori sunt suspendate. Sporturile colective sunt interzise. În schimb, sportivii profesioniști își pot continua antrenamentele și competițiile.
 • Sunt deschise parcurile, grădinile și plajele.
 • A fost reintrodus documentul justificativ pentru deplasări, în 3 variante – individual, profesional și școlar. Sunt permise, printre altele, deplasările între domiciliu și locul de muncă, pentru consultații medicale sau programări la instituțiile administrative, pentru asistarea persoanelor vulnerabile, pentru cumpărături, pentru a duce/lua copiii de la școală. Este permisă o plimbare de o oră, zilnic, în apropierea domiciliului. Formularele tip sunt disponibile pe linkul https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement.
 • Măsura de izolare generală a populației nu se aplică în departamentele și teritoriile de peste mare unde virusul circulă mai puțin, cu excepția insulei Martinica.
 • Începând cu luna iunie, aeroportul Paris-Beauvais și-a reluat activitatea comercială. Serviciul de transport care asigură legătura între Paris și aeroportul Beauvais, precum și parcarea sunt, de asemenea, redeschise.
 • Aeroportul Orly a fost redeschis, toate terminalele fiind funcționale, iar pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle sunt funcționale terminalele 2A, 2E și 2F.
 • La plecare și sosire, Compania  „Paris Aéroport” și companiile aeriene au introdus dispozitive de măsurare a temperaturii pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.
 • La plecare, companiile aeriene pot măsura temperatura pasagerilor anterior îmbarcării către anumite destinații. Dacă este necesar, pasagerilor cu o temperatură peste 38°C li se poate refuza îmbarcarea.
 • La sosire, Compania „Paris Aéroport” a implementat un sistem de camere termice pentru măsurarea temperaturii pasagerilor în sala de recuperare a bagajelor. În situația în care temperatura măsurată în mod automat depășește 38°C, persoanele în cauză vor fi supuse unei reverificări a temperaturii corporale. În eventualitatea în care și în urma acestei verificări suplimentare se menține valoarea temperaturii de 38°C, persoana va fi supusă unui consult medical, în timpul căruia un medic poate recomanda efectuarea unui test molecular tip PCR pentru COVID-19, dacă este necesar.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Începând cu data de 16 martie 2020, Ambasada României la Paris a pus la dispoziția românilor din Franța o linie telefonică specială (06 79 11 81 49 program 9:00 - 21:00).

Date de contact ale misiunilor României în Franța – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular