Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Marea Britanie

Data ultimei actualizări: 24 noiembrie 2020

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie - denumite „travel corridors” (listate mai jos) - sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Măsura se aplică indiferent de rezultatul unui test pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. La acest moment, România nu face parte din lista statelor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.
 • „Travel corridors”: Sunt exceptate de la măsura autoizolării persoanele care sosesc din următoarele state/zone, denumite „travel corridors”: Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări; Akrotiri și Dhekelia, Anguilla, Antigua și Barbuda, Australia, Azore, Bahrain, Barbados, Bermuda, Brunei, St. Eustatius și Saba, Brunei, Cambodgia, Cayman (Insulele Cayman), Insulele Canare, Chile, Cuba, Creta, Curaçao, Dominica, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Falkland (Insulele Falkland), Faroe (Insulele Faroe), Federația Sfântul Kitts și Nevis, Fiji, Finlanda, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, Gibraltar, Grecia (numai insulele Corfu, Creta, Kos, Rodos și Zakynthos), Islanda, Laos, Qatar, Grenada, Groenlanda, R.A.S. Hong Kong, Insula Man, Insulele Pitcairn, Henderson, Duci și Oeno, Insulele Virgine Britanice, Irlanda,  Japonia,  Republica Coreea, Letonia, R.A.S. Macao, Malaysia, Maldive, Mauritius, Monserrat, Norvegia, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Saint Pierre și Miquelon, Saint-Barthélemy, Seychelles, Sf. Elena, Ascension și Tristan da Cunha, Sf. Lucia, Sf. Vincențiu și Grenadinele, Singapore, Thailanda, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Taiwan, Turcia, Insulele Turks și Caicos, Vietnam.
 • Începând cu data de 21 noiembrie, ora 4 a.m., Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord au adăugat în lista „travel corridors”: Bonaire / St Eustatius / Saba, Israel, Ierusalim, Namibia, Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, Rwanda, Sri Lanka, Uruguay și Insulele Virgine Americane.
 • Cetățenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista de mai sus (a celor exceptate de la restricțiile de călătorie) sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
 • Persoanelor care sosesc din Danemarca li se refuză intrarea în Marea Britanie, cu excepția cetățenilor britanici, care sunt obligați să se autoizoleze 14 zile.
 • Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 10.000 GBP.
 • Înainte de a călători, persoanele au obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil la www.gov.uk/uk-border-control. Pentru Insula Jersey este necesară completarea unui formular separathttps://goj-bat.powerappsportals.com/.
 • În cele 14 zile de autoizolare se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum urgențe medicale, părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord, evitarea unui pericol, participarea la o ceremonie funerară/ înmormântare.
 • Dacă persoanele călătoresc dintr-un stat exceptat de la restricțiile de călătorie (travel corridor), dar au fost în ultimele 14 zile într-un stat care nu se află pe lista statelor exceptate, trebuie să se autoizoleze pentru restul celor 14 zile de la data la care au călătorit în statul respectiv. În cazul tranzitului printr-un stat care nu este exceptat, este necesară autoizolarea timp de 14 zile. De exemplu, dacă persoanele în cauză sosesc în Marea Britanie dintr-o țară care este exceptată (de exemplu Republica Elenă), dar au călătorit acolo acum 4 zile venind dintr-o țară care nu este exceptată  (de exemplu România), trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile.
 • În cazul unei călătorii în Marea Britanie pentru mai puțin de 14 zile, este necesară autoizolarea pe durata sejurului.
 • Potrivit informațiilor comunicate public de către ministrul transporturilor, începând cu 5 decembrie, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la 4 zile de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.

Restricțiile nu se aplică pentru: Membrii ai misiunilor diplomatice, organizațiilor și conferințelor internaționale, reprezentanții unui stat sau teritoriu străin sau ai teritoriilor britanice de peste mări; personalul de apărare; funcționarii și contractanții cu sarcini esențiale de asigurare a securității frontierei; funcționarii coroanei sau contractorii guvernamentali; persoanele care călătoresc în interes de serviciu între Marea Britanie și un alt stat cel puțin o dată pe săptămână; conducătorii de tir și autocare; inspectorii de aviație; personalul Eurotunnel și Eurostar; lucrătorii transfrontalieri; persoanele care se află în tranzit aerian, fără a trece de controlul vamal; marinarii, comandanții, inspectorii și topografii de nave; piloții și echipajul aeronavelor; muncitorii agricoli sezonieri; muncitorii angajați în lucrări esențiale sau de urgență, legate de aprovizionarea cu apă și serviciile de canalizare; lucrătorii tehnici specialiști (bunuri, deșeuri, infrastructură electrică, infrastructură spațială); muncitorii în petrol și gaze offshore; personalul esențial în domeniul nuclear; lucrătorii poștali implicați în transportul poștei în și din Marea Britanie; persoanele care sosesc pentru a urma în Marea Britanie un tratament prestabilit; personalul medical; persoanele care transportă celule umane sau sânge; inspectorii pentru asigurarea calității medicamentelor; sponsorii și persoane esențiale necesare pentru studii clinice; persoane implicate în întreținerea și repararea esențială a infrastructurii de date; profesioniști în tehnologia informației sau în telecomunicații implicați în activități urgente sau esențiale în rețelele de comunicații electronice; angajații în activități urgente sau esențiale pentru rețeaua și serviciile de transmisie ale BBC; muncitorii angajați în lucrări esențiale sau de urgență în numele Agenției de Mediu referitoare la gestionarea riscului de inundații și eroziune costieră; persoanele care vin în Marea Britanie pentru a lucra la producții cinematografice și de televiziune de ultimă generație care se califică drept britanice; sportivii de elită internaționali și interni și cadrele medicale ale acestora; antreprenorii guvernamentali (desfășurarea negocierilor); persoanele care reprezintă organizații care participă la a patra competiție de licență națională de loterie; unele persoane care sosesc în Anglia pentru a-și desfășura activitatea la producții publicitare; muncitorii în petrol și gaze în larg.

Detalii se regăsesc la pagina de internet: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Persoanele care sosesc în Marea Britanie venind din România au obligația de a se autoizola timp de 14 zile. La sosirea în Marea Britanie venind din orice stat este nevoie de furnizarea datelor de contact și informații privind statul / informații în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. Refuzul furnizării acestor informații și refuzul de a se autoizola se pedepsesc cu amendă de până la 10.000 GBP.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Frontierele acestui stat rămân deschise.
 • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat pe lista statelor incluse în „travel corridor” care au făcut o oprire într-un alt stat care nu este cuprins în această listă pot fi exceptați de la măsura izolării dacă niciunul din pasageri nu a coborât din vehicul și dacă în vehicul nu au urcat pasageri noi.

Măsuri pe plan intern:

 • Un „Grup de sprijin” (support bubble) se poate forma între un adult care locuiește singur și persoanele din altă locuință. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui împreună.
 • Regula de 6 persoane” – în anumite zone este interzisă formarea, în interior sau în aer liber, de grupuri mai mari de 6 persoane care nu locuiesc împreună (gospodărie) sau nu sunt din același „grup de sprijin”. Încălcarea acestei noi reguli se pedepsește cu amenzi între 200 și 6400 GBP. Excepții: locul de muncă, educație, sport organizat (cu excepția sportului organizat în interior pentru persoane peste 18 ani), ceremonii religioase. O listă completă a excepțiilor se regăsește la https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-meeting-with-others-safely-social-distancing/coronavirus-covid-19-meeting-with-others-safely-social-distancing.
 • Este obligatorie, prin lege, utilizarea măștii în mijloacele de transport în comun, magazine, mall-uri, spații publice închise. Purtarea măștii este recomandată personalului care lucrează în transportul public și șoferilor de taxi, însă este obligatorie pentru clienții taxiurilor și vehiculelor particulare închiriate. Este obligatorie purtarea măștii în spațiile de ospitalitate, cu excepția clienților care sunt așezați la masă pentru a servi masa. Personalul din sectorul ospitalității și al comerțului cu amănuntul este obligat să poarte mască. Persoanele exceptate până acum de la purtarea unei măști (de exemplu în cazul unei probleme de sănătate) vor continua să fie scutite de la aceste noi obligații.
 • Suplimentar acestor restricții, Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au adoptat măsuri speciale.
 • Se recomandă citirea cu atenție a informațiilor relevante pentru zona în care locuiți sau urmează să vă deplasați.

ANGLIA:

În perioada 5 noiembrie – 2 decembrie, Anglia a adoptat măsuri uniforme pe întreg teritoriul. Este interzisă părăsirea locuinței. Printre excepții se regăsesc următoarele situații: deplasările pentru cumpărături esențiale, accesarea serviciilor medicale, educație (dacă nu este disponibilă online) și muncă (dacă nu este posibilă de acasă)

SCOȚIA:

Scoția a adoptat un nou sistem de măsuri bazat pe cinci niveluri, de la 0 la 4. Se poate verifica nivelul de alertă dintr-o anumită zonă prin accesarea paginii de internet  https://www.gov.scot/check-local-covid-level/.

Nivelul 0 – Se pot întâlni în spații închise maxim 8 persoane din maxim 3 locuințe. În spații deschise numărul maxim este de 15 persoane din 5 locuințe. În lăcașurile de cult este permis accesul a maxim 50 de persoane în spații închise și 200 în spații deschise. Nunțile, parteneriatele civile, ceremoniile funerare (înmormântări), botezurile se pot organiza cu maxim 50 de persoane. Școlile și universitățile rămân deschise.  Restaurante, cafenele, pub-uri și baruri se pot deschide în interior și în aer liber pentru consumul de alimente și băuturi alcoolice, în conformitate cu normele locale de licențiere.

Nivelul 1 – aplicabil în Comhairle nan Eilean Siar, Highland, Moray, Orkney Islands și Shetland Islands. Nu este permisă intrarea în altă locuință, cu excepția grupului de sprijin. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. În lăcașurile de cult este permis accesul a maxim 50 de persoane în spații închise și 200 în spații deschise. Nunțile, parteneriatele civile, înmormântările, botezurile  se pot organiza cu maxim 20 de persoane. Școlile și universitățile rămân deschise. Spațiile de ospitalitate trebuie să se închidă la 22:30.

Nivelul 2 – aplicabil în Aberdeen City, Aberdeenshire, Argyll and Bute, Dumfries and Galloway, East Lothian (începând cu 24 noiembrie), Midlothian (începând cu 24 noiembrie) și Scottish Borders. Nu este permisă intrarea în altă locuință, cu excepția grupului de sprijin. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. În lăcașurile de cult este permis accesul a maxim 50 de persoane, cu distanțare socială de 2 metri. Pub-urile și restaurantele pot servi alcool numai la o masă principală și se vor închide în interior la ora 20:00 și în aer liber la 22:30.

Nivelul 3 – aplicabil în Edinburgh (City of), Angus, Clackmannanshire, Dundee City, Falkirk, Fife, Inverclyde, North Ayrshire, Perth and Kinross. Nu este permisă intrarea în altă locuință, cu excepția grupului de sprijin. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. Restaurante, cafenele, pub-uri și baruri se pot deschide în interior și în aer liber pentru consumul de alimente și băuturi nealcoolice. Băuturile alcoolice nu pot fi servite. Ultima intrare este ora 17:00 și toate locurile trebuie să fie închise și toți clienții de la sediu până la ora 18:00.

Nivelul 4 – aplicabil timp de 3 săptămâni, începând din 20 noiembrie, ora 6 p.m., în East Ayrshire, East Dunbartonshire, East Renfrewshire,  Glasgow City, North Lanarkshire, Renfrewshire, South Ayrshire, South Lanarkshire, Stirling, West Dunbartonshire și West Lothian.  Nu este permisă intrarea în altă locuință, cu excepția grupului de sprijin. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. Întâlnirea în spații publice închise sau în aer liber este limitată la maxim 6 persoane din maxim 2 locuințe diferite. Restaurante, cafenele, pub-uri și baruri vor fi închise. Serviciile de contact apropiat (coafor, spa, masaj etc.) vor fi închise. Școlile rămân deschise. În lăcașurile de cult este permis accesul a maxim 20 de persoane, atât în spații închise cât și deschise, cu obligativitatea distanțării sociale de 2 metri. Nunțile, parteneriatele civile, botezurile etc.  se pot organiza cu maxim 15 persoane. Ceremoniile funerare se pot organiza cu maxim 20 de persoane. 

ȚARA GALILOR:

 • Este interzisă întâlnirea în locuințe private a persoanelor care nu locuiesc împreună sau nu formează un grup de sprijin.
 • Se pot întâlni maxim 4 persoane în spațiile publice închise precum baruri, cafenele, restaurante.
 • Maxim 15 persoane pot participa la activitățile organizate în spații închise și maxim 30 la cele în spații deschise.
 • Se redeschid școlile și celelalte instituții de învățământ.
 • Lăcașurile de cult își pot relua activitatea.
 • Se redeschid facilitățile sportive, saloanele de înfrumusețare, sălile de spectacol.
 • Detalii suplimentare pot fi accesate la: https://gov.wales/coronavirus.

IRLANDA DE NORD:

Actualele măsuri vor fi înăsprite în perioada 27 noiembrie – 11 decembrie.

 • Este interzisă întâlnirea în locuințe private a persoanelor care nu locuiesc împreună (gospodării diferite), cu unele excepții, inclusiv: grup de sprijin, îngrijire copii, urgențe.
 • Într-o grădină privată se pot întâlni maxim 6 persoane din maxim 2 gospodării.
 • Este interzisă înnoptarea într-o altă locuință privată, cu excepția grupului de sprijin și a urgențelor.
 • Un număr de maxim de 15 persoane se pot întâlni în aer liber, cu respectarea distanțării fizice de 2 metri, precum și a măsurilor de igienă specifice.
 • Un număr de maximum 15 persoane se pot întâlni în interior, cu excepția locuinței sau a unei case de vacanță în sistem self-catering. (valabil numai până la data de 26 noiembrie).
 • Sectorul ospitalitate este închis cu excepția livrărilor și a sistemului take-away, care poate funcționa până  la ora 23:00.
 • Localurile fără licență și supermarketurile nu pot comercializa alcool după ora 20:00.
 • Rămân închise muzeele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc tip bingo, patinoarele, saloanele de înfrumusețare, etc.
 • Nu este permisă desfășurarea de activități sportive de interior și de contact organizat care să implice asocierea mai multor gospodării, cu excepția sportivilor de performanță.
 • Sălile de gimnastică pot rămâne deschise, dar numai pentru antrenament individual. Acestea se vor închide începând cu 27 noiembrie.
 • Ceremoniile funerare sunt limitate la 25 de persoane, fără adunări pre- sau post-ceremonie.
 • Ceremoniile de nuntă și parteneriatele civile sunt limitate la 25 de persoane, fără recepții.
 • Magazinele și lăcașurile de cult rămân deschise (maxim 15 persoane în interiorul lăcașurilor de cult). Din 27 noiembrie vor fi închise toate magazinele de produse care nu sunt esențiale, precum și lăcașurile de cult (cu excepția nunților și ceremoniilor funerare).
 • Detalii la: suplimentare: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-guidance-what-restrictions-mean-you.

Persoanele care prezintă simptome (temperatură, tuse persistentă apărută recent/brusc, pierderea simțului olfactiv și/sau gustativ) vor sta la domiciliu pentru o perioadă de cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze. Dacă persoana cu simptome este testată negativ pentru COVID-19, atât aceasta, cât  și persoanele din grupul de sprijin pot ieși din autoizolare.

 • Persoanele care prezintă simptome au posibilitatea de a efectua un test pentru COVID-19 fie prin prezentarea la un centru de testare, fie prin comandarea unui set de testare la domiciliu. Detalii sunt disponibile la https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing-and-tracing/get-a-test-to-check-if-you-have-coronavirus/ . 
 • Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru autoizolarea la domiciliu, putând fi utilizat serviciul NHS 111 online  (https://111.nhs.uk/) în eventualitatea alterării stării de sănătate pe perioada  izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. În lipsa accesului la servicii de internet Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.

Detalii privind măsurile în vigoare sunt disponibile pe următoarele pagini web:

 • Poliția va superviza implementarea acestor măsuri și va aplica sancțiuni pentru nerespectarea acestora.
 • Lucrătorii din orice zonă a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își pot păstra locul de muncă, chiar dacă angajatorul nu își permite să îi plătească și pot fi remunerați cu cel puțin 80% din salariu, până la 2500 GBP pe lună.

Datele de contact ale misiunilor României în Marea Britanie:

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular