Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Marea Britanie - 04.08.21

Populatie: 68,274,019 Cazuri azi: 29,312 Active/Milion: 18,385 Populatie infectata: %1.839

Marea Britanie

Data ultimei actualizări: 2 august 2021

Regimul de călătorie al cetățenilor români în Regatul Unit

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, condițiile de intrare și ședere în Regatul Unit, condițiile pentru desfășurarea de activități profesionale, regimul aplicabil pentru asigurări de sănătate și beneficii sociale aplicabile cetățenilor Uniunii Europene (inclusiv cetățenii români) s-au schimbat.

Noile reguli nu afectează cetățenii români protejați de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme – mai multe informații găsiți la următoarele pagini de internet: 

Regăsiți mai jos informații relevante cu privire la noile condiții aplicabile pentru turiști, studenți și lucrători.

Regimul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2021:

Pentru mai multe informații sau clarificări, vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail [email protected] sau să apelați numărul de telefon 021 431 2065, cu tarif normal, între orele 8:30-16:30.

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL DIN PUNCT DE VEDERE AL PANDEMIEI DE COVID-19:

Sumar:

În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate. Măsurile aplicabile privind testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, în funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde.

 • Lista VERDE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Marea Britanie. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.
 • Lista PORTOCALIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Mai multe detalii pot fi consultate mai jos, precum și pe pagina de internet: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.
 • Lista ROȘIE - la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoana trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării, 4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată.  În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare a efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme), al cărui rezultat să fie negativ.

Guvernul britanic a anunțat că, începând cu data de 2 august 2021, persoanele care sosesc dintr-un stat aflat pe lista portocalie (amber) și au ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate de NHS (serviciile naționale de sănătate britanice), administrate în Europa (statele membre UE, Andorra, Monaco, Vatican și statele membre European Free Trade Association)* sau în Statele Unite ale Americii*, trecând 14 zile de la a doua doză, nu au obligația să se autoizoleze, fiindu-le aplicabile prevederile menționate pentru statele aflate pe lista verde.

ATENȚIE! La acest moment, persoanele care sosesc din Franța nu sunt exceptate de la măsura autoizolării la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Măsurile menționate pentru Lista PORTOCALIE se aplică în continuare persoanelor care sosesc din Franța.

De asemenea, de la această dată, pentru minorii care sosesc dintr-un stat aflat pe lista portocalie (amber) se aplică următoarele prevederi:

 • Minorii cu vârsta egală sau sub 4 ani sunt exceptați de la orice restricții;
 • Minorii cu vârsta între 5-10 ani sunt obligați să dețină codul de rezervare al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Marea Britanie;
 • Minorilor cu vârsta între 11-18 ani li se vor aplica prevederile menționate pentru statele aflate pe lista verde.

Dovada vaccinării împotriva COVID-19 administrate de NHS va fi solicitată înaintea îmbarcării/a intrării în Marea Britanie și se realizează prin aplicația NHS sau prin NHS COVID Pass letter. Pentru mai multe detalii accesați: https://www.gov.uk/guidance/demonstrating-your-covid-19-status

* Tipul de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie autorizat de către European Medicines Agency (EMA) în Europa, the Food and Drug Administration (FDA) pentru persoanele vaccinate în SUA sau administrat în cadrul programului național de vaccinare în cazul Elveției.

ATENȚIE!! Conform clasificării anunțate de guvernul britanic, România a fost inclusă pe lista „portocalie” (amber). Având în vedere faptul că listele se modifică în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, se recomandă consultarea constantă a informațiilor prezentate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.  

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau din oricare alt stat (cu excepția Irlandei și Insulelor Man, Jersey și Guernsey) sunt obligate să respecte condițiile menționate anterior, aplicabile pentru persoanele care sosesc din state incluse pe lista portocalie (amber). Încălcarea dispoziției privind autoizolarea se pedepsește cu amendă al cărei cuantum poate fi de până la 10.000 GBP.

 • Toate persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Nerespectarea măsurii de a prezenta un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la sosirea în Marea Britanie se pedepsește cu amendă în cuantum de 480-500 lire sterline. Informațiile disponibile la acest moment pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae.

Formularul „Passenger Locator Form”:

 • Înainte de începerea călătoriei, persoanele au obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online, Passenger Locator Form, disponibil lahttps://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.
 • Pentru Insula Jersey este necesară completarea unui formular separathttps://goj-bat.powerappsportals.com/ .
 • Pe parcursul celor 10 zile de autoizolare se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum urgențe medicale, părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord, evitarea unui pericol, participarea la o ceremonie funerară.
 • Persoanelor care s-au aflat în Africa de Sud cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în Scoția le este refuzată intrarea.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE PRIVIND TESTELE:

 • Sunt acceptate testele moleculare, de tip reacție în lanț a polimerazei (PCR) sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri. Călătorii trebuie să prezinte certificatul care atestă rezultatul negativ al testului în original, fiind necesar ca acesta să includă următoarele informații: numele persoanei testate (cum apare în documentul de călătorie), data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepționării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum și numele dispozitivului de testare.
 • Persoanele care sosesc din state aflate pe lista roșie sau portocalie sunt obligate să efectueze două teste moleculare pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe parcursul perioadei de autoizolare, respectiv carantină instituționalizată. Primul test trebuie efectuat în cea de a doua zi de la sosire, iar cel de-al doilea va fi efectuat în a 8-a zi de la sosire. Costurile aferente testării sunt suportate de persoana în cauză, iar programarea și plata pentru testare trebuie efectuate înaintea călătoriei. Detalii cu privire la procedura testării suplimentare pot fi consultate la: https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england. În situația în care unul dintre cele două teste este pozitiv, perioada de carantină se prelungește cu o perioadă de 10 zile de la momentul în care a fost efectuat testul.

Măsurile sunt individualizate/simplificate pentru anumite categorii de călători. Vă rugăm consultați informația cu privire la categoriile exceptate de la măsurile menționate anterior, accesând:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

Lucrătorii sezonieri în agricultură care sosesc în Anglia din România sau alte state care nu sunt pe lista roșie sunt obligați să completeze un formular tip „Passenger Locator Form” și să se izoleze timp de 10 zile la compania la care vor lucra, însă nu au obligația de a efectua teste suplimentare în ziua a-2 și a-8 de autoizolare. Atât lucrătorii, cât și angajatorii sunt obligați să respecte condițiile specifice, care se regăsesc în limba română la următoarea pagină de internet https://www.gov.uk/guidance/coming-to-the-uk-for-seasonal-agricultural-work-on-english-farms.ro.

Detalii privind măsurile pentru fiecare categorie în parte se regăsesc la pagina de internet: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Persoanele aflate în tranzit sunt obligate să completeze formularul „Passenger Locator Form” și să prezinte la îmbarcare un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Nu este obligatorie carantina sau testarea în ziua a 2-a și a 8-a dacă pasagerul aflat în tranzit nu părăsește punctul de intrare în Marea Britanie sau se deplasează direct către un alt punct de plecare din Marea Britanie.

Măsuri pe plan intern:

Se recomandă consultarea cu atenție a informațiilor relevante pentru zona în care locuiți sau urmează să vă deplasați.

ANGLIA:

Începând cu luna iulie 2021, autoritățile locale din Anglia relaxează măsurile adoptate în perioada interdicției de deplasare la nivel național, după cum urmează:  

 • Este permisă întâlnirea în aer liber a unui număr de maxim 30 de persoane
 • Întalnirile în spații inchise permisă întâlnirea a 6 persoane care nu locuiesc împreună
 • Sunt deschise industria hotelieră, localurile de divertisment și atracțiile turistice interioare.
 • Învățământul la toate nivelurile este deschis, mai puțin învățământul superior. Unele instituții de învățământ superior funcționează în continuare la distanță.

Detalii: https://www.gov.uk/guidance/covid-19-coronavirus-restrictions-what-you-can-and-cannot-do#england-moves-to-step-4-from-19-july

SCOȚIA:

În luna mai 2021, au fost anunțate modificări ale măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, cea mai mare parte a Scoției continentale va trece la Faza 2, restricțiile relaxându-se în domeniile: ospitalității, divertismentului, educației și sportului. Noile măsuri care au intrat în vigoare în luna mai 2021 se aplică în toate zonele continentale, cu excepția localității Moray, în care a fost înregistrat un număr ridicat de cazuri de COVID-19.

Având în vedere evoluția cazurilor de COVID-19 în Insulele de Vest, Orkney, Shetland și insulele îndepărtate Highland și Argyll este posibil ca aceste zone să treacă la nivelul 1 al restricțiilor adoptate.

Mai multe detalii referitoare la relaxarea restricțiilor sunt disponibile la pagina de internet: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-update-first-ministers-statement-11-2021/.

Calendarul de relaxare cuprinde 4 etape:

FAZA 1 - de la 22 februarie: Redeschiderea școlilor pentru elevii din clasele pregătitoare si clasele mici din școala primară; relaxarea anumitor restricții pentru vizitele în căminele pentru persoane vârstnice.

FAZA 2 - cel mai devreme la 15 martie: desfășurarea orelor în regim normal și pentru elevii din celelalte clase din învățământul secundar;  permisă practicarea sporturilor fără contact pentru copii cu vârste între 12-17 ani; relaxarea regulilor de socializare în aer liber, fiind permise întâlnirile între 4 persoane din 2 gospodării/familii diferite.

FAZA 3 - 5 aprilie: eliminarea restricției de a rămâne la domiciliu/reședință (stay at home), fiind permise întâlnirile între cel puțin 6 persoane din 2 gospodării/familii diferite; deschiderea pentru public a lăcașelor de cult cu o limitare, însă, a numărului de participanți; extinderea listei comercianților considerați esențiali pentru a permite deschiderea a cât mai multor activități comerciale, iar sistemul click and collect este permis și pentru bunuri care nu sunt esențiale.

FAZA 4 - 26 aprilie: Se revine la sistemul de 4 niveluri de restricții ce va putea fi aplicat zonal, permițând astfel redeschiderea graduală a economiei. Vor fi permise lucrările non-esențiale în interiorul caselor/gospodăriilor individuale.

ȚARA GALILOR:

Începând cu luna iulie 2021, autoritățile din Țara Galilor au relaxat unele măsuri introduse, intrând astfel în nivelul 1 de alertă. Printre măsurile aplicabile la acest moment se regăsesc următoarele:

 • Este permisă întâlnirea în aer liber a persoanelor care nu locuiesc împreună sau formează un grup de sprijin, însă nu mai mare de 6 persoane și care provin din maxim 2 familii. În spațiile în aer liber nu sunt impuse restricții.
 • Industria hotelieră a fost redeschisă, precum și majoritatea instituțiilor de învățământ.

Detalii suplimentare pot fi accesate la: https://gov.wales/coronavirus.

IRLANDA DE NORD:

Sunt în vigoare următoarele măsuri:

 • Este interzisă întâlnirea în locuințe private a persoanelor care nu locuiesc împreună (gospodării diferite), cu unele excepții, inclusiv: grup de sprijin, îngrijire copii, urgențe. Grupul de sprijin poate fi format din maxim 10 persoane din maximum 2 locuințe.
 • Într-o grădină privată se pot întâlni maxim 6 persoane din maxim 2 gospodării în intervalul orar 6:00 – 20:00.
 • Un număr de maxim de 15 persoane se pot întâlni în aer liber, cu respectarea distanțării fizice de 2 metri, precum și a măsurilor de igienă specifice.
 • Sunt închise magazinele de produse neesențiale, restaurantele, hotelurile, serviciile de contact apropiat, atracțiile turistice, sălile de sport. Bibliotecile sunt deschise pentru acces la internet și împrumuturi de cărți rezervate în prealabil.
 • La ceremoniile funerare, de nuntă și parteneriat civil, numărul participanților poate fi de maxim 25. Recepțiile nu sunt permise.
 • Detalii suplimentare la: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-guidance-what-restrictions-mean-you.

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 (temperatură, tuse persistentă apărută recent/brusc, pierderea simțului olfactiv și/sau gustativ) vor rămâne la domiciliu pentru o perioadă de cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze. Dacă persoana cu simptome este testată negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, atât aceasta, cât și persoanele din grupul de sprijin pot ieși din autoizolare.

 • Persoanele care prezintă simptome au posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 fie prin prezentarea la un centru de testare, fie prin comandarea unui set de testare la domiciliu. Detalii sunt disponibile la: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing-and-tracing/get-a-test-to-check-if-you-have-coronavirus/. 
 • Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru autoizolarea la domiciliu, putând fi utilizat serviciul NHS 111 online  (https://111.nhs.uk/) în eventualitatea înrăutățirii stării de sănătate pe perioada izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu este posibil, se poate apela NHS la 111.

Detalii privind măsurile în vigoare sunt disponibile pe următoarele pagini de internet:

Datele de contact ale misiunilor României în Marea Britanie:

Zboruri si bilete de avion catre Marea Britanie: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie