Conditii de calatorie - Guineea

Republica Guineea

Ultima actualizare: 
12 aprilie 2022


Atenţionare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: DA (parțial, inclusiv pentru capitala Conakry)

 

CONDIȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu mai puțin de 3 zile înainte de intrarea în Guineea.

 

CONDIȚII DE PĂRĂSIRE A TERITORIULUI NAȚIONAL:

Pentru ieșirea de pe teritoriul țării este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 3 zile înaintea îmbarcării.

Tranzitul internațional este permis, în funcție de condițiile de acces în statele de destinație.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Atenție! În cursul lunii februarie 2021 au fost depistate mai multe cazuri de infectare cu virusul EBOLA, în regiunile împădurite din sudul țării. Prin urmare, deplasările în aceste regiuni nu sunt recomandate.
 ​Condiţii de intrare şi regim de ședere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea.

Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea.

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze Ambasadei României de la Dakar (care are în jurisdicție și Republica Guineea), comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să își înregistreze prezența în regiune prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Guineea.

Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Guineea este reprezentată de Ambasada României în Senegal.

 

Amenințări teroriste

Guineea nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini, dar situaţia de securitate precară în interiorul țării impune prudență.

Prin urmare, recomandăm cetățenilor români care călătoresc în Republica Guineea să urmărească anunțurile şi recomandările autorităților locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

 

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători în relativă siguranţă doar în centrul capitalei Conakry, din cauza numărului mare al atacurilor armate, atacuri la domiciliu şi chiar atacuri asupra maşinilor.. Se recomandă vigilenţă sporită în pieţe (Niger, Madina, Taouyah),în cartierele periferice, în cazul deplasărilor în afara capitalei, recomandându-se evitarea călătoriilor seara.

Atât ziua, cât şi noaptea puteți întâlni grupuri de atacatori care barează drumurile.

Se recomandă circulaţia în grupuri şi cu vehicule dotate cu GPS.

Recomandări:

  • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să aveti control asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
  • Vă recomandăm folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
  • Vă recomandăm să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
  • Republica Guineea este o ţară care nu pune probleme în ceea ce priveşte ţinuta publică, chiar dacă se recomandă străinilor să poarte o vestimentatie decentă. În situaţia pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

Pentru incidente grave (atac armat, accident, violenţe, jaf, etc.), aveţi la dispoziţie numărul verde al Jandarmeriei naţionale122
Salvarea (urgențe medicale, inclusiv suspiciuni Ebola): 115

Pompieri: 1818

Recomandăm totodată sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români aflati temporar în Republica Guineea, recomandăm cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii (care să includă, în măsură posibilului, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Atenţie! Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu!

La intrarea pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, vi se poate cere să prezentaţi și carnetul/certificatul de vaccinare emis de clinica specializată în boli tropicale care v-a efectuat vaccinul înainte de plecare.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Guineea, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinul împotriva hepatitei virale B si vaccinul împotriva febrei tifoide.

Începând cu ianuarie 2014, în Republica Guineea au existat cazuri de meningită, motiv pentru care se recomandă și vaccinul împotriva meningitei.

În martie 2014, a apărut riscul de a contacta febra virală hemoragică (Ebola). Autorităţile guineze au luat măsuri pentru a opri răspândirea virusului, dar se recomandă prudenţă, întrucât pentru Ebola nu există nici tratament specific, nici vaccin.

 

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de semnalizare rutieră este inexistent, regula comună de circulaţie fiind prioritatea de dreapta. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. 

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

  • Starea drumurilor

În afara capitalei Conakry, nu există o reţea rutieră întreţinută la nivelul întregului teritoriu, ci numai drumuri care pot fi accesate cu autovehicule de tip 4x4. Permisul de conducere

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioada de valabilitate a vizei.

Permisul de conducere local se acordă fără examen, numai în baza permisului european, care se reține de poliție pe perioada utilizării permisului local și se restituie la plecarea de pe teritoriul Republicii Guineea.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident, vehiculul rămâne imobilizat până la sosirea poliţiei, cu excepţia cazurilor de înţelegere amiabilă între şoferi. Procesul verbal al poliţiei rutiere este necesar pentru a fi predat asiguratorului. Se recomandă să aşteptaţi agentul de poliţie în interiorul vehiculului, pentru a evita eventuale agresiuni din partea celor prezenţi.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate doar la câteva hoteluri mari, de regulă lanţuri hoteliere străine.

În general, plata serviciilor în Republica Guineea se face cash.

Moneda locală este francul guinez.

Se recomandă evitarea schimbului valutar în stradă. Acesta se poate face în condiţii de siguranţă doar la ghişeele băncilor.

 

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, atât în privința obiectelor, cât și a sumelor în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Guineea

Zboruri ieftine spre Guineea: AICI

Aeroporturi in Guineea: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…