Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Grecia - 07.12.21

Populatie: 10,350,264 Cazuri azi: 4,927 Active/Milion: 6,702 Populatie infectata: %0.670

Grecia

Data ultimei actualizări: 3 decembrie 2021 ​

STARE DE URGENȚĂ: NU

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

 • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Accesul pe cale rutieră:

Legislația în vigoare nu face distincție între regulile aplicabile persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Elene și cele aplicabile persoanelor care rămân în acest stat. Prin urmare, condițiile de intrare menționate anterior se aplică pentru toate persoanele care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene.

Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

În prezent sunt suspendate zborurile înspre/din Africa de Sud și Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Zambia, Malawi, Namibia și Eswatini.

Persoanele din unul dintre statele de mai sus vor putea intra în Republica Elenă numai în scopuri esențiale, temeinic justificate și numai după obținerea unui certificat special emis de misiunile diplomatice elene acreditate în aceste state. Acestea trebuie să fie complet vaccinate împotriva COVID-19 și vor fi supuse unor teste (PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de plecare, un test rapid la sosire și un test rapid în carantină), precum și unei măsuri de carantină obligatorie pentru o perioadă de 10 zile. Sunt exceptați de la aceste măsuri copiii cu vârsta sub 12 ani.

Potrivit actului normativ în  vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor care intră pe teritoriul Greciei, până la data de 06.12.2021 (ora 06:00), cu posibilitatea de prelungire.

Doar pentru accesul pe cale aeriană prezentele măsuri sunt valabile până la 31.12.2021, cu posibilitatea de modificare, în funcție de evoluția epidemiologică.

Măsuri pe plan intern:

Pentru transportul între localități cu autobuzul, autocarul sau trenul, persoanele nevaccinate sau care nu s-au vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile, trebuie să prezinte la îmbarcare rezultatul unui test PCR sau al unui test rapid negativ efectuat cu maximum 72, respectiv 48 de ore înaintea îmbarcării.

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 • un certificat de vaccinare COVID-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 4 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 4 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru COVID-19.

Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele https://sea.travel.gov.gr/#/ (varianta în limba engleză) și https://www.ynanp.gr (varianta în limba greacă).

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată, documente de identificare (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil), echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,  concordanța între datele de identitate ale persoanei și cele înscrise în documentele medicale prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare cu o oră înainte de plecare.

2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 • Muncitorii care călătoresc zilnic între diferite unități regionale (autotest)
 • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) – pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea plecării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie;
 • pentru pasagerii cu vârsta între 4 - 17 ani, un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.

Minorii cu vârsta sub 4 ani pot călători fără restricții.

4. Accesul în spații interioare (restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment):

Măsuri pe plan intern pentru persoanele nevaccinate:

Persoanelor nevaccinate nu li se mai permite accesul cu rezultatul unui test rapid sau PCR în următoarele spatii închise: restaurante, terase, baruri, cluburi de noapte, teatre, cinematografe, muzee, expoziții, conferințe, congrese, săli de sport, stadioane.

Cu rezultatul negativ al unui test rapid vor avea acces în: mijloacele de transport in comun (suburban) pe distante lungi, in învățământ, la locul de muncă (public si privat), biserici, magazine comerciale, coafor/frizerie, spatii deschise ale restaurantelor, teraselor.

Accesul liber, fără rezultatul unui test rapid negativ, este permis persoanelor nevaccinate în: piețele alimentare, supermarket, măcelărie, magazine de pește, brutarii, piețe in aer liber, cofetărie, farmacie, în mijloacele de transport în comun urbane.

Minorii cu vârsta între 0 - 4 ani vor avea acces liber în toate spatiile, în timp ce copiii cu vârsta între 4 - 17 ani vor avea acces liber doar cu rezultatul negativ al unui autotest(self test).

                                                                                                                                                                                   

În prezent, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

Accesul în interiorul restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile.

Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile).

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 75% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, până la data de 06.12.2021 (orele 06:00), cu posibilitatea de prelungire.

Recomandări:

 • Respectarea cu strictețe a normelor de acces în spațiile interioare (prezentarea – format tipărit sau electronic – a codului QR aferent Certificatului digital Covid, a rezultatului unui test PCR sau rapid), purtarea măștii de protecție și respectarea distanței între persoane;
 • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
 • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
 • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
 • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

Cetățenii români sunt rugați să manifeste în continuare o atenție deosebită la utilizarea oricăror surse de foc în aer liber, legislația elenă în materie sancționând aceste încălcări cu amenzi administrative substanțiale și chiar cu pedepse privative de libertate. 

Datele de contact ale misiunilor României în Republica Elenă – AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Grecia: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.