Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Irlanda - 22.01.21

Populatie: 4,968,507 Cazuri azi: 2,357 Active/Milion: 31,809 Populatie infectata: %3.181

Irlanda

Data ultimei actualizări: 18.01.2021

STARE DE URGENȚĂNU (dar din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul a decis înăsprirea restricțiilor, ceea ce ar echivala cu o carantină totală/full lockdown, până cel puțin la data de 31.01.2021 (Nivelul maxim de restricții - Nivelul 5, prevăzut în Planul guvernamental “Resilience and Recovery 2020-2021: Plan for Living with COVID-19”, adoptat în cursul lunii septembrie 2020).

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 16 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Irlanda trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Irlandei. La acest moment, testul molecular de tip PCR (test de reacție în lanț a polimerazei) este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze.

Testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare pe cale aeriană și maritimă, cât și la sosirea pe aeroportul din Dublin.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord, lucrătorii din transportul internațional, inclusiv transportatorii, echipajele aeronavelor și navelor maritime, copiii cu vârsta sub 6 ani, precum și persoanele aflate în tranzit către un alt stat, cu condiția de a nu părăsi zona de tranzit aeroportuar.

La intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, pasagerii au obligația de a completa un formular de localizare (disponibil online: https://www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator-form/ sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc). Completarea corectă și completă a formularului de localizare este obligatorie. Sunt exceptați de la completarea formularului furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim, precum și personalul diplomatic.

De asemenea, autoritățile irlandeze recomandă persoanelor care sosesc în Irlanda din statele/regiunile incluse în lista roșie sau gri, așa cum sunt definite de sistemul UE (România fiind inclusă pe lista regiunilor roșii): https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coo..., precum și din state/regiuni din afara Uniunii Europene, să își limiteze deplasările pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Irlanda. Limitarea deplasărilor poate fi suspendată mai devreme de 14 zile dacă persoana în cauză prezintă un nou test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat începând cu cea de-a cincea zi. Persoanelor care sosesc din state/regiuni incluse pe lista verde sau portocalie, așa cum sunt definite de sistemul UE, nu li se va recomanda să își limiteze deplasările la sosire, însă trebuie să respecte instrucțiunile autorităților locale de sănătate publică.

Toate persoanele care sosesc din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Africa de Sud trebuie să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile după sosire, fără posibilitatea suspendării măsurii înaintea împlinirii termenului de 14 zile. 

Nerespectarea măsurilor privind limitarea deplasărilor pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni. 

Ca urmare a adoptării de către Consiliul UE a unui sistem comun de cartografiere a zonelor de risc din Uniunea Europeană* și de coordonare a restricțiilor de călătorie adoptate pe fondul pandemiei de COVID-19, Irlanda impune următoarele măsuri:

 • Persoanele care sosesc în Irlanda din zonele roșii, portocalii sau gri trebuie să-și limiteze deplasările pentru 14 zile.
 • Persoanele care sosesc în Irlanda din zonele verzi sau din Irlanda de Nord sunt exceptate de la măsura limitării deplasărilor.
 • Indiferent de nivelul indicatorului UE pentru Danemarca, persoanele care sosesc din acest stat în Irlanda au obligația de a-și limita deplasările pentru 14 zile.

În conformitate cu decizia guvernamentală, limitarea deplasărilor înseamnă rămânerea la domiciliu/reședință și evitarea interacțiunilor sociale și a contactului cu alte persoane (inclusiv persoanele din aceeași gospodărie, în special dacă acestea sunt în grupele de risc).

În cadrul noului sistem, persoanele care călătoresc pentru exercitarea unor servicii esențiale și numai pe perioada îndeplinirii acelor sarcini nu trebuie să-și limiteze deplasările. În această categorie intră transportatorii internaționali (inclusiv lucrătorii din sectoarele aviației, transportului maritim și rutier), copiii cu vârsta de până la 6 ani, precum și persoanele care efectuează călătorii din motive medicale care nu suferă amânare, motive imperative de afaceri sau familiale (de exemplu, participarea la ceremonii funerare), precum și personalul diplomatic.

Informații detaliate privind condițiile de călătorie în Irlanda în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate la adresa: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/

*Sistemul comun de cartografiere a zonelor de risc din Uniunea Europeană se bazează pe două criterii pentru stabilirea zonelor de risc: rata de noi infecții (incidența) la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și rata testelor pozitive din toate testele pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate. Astfel, zonele verzi sunt cele în care incidența este sub 25 și rata testelor pozitive este sub 4 la sută. Zonele portocalii sunt cele în care incidența este sub 50 și rata de testare este de peste 4%, ori incidența este între 25 și 150, dar rata de testare este sub 4%.  Zonele roșii sunt cele în care incidența este de peste 50 și rata de testare este de peste 4%, ori incidența este de peste 150 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Zonele gri sunt cele cu informații insuficiente pentru a evalua criteriile propuse la nivel UE.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

Cu privire la posibilitățile de transport între România și Irlanda:

Companiile Blue Air și Ryanair operează zboruri regulate dinspre Dublin spre România și retur.

În cazul în care deplasarea se efectuează pe cale rutieră, este recomandată verificarea condițiilor de călătorie pentru statele tranzitate: https://www.mae.ro/node/51880  sau https://reopen.europa.eu/en.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, autoritățile irlandeze au decis înăsprirea restricțiilor până cel puțin la data de 31 ianuarie 2021:  

 • Se impune din nou munca de la domiciliu, cu excepția persoanelor care furnizează servicii esențiale, pentru care este necesară prezența fizică la locul de muncă.
 • Nu mai sunt permise vizitele între familii, cu excepția situațiilor în care se acordă asistență și îngrijire vârstnicilor și copiilor.
 • Deplasările în afara limitei de 5 km de la domiciliu sunt interzise. Nu se recomandă deplasările în afara locului de domiciliu/reședință.
 • Serviciul religios va fi efectuat online.
 • Școlile rămân închise, cu posibilitatea redeschiderii în funcție de evoluția situației.
 • Magazinele neesențiale vor rămâne închise. În magazinele esențiale cumpărătorii sunt obligați să poarte mască.
 • La nunți pot participa maxim 6 persoane.
 • La ceremoniile funerare pot participa maxim 10 persoane.
 • Pub-urile, saloanele de înfrumusețare, muzeele, galeriile și atracțiile turistice/culturale rămân închise.
 • Este încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta, astfel încât transportul public să fie disponibil pentru lucrătorii esențiali și numai pentru munca esențială.
 • Transportul public funcționează la o capacitate de 25%. Este obligatorie purtarea măștii în mijloacele de transport în comun.
 • Vizitele la instituțiile de îngrijire rezidențială pe termen lung sunt suspendate, cu excepția vizitelor necesare pentru circumstanțe critice.
 • Cluburile de noapte, discotecile și cazinourile rămân închise.
 • Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani și cele vulnerabile din punct de vedere medical sunt sfătuite să manifeste maximă precauție.
 • Este necesară purtarea măștilor în aer liber, în zonele suprapopulate, precum și la locurile de muncă aglomerate. La data de 10 decembrie 2020 a intrat în vigoare măsura aplicării amenzii pentru nepurtarea măștii în zonele publice considerate esențiale și aglomerate, în cuantum de maximum 80 euro.

Date de contact ale misiunii României în Irlanda – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular