Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Iran

Data ultimei actualizări: 20 noiembrie 2020

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Toți pasagerii care doresc să iasă din Republica Islamică Iran trebuie să dețină certificate de sănătate eliberate de autoritățile iraniene în cadrul aeroporturilor internaționale de pe întreg teritoriul statului. Certificatul de sănătate poate fi eliberat pasagerilor la cerere sau dacă deţinerea lui reprezintă o condiţie obligatorie pentru accesul în statul de destinaţie.
 • Toţi pasagerii (cu vârsta peste doi ani) care doresc să intre în Republica Islamică Iran trebuie să obțină, înainte de îmbarcarea în avion, un certificat medical în limba engleză, eliberat de o instituţie medicală acreditată din statul de plecare. Dacă certificatul medical este eliberat în limba statului de proveniență (alta decât limba engleză), acesta trebuie legalizat la Ambasada Republicii Islamice Iran din acel stat. Certificatul medical trebuie să conţină rezultatul testului molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 şi să fie eliberat cu cel mult 96 de ore anterior intrării în Republica Islamică Iran. Pasagerilor care nu deţin un astfel de certificat medical nu li se va permite îmbarcarea.
 • În cazul în care cele 96 de ore expiră din cauza duratei călătoriei sau din alte motive, nu este necesară refacerea testului. Persoanele în cauză vor fi verificate clinic şi, în situaţia în care prezintă simptome, vor fi testate din nou, urmând ca până la primirea rezultatelor să fie plasate în izolare în centre speciale (izolare care se va prelungi până la 14 zile dacă rezultatul testului este pozitiv). Cheltuielile privind testarea şi cazarea vor fi suportate de pasageri.
 • Se aplică următoarele măsuri dacă pasagerii ajung pe unul din aeroporturile internaţionale din Republica Islamică Iran, fără a avea respectivul certificat medical:
 • pasagerilor străini nu le va fi permis accesul în Republica Islamică Iran;
 • pasagerii iranieni vor intra în carantină pentru 14 zile în centre special amenajate şi vor suporta toate costurile aferente şederii în aceste locaţii.
 • În continuare, este valabilă măsura deţinerii/completării de către toţi pasagerii care doresc să intre în Republica Islamică Iran a unei declarații pe propria răspundere cu privire la situaţia lor medicală.
 • La sosirea în Republica Islamică Iran, pasagerii care prezintă simptome de COVID-19 vor fi supuşi unor verificări medicale şi vor fi testaţi pentru infecția cu SARS-CoV-2 (chiar dacă deţin certificat medical cu rezultatele testării eliberat în ultimele 96 de ore). Până la sosirea rezultatelor, cetăţenii străini vor fi carantinaţi pentru 48 de ore, în centre special amenajate, iar cetăţenii iranieni trebuie să stea în izolare la domiciliu. Dacă rezultatul testului este pozitiv, cetăţenii străini vor fi plasaţi pentru 14 zile în centre medicale şi vor suporta toate costurile aferente (cazare, teste medicale etc.).
 • Este obligatorie purtarea măştilor de protecţie în toate terminalele aeroporturilor din Republica Islamică Iran, precum și în toate aglomerările urbane, inclusiv în spațiile publice deschise.
 • Se recomandă călătorilor să verifice cu operatorul aerian situaţia regulilor/măsurilor impuse de autorităţile iraniene la sosirea în acest stat.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Deplasarea între localități în interes personal este suspendată, începând cu data de 21.11.2020.
 • Traficul urban/deplasarea sunt interzise în intervalul orar 21.00 – 04.00, cu exceptia urgențelor sau a altor scopuri justificate. Sunt exceptate de la această restricție autoturismele cu număr de înmatriculare diplomatic/de serviciu.
 • Transportatorii interni solicită, începând cu 18.11.2020, prezentarea unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pentru fiecare pasager (transport aerian, maritim sau terestru).

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Din data de 21.11.2020, în majoritatea orașelor sunt impuse restricții de tip lockdown.
 • Rămân deschise doar activitățile considerate esențiale.
 • Unitățile administrativ-teritoriale au fost împărțite în 3 categorii, în funcție de rata numărului de infectări cu SARS-CoV-2: albe (sub 1 caz de infectare pe zi la 100.000 de locuitori în ultimele 2 săptămâni), galbene (între 1 și 3 cazuri de infectare pe zi la 100.000 de locuitori în ultimele 2 săptămâni) și roșii (peste 3 cazuri de infectare pe zi la 100.000 de locuitori în ultimele 2 săptămâni). Lista zonelor roșii poate fi regăsită aici: https://tn.ai/2256326, iar lista zonelor galbene aici: https://tn.ai/2256165. Statusul fiecărei localități este actualizat periodic pe pagina de internet: https://mask.ir/
 • Începând cu luna noiembrie a.c., instituțiile de stat și cele bancare funcționează la capacitate normală, iar programul lor zilnic este între orele 07:30-14:30.
 • Instituțiile de învățământ gimnazial, liceal și universitar își desfășoară activitatea doar online, precum și grădinițele, institutele de învățământ religios și cele de limbi străine.
 • Concertele și proiecțiile cinematografice sunt momentan suspendate.
 • În Teheran, toți angajații din domeniul public sau privat sunt obligați să poarte măști la locul de munca (în caz contrar, nu le va fi permis accesul în incintă). Au fost închise toate institutele educaționale, inclusiv seminariile, centrele educaționale tehnice și vocaționale, institutele de limbi străine. De asemenea, au fost închise bibliotecile, teatrele și cinematografele, muzeele, sălile de recepții, saloanele cosmetice, moscheile si locurile de rugăciune. Sunt interzise toate evenimentele sociale, religioase sau culturale. Toate cluburile sportive, sălile de sport, cafenelele, grădinile zoologice, parcurile de distracții și piscinele au fost închise. Au fost suspendate toate examenele naţionale care ar fi presupus deplasarea la Teheran a unor candidaţi din provincie.
 • Este interzisă intrarea turiştilor străini în Republica Islamică Iran în grupuri organizate. Cetăţenii străini pot efectua, în continuare, deplasări turistice în Republica Islamică Iran în mod individual, precum şi deplasări în scop de afaceri.
 • Începând cu luna iulie a.c., purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice închise și în spațiile publice aglomerate. Instituțiile și autoritățile iraniene nu vor oferi servicii publice persoanelor care nu poarta mască de protecție (acestora nu le va fi permis accesul nici la transportul public).​

La acest moment, toate frontierele terestre sunt închise pentru traficul normal, în afară de punctul Nurduz/Armenia. Sunt operaționale următoarele curse aeriene: Teheran-Doha, Teheran-Istanbul, Teheran – Paris, Teheran – Londra, Teheran – Amsterdam, Teheran – Milano, Teheran – Manchester, Teheran – Dubai.

Începând cu data de 13 august 2020, toţi pasagerii care doresc să efectueze o călătorie dinspre Republica Islamică Iran spre o altă destinaţie, la bordul unei aeronave a companiei Qatar Airways, sunt obligaţi să prezinte rezultatele negative ale unui test molecular (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data zborului, într-unul din laboratoarele agreate (lista poate fi consultată pe site-ul oficial al companiei aeriene). Copiii sub 12 ani, însoţiţi de aparţinători, sunt exceptaţi de la această procedură. Suplimentar, trebuie completat şi depus la check-in un formular de consimţământ ce poate fi descărcat de pe acelaşi site.

Date de contact ale misiunilor României în Iran – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular