Conditii de calatorie - Iordania

Iordania

Ultima actualizare: 
9 iunie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU (stare de epidemie la nivel național)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Procedura de intrare în Iordania prin punctele vamale terestre poate fi consultată la pagina de internet: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/.

Începând cu data de 1 martie 2022, autoritățile iordaniene au eliminat obligativitatea testării tip PCR pentru COVID-19. 

Persoanele care călătoresc în Iordania, vaccinate sau nevaccinate, au următoarele obligații:

Prezentarea codului QR este obligatorie pentru permiterea îmbarcării.

Copiii cu vârsta de până la 5 ani și pasagerii aflați în tranzit sunt exceptați de la această măsură.

 • să dețină o asigurare medicală de călătorie valabilă, cu excepția pasagerilor care călătoresc în scopuri medicale. De asemenea, sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unei asigurări medicale de călătorie deținătorii de QR diplomatic și membrii de familie ai acestora.

 

În situația testării pozitive pentru COVID-19, se aplică măsura izolării la domiciliu pentru o perioadă de 5 zile, fără necesitatea repetării testului la finalul perioadei de carantină.

Persoanele care declară orice informație eronată sau care nu corespunde realității sunt amendate cu o sumă în valoare de 10.000 de dinari iordanieni.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

În prezent, sunt disponibile zboruri directe pe rutele Amman – București (operate de Tarom și Ryanair).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Începând cu luna iulie 2021, Guvernul a decis să implementeze un program de relaxare a restricțiilor în trei faze. Astfel, Guvernul a anunțat modificarea restricțiilor de circulație (curfew) în intervalul orar 01.00 – 06.00, iar funcționarea magazinelor/restaurantelor va fi permisă între orele 06.00 – 24.00. Începând cu luna iunie 2021, toate persoanele care au efectuat schema completă de vaccinare și prezintă un certificat în acest sens nu mai sunt obligate să respecte restricțiile de circulație (curfew).
 • Începând cu luna iunie 2021, Guvernul a decis redeschiderea sălilor de sport, piscinelor interioare, locuri de joacă, cinematografele și sălile de jocuri.
 • Din luna iunie 2020, au fost redeschise obiectivele turistice pentru turismul local și internațional. În urma controalelor efectuate, unitățile turistice, restaurantele sau hotelurile pot fi închise pentru maximum 14 zile, în cazul în care sunt încălcate măsurile de protecție sanitară.
 • În luna iunie 2020, a fost emis Ordinul de apărare nr. 11, prin care sunt impuse sancțiuni angajatorilor și persoanelor care nu respectă măsurile de protecție privind purtarea măștilor, respectarea distanțării fizice, dezinfectarea locurilor publice închise sau care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. Amenzile pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 20 și 50 de dinari iordanieni (echivalentul a 28 - 70 de dolari americani) și pentru angajatori (instituții publice, magazine, mall-uri, restaurante), amenzile sunt între 100 și 200 de dinari iordanieni (141 – 282 dolari americani) și, complementar, se aplică măsura de închidere a unității pentru 14 zile.

Noi restricții pe teritoriul Iordaniei care reglementează intrarea în instituțiile publice și private. De la 1 ianuarie 2022:

 • Angajații din sectorul public și privat nu au voie să se deplaseze la serviciu decât dacă le-au fost administrate două doze de vaccin împotriva COVID-19. Zilele în care nu au voie să lucreze se scad din concediul anual. După epuizarea acestora, angajații sunt obligați să își ia concediu fără plată, angajații nefiind remunerați.
 • Persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuie să aibă administrate două doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a avea voie să intre în instituții din sectorul public sau din sectorul privat; excepție fac persoanele care trebuie să intre în unități spitalicești și/sau centre de sănătate pentru situații de urgență. Nerespectarea prevederilor are consecințe grave, fiind sancționate conform legislației naționale în domeniu.
 • Orice instituție din sectorul privat care încalcă prevederile menționate (respectiv care permite intrarea persoanelor nevaccinate) se sancționează astfel – mall-urile, centrele comerciale, instituțiile bancare, companiile de telecomunicații și expozițiile, restaurante, brutării, cafenele, hoteluri, birouri ale companiilor de distribuție a energiei electrice și de apă, cluburi de noapte, baruri, discoteci, băi turcești, cluburi sportive, centre de fitness și înot, vor primi amenzi în valoare de 1000 de dinari iordanieni la prima încălcare, 3000 dinari iordanieni pentru a doua încălcare și 5000 de dinari iordanieni pentru a treia încălcare și se vor închide după o săptămână de încălcări repetate.

Prevederile nu se aplică persoanelor care nu s-au vaccinat din motive medicale, în baza unei decizii luate de oficiali din Ministerul Sănătății. Acestea sunt obligate să prezinte un test PCR negativ în termen de 72 de ore de la intrarea în respectiva instituție. Dovada vaccinului se face prin carte/certificat de vaccinare.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

 • Pentru orice informație în legătură cu COVID-19 sunt disponibile următoarele numere de telefon ale Centrului pentru Operațiuni de Urgență a Ministerului Sănătății din Iordania: +962 77 8410186 (mobil) și +962 6 5004545 (fix). Serviciul de urgență (pentru orice solicitări): 911.
 • Este disponibilă o linie telefonică în regim 24/7 - serviciul „Ask about Corona” apelabil gratuit din Iordania la numărul 111 pentru solicitări în legătură cu COVID-19 de către persoanele aflate în următoarele situații:
 • au vizitat state afectate și prezintă sau nu simptome;
 • au intrat în contact cu persoane care au vizitat state afectate și prezintă sau nu simptome.

Surse oficiale de informare:


 

Condiţii de intrare şi regim de vize

Cetățenii români care doresc să călătorească în Iordania trebuie să fie în posesia unei vize, iar valabilitatea pașaportului să fie de cel puțin 6 luni. Viza se poate obține la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei din străinătate, dar și la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internațional "Queen Alia" Amman - contra cost  (40 dinari iordanieni - aprox. 56 USD).

Atenție! Cetățenii români posesori de pașapoarte simple temporare nu pot obține viza de intrare la frontieră, fiind necesar să se adreseze în prealabil unei reprezentanțe diplomatice iordaniene. La 11 februarie 2019, autoritățile iordaniene au introdus o procedura prealabilă de solicitare a vizei pentru posesorii de pașapoarte temporare, prin accesarea următorului link: https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA/faces/Pages/Runnables/login.jsf. Termenul de soluționare este de 10 zile lucrătoare iar solicitanții de viză sunt informați direct, prin telefon sau poșta electronică, cu privire la soluționarea cererii, moment în care solicitantul se va deplasa la sediul ambasadei iordaniene pentru emiterea vizei.   

Atenție! Autoritățile iordaniene aplică în pașaportul simplu electronic viză de intrare în această țară, cu valabilitate de 30 zile.

Atenție! Sancțiunea pentru depășirea termenului de valabilitate a vizei este de 1,5 JD/ fiecare zi întârziere (amenda pentru o lună depășire ridicându-se la 45 JD).

Cetățenii străini care intenționează să depășească valabilitatea vizei de 30 de zile, au obligația ca în termen de 30 de zile de la data intrării în Regat să se prezinte la cel mai apropiat post de poliție pentru a se înregistra și reglementa șederea.

Depășirea termenului de ședere prevăzut în viză se sancționează cu amendă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Iordaniei să se adreseze misiunii diplomatice a României la Amman și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro.Doriți să munciți în Iordania?

Prelungirea dreptului de ședere și implicit obținerea unui permis de muncă se face în baza unui contract semnat cu o companie, organizație etc.

Prelungirea dreptului de ședere sau acordarea unui permis de muncă se face numai în limita valabilității documentului de călătorie prezentat.

 

Amenințări teroriste

Situația de securitate este în general stabilă, autoritățile de resort acționând pentru prevenirea unor eventuale incidente.

Este necesar să luați în considerare anumite riscuri ce pot apărea în special în zona de centru – sud a Regatului Hașemit, în anumite perioade de timp. De asemenea, nu sunt recomandate deplasările nocturne în afara capitalei.

Autoritățile iordaniene tratează cu maximă responsabilitate controlul la frontiere și au luat măsuri suplimentare de pază, atât a obiectivelor centrale, cât și a hotelurilor și obiectivelor turistice.


Siguranță și criminalitate

În Iordania nu sunt probleme deosebite în ceea ce privește siguranța personală.

Criminalitatea este redusă, existând însă infracțiuni minore (de tipul furtului din buzunare, înșelăciuni sau furturi de / din mașini).

Cetățenilor români li se recomandă evitarea unor zone de risc (cluburi de noapte, localuri rău famate), unde ar exista riscul implicării în diferite incidente.

În cazul în care cetățenii români sunt implicați în diferite incidente, aceștia trebuie să se adreseze celui mai apropiat post de politie local.

În situații deosebite (pierderea pașaportului sau a documentelor de călătorie), trebuie anunțată  poliția locală și Ambasada României la Amman.

Atenție! Conform legislației iordaniene, traficul și distribuția de droguri sau substanțe psihotrope se sancționează cu pedeapsa capitală. Consumul este, de asemenea, ilegal.


Transportul public

Transportul public se realizează cu autobuze și  microbuze, însă este de preferat deplasarea cu taxiul, utilizată la scară largă.

Nu există o rețea feroviară pentru transportul de călători. Iordania dispune de o singura linie aflată în sud, destinată exclusiv transportului industrial de fosfați.


Sistemul medical

Sistemul medical este bazat pe asigurările de sănătate și furnizează servicii de bună calitate. În cazul unor situații de urgență, cetățenii români se pot adresa, contra cost, oricărei unități sanitare.

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul unei călătorii în Iordania, costurile serviciilor medicale/de repatriere fiind ridicate.

De asemenea, în momentul intrării pe teritoriul Iordaniei trebuie să solicitați societății la care a fost încheiată asigurarea, denumirea, adresa și numărul de telefon al agentului din Iordania căruia vă puteți adresa pentru decontarea cheltuielilor medicale efectuate, precum și pentru clarificări privind procedura.

Vaccinarea nu este obligatorie pentru turiști, cu excepția celor proveniți din țări/zone în care se manifestă diferite epidemii.


Condiții pentru traficul auto

 • Circulația auto

În Iordania se circulă pe partea dreaptă a carosabilului, traficul fiind în general aglomerat, în special în Amman.

Aparatele radar și filtrele poliției rutiere sunt o prezență constantă pe drumurile iordaniene, în special din afara capitalei.
 

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună, o atenție specială fiind necesar a fi acordată autostrăzii Amman – Aqaba care prezintă denivelări, gropi etc., dificil de remarcat și evitat în special pe timp de noapte.

 

 • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză admise (cu excepția porțiunilor limitate prin indicatoare speciale) sunt: în localitate - 50Km/h, în afara localităților – 80-100 km/h.

 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Iordania pentru o perioadă de 3 luni. După trecerea acestei perioade, este necesară preschimbarea acestuia cu unul local, în baza unui test medical.

 

 • Informații privind cazurile de accidente de circulație

În cazul unor eventuale accidente de circulație (chiar si în cazul accidentelor ușoare), conducătorii auto trebuie să lase autovehiculele în poziția respectivă până la sosirea unui agent de politie, care va face constatarea și va stabili vinovăția. Ulterior, cei doi conducători trebuie să se deplaseze la secția de poliție responsabilă de zonă, pentru întocmirea procesului verbal (care se redactează doar în limba arabă).


Reglementări vamale

Regimul vamal permite introducerea în țară, fără plata taxelor vamale, a maximum 200 țigări sau 200 grame de tutun.

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxelor vamale bunurile personale ale turiștilor (aparate de radio, aparate video sau foto) transportate pentru uzul strict personal pe perioada excursiei și nu pentru comercializare.


Regimul medicamentelor

Nu sunt restricții pentru medicamentele prescrise de medic pentru folosință personală și în cantități care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepția celor psihotrope care sunt ilegale.


Regimul animalelor de companie

Nu există restricții sau un regim de carantină la introducerea animalelor de companie în Iordania, dar cetățenilor li se poate cere să prezinte un certificat de sănătate a animalului respectiv.


Utilizarea cărților de credit

Cărțile de credit și de debit pot fi utilizate, în general, la marile magazine și hoteluri de lux. De menționat că, în aceste unități, este acceptată și plata în USD, la un curs apropiat de cel oficial.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Iordania

Zboruri ieftine spre Iordania: AICI

Aeroporturi in Iordania: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…